Koalicija "Za evropsku Srbiju", pre zvaničnih pregovora sa partijama okupljenim oko Socijalističke partije Srbije, insistiraće na tome da se predsednik socijalista Ivica Dačić obaveže da će srušiti koalicioni sporazum u Beogradu sa radikalima i koalicijom DSS-NS, piše štampa.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić rekla je za "Politiku" da ta partija neće podržati ni manjinsku vladu koju bi na republičkom nivou napravili Demokratska stranka i SPS ukoliko socijalisti ne odustanu od koalicionog sporazuma za Beograd koji su sklopili sa radikalima i koalicijom DSS-NS.

"To se neće desiti. S kim će socijalisti u Beogradu odlučuje se na višem nivou u toj partiji a ne u gradskom odboru. Kada napravimo republičku vladu, formiraće se ista koalicija i u Beogradu i gde god je to moguće u Srbiji", rekla je Grubješić u intervjuu za list "Politika".

Sudeći po izjavi predsednik Glavnog odbora SPS-a Aleksandra Antića, od odustajanja od koalicionog sporazuma s DSS i radikalima neće biti ništa.

Antić, koji je u ime SPS potpisnik koalicionog sporazuma na nivou Beograda, izjavio je da je ta koalicija "potpuno čvrsta i sigurna" i da "što se SPS-a tiče, to ne treba dovoditi u pitanje".

"Verujem da je isto i kod ostalih koalicionih partnera", rekao je Antić za "Novosti".

Na pitanje koliko se razgovori na republičkom nivou odražavaju na status dogovorene koalicije u Beogradu, Antić je kazao da "sa stanovišta SPS-a, ova dva nivoa vlasti nisu ni u kakvoj vezi".

"Mi u Beogradu za saradnju sa radikalima i DSS-om imamo podršku svih organa partije", rekao je Antić.

U DS-u i dalje "strpljivo čekaju" SPS. Portparol DS Jelena Trivan izjavila je da ta stranka očekuje da u "najskorije vreme" koalicija SPS-PUPS-JS ozvaniči prekid pregovora sa DSS-NS i radikalima, a onda će početi zvanični pregovori liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko socijalista.

"Svi su svesni da su pregovori DSS-NS, radikala i koalicije okupljene oko socijalista propali i da oni ne mogu da naprave vladu", rekla je Trivanova za "Novosti".

Trivanova je kazala da veruje u brz dogovor liste "Za evropsku Srbiju" i socijalista, možda već do kraja juna, i da "kadrovska rešenja neće biti problem".


Dnevnik "Večernje novosti" navodi da će eventualna vlada koju bi činile partije okupljene oko Demokratske stranke (DS) i oko socijalista zavisiti upravo od toga da li će njihovi predstavnici uspeti da se dogovore oko vlasti u Beogradu.

"Iako u G17 plus i DS tvrde da je dogovor o 'proevropskoj' vladi na dohvat ruke, taj beogradski 'vruć krompir' mogao bi da opeče Dačića. Procenjuje se, naime, da bi moguća odluka o raskidu 'ljubavi' sa SRS i DSS-NS u glavnom gradu dovela do velikih potresa u SPS", navode "Večernje novosti".

List "Danas" navodi, međutim, da su pregovori socijalista i demokrata zastali zbog toga što pojedina ministarstva koja DS nudi nisu zanimljiva SPS-u.

Reč je, između ostalog, o Ministarstvu za nauku i Ministarstvu za obrazovanje, što su ponude kojima socijalisti nisu zadovoljni već žele da se njihov čovek nađe na čelu Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Taj dnevni list tvrdi da je, ipak, dogovoreno da se predsednik socijalista Ivica Dačić nađe na čelu "jednog dela bezbednosnih struktura".

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da ne zna za varijantu da će SPS ovih dana započeti pregovore sa DS.

Ali, ako bi se to desilo, onda je sve samo po sebi jasno. Onda i nema potrebe da naše predsedništvo donosi neku specifičnu odluku. Jedino može da konstatuje šta se desilo i da idemo dalje, rekao je Aligrudić za "Novosti".

Na pitanje nazire li se i definitivan krah pregovora sa 'trojkom' SPS-PUPS-JS, Aligrudić je kazao da se situacija mora da proceni do kraja.

"Zaista je neprijatno to što naš utisak da su pregovori propali proizlazi iz onoga što smo saznali iz medija", dodao je on.

"Nažalost, ta naša teza da nam se čini da su pregovori sa SPS-om propali nije nastala na osnovu razgovora sa Ivicom Dačićem i njegovim saradnicima sa liste. Mislim da bi najkorektnije bilo da Dačić odgovori na naše predloge, da neke sugestije, da nam kaže bar nešto", kazao je Aligrudić.

Za razliku od svojih koalicionih partnera, konkretniji je lider Nove Srbije Velimir Ilić. On je izjavio je da se sprema za opoziciju i najavio da će u Skupštini tražiti da se rasvetle stare afere i zločini - od afera "kofer" i "Sartid", do ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

"Mi hoćemo da se mnoge afere raščiste. Na primer, mene jako interesuje ubistvo Pantića u Jagodini. Ja ću tražiti anketni odbor da se vidi zašto to nije rasvetljeno i ko je učestvovao u tome", rekao je Ilić za sutrašnju "Politiku".

Na primedbu "Politike" zašto do sada nije postavljao ova pitanja, Ilić je kazao da nije imao priliku.

"Ja sam vodio infrastrukturu. To mora da se raščisti. Znači, da se rasvetli, bilo ko da je to uradio i kako. Kako je ubijen Ćuruvija i ko je učestvovao u tome? Zašto to da bude državna tajna? Moramo da znamo…", rekao je Ilić.

Milosavljević: vlada za deset dana

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je da očekuje da će nova Vlada Srbije biti formirana u narednih deset dana.

"Sve je još na stolu i sve je moguće", kazao je Milosavljević na konferenciji za novinare i dodao i da će, ukoliko mu bude ponuđeno, ponovo prihvatiti istu funkciju.

"Prihvatiću odluku za ministra, ali ću i pomoći nekom ko stupi na to mesto da dobije pravu informaciju", istakao je on.

Milosavljević je dodao da je ubeđen da će predsednik Demokratske stranke Boris Tadić i njeno rukovodstvo "i ubuduće ukazati dužnu pažnju resoru poljoprivrede".