Mercedes se odlučio za Mađarsku
13:03 | Izvor: Beta, Tanjug
Budimpešta -- Nemački proizvođač automobila Dajmler odlučila je da će uložiti 800 miliona evra u izgradnju fabrike nove generacije automobila u Mađarskoj.

madjarskoj fabrici u Kečkemetu će se izrađivati nova generacija Mercedesove A i B klase automobila. Mediji, kao moguće centre za gradnju nove fabrike navode takođe Poljsku i Rumuniju, prenosi agencija DPA.

Dajmler će nastaviti da proizvodi A i B-klasu u njegovoj fabrici Raštat u Nemačkoj. U novom pogonu u Mađarskoj, međutim, Dajmlerova grupacija Mercedes-Benc moći će da izrađuje nove modele sa manjim proizvodnim troškovima.

Mercedes će nastaviti da svojim kompaktnim vozilima A i B klase podstiče prodaju na ključnom tržištu Zapadne Evrope od 2012. godine i da samnjuje ukupnu emisiju štetnog ugljen-dioksida u automobilima marke Mercedes-Benc, u skladu sa novim ekološkim pravilima Evropske unije.

Mađarski premijer Ferenc Đurčanj izjavio je da će nova Dajmlerova fabrika planirana u Mađarskoj predstavljati najznačajniju investiciju u istoriji te zemlje i obezbediće posao za 10.000 ljudi.

"Odluka Dajmlera je sinonim za najznačajniju investiciju u istoriji zemlje", rekao je Đurčanj na vanrednoj konferenciji za novinare u parlamentu.

Mađarska je predložila Dajmleru najznačajnije subvencije dozvoljene u EU, rekao je premijer i dodao da će detalji biti poznati tek posle potpisivanja ugovora.

Dajmler je tražio lokaciju u regionu jugoistočne Evrope za svoju novu fabriku, o čemu su predstavnici te kompanije pregovarali i sa srpskim zvaničnicima.


------------

jos ako nas sad i lamborgini izneveri u vezi izgradnje svoje fabrike bolida u krnjaci - propali smo