Brisel čeka petak 13.
U sedištu EU sa nestrpljenjem očekuju rezultat referenduma u Irskoj o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma

Sedište EU u Briselu

Od našeg stalnog dopisnika
Brisel 6. juna – Uzbuđenje raste u Briselu pred referendum u Republici Irskoj 12. juna, kada će se glasati o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma. Evropska unija sa nestrpljenjem očekuje irski odgovor, a poslednja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će biti veoma neizvesno, jer je porastao broj onih koji još ne znaju da li će zaokružiti „da” ili „ne”. Prema pisanju londonskog „Gardijana” procenat neodlučnih je čak 47 odsto. „Gardijan” takođe napominje da bi na ishod referenduma presudno mogli uticati glasovi irskih farmera.

Isti izvor navodi da je broj onih koji će podržati sporazum ipak veći od onih koji će ga odbiti, ali napominje da su slične prognoze objavljene i 2001. pred glasanje za sporazum iz Nice, koji su Irci ipak odbili.

Međutim, „Ajriš tajm” koji naglašava danas da je Irska jedina zemlja koja je stavila sporazum na glasanje, navodi pozivajući se na rezultate ankete da 35 odsto ispitanika namerava da sledećeg četvrtka glasa protiv, što je više nego dvostruko više u odnosu na 17 odsto koji su se tako izjasnili u anketi sprovedenoj pre tri nedelje. Broj anketiranih koji će da podrže sporazum pao je sa 35 na 30 odsto, 28 odsto je neopredeljenih, a sedam odsto namerava da ne izađe na glasanje.

Mnogi koji su za sporazum strahuju da će se ponoviti situacija iz 2001. kada su glasači na referendumu odbili „Nicu”, iako je većina političkih partija u zemlji bila za sporazum. Odbijanje sporazuma zadalo je glavobolje evropskim liderima, ali rezultati referenduma održanog godinu dana kasnije bili su drugačiji. Ovo takođe može biti bitan faktor u trenutnoj kampanji, sa glasačima koji veruju da mogu izvesti „nekažnjiv trik”, kako je jedan potencijalni protivnik „Lisabona” rekao, jer znaju da na novom glasanju mogu ispraviti učinjeno.

Za irske farmere kampanja je donela priliku za taktički napad na Brisel, koju ne smeju propustiti. Traže da se sporazum poveže sa razgovorima o Svetskoj trgovinskoj organizaciji koji se trenutno vode u Dohi. Piter Mendelson, evropski komesar za trgovinu, najčešće se predstavlja u javnosti kao državni neprijatelj broj jedan zbog njegovih predloga da se neke poljoprivredne tarife redukuju i do 70 odsto. Udruženja farmera prete da neće podržati sporazum ukoliko vlada ne stavi veto na Mendelsonove predloge. Iako je Irsko udruženje farmera (IFA) sa zakašnjenjem zahtevalo da njihovih 85.000 članova glasa za sporazum, istraživanja pokazuju da je dvostruko više onih koji će glasati protiv, a njihovi glasovi mogli bi biti presudni u neizvesnoj referendumskoj trci. Takođe, kako „Politika” saznaje iz poljskih izvora u Evropskom parlamentu, Poljaci (sa stalnim boravkom) koji čine verovatno najveću populaciju emigranata u Irskoj podržaće sporazum.

Gledajući iz pozicije Brisela, izgleda gotovo izopačeno da bi irski glasači mogli odbiti Lisabonski sporazum. Ipak je Irska imala najviše koristi od procesa EU integracija, sakupivši gotovo 60 milijardi evra investicija tokom članstva u EU. Ali u situaciji u kojoj je EU udaljena od svojih građana i u kojoj apatija i zbunjenost definišu referendumsku kampanju, strana koja je protiv sporazuma mudro je upakovala svoju poruku o Evropi kao o spoljnoj opasnosti po irske poslove, investicije i suverenitet. Irska, koja je dugo bila jedna od svetlih tačaka EU, biće izvor velikih briga i strepnji u danima koji dolaze.

Rezultati referenduma biće zvanično saopšteni u petak 13. juna.