Rupel: Tadić da formira vladu Srbije

BRISEL - Predsedavajući Saveta ministara Evropske unije, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, izjavio je danas u Briselu da smatra da bi novu vladu Srbije trebalo da formira koalicija oko predsednika Srbije Borisa Tadića uprkos „ matematičkim problemima ” za koje se nada da će biti prevaziđeni.

„ Još uvek se nadamo formiranju 'dobre' vlade Srbije ”, ocenio je Rupel na konferenciji za novinare po okončanju sastanka Saveta ministara EU.

Na pitanje novinara o tome šta smatra pod „ dobrom ” vladom Srbije, Rupel je odgovorio da su „ u principu, sve vlade dobre -- odnosno svaka koja ima većinu ”.„ Ali, hajde da se ne šalimo u ovom specifičnom slučaju : EU je podržavala proevropske snage i želimo da vidimo vladu koja bi bila proevropska, koja bi podržala napredak ka EU, potpisivala sporazume s EU i usklađivala zakonodavstvo s EU ”, izjavio je on.

„Ko to može da uradi? Demokratska stranka je manje-više dobila dozvolu na osnovu rezultata(izbora) da formira vladu ”, ocenio je Rupel.

„ Postoje određeni problemi s matematikom, ali se nadamo da će Tadić uspeti da prevaziđe te probleme”,
dodao je slovenački šef diplomatije, osvrnuvši se na neophodan broj mandata u skupštini Srbije za formiranje nove vlade.