Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 26

Tema: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Exclamation Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Da li je neko pogledao izlozbu i kakvi su vam utisci?

  Spektakularna izložba modela Leonarda da Vinčija u Nišu

  NIŠ - Kako li su čudesno izgledali nacrti prvog samovoza, bicikla, helikoptera, aeroplana, robota, mašine za šifrovanje stanovnicima Firence sredinom 15. veka. Nisu ni slutili da je njihov sugrađanin Leonardo da Vinči (1452-1519) izumeo preteče budućih automobila, kompjutera, topova, računara... Nišlije, ali i stanovnici cele Srbije, od večeras u Nišu imaju sjajnu priliku da vide izložbu modela napravljenih prema projektima Da Vinčija u Galeriji Duvanske industrije Niš u sastavu „Filip Moris internešenela“.  - U Nišu će biti izloženo 65 modela. Prvi put je iz Firence izneto toliko modela. U Čikagu je na izložbi bilo 45, a u Atini samo dvadesetak modela. Zaista smo želeli da u Srbiji napravimo takvu izložbu kao što je bila u Firenci. Ova izložba je istorijska za Srbiju. Siguran sam da je ovo najznačajniji kulturni događaj u Srbiji. Osim nesporne umetničke vrednosti, ova izložba ima jako značajan edukativni karakter. Učenici i mladi ljudi treba da vide kako su izgledali modeli prvih automobila, bicikla, helikoptera, tenkova, jedrilica, topova... - kaže Radovan - Lale Đurić, osnivač „Niške art fondacije“ koja je organizator ove izložbe.
  Na izložbi se mogu videti civilni, vojni i leteći modeli. Među najpoznatijima su model samovoza, perpetuum mobile, bicikla, mašine za šifrovanje, robota, helikoptera, padobrana, topa, bagera, aeroplana...
  - Leonardov samovoz je preteča modernih automobila. Čak je u Firenci bio napravljen model takvog izuma, sa sistemom točkova i opruga. Leonardo je to već utvrdio kod časovnika. Taj njegov samovoz je mogao da se kreće levo i desno, a korišćen je na uličnim svečanostima u Firenci. Leonardo je strašno želeo da napravi mašinu perpetuum mobile, odnosno mašinu koja večno radi. Sporio se sa tadašnjim alhemičarima i uspeo da projektuje mašinu, odnosno točak koji na jednom svom kraju ima tegove. Ta mašina se okreće sama. Sva genijalnost Leonarda da Vinčija se može videti i u tome što je pre pet vekova uspeo da napravi mašinu za šifrovanje, odnosno za kodiranje i dekodiranje. Ovakav sličan model, a ima ih samo desetak na celom svetu, korišćen je u filmu „Da Vinčijev kod“ snimljenom prema istoimenom romanu Dena Brauna - priča Lale Đurić.
  Posetiocima, posebno mladim ljudima i deci, sigurno će biti jako interesantno da vide kako je izgledao prvi robot, za koga naučnici smatraju da je preteča današnjih kompjutera.

  Izvor
  SveVesti.com Blic 07.05.2008 09:24 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Inace zaboravila sam da napomenem da je ulaz besplatan.Ja jos uvek nisam bila, ali , planiram da odem ovih dana.Postavka traje do 15.06.2008.

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Leonardova TAJNA VECERA

  Tajna večera (freska)
  Iz projekta Википедија
  Skoči na: navigacija, pretraga

  Tajna večera
  Leonardo da Vinči, 1495−1498.
  freska na gipsu
  460 × 880 cm
  Santa Marija dela Gracije, Milano
  Umetnost
  Tajna večera Leonarda da Vinčija je jedno od najvećih svetskih umetničkih remek-dela. Verovatno 1494. godine Leonardo da Vinči dobija zadatak da napravi sliku „Tajna večera“ u dominikanskoj crkvi Santa Marija dela Gracije, koju je Vojvoda od Milana izabrao sebi kao porodičnu kapelu i mauzolej, i koju je 1492. godine Bramante delimično renovirao. Slika je trebala ukrašavati severni zid crkve. Na Leonardovoj slici Tajne večere, Juda sedi na istoj strani stola kao i Isus i Apostoli, a ne kao po tradicionalnoj šemi njima suprotno.

  Slika je preživela bombaški napad saveznika 1943; međutim vlažni zidovi su uzrokovali ubrzo nakon završetka slike konstantno pogoršavanje stanja cele slike. Kompleksni i radikalni postupak restauracije je dovršen u drugoj polovini 1990-ih, tako da je delo opet dostupno javnosti.

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano I jos nesto o njemu

  Leonardo Da Vinči (Leonardo da Vinci) rođen je 15. aprila 1452. godine. Njegova majka, Katerina,bila je iz Ankijana, malog sela blizu gradića Vinci, četrdesetak kilometara udaljenim od Firence. Njegov otac, ser Pjero da Vinci, koji nije bio oženjen njegovom majkom, bio je uspešan računovođa i notar iz grada Firence. Malog Leonarda su odveli od majke Katerine kad je imao pet godina i odrastao je u kući svog dede, takođe notara. Zbog toga što su deca rođena van braka bila isključena iz članstva u notarskom cehu, poslali su ga, srećom, da bude učenik u ateljeu majstora vajara i slikara Andree del Verokia (Andrea del Verrochio). Kada se ime prevede sa italijanskog znači "istinsko oko", ime koje je dobio kao priznanje za prodornu moć opažanja u svom radu, što je bilo savršeno ime za Leonardovog učitelja. Leonardovi rano sazreli talenti privukli su pažnju Verokiovog glavnog zaštitnika Lorenca de Medičija Veličanstvenog ( Lorenzo de Medici Magnifico). Leonardo je tokom perioda svog šegrtovanja živeo u kući Medičijevih i tako je uveden u izvanredan ambijent filozofa, matematičara i umetnika koji je negovao Lorenco.
  Nakon šest godina provedenih sa Verokiom, 1472. godine Leonardo je primljen u Društvo Sv. Luke, ceh apotekara, lekara i umetnika.Tu je imao priliku da produbi svoje znanje iz anatomije. Smatra se da se njegov anatomski izvanredan prikaz Sv. Jeronima u Vatikanskoj galeriji i Blagovesti u galeriji Ufici mogu pripisati tom periodu.
  Poznat po svojoj fizičkoj gracioznosti, lepoti i talentima pripovedača, humoriste, mađioničara i muzičara, svoju ranu mladost je proveo na ulicama Firence uživajući u životu.Daleko najznačajniji rad u njegovom prvom firentinskom periodu predstavlja Poklonjenje Mudraca za redovnike manastira San Donato.
  Godine 1482. Leonardo se preselio u Milano i radeći pod pokroviteljstvom Ludovika Sforce (Ludovico Sforza) stvorio svoje remek delo Tajna Večera.Naslikana na zidu trpezarije crkve Santa Marija dele Gracije ( Santa Maria delle Grazie) u periodu od 1495. do 1498.godine. Leonardova Tajna Večera uhvatila je, sa zapanjujućom fizičkom snagom, trenutak kada Hrist najavljuje: " Jedan od vas će me izdati". Iako je slika znatno oštećena, uprkos, a ponekad i usled pokušaja restauracije, ona ostaje, prema rečima istoričara umetnosti E.H. Gombriha, " jedno od najvećih čuda ljudskog genija".
  Kada nije bio zauzet očaravanjem Ludovikovog dvora, Leonardo je proučavao anatomiju, astronomiju, botaniku, geologiju, letenje i geografiju, kao i planove za pronalaske i vojne inovacije. Dobio je i značajnu porudžbinu od Ludovika, da izradi statuu konjanika u čast njegovog oca, Frančeska Sforce (Francesco Sforca). Leonardo je izvršio detaljne pripreme i napravio plan čak i maketu, na žalost nije uspeo jer 1499. godine Francuzi zauzimaju Milano i šalju Sforcu u progonstvo. Ludovikov poraz značio je da je Leonardo ostao bez zaštitnika i doma.
  Nekako je stigao do Firence 1500. godine a sledeće godine otkriva svoj pripremni crtež za sliku Devica i dete sa Sv.Anom i mladim Jovanom. Taj crtež je poslužio za njegovo kasnije delo, izuzetno nežnu sliku Devica sa Sv. Anom, koja se sada nalazi u Luvru.
  Godine 1502. preuzeo je zaduženje glavnog graditelja zloglasnog zapovednika papske armije, Cezara Bordže (Cesare Borgia). U tom periodu je naslikao i Bitku kod Angijarija a prema Vazariju i portret treće žene firentinskog plemića Franceska del Ðokonda ( Francesco del Giocondo ). Madona Elizabeta, zvana Mona Liza postaće besmrtna na najpoznatijoj i najmisterioznijoj slici u istoriji. Leonardo je poneo sliku sa sobom kada se vratio u Milano, ovoga puta u u službi vicekralja Luja XII, Šarla D'Ambroaza .
  Tokom svog drugog boravka u Milanu, Leonardo se usmerio na studije anatomije, geometrije, hidraulike i letenja, dok se istovremeno bavio projektovanjem i dekoracijom palata, planiranjem spomenika i gradnjom kanala za svog zaštitnika. Uspeo je da naslika i slike Sveti Jovan Krstitelj i Leda i Labud. Godine 1512. Ludovikov sin Maksimilijan uspeo da istera Francuze iz Milana i da uspostavi kratku vladavinu pre nego što je bio zbačen. Leonardo je pobegao u Rim, gde je potražio zaštitu, Lava X medičijevskog pape (naklonjenom Mikelanćelu i Rafaelu). Leonardo je retko držao četkicu tokom ovog perioda, usredsredivši se prvenstveno na studije anatomije, optike i geometrije.

  Međutim susretao se sa mladim Rafaelom izvršivši jak uticaj na njega. Smrću njegovog mecene 1516.godine presušila je ionako mlaka podrška koju je dobijao od Vatikana. Leonardo je u razočarenju zabeležio pre napuštanja Rima, " Medičijevi su me stvorili i uništili." Praćen malom svitom svojih učenika i pomoćnika, Leonardo je pošao iz Milana put Amboaza u dolini Loare, znajući da se više nikad neće vratiti u zemlju svog rođenja. Poslednjih nekoliko godina života proveo je pod zaštitom Fransoa I, kralja Francuske. Iako je Da Vinči imao mnogo zaštitnika i obožavalaca, francuski kralj je možda bio jedini koji je skoro uspeo da prepozna i razume jedinstvenu prirodu njegovog genija. Fransoa je Da Vinčiju dodelio divan zamak i veliku platu i pustio je velikog majstora da slobodno razmišlja i radi po svojoj volji.
  Pod zaštitom kralja Fransoa Leonardo je istrajavao u svojim proučavanjima, ali vreme je neumitno teklo. Godine izgnanstva su iscrple njegovu vitalnost, potom ga je jak moždani udar koštao upotrebe desne ruke. Leonardo je uvideo da će umreti, a da nije u potpunosti realizovao svoj san o ujedinjenju sveg znanja. Njegovi poslednji dani, kao i veći deo života, obavijeni su misterijom. Jednom je napisao :" Kao što dobro provedeni dan donosi blaženi san, tako i dobro proživljeni život donosi blaženu smrt.".
  Leonardo da Vinči je umro u svojoj šezdeset sedmoj godini 2.maja 1519. Život umetnika jeste misteriozna tapiserija, tkana u paradoksu, bojena u ironiji.
  Leonardo nudi vrhunsku inspiraciju da se domaši više od onoga čime se teži!
  Najveća Dostignuća:


  Leonardo umetnik: promenio je pravac umetnosti. Bio je prvi zapadnjački umetnik koji je pejzaž načinio primarnim predmetom slike i pionir korišćenja uljanih boja i primene perspektive, tehnike kjaro-skuro (chiaro- scuro), sfumato i kontraposto i mnogih drugih inovativnih i uticajnih metoda. Leonardova Mona Liza i Tajna Večera sveopšte su prihvaćene kao dve od najboljih slika koje su ikad naslikane a tu su i ostale predivne slike: Devica u pećini, Madona i dete sa Sv. Anom, Poklonjenje Mudraca, Sveti Jovan Krstitelj i Portret Đinevre de Benci .
  Bio je poznat i kao arhitekta i vajar i tu je ostavio ogroman doprinos.

  Leonardo pronalazač : napravio je planove za leteću mašinu, heliktoper, padobran, merdevine koje se mogu produžiti, menjač sa tri brzine, mašinu za urezivanje zavrtnja, francuski ključ koji se podešava, disaljku za ronjenje, hidrauličnu dizalicu, prvu rotacionu binu na svetu, horizontalno vodenično kolo, nameštaj na rasklapanje.... i još mnoga druga čudesa....

  Leonardo vojni inženjer : napravio je planove za oružja koje će se razviti tek nakon 400 godina, uključujući i oklopni tenk, mitraljez, minobacač, dirigovani projektil i podmornicu.
  Leonardo naučnik : mogu mu se pripisati zasluge u sledećim disciplinama: anatomija, botanika geologija i fizika.


  "Želja za znanjem je prirodna u dobrih ljudi"
  Leonardo Da Vinci

 5. #5
  Zainteresovan član mmaallaa (avatar)
  Učlanjen
  29.06.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Nis
  Poruke
  310
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Ja sam bila pre par dana i prosto nisam mogla da verujem da je to u Nisu, sve hvale za izlozbu i svakome preporucujem da ode i pogleda

 6. #6
  Aktivan član Šaban (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Šabanovac?
  Poruke
  1.792
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Ja mislim da je izložba do 14. juna... Nisam još uvek bio, ali planiram uskoro.
  Uzgred, čujem da se organizatori žale što je mala posećenost. Po mom mišljenju, to je zato što dosta ljudi uopšte nije čulo za izložbu, jer se vest o njoj prvi put pojavila na TV-u tek pre 3 dana. Bar ja nisam ranije to video. Ako su ciljali na posećenost, što je normalno, trebali su više da porade na marketingu.
  Nego, je l zna neko u kom periodu u toku dana je izložba?

 7. #7
  Aktivan član Kurt2 (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Niš
  Poruke
  1.497
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Šapke, aj više da idemo na tu izložbu!!!

 8. #8
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Ja sam juce bila.Obavezno pogledajte izlozbu, ja sam odusevljena!

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Citat Original postavio Šaban Pogledaj poruku
  Ja mislim da je izložba do 14. juna... Nisam još uvek bio, ali planiram uskoro.
  Uzgred, čujem da se organizatori žale što je mala posećenost. Po mom mišljenju, to je zato što dosta ljudi uopšte nije čulo za izložbu, jer se vest o njoj prvi put pojavila na TV-u tek pre 3 dana. Bar ja nisam ranije to video. Ako su ciljali na posećenost, što je normalno, trebali su više da porade na marketingu.
  Nego, je l zna neko u kom periodu u toku dana je izložba?
  Da do 14. traje!

 10. #10
  Aktivan član ledi (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.481
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Reklama jeste skoro počela, ali mislim da ljude i ne zanima previše da odu, a ovo je jedinstvena prilika da vidimo ovu izložbu i to pre svih. (Njujork će, na primer, izložbu videti tek na jesen!) Šteta je što se profesori niških srednjih škola nisu setili da organizuju kolektivni odlazak, jer ovu izložbu zaista ne treba propustiti.
  Izložba traje do 14. juna, radno vreme je svakog dana od 11h do 18h.

 11. #11
  Aktivan član Šaban (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Šabanovac?
  Poruke
  1.792
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Citat Original postavio Kurt2 Pogledaj poruku
  Šapke, aj više da idemo na tu izložbu!!!
  Aj ne važi, će je bojkotujemo!!

 12. #12
  Domaćin blackmore95 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Behind the curtain, in the pantomime
  Poruke
  3.665
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  odeljenja iz sremca idu sa staresinama-koja se dogovore

 13. #13
  Aktivan član ledi (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.481
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Ma, Sremac je uvek bio najbolji...

 14. #14
  Zainteresovan član mmaallaa (avatar)
  Učlanjen
  29.06.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Nis
  Poruke
  310
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  danas su vodili 6. i 7. razred Vozdove skole na izlozbu

 15. #15
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nis
  Poruke
  230
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Isla je i srednja elektrotehnicka *Nikola Tesla*

 16. #16
  Domaćin Sokolica_M (avatar)
  Učlanjen
  26.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  3.972
  Reputaciona moć
  106

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Citat Original postavio ledi Pogledaj poruku
  Ma, Sremac je uvek bio najbolji...
  Ti li si iz ''Sremca''?

  Šta reći... idu ''sremčice'' i ''sremčići'', jer je to mesto da prikažu koliko su oni extra... vrh, brate...

  Čim vidite ispred DIN-a veliki broj skutera, znaćete koja je škola unutra!

  Posebno za ''Sremac'' bih na ulaznim vratima izložbe napisala: ''Onima sa neispeglanom kosom - zabranjen ulaz!''

  Mislim... da se zna neki red...

 17. #17
  Aktivan član ledi (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.481
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Citat Original postavio Sokolica_M Pogledaj poruku
  Ti li si iz ''Sremca''?

  Šta reći... idu ''sremčice'' i ''sremčići'', jer je to mesto da prikažu koliko su oni extra... vrh, brate...

  Čim vidite ispred DIN-a veliki broj skutera, znaćete koja je škola unutra!

  Posebno za ''Sremac'' bih na ulaznim vratima izložbe napisala: ''Onima sa neispeglanom kosom - zabranjen ulaz!''

  Mislim... da se zna neki red...
  Bilo nekad, sad se pripoveda.8)
  Osim toga, nije lepo da tako blatiš i svoju bivšu gimnaziju, bilo je tu i normalnih ljudi...

 18. #18
  Domaćin Sokolica_M (avatar)
  Učlanjen
  26.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  3.972
  Reputaciona moć
  106

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Citat Original postavio ledi Pogledaj poruku
  Bilo nekad, sad se pripoveda.8)
  Osim toga, nije lepo da tako blatiš i svoju bivšu gimnaziju, bilo je tu i normalnih ljudi...
  Nije da nije bilo normalnih. Ali su i oni poludeli u međuvremenu.

 19. #19
  Aktivan član ledi (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.481
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Može biti. Izgleda da sam imala tu sreću da ostanem samo sa normalnima u kontaktu. 8)
  Ali, ko je danas normalan? Ma, svi smo ludi...Mada, ako znamo da smo ludi...Onda je to kvaka 22...Uh, skroz sam otišla u off-topic...

 20. #20
  Primećen član
  Učlanjen
  18.03.2008.
  Lokacija
  NIS
  Poruke
  578
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  uf bas je lepa izlozba iso sam sa vaterpolo klubom,preporucujem svima da idu i da vide,ja sam skoro sve slikao pa pravim za likovnu umetnost referat!!

 21. #21
  Početnik bungleoid (avatar)
  Učlanjen
  02.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Betelgez
  Poruke
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu


 22. #22
  Domaćin blackmore95 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Behind the curtain, in the pantomime
  Poruke
  3.665
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Citat Original postavio blackmore95 Pogledaj poruku
  odeljenja iz sremca idu sa staresinama-koja se dogovore
  hocu reci filoloska i ne skuterima

 23. #23
  Domaćin Sokolica_M (avatar)
  Učlanjen
  26.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  3.972
  Reputaciona moć
  106

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Ja sam bila... čini mi se u sredu... i što se tiče prostora, nije mi se dopao onaj deo gde se prikazuju projekcije, jer deluje mi onako prljavo, neuredno i neugledno... To je stvarno trebalo da se napravi na principu mini bioskopa i da malo moćnije budu odrađene te prezentacije.
  Sala u kojoj su postavljeni eksponati mi se svidela, iz razloga što odaje utisak nekog starog prostora, zbog neomalterisane prostorije... to je dobro...
  Nije mi se dopalo što je muzika bila glasna, tačnije - pustili su (bar kad sam ja bila) neku latino muziku... Bilo bi dobro da su stavili neku italijansku muziku, ali koja podseća na to vreme, na Firencu...
  Trebalo je i više istaći Leonardovu ličnost, ja bih ljude upoznala sa zanimljivostima iz njegovog života, karaktera... Pa onda napraviti paralelu Firenca nekad i sad...
  I sve je to uvod... A onda bi došao glavni deo, a to su eksponati. Moglo je da se objasni dodatnim crtežima na šta su sve uticala Leonardova otkrića danas...

  Od eksponata me je nešto baš fasciniralo - bila sam zadivljena time koliko je Leonardov um bio zagledan u budućnost, misao mu je daleko dosezala... Imao je inicijalne ideje i stvorio je potomcima dobre osnove da nastave sa izumima.
  Malo sam se šalila, pa sam rekla ljudima sa kojima sam bila da je Leonardo bio opsednut dizanjem - jer se sve vrti oko toga...
  Drugo moje zapažanje - kako se mnoga otkrića njegova odnose na ratničke opreme, na veštinu ratovanja uopšte. Naravno, prilike su u Italiji tada bile takve, bilo je to vreme burnih društveno-političkih događaja, verovatno da mu je i sama vlast davala dobar novac da svoju kreativnost usmeri ka stvaranju efikasnije vojske i vojničke opreme...

 24. #24
  Zainteresovan član Cosmic babe (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  394
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Poslednjeg dana bili svi. Bila i ja

 25. #25
  Obećava Dennyboy (avatar)
  Učlanjen
  11.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  75
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Izlozba Leonarda da Vincija u Nisu

  Nisam ni malo odusevljen. Glupo je sto nista nije smelo da se pipne, kao npr. pumpa za vodu, s obzirom da su sve bile kopije. Katapulti, baliste, brodovi sa duplim dnom(sverceri) i mnoge druge stvari su postojale jos od pre Hrista, tako da neznam zasto se njemu pripisuju tolike zasluge...

Slične teme

 1. Zasto nisu demonstranti nisu spalili B92?
  Autor Vukasinko u forumu Politika
  Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 23.02.2008., 19:57
 2. izlozba
  Autor u forumu Likovna umetnost
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 04.07.2004., 20:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •