ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Mladen Đorđević
  SPORAZUM O TAJKUNIZACIJI

  Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izazvalo je oštra sukobljavanja na srpskoj političkoj sceni. Najžešća sporenja prouzrokovao je član 135 i pitanje da li se ovim sporazumom posredno priznaje nezavisnost Kosova. U javnosti se začuđujuće malo govori o ostalim odredbama ovog sporazuma, a nakon bombastične najave dolaska italijanskog „Fijata“ u Kragujevac sve je prisutnije mišljenje da će potpisivanje SSP-a doneti ubrzani ekonomski napredak.

  Usamljeni kritičari, međutim, upozoravaju na to da pojedine odredbe ovog sporazuma nimalo nisu u interesu Srbije i da će građani imati najmanje koristi. Pored toga, SSP strancima daje privilegije koje do sada nisu imali i koji nijedna zemlja nije prihvatila. Tako smo dobili sporazum koji je i bez sporne odredbe oko Kosova najblaže rečeno problematičan, i koji je, sudeći čak i prema komentarima zakletih pristalica evrointegracija, poput Dušana Janjića, u interesu tajkuna i uvozničkih lobija.

  Slobodna trgovina u korist jačeg
  Pojedini ekonomisti i političari na sva usta hvale SSP i ističu da je njegovim potpisivanjem (pored CEFTA sporazuma) Srbija zaokružila sistem ugovornih trgovinskih odnosa sa susednim državama, obezbedila slobodan protok kapitala i tržište od preko pola milijarde potrošača. Prema njihovom mišljenju, to bi našu zemlju učinilo dodatno povoljnom za investiranje i poslovanje, te Srbija treba da očekuje dodatni priliv stranih investicija, koje će omogućiti privredni razvoj, veću zaposlenost i bolji život građana. Zagovornici SSP-a pominju da naša preduzeća kroz sporazum dobijaju garanciju da će poslovati sa EU bez prepreka, da je njime osiguran izvoz robe iz Srbije na tržišta EU bez carine, da će olakšati srpskim firmama poslovanje u EU i doprineti rastu njihovog izvoza.
  Sporazumom se, dakle, stvara zona slobodne trgovine između Srbije i EU u periodu od šest godina, (1) što znači da bi u tom roku Srbija trebalo da potpuno ukine carine na uvoz sve robe iz EU. Kako se objašnjava, ovaj rok je određen “u skladu sa sposobnošću srpske industrije i poljoprivrede da se prilagode slobodnoj trgovini” (2). Slobodan protok kapitala koristan je za dve jednake privrede, ali u situaciji kada Srbija širom otvara svoja vrata zajednici ekonomski neuporedivo jačoj od nje, pitanje je koliko su u stvari srpska industrija i poljoprivreda sposobne da se prilagode slobodnoj trgovini. Pitanje je šta je do sada učinjeno i šta će se u roku od šest godina učiniti da se pre ukidanja carina EU podigne konkurentnost naše privrede.

  Nažalost, uprkos neprestanim zaklinjanjima i recitacijama o evropskim integracijama, do sada nije učinjeno skoro ništa, a ekonomski pokazatelji svedoče o lošem stanju domaće ekonomije. Industrijska proizvodnja u Srbiji je u 2007. godini manja za 4 odsto nego u 1998, BDP je manji nego devedesetih, dok su grinfild investicije najmanje prisutne u strukturi stranih ulaganja. Na tržištu nema slobodne konkurencije, već dominiraju proizvođački karteli i trgovinski monopoli, institucije zadužene za borbu protiv korupcije su slabe, a privatizacija je u velikom broju slučajeva izazivala ozbiljne sumnje. Politika liberalizacije tržišta koja je vođena od 2000. dovela je do toga da se troši više nego što se proizvodi, a dug je porastao na čak 27 milijardi dolara. Inače, važno je napomenuti da od 2000. godine preko 95 odsto proizvoda poreklom iz Srbije može da se uvozi na tržište EU bez plaćanja carine, ali to očigledno nije nimalo doprinelo poboljšanju srpske industrije. Niko nije sprečavao izvoz srpske robe u zemlje EU, osim visokog kursa dinara, koji je činio srpske proizvode skupim, pogodovao uvoznom lobiju i stranim proizvođačima i stvorio ogroman spoljnotrgovinski deficit.
  S obzirom na ovakvu sliku, nije teško zaključiti da srpska privreda nije sposobna da izdrži tržišnu utakmicu i konkurenciju iz EU, a ako ekonomija ostane na istom kursu kao u proteklih osam godina, to neće ni biti. Ipak, to naše pregovarače nije omelo da širom otvore vrata Evropi, a za tržišnu utakmicu moraće da budu spremna i javna preduzeća. Srbija je, naime, preuzela i obavezu da u roku od tri godine nakon stupanja na snagu Sporazuma primenjuje pravila konkurencije na javna preduzeća i otvori ih za konkurenciju iz Evropske unije.

  Umesto dobrobiti, ovakav SSP će pre značiti veliki problem za pojedine grane domaće privrede, a neke će doći u opasnost da budu ugašene. Što se tiče proizvodnje i trgovine, sporazum predviđa zaštitne mere, ali su one ograničenog karaktera. Kako se u članu 41 sporazuma navodi, “prilikom odabira zaštitnih mera, prvenstvo mora da se dâ merama koje najmanje remete sprovođenje ovog sporazuma.“  Zadovoljenje tuđih interesa
  Ovakav sporazum umesto interesa Srbije štiti vitalne interese bogatih zemalja Zapada, a Srbiji onemogućava suvereno vođenje ekonomske politike (kao i u nizu drugih oblasti). Sporazum predviđa da o njegovom sprovođenju odlučuje Savet za stabilizaciju i pridruživanje, koga će činiti članovi Saveta Evropske unije i članovi Evropske komisije s jedne, i članovi Vlade Srbije s druge strane, a odluke ovog saveta će obavezivati ugovorne strane. (3)
  Pored ovih odredbi, sporazum strancima daje privilegije koje nijedna zemlja nije prihvatila. SSP predviđa da se preduzećima iz EU daje pravo sticanja vlasništva nad nepokretnostima. Takođe, ovim preduzećima se daju ista prava kao i srpskim privrednim društvima u pogledu javnih dobara i dobara od opšteg interesa. (4) Ovo očigledno nije učinjeno u interesu građana Srbije, a posebno treba istaći da su Albanija i Hrvatska u svojim sporazumima izričito isključile jednaka prava nad navedenim dobrima. Čak su i sadašnje nove članice EU i u procesu pridruživanja izričito isključile prirodna bogatstva, poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište. Estonija, Letonija, Litvanija, Slovačka i Mađarska su zadržale ograničenja u pogledu kupovine poljoprivrednog zemljišta i šuma tokom sedam godina od učlanjenja, sa mogućnošću produženja za još tri godine, Češka slično, Poljska zadržava restrikcije čitavih 12 godina, a Slovenija može primenjivati poseban mehanizam tokom sedam godina.
  Prema članu 63, državljanima EU će takođe biti dopušteno da poseduju nekretnine u Srbiji. (5) Verovatno da oni koji su pregovarali znaju zašto je ovo učinjeno, a jedan od razloga su verovatno cene poljoprivrednog zemljišta u zemljama centralne i istočne Evrope, kao i na zapadnom Balkanu, koje su neuporedivo niže nego u EU. Opravdana je bojazan da bi se zemlja kupovala samo u špekulativne svrhe, a u situaciji kada hrana u svetu poskupljuje, ovo je još jedan vrlo velikodušan poklon strancima. Čini se da se SSP omogućava da stranci, uz pomoć domaćih saradnika, eksploatišu ili postanu vlasnici srpskog poljoprivrednog zemljišta, šuma, voda i ostalih prirodnih bogatstava.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Novac na dugom štapu

  Pristalice sporazuma smatraju i da bi ratifikacija SSP-a našu zemlju približila statusu kandidata za članstvo u EU, a da bi ta činjenica omogućila veću finansijsku pomoć EU i pristup „značajnim razvojnim fondovima”. To, međutim, ne mora da bude tačno. Prema tvrdnji Maje Kovačević, šefa Kancelarije za pridruživanje SRJ Evropskoj uniji 2001–2003, EU će u periodu od 2007. do 2013. godine pružati bespovratnu finansijsku pomoć svim zemljama zapadnog Balkana, u vidu programa pod nazivom Pretpristupni instrument (IPA), ali raspolaganje ovim sredstvima ni u kom smislu nije uslovljeno potpisivanjem SSP-a. Razlika između zemalja je u obimu predviđenih sredstava, ali ni to nije direktno u vezi sa statusom zemlje u procesu integracije, već je rezultat odluke EU. SSP-om je predviđena finansijska pomoć i zajmovi (član 115) (6), ali je ona uslovljena ispunjenjem određenih političkih kriterijuma i daljim napretkom demokratskih, institucionalnih i ekonomskih reformi. S obzirom na to kako su ove reforme u dosadašnjem periodu sprovodile vlasti, čini se u Srbiju neće stići mnogo novca koji predviđa SSP.


  Ovaj sporazum svakako da nije potreban da bi se sprovele odgovorne i osmišljene reforme, niti je neophodan za poštovanje zakona, borbu protiv korupcije i monopola, za tržišnu ekonomiju i strategiju ekonomskog razvoja. Prave reforme u Srbiji do sada nisu ni sprovođene zbog interesa različitih lobija i tajkuna. Budući da su te grupe uspevale da Srbiju urede prema svojim potrebama, ne čudi ni da su imale ogroman uticaj na sam sadržaj sporazuma. Prema tvrdnjama direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, sporazum sa Evropljanima je veoma nepovoljan, naročito za srpske proizvođače, a naš pregovarački tim je radio za interese uvoznih i trgovačkih lobija. Janjić, koji je inače dugogodišnji zagovornik evrointegracija, smatra da će ovakav sporazum od Srbije napraviti društvo sa 100.000 enormno bogatih građana, dok će ostalima zapasti uloga puke sirotinje.


  Prema njegovom mišljenju, aneksi SSP-a su veoma nepovoljni po Srbiju, a njima su ugroženi, pored industrije, i energetika i poljoprivreda. Prema njegovim tvrdnjama, na ovakav način se ugrožava proizvodnja semena (koja je do sada bila jedna od retkih vrlo uspešnih oblasti u Srbiji), a takođe se i daje prednost genetski modifikovanoj hrani. Janjić tvrdi da su se srpski pregovarači odrekli nacionalnih brendova u oblasti proizvodnje, a da za njih nisu obezbedili kompenzaciju. Nadležni u Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije demantovali su Janjićeve tvrdnje vezane za poljoprivredu (ali ne i ostale tvrdnje), ali u svakom slučaju zamerke čoveka koji se godinama zalaže za evrointegracije ukazuju na to da pojedini članovi i aneksi SSP-a idu direktno na štetu Srbije. Posebno je važno da ovim sporazumom odnos Srbije i Evropske unije postaje dvostrano obavezujući, sa tačno utvrđenim pravima i obavezama obeju strana.

  Proces pregovora o SSP-u između Srbije i EU počeo je 10. oktobra 2005. svečanom sednicom u Palati Federacije, kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici tadašnje Srbije i Crne Gore i EU, a pregovori su zaključeni 10. septembra 2007. godine u Briselu. S obzirom na to da su trajali približno dve godine, reklo bi se da su pažljivo pretresena sva pitanja, a da su naši pregovarači radili u najboljem interesu Srbije i njenih građana. Međutim, sudeći prema pojedinim odredbama, čini se da je tokom procesa nestručno i podanički prihvatano sve što je nekome iz EU padalo na pamet (da se evropski “prijatelji” ne naljute), a usput je izgleda nuđeno i ono što oni nisu tražili.

  S obzirom na ovako loše ispregovaran sporazum, sva sreća što je odmah suspendovan od zemalja EU. Ostaje nada da će ga i Skupština Srbije odbiti i da ga neće ratifikovati. Takođe, sâm sporazum članom 133 (7) dozvoljava otkazivanje ili suspenziju, tako da ostaje nada da će ga, i ako ga nova skupština usvoji, i ako on u nekom trenutku stupi na snagu, neka sledeća odgovorna skupština i vlada otkazati.

  Fusnote:

  1. Prema članu 17, Srbija će zonu slobodne trgovine morati da uspostavi i sa Turskom, koja je ustanovila carinsku uniju sa EU.

  2. Tempo liberalizacije i stepen zaštite zavisiće od stepena osetljivosti proizvoda za industriju Srbije. Definisane su tri grupe industrijskih proizvoda prema osetljivosti, za koje će liberalizacija biti ostvarena nakon perioda od dve, pet, odnosno šest godina. Treba reći da je Makedonija uspela da zaštiti svoju proizvodnju deset godina, a naši pregovarači su i tu bili otvoreni. Tako se u članu 23 navodi da Srbija iskazuje spremnost da snizi svoje carine u trgovini sa Zajednicom brže nego što je predviđeno, ako to dozvole opšte privredno stanje i stanje u odgovaraju ć em privrednom sektoru.

  3. Član 119

  Ovim se osniva Savet za stabilizaciju i pridruživanje, koji će nadzirati primenu i sprovođenje ovog sporazuma. On će se sastajati na odgovarajućem nivou u redovnim vremenskim razmacima i kada to okolnosti zahtevaju. On će razmatrati sva važna pitanja koja proističu u okviru ovog sporazuma i sva druga bilateralna ili međunarodna pitanja od zajedničkog interesa. Savet za stabilizaciju i pridruživanje će se sastojati od članova Saveta Evropske unije i članova Evropske komisije s jedne, i članova Vlade Srbije s druge strane. Savet za stabilizaciju i pridruživanje će doneti svoj poslovnik o radu. Članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje mogu odrediti da budu zastupljeni u skladu sa uslovima utvrđenim Poslovnikom o radu Saveta.

  Savetu za stabilizaciju i pridruživanje će, naizmenično, predsedavati predstavnik Evropske zajednice i predstavnik Srbije, u skladu sa odredbama koje će biti utvrđene Poslovnikom o radu Saveta.

  U pitanjima koja se nje tiču, Evropska investiciona banka će učestvovati u radu Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u svojstvu posmatrača. Radi postizanja ciljeva ovog sporazuma, Savet za stabilizaciju i pridruživanje ima ovlašćenje da, u predvi đenim slučajevima, donosi odluke u okviru delokruga ovog sporazuma. Donesene odluke će obavezivati ugovorne strane, koje će morati da preduzmu mere neophodne za njihovo sprovođenje. Savet za stabilizaciju i pridruživanje takođe može davati odgovarajuće preporuke. Savet će sačinjavati svoje odluke i preporuke na osnovu dogovora postignutog me đu stranama.

  4. Član 53.

  5. Bez obzira na odredbe ovog člana:

  (a) Nakon stupanja na snagu ovog sporazuma, društva kćeri i ogranci privrednih društava Zajednice imaće pravo da koriste i uzimaju u zakup nepokretnosti u Srbiji;

  (b) Nakon stupanja na snagu ovog sporazuma društva kćeri privrednih društava Zajednice imaće pravo sticanja i uživanja svojinskih prava na nepokretnostima kao i srpska privredna društva, a u pogledu javnih dobara/dobara od opšteg interesa, ista prava koja uživaju srpska privredna društva, kada su ova prava potrebna za obavljanje privrednih delatnosti radi kojih su osnovana;

  (c) Četiri godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma, Savet za stabilizaciju i pridruživanje utvrdiće mogućnost proširivanja prava navedenih pod (b) na ogranke privrednih društava Zajednice.

  5. Član 63
  Po stupanju na snagu ovoga sporazuma Srbija će da dopusti državljanima država članica Evropske unije da stiču svojinu nad nepokretnostima u Srbiji, uz potpunu i celishodnu primenu postojećih postupaka. U periodu od četiri godine od stupanja na snagu ovoga sporazuma Srbija će postepeno usklađivati svoje zakonodavstvo koje se odnosi na sticanje svojine nad nepokretnostima u Srbiji kako bi državljanima članica Evropske unije osigurala isti tretman kao i svojim državljanima.

  6. Radi postizanja ciljeva ovoga sporazuma i u skladu s članovima 5, 116 i 118, Srbija može da primi od Zajednice finansijsku pomoć u obliku bespovratnih sredstava i zajmova, uključujući zajmove Evropske investicione banke. Pomoć koja je previđena SSP-om zavisiće od daljeg napretka u ispunjenju kopenhagenskih političkih kriterijuma, a naročito ostvarivanja posebnih prioriteta iz Evropskog partnerstva. Uzeće se u obzir i rezultati godišnjih pregleda o državama u procesu stabilizacije i pridruživanja, naročito u vezi sa naporima primaoca da sprovede demokratske, ekonomske i institucionalne reforme i ostale zaključke Saveta koji se posebno tiču programa prilago đavanja. Pomoć koja će biti dodeljena Srbiji biće usmerena ka uočenim potrebama, dogovorenim prioritetima, mogućnosti apsorpcije i isplate i merama preduzetim radi sprovođenja reformi i restrukturiranja privrede.

  7. Član 133

  Ovaj se sporazum sklapa na neograničeno vreme. Svaka strana može otkazati ovaj sporazum na taj način što će obavestiti drugu stranu. Ovaj sporazum prestaje da važi šest meseci od dana slanja takvog obaveštenja. Svaka strana može da suspenduje ovaj sporazum, sa trenutnim dejstvom suspenzije, u slučaju ako druga strana ne poštuje neki od suštinskih elemenata ovog sporazuma.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Овакву тему постављам само ЗБОГ ЖУТИХ КЛИМОГЛАВАЦА КОЈИ СУ ТОЛИКО ВИШЕ ПОЛУДЕЛИ ДА АПСОЛУТНО НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 4. #4
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  ...a ekonomski pokazatelji svedoče o lošem stanju domaće ekonomije. Industrijska proizvodnja u Srbiji je u 2007. godini manja za 4 odsto nego u 1998, BDP je manji nego devedesetih,

  Slobodan protok kapitala koristan je za dve jednake privrede, ali u situaciji kada Srbija širom otvara svoja vrata zajednici ekonomski neuporedivo jačoj od nje, pitanje je koliko su u stvari srpska industrija i poljoprivreda sposobne da se prilagode slobodnoj trgovini. Pitanje je šta je do sada učinjeno i šta će se u roku od šest godina učiniti da se pre ukidanja carina EU podigne konkurentnost naše privrede.


  Treba li uopšte komentarisati dalje?

 5. #5
  Primećen član
  Učlanjen
  04.10.2003.
  Pol
  ženski
  Poruke
  935
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Овакву тему постављам само ЗБОГ ЖУТИХ КЛИМОГЛАВАЦА КОЈИ СУ ТОЛИКО ВИШЕ ПОЛУДЕЛИ ДА АПСОЛУТНО НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ.
  mito,oni znaju sta rade,to je nezaustavljiv proces ma ko dosao na vlasst
  Kada bih svoj život mogao ponovo da proživim.
  Pokušao bih u sledecem da napravim više grešaka

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.598
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  "TADIĆEVCI" ME ZVALI DA IM NAMAKNEM ZA VLADU!

  Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić tvrdi za Press da će Srbija dobiti novu vladu najkasnije do početka juna, i da će je formirati „narodnjaci", radikali i koalicija oko SPS-a. Ilić kaže da su ga iz koalicije „Za evropsku Srbiju" zvali da im namakne većinu, ali da on „ni za živu glavu" neće sa Dinkićem, Đilasom i Šutanovcem

  - Naši pregovori sa socijalistima i radikalima idu veoma dobro. Najvažnije je da su se sve tri strane usaglasile oko osnovnih načela buduće vlade, tako da će Srbija, ako bog da, najkasnije za dve nedelje dobiti nacionalnu vladu - kaže Ilić.

  Da ne preterujete, SPS bi trebalo da razgovara i sa DS?

  - Šta oni mogu da razgovaraju?! Oni samo zamlaćuju ovaj narod. Evo, u četvrtak na Vladi, pitam ja njih šta bi sa tim „Fijatom". Oni pognuli glave i mlate slamu sa pismom o namerama, a ovamo na sav glas kažu: „‘Fijat' dolazi u Srbiju." Ja onda izađem na sajt „Fijata", kad tamo ni reči o tome. A gde su im sada i taj „Folksvagen", taj „Mercedes", kukala im majka!

  Ko će da vodi projekte, pošto ste rekli da više nećete biti ministar. Pominje se Mrkonjić!

  - Tačno je da sam to rekao, ali je isto tako logično da oni koji su nešto započeli to i dovrše. Mrka je zaista vrlo sposoban čovek i ja mu verujem! Meni stvarno nije stalo do funkcija i o tome još nismo razgovarali. Ono što znam, jeste da je vrlo moguće da u budućoj vladi među ministrima imamo i nestranačke ličnosti. A ko će to biti, zavisiće od rasporeda resora!

  Kako ćete Vi i Palma u tom slučaju funkcionisati, kada je on za ratifikaciju SSP, a i Jovan Krkobabić nešto „zateže"?!

  - Naravno da ću da sarađujem sa Palmom, pa mi smo i dalje prijatelji! A to oko SSP-a ćemo još videti, jer Palma, koliko sam shvatio, traži da se nastave razgovori po tom pitanju. A Krkobabić je dobio ono što je tražio...

  A to je 10 odsto povećanja penzija. Gde ćete naći pare?

  - Moramo da ih nađemo, jer su penzioneri zaista najugroženiji!

  Pojavile su se i spekulacije da ćete otići kod Tadića?!

  - Taman posla. Ne bih to uradio ni za živu glavu, iako su me mnogi posle 11. maja zvali da im koliko-toliko „namaknem" većinu. Pa, nisam ja preletač! I kako bih ja mogao sutra sa Đilasom, kad mi je on u ime NIP-a stopirao koridore. Iz NIP-a je izdvojeno samo 200 miliona dinara, a to je dovoljno da se izgradi samo pola kilometra puta! Ili, kako da budem sa Šutancem kada već 10 meseci čekamo da on stavi potpis kako bismo mogli da gradimo stanove na vojnoj imovini?! A tek sa Dinkićem ne bih mogao! Vidim preti, kaže ako SPS podrži nas i radikale u Beogradu, njemu ne treba podrška Dačića na republici. Malo se dečko zaneo, pa krenuo da ucenjuje. E, neće moći, Dinkiću! A šlag na sve njihove blamove je to što je Čeda sada spreman da podrži Tadića u paketu sa Dačićem? Pa, gde ti je obraz, Čedo!

 7. #7
  Domaćin Ilinoida (avatar)
  Učlanjen
  09.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  У твом компјутеру...
  Poruke
  4.769
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio karpos Pogledaj poruku
  "TADIĆEVCI" ME ZVALI DA IM NAMAKNEM ZA VLADU!

  Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić tvrdi za Press da će Srbija dobiti novu vladu najkasnije do početka juna, i da će je formirati „narodnjaci", radikali i koalicija oko SPS-a. Ilić kaže da su ga iz koalicije „Za evropsku Srbiju" zvali da im namakne većinu, ali da on „ni za živu glavu" neće sa Dinkićem, Đilasom i Šutanovcem


  Pojavile su se i spekulacije da ćete otići kod Tadića?!

  - Taman posla. Ne bih to uradio ni za živu glavu, iako su me mnogi posle 11. maja zvali da im koliko-toliko „namaknem" većinu.
  Неће Веља њима "намакнути већину" али како ми се чини и како се "иза брда ваља" то ће можда да учини Палма и чудне су ми изјаве Мркоњића, тако да су то можда били они "неформални разговори" које Тадић спомиње. "Подмазан договор" иза кулиса:rolleyes:

 8. #8
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Evo vam odgovora iz prve ruke:

  STIŽU INŽENJERI „FIJATA“

  KRAGUJEVAC - Generalni direktor Grupe „Zastava vozila“ Zoran Radojević izjavio je juče Tanjugu da u radnu posetu kragujevačkoj fabrici automobila uskoro dolaze inženjeri italijanske kompanije „Fijat“.

  Sa ovim torinskim koncernom Ministarstvo ekonomije je u aprilu potpisalo Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u „Zastavu“, koji je Vlada Srbije juče potvrdila.

  - Sve se odvija onako kako je započeto i inženjeri „Fijata“ dolaze da radimo tehničko-tehnološki posao na realizaciji projekta - rekao je Radojević.

 9. #9
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio Maksim 3 Pogledaj poruku
  Evo vam odgovora iz prve ruke:

  STIŽU INŽENJERI „FIJATA“

  KRAGUJEVAC - Generalni direktor Grupe „Zastava vozila“ Zoran Radojević izjavio je juče Tanjugu da u radnu posetu kragujevačkoj fabrici automobila uskoro dolaze inženjeri italijanske kompanije „Fijat“.

  Sa ovim torinskim koncernom Ministarstvo ekonomije je u aprilu potpisalo Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u „Zastavu“, koji je Vlada Srbije juče potvrdila.

  - Sve se odvija onako kako je započeto i inženjeri „Fijata“ dolaze da radimo tehničko-tehnološki posao na realizaciji projekta - rekao je Radojević.


  Pa normalno. Mada je ovim Koštuničinim pulenima draže da gledaju paučinu po fabričkim halama i da žale jadne nezaposlene radnike kojima je potrebna socijalna pomoć, nego da im obezbede posao i da zarade za egzistenciju. A suština svega je u njihovoj poremećenoj logici koju zastupa njihov šef uz pomoć bolesnika iz redova radikala. Jedino što su oni u stanju da urade to je da nešto unište. Za tu vrstu bolesti je uspostavljena dijagnoza, sasvim sam sigurna.

 10. #10
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Ua...bando crvena,do juce ste SSP nazivali "Solanin sporazum" ,a vidi sad....bagre jedne ljudske i kome je to stalo do fotelja kradikalima,mackarima i ostalim gadovima iz ove dve stranke ili ovim ostalim koji su taj isti SSP potpisali,jeli bre,kako vas nije sramota???

  http://www.kurir-info.co.yu/

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Jos nesto interesantno u vezi SSP-a

  SSP – EVROATLANTSKE MAGLE I VIDICI

  ...Istine radi, Kosovo i Metohija nijednom rečju se ne pominje kao bilo kakav uslov za primenu SSP-a, ali se, nažalost, u nekim delovima pojavljuje vrlo implicitno, paralelno sa saznanjem da su mnoge zemlje EU koje su sa Srbijom potpisale SSP priznale nezavisnost južne srpske pokrajine. Jedna od najupečatljivijih formulacija iz SSP-a u kojoj se Kosovo i Metohija implicitno uvodi u duh i slovo sporazuma sadržana u odeljku koji nosi naziv „Politički dijalog“
  ...
  I dok prvi član nesporno definiše nameru SSP-a, ostali članovi ostavljaju dosta prostora za verovanje da je prihvatanje ovog sporazuma u direktnoj i neposrednoj vezi sa statusom KiM. Naime, kao što je navedeno iz teksta SSP-a, stav 2 člana 10 koji govori o nužnosti približavanja spoljnopolitičkih orijentacija Srbije i EU. Konkretno, ovde se isključivo ne podrazumeva saglasje stavova po pitanju bliskoistočne krize, rata u Iraku, nuklearnih programa Irana i Severne Koreje, budućnosti borbe protiv terorizma, odnosno izgradnje demokratskih institucija i slobodnog društva u Avganistanu, već iznad svega neophodnost usklađivanja gledišta po najkrupnijem bezbednosno-političkom izazovu savremene Evrope – Kosovu i Metohiji. Za EU, KiM je spoljnopolitički prioritet. Na njega je ova moćna nadnacionalna institucija reagovala slanjem misije Euleks, za čije je uspostavljanje i finansiranje odluka doneta jednoglasno. Misija Euleks predviđena je planom Martija Ahtisarija, koji je Srbija odbacila zato što vodi ka uspostavljanju nezavisnosti Kosova od Srbije.

  U svetlu nužnog prihvatanja Euleksa, a samim tim i nužnosti kosovske nezavisnosti, treba shvatiti i stav 3 člana 10 koji govori o nužnosti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa. Uspostavljanje i negovanje dobrosusedskih odnosa teško se može protumačiti kao fraza koja opisuje odnose između celine i dela u okviru jedinstvene državne teritorije. Više je reč o implicitnoj primeni plana o faznom sticanju nezavisnosti Kosova i potencijalnom (stvarnom) učešću Srbije u tom procesu. Nakon uspostavljanja odnosa sa Euleksom, što se podrazumeva stavom 2, člana 10 SSP-a, vrlo je verovatno da se prelazi, ne u tako dugom vremenskom roku, na uspostavljanje odnosa sa institucijama samoproglašene albanske države, u vidu dogovora o tzv. vanstatusnim pitanjima, poput prometa robe ili slobode kretanja građana na obe strane, da bi se na kraju došlo i do političkog sporazuma o priznanju nezavisnosti.

  Ova i ovakva politička logika primerena je duhu i slovu SSP-a jer je bez njene konkretne primene teško zamisliti bilo šta što liči na izgradnju dobrosusedkih odnosa između Srbije i Kosova. Nije napisano, ali je podrazumevano. Treba imati u vidu da dobrosusedski odnosi imaju svoje prećutne političke pretpostavke od kojih je svakako najznačanija ona koja podrazumeva negaciju bilo kakvih spornih teritorijalnih pitanja u odnosima dveju država. U slučaju trougla Srbija–EU–Kosovo, ovo praktično znači da Srbija zarad evropske budućnosti mora priznati teritorijalni integritet Kosova i tako ispoštovati SSP.


  Videli smo iz sadržaja SSP-a da on podrazumeva i usaglašavanje spoljne politike Srbije i EU, ali i dobrosusedske odnose u regionu. Za mnoge zemlje članice EU, a tačno ih je 18, Kosovo je nezavisna i suverena država. Bilo koja, a dovoljno je jedna od 18 država, može insistirati na tome da Srbija zarad mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana prizna Kosovo i tako uskladi svoje spoljnopolitičke poglede sa evropskim, što joj je uostalom i obaveza po stavu 2 člana 10 potpisanog SSP-a. U slučaju da Srbija odbije dosledno poštovanje stavova 2 i 3 člana 10 SSP-a, bilo koja zemlja EU može staviti veto na dalji proces integracija Srbije u EU...
  http://www.nspm.org.yu/koment_2007/2008_dvk_1.htm

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Lokacija
  Okupirana Srbija pod rezimom srpskog Sakasvilija - poglavnika Borisa Tadica-Francetica
  Poruke
  6.211
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  ...a ekonomski pokazatelji svedoče o lošem stanju domaće ekonomije. Industrijska proizvodnja u Srbiji je u 2007. godini manja za 4 odsto nego u 1998, BDP je manji nego devedesetih,

  Slobodan protok kapitala koristan je za dve jednake privrede, ali u situaciji kada Srbija širom otvara svoja vrata zajednici ekonomski neuporedivo jačoj od nje, pitanje je koliko su u stvari srpska industrija i poljoprivreda sposobne da se prilagode slobodnoj trgovini. Pitanje je šta je do sada učinjeno i šta će se u roku od šest godina učiniti da se pre ukidanja carina EU podigne konkurentnost naše privrede.


  Treba li uopšte komentarisati dalje?
  tebi je znaci prihvatljivo to sto nam je industrijska proizvodnja 2007 niza nego 90tih "kad nista nije valjalo"?

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  195
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Ma, u pravu ste. Vidim, sve zemlje koje su potpisale SSP, a potom ušle u EU propadoše. Tim zemljama vladaju tajkuni dok narod živi kao sirotinja.
  Najbolji primereri su Grčka, Slovenija, Danska...
  Ali budite bez brige, Vojo će da poništi SSP, a u EU nikada srećom nećemo ući i doživeti sudbinu Grka, Slovenaca, Danaca...

 14. #14
  Buduća legenda Psihologue (avatar)
  Učlanjen
  11.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  36.316
  Reputaciona moć
  410

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Овакву тему постављам само ЗБОГ ЖУТИХ КЛИМОГЛАВАЦА КОЈИ СУ ТОЛИКО ВИШЕ ПОЛУДЕЛИ ДА АПСОЛУТНО НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ.


  Šta reći...

 15. #15
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  У целом тексту теме - ово је најтрагичније. Људи моји - оде Србија НА ДОБОШ:

  Zadovoljenje tuđih interesa
  Ovakav sporazum umesto interesa Srbije štiti vitalne interese bogatih zemalja Zapada, a Srbiji onemogućava suvereno vođenje ekonomske politike (kao i u nizu drugih oblasti). Sporazum predviđa da o njegovom sprovođenju odlučuje Savet za stabilizaciju i pridruživanje, koga će činiti članovi Saveta Evropske unije i članovi Evropske komisije s jedne, i članovi Vlade Srbije s druge strane, a odluke ovog saveta će obavezivati ugovorne strane. (3)
  Pored ovih odredbi, sporazum strancima daje privilegije koje nijedna zemlja nije prihvatila. SSP predviđa da se preduzećima iz EU daje pravo sticanja vlasništva nad nepokretnostima. Takođe, ovim preduzećima se daju ista prava kao i srpskim privrednim društvima u pogledu javnih dobara i dobara od opšteg interesa. (4) Ovo očigledno nije učinjeno u interesu građana Srbije, a posebno treba istaći da su Albanija i Hrvatska u svojim sporazumima izričito isključile jednaka prava nad navedenim dobrima. Čak su i sadašnje nove članice EU i u procesu pridruživanja izričito isključile prirodna bogatstva, poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište. Estonija, Letonija, Litvanija, Slovačka i Mađarska su zadržale ograničenja u pogledu kupovine poljoprivrednog zemljišta i šuma tokom sedam godina od učlanjenja, sa mogućnošću produženja za još tri godine, Češka slično, Poljska zadržava restrikcije čitavih 12 godina, a Slovenija može primenjivati poseban mehanizam tokom sedam godina.
  Prema članu 63, državljanima EU će takođe biti dopušteno da poseduju nekretnine u Srbiji. (5) Verovatno da oni koji su pregovarali znaju zašto je ovo učinjeno, a jedan od razloga su verovatno cene poljoprivrednog zemljišta u zemljama centralne i istočne Evrope, kao i na zapadnom Balkanu, koje su neuporedivo niže nego u EU. Opravdana je bojazan da bi se zemlja kupovala samo u špekulativne svrhe, a u situaciji kada hrana u svetu poskupljuje, ovo je još jedan vrlo velikodušan poklon strancima. Čini se da se SSP omogućava da stranci, uz pomoć domaćih saradnika, eksploatišu ili postanu vlasnici srpskog poljoprivrednog zemljišta, šuma, voda i ostalih prirodnih bogatstava.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 16. #16
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.201
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio Pegazz Pogledaj poruku
  Ma, u pravu ste. Vidim, sve zemlje koje su potpisale SSP, a potom ušle u EU propadoše. Tim zemljama vladaju tajkuni dok narod živi kao sirotinja.
  Najbolji primereri su Grčka, Slovenija, Danska...
  Ali budite bez brige, Vojo će da poništi SSP, a u EU nikada srećom nećemo ući i doživeti sudbinu Grka, Slovenaca, Danaca...
  Grci ,Slovenci,Cesi i Danci su idioti koji nemaju veze sa zivotom pa su potpisali taj stetni sporazum sva sreca da mi imamo vrhunske strucnjake iz NSPM da nam otvore oci i sacuvaju nas od tih djavoljih rabota .

 17. #17
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.617
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Koje budalaštine...Šta sve web trpi...Što neko reče stari trik odvlačenja pažnje sa pravih tajkunskih slugeranja-DSS i RADIKALNE.

 18. #18
  Buduća legenda Psihologue (avatar)
  Učlanjen
  11.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  36.316
  Reputaciona moć
  410

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio goxy Pogledaj poruku
  Koje budalaštine...Šta sve web trpi...Što neko reče stari trik odvlačenja pažnje sa pravih tajkunskih slugeranja-DSS i RADIKALNE.
  Naravno...
  Svako ima pristup internetu...

 19. #19
  Iskusan IDI_DADA_AMIN (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Poruke
  5.425
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Ko malo ume da promisli, za nekoliko sekundi moze da izanalizira kome je u interesu srbija van evropske unije........

  BIA i tajkuni bi da prave svoju vladu


  ......."Da se Dačić prikloni radikalsko-narodnjačkoj koaliciji, svesrdno pomažu delovi BIA, tajne službe koja je pri formiranju odlazeće vlade 2007. ostala pod nadzorom DSS-a.
  „Blic nedelje“ saznaje da je krajem nedelje u prostorijama ove stranke održan sastanak potencijalne „plave koalicije“ kome je, između ostalih, prisustvovao i Rade Bulatović, načelnik BIA. A indikativno je da je odmah u noći posle objave rezultata Rade Bulatović pozvao Dačića, naravno da mu čestita, ali takva čestitka obično ima i prizvuk, znate već koji......"

  ....."Bliskost koaliciji DSS-SRS-SPS pokazuju i pojedini tajkuni. Čini se da bi najvećim delu naših tajkuna odgovarala opcija u kojoj bi na lokalnom nivou vladala radikalsko-narodnjačka koalicija.S jedne strane su oni koji još nisu uspeli da preuzmu sve što žele na srpskom tržištu. Njima će trebati povlašćena pozicija u daljoj privatizaciji, jer neki od njih imaju pretenzije na monopol. Takvima ne odgovaraju proevropske snage i oni će učiniti sve da finansijski, putem raznih pritisaka ili ucena, podrže vladu SRS-DSS-SPS...."
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Dakle , da se ne lazemo....samo tajkunima koji su bog i batina u srbiji, ovako zatvorenoj, jadnoj i bednoj, bez konkurencije i zdravih firmi odgovara srbija van EU. Samo u takvoj srbiji , miskovic moze da placa radnike 14 000 dinara mesecno i da ih tretira kao stoku.........samo u takvoj srbiji beko , miskovic, matijevic i jos desetak - dvadeset tajkuna mogu da kupuju sve bez konkurencije....od vojvodjanskih njiva, do zemljista u centru beograda.....samo u takvoj srbiji , pet tajkuna mogu da drze cene hrane na nivou medju najvisima u evropi....

  Samo u ovakvoj , sludjenoj srbiji, posvadjanoj i dalje sa svetom i sa sobom, tajne sluzbe mogu i dalje da vladaju u ime tajkuna, kao njihova privatna inkvizicija....samo u izolovanim , nedemokratskim vukoyebinama su takve sluzbe okosnica vlasti i terora nad gradjanima........

  Zato da se ne lazemo.....nikome normalnom nije u interesu da srbija ne zivi bolje ( a uslov za to JESTE , clanstvo u EU ), sem nekolicini tajkuna, tajnim policijama, i partijskim bubasvabama, koji su se kao partijska , dupeuvlakacka , nomenklatura zaposlili po javnim preduzecima., za debele pare.......

 20. #20
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio Markowac Pogledaj poruku
  tebi je znaci prihvatljivo to sto nam je industrijska proizvodnja 2007 niza nego 90tih "kad nista nije valjalo"?
  Nije problem u tome šta je meni prihvatljivo, a šta ne, problem je u tome što analitičar, najblaže rečeno, ne govori istinu. Svi znamo sve o nivou proizvodnje u Srbiji devedesetih, znamo kako smo živeli, a statistički podaci o BND su miloševićevska propaganda. Znači, htela sam da kažem da sve to što je rečeno u tekstu, jednostavno nije istina.

 21. #21
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio IDI_DADA_AMIN Pogledaj poruku
  Ko malo ume da promisli, za nekoliko sekundi moze da izanalizira kome je u interesu srbija van evropske unije........

  BIA i tajkuni bi da prave svoju vladu


  ......."Da se Dačić prikloni radikalsko-narodnjačkoj koaliciji, svesrdno pomažu delovi BIA, tajne službe koja je pri formiranju odlazeće vlade 2007. ostala pod nadzorom DSS-a.
  „Blic nedelje“ saznaje da je krajem nedelje u prostorijama ove stranke održan sastanak potencijalne „plave koalicije“ kome je, između ostalih, prisustvovao i Rade Bulatović, načelnik BIA. A indikativno je da je odmah u noći posle objave rezultata Rade Bulatović pozvao Dačića, naravno da mu čestita, ali takva čestitka obično ima i prizvuk, znate već koji......"

  ....."Bliskost koaliciji DSS-SRS-SPS pokazuju i pojedini tajkuni. Čini se da bi najvećim delu naših tajkuna odgovarala opcija u kojoj bi na lokalnom nivou vladala radikalsko-narodnjačka koalicija.S jedne strane su oni koji još nisu uspeli da preuzmu sve što žele na srpskom tržištu. Njima će trebati povlašćena pozicija u daljoj privatizaciji, jer neki od njih imaju pretenzije na monopol. Takvima ne odgovaraju proevropske snage i oni će učiniti sve da finansijski, putem raznih pritisaka ili ucena, podrže vladu SRS-DSS-SPS...."
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Dakle , da se ne lazemo....samo tajkunima koji su bog i batina u srbiji, ovako zatvorenoj, jadnoj i bednoj, bez konkurencije i zdravih firmi odgovara srbija van EU. Samo u takvoj srbiji , miskovic moze da placa radnike 14 000 dinara mesecno i da ih tretira kao stoku.........samo u takvoj srbiji beko , miskovic, matijevic i jos desetak - dvadeset tajkuna mogu da kupuju sve bez konkurencije....od vojvodjanskih njiva, do zemljista u centru beograda.....samo u takvoj srbiji , pet tajkuna mogu da drze cene hrane na nivou medju najvisima u evropi....

  Samo u ovakvoj , sludjenoj srbiji, posvadjanoj i dalje sa svetom i sa sobom, tajne sluzbe mogu i dalje da vladaju u ime tajkuna, kao njihova privatna inkvizicija....samo u izolovanim , nedemokratskim vukoyebinama su takve sluzbe okosnica vlasti i terora nad gradjanima........

  Zato da se ne lazemo.....nikome normalnom nije u interesu da srbija ne zivi bolje ( a uslov za to JESTE , clanstvo u EU ), sem nekolicini tajkuna, tajnim policijama, i partijskim bubasvabama, koji su se kao partijska , dupeuvlakacka , nomenklatura zaposlili po javnim preduzecima., za debele pare.......


  Pa naravno. Ja ovo pričam sve vreme, samo što ove "patriote" kojima je mozak od propagande pretvoren u kašu, ne mogu to da razumeju. Postoji samo nekoliko ljudi u Srbiji kojima nikako ne odgovara da se Srbija pridruži EU, a zaglupljena masa im aplaudira i obožava to što ih teraju rade kao robovi po 15 sati dnevno za 14000 dinara. Pa, ako im to odgovara, zašto im uskraćivati takve privilegije.

 22. #22
  Zainteresovan član alexp (avatar)
  Učlanjen
  22.02.2008.
  Lokacija
  Evropska Unija (u budućnosti)
  Poruke
  131
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  Pa naravno. Ja ovo pričam sve vreme, samo što ove "patriote" kojima je mozak od propagande pretvoren u kašu, ne mogu to da razumeju. Postoji samo nekoliko ljudi u Srbiji kojima nikako ne odgovara da se Srbija pridruži EU, a zaglupljena masa im aplaudira i obožava to što ih teraju rade kao robovi po 15 sati dnevno za 14000 dinara. Pa, ako im to odgovara, zašto im uskraćivati takve privilegije.
  Jeste, mora da i Miodragu Kostiću ne odgovaraju proevropske snage. Šta će čovek, jeste tajkun, jeste nekadašnji funkcioner DS-a (potpredsednik u Vojvodini, čini mi se) i jeste napravio malverzacije sa prepakivanjem trščanog šećera zbog kojih nam je Evropa zabranila izvoz šećera jedne sezone. Tada ga je, srećom, stranka zaštitila od zaslužene zatvorske kazne. Ista ona stranka pod čijom je vlašću dobio tri šećerane umesto sitnog kusura kada je kupovao žvake u prodavnici... Mora i da njemu odgovara bilo kakav savez koji ne uključuje DS... Ma DS je poznata stranka proletarijata.

 23. #23
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio alexp Pogledaj poruku
  Jeste, mora da i Miodragu Kostiću ne odgovaraju proevropske snage. Šta će čovek, jeste tajkun, jeste nekadašnji funkcioner DS-a (potpredsednik u Vojvodini, čini mi se) i jeste napravio malverzacije sa prepakivanjem trščanog šećera zbog kojih nam je Evropa zabranila izvoz šećera jedne sezone. Tada ga je, srećom, stranka zaštitila od zaslužene zatvorske kazne. Ista ona stranka pod čijom je vlašću dobio tri šećerane umesto sitnog kusura kada je kupovao žvake u prodavnici... Mora i da njemu odgovara bilo kakav savez koji ne uključuje DS... Ma DS je poznata stranka proletarijata.
  Kako god bilo, sve i da je tako kako kažeš, DS se ne bori protiv pridruživanja Srbije EU. Ako to uzmeš u obzir, shvatićeš koliko je nelogično to što si napisao. S jedne strane tajkun, s druge strane podržava ulazak Srbije u EU. Nešto se ne uklapa, zar ne?

  A što se tiče kupovine šećerana, pa imao si i ti kusur od žvaka, mogao si da ih kupiš. Zašto nisi? Ne znam samo šta bi radio sa neisplaćenim zaradama radnicima, obavezama prema dobavljačima, državi, unapređenjem proizvodnje itd. Nisam sigurna da bi od kusura od žvaka uspeo da namiriš sve te obaveze. Ili možda.....

 24. #24
  Zainteresovan član alexp (avatar)
  Učlanjen
  22.02.2008.
  Lokacija
  Evropska Unija (u budućnosti)
  Poruke
  131
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: ССП - СПОРАЗУМ О ТАЈКУНИЗАЦИЈИ (Младен Ђорђевић)

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  Kako god bilo, sve i da je tako kako kažeš, DS se ne bori protiv pridruživanja Srbije EU. Ako to uzmeš u obzir, shvatićeš koliko je nelogično to što si napisao. S jedne strane tajkun, s druge strane podržava ulazak Srbije u EU. Nešto se ne uklapa, zar ne?

  A što se tiče kupovine šećerana, pa imao si i ti kusur od žvaka, mogao si da ih kupiš. Zašto nisi? Ne znam samo šta bi radio sa neisplaćenim zaradama radnicima, obavezama prema dobavljačima, državi, unapređenjem proizvodnje itd. Nisam sigurna da bi od kusura od žvaka uspeo da namiriš sve te obaveze. Ili možda.....
  Izvini Registra, ali i dalje mi se ne čini da je nešto od onoga što sam napisao nelogično (ironično jeste, ali nije nelogično). Ja sam svestan da se DS bori za ulazak u EU i u tom pogledu ih podržavam. Ono u čemu ih ne podržavam je što su oko sebe okupili mnogo mafijaša. Treba biti realan, ako podržavaš DS po pitanju Evropske Unije to ne znači da moraš da isključiš mozak i automatski braniš činjenicu da je DS najlepša, najpoštenija, najpametnija i šta-god-već stranka (da se razumemo, ne kažem da ti to radiš, to je samo sklonost ljudi sa ovih prostora, znaš sve je crno-belo). Verovatno si učestvovala o diskusijama u kojima su se pominjale DS afere već hiljadu puta. Mislim da je nakon svega toga iluzorno braniti poštenje ove stranke. Što se tiče logike u "S jedne strane tajkun, s druge strane podržava ulazak Srbije u EU", ne znam šta pokušavaš da kažeš. Kostić je zarađivao od Evrope (zbog preferencijala) i njemu nije u interesu da se prekida saradnja sa EU. Čovek je malko i prevario Evropu u tom procesu, pa smo imali sankcije zbog njega. Kostić jeste tajkun, Kostić jeste finansijer (i ranije funkcioner) DS, Kostić podržava ulazak u EU.

  Ja jesam imao tri eura, ali nisam imao kuma na pravom mestu. Dođi u Novi Sad pa objasni svoju logiku gospodinu MK. Siguran sam da će on i njegove gorile imati puno razumevanja za tvoju želju da učestvuješ u privrednoj utakmici... Tako je bilo na prodaji ledine između Limana i Telepa. Ledina je sada iskorišćena za benzinsku pumpu. Glavni akter nije MK, doduše, već neki drugi lokalni poštenjačina. Na tender je došao i jedan Nemac. Pošto se usudio da licitira više od lokalnih poštenjačina potegli su se pištolji i pretnje, nakon čega je tender prekinut. U zapisniku tendera stoji "prekinuto zbog manjih formalnih nepravilnosti". Na ponovljenom tenderu, zamisli gospodina Nemca nije ni bilo. Eto ti moje muke sa moja tri eura. Pokušaću da nađem link na ovo, sigurno je neki list preneo makar nešto.

Slične teme

 1. Бора Ђорђевић - песме и афоризми
  Autor Предатор u forumu Književnost
  Odgovora: 75
  Poslednja poruka: 31.10.2011., 17:52
 2. Odgovora: 181
  Poslednja poruka: 26.11.2008., 11:28
 3. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 05.05.2008., 00:06
 4. Odgovora: 76
  Poslednja poruka: 19.06.2007., 17:19
 5. Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 25.10.2006., 08:57

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •