Nizozemski Canal Digitaal Sateliet hakiran u Irdetu 2


Još nije ni ljeto, a već je postalo vruće! Nakon što su se ovih dana pojavile piratske datoteke, poglavito za Diablo Cam, a koje omogućavaju praćenje skandinavskog digitalnog satelitskog pay tv paketa Canal Digital na Thoru 3/5 (0.8° zapadno) koji je kodiran u sistemu Conax CAS 7, a nešto kasnije i albanskog paketa DigitAlb na satelitu Eutelsat W2 na 16° istočno koji također kodira u istom sistemu, još je jedan paket odnosno njegov kodni sistem pokleknuo pod napadima pirata: riječ je o nizozemskom paketu Canal Digitaal Sateliet koji se emitira na satelitima Astra na 19.2° i 23.5° istočno, a u kojem se emitira nemali broj atraktivnih kanala.

Riječ je o hakiranju kodnog sustava Irdeto 2, a koji Canal Digitaal koristi na dijelu kanala. Kartica koja Canal Digitaal otvara preko Irdeto 2 hacka je dakako, već poznata komercijalna kartica Gammacard, a koja je već prije uspješno otvorila brojne pakete kodirane u Irdeto 2 sustavu: Nova (Hellas) na Hotbirdu, Showtime Network i Arab Digital Distribution na Nilesatu (7° zapadno), MCT i SexView World na Hotbirdu (13° istočno) te neizostavni RTV Pink na Hotbirdu i Eutelsatu W2 (13° i 16° istočno).

Na kartici GammaCard nizozemski Canal Digitaal Sateliet pojavio se još 6.5.2008 godine, samo četiri dana nakon što je objavljena datoteka za ilegalno praćenje Pink paketa na 16° istočno.

U Irdetu 2 kodira još veliki broj digitalnih paketa, no nama najzanimljiviji je vjerovatno Digiturk na 7° istočno, a u kojem se emitira pedesetak vrlo atraktivnih i zanimljivih kanala. Digiturk koristi najnoviju verziju Irdeto 2 kartica pa je stoga malo vjerovatno da će se uskoro pojaviti piratske datoteke za praćenje istog.

Zanimljivo, Irdeto Access se nakon relativno dugog niza godina sigurnosti našao u ozbiljnim problemima - vrlo sličnima onima s početka novog tisućljeća kada su praktički svi digitalni paketi i kanali koji kodiraju u ovom sustavu kodiranja bili dostupni piratskim putem. Jedino rješenje koje je skupo no i jedino učinkovito je hitna zamjena svih pretplatničkih kartica kako bi se klijentima Irdeto Accessa osigurala adekvatna zaštita pred piratskim emulacijama i uređajima. Neki porno paketi već su najavili da ubrzo kreću sa hitnom zamjenom svih Irdeto 2 pretplatničkih kartica.

No, vratimo se Canal Digitaal Sateliet. Ono čime se ova platforma može tješiti je činjenica da je samo jedan dio ponude kodiran u Irdeto 2 sistemu, što znači da sa piratskim karticama nije moguće gledati kanale kao MTV paket, Boomerang, Motors, TV, Trace TV, Hustler TV ili NASN Europe koji su kodirani isključivo u sistemu Mediaguard 2. Također, većina novih kanala koji se emitiraju isključivo na satelitu Astra 3A na 23.5° istočno dostupni su samo pretplatnicima sa Mediaguard 2 karticama, izuzev kanala E! Entertainment TV. U Irdetu 2 ne kodiraju ni HD kanali Discovery HD, NGC HD i Brava HD.

Pa, što onda dobro ima u tom Canal Digitaal Sateliet, a da je dostupno u Irdetu 2? Film1.1, Film1.2, Film1.3, Discovery Channel, Animal Planet, National Geographic, Sport 1, RTL 4, RTL 5, RTL 7, SBS 6, Net 5, Veronica, Comedy Central itd... dovoljno?

(Sat-Elita / SatKurier.pl)