Dvodnevni skup o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori okončan je bez jednoglasnog zaključka, jer se predstavnici srpskih partija i nevladinih organizacija nijesu mogli dogovoriti da li za poboljšanje njihovog statusa bolje koristiti postojeće zakonske mehanizme i prava koja pripadaju manjinskim narodima ili čekati na smjenu vlasti.

Mediji prenose da su se učesnici tribine, koju je organizovalo Srpsko narodno vijeće (SNV), međutim, složili da će, svako na svoj način, nastaviti beskompromisnu borbu da Srbima u Crnoj Gori „vrati oteta prava“.

Stranka srpskih radikala, te nevladine organizacije SNV, Akademska alternativa i Slobodna misao najavili su osnivanje srpskog nacionalnog savjeta, što predviđa Zakon o manjinskim pravima, i naglasili da Srbi u Crnoj Gori nemaju vremena da čekaju da se promijeni vlast ili Ustav.

Mimo volje Mandićeve SNS inicijatori su lider SNV Momčilo Vuksanović i predsjednik AA Vojin Grubač.


Podržavaoci te inicijative tvrde da oni treba da uživaju sva manjinska prava, ali ističu da srpski narod u Crnoj Gori, ipak, ne svrstvaju u manjinu. Oni su ocijenili da njihove ideje mogu smetati samo „onim predstavnicima Srba koji isključivo gledaju na svoj interes i na broj poslaničkih mandata“.

Lider radikala u Crnoj Gori Duško Sekulić podsjetio je da je njegova partija Deklaraciju o pravima Srba donijela i prije nego su „predstavnici Srpske liste sjedjeli u antisrpskom Ustavnom odboru“.
Poslanik SNS-a Budimir Aleksić, u veoma kratkom govoru, rekao je da zalaganja SSR i NVO pripadaju korpusu neotuđivih ljudskih prava.

„SNS je posljednja koja će ta prava negirati“, kazao je on, ne izjašnjavajući se decidno o inicijativi za formiranje savjeta. Aleksić je dodao da se nada da su njihove ideje samo međufaza do konačnog cilja – konstitutivnosti srpskog naroda u Crnoj Gori.

Potpredsjednik NS Živko Peković je ideju promjene stanja u društvu bez smjene vlasti okarakterisao kao besmislicu. Ambasador Srbije Zoran Lutovac rekao je da je na sastanku bio da bi slušao, a ne da bi iznosio političke ocjene.

_____________________________________________

Eto ti budala. Mandić, Danilović, Kadić, Sekulić, Strunjaš. Ne zna se ko je veća dileja