Da li je to patriotizam koji radikali proklamuju?!?!?


General Delić dostavljao vojna dokumenta Tribunalu
Autor: M. Ivanović, Ž. Jevtić - V. Z. Cvijić | 09.05.2008 - 07:32


Haški tribunal potvrdio je juče da je tužilaštvo angažovalo penzionisanog generala Božidara Delića da prikuplja dokumentaciju, i da je bio predviđen za svedoka tužilaštva u postupku protiv Ramuša Haradinaja.

- General Božidar Delić bio je angažovan da prikuplja određenu dokumentaciju za tužilaštvo. Ne mogu da govorim o kakvoj je dokumentaciji reč, jer mi to ne iznosimo javno. Bio je predviđen i za svedoka tužilaštva na suđenju Haradinaju, ali se kasnije od toga odustalo iz razloga u koje ne mogu da ulazim - kaže za „Blic“ Olga Kavran, portparol haškog tužilaštva.
Prema saznanjima „Blica“, tužilaštvo je jedan od prvih razgovora sa generalom Delićem obavilo od 28. marta do 1. aprila 2003. godine i tom prilikom on je tužilaštvu predao veliku količinu materijala vezanih za zonu odgovornosti njegove 549. motorizovane brigade tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu.
Na suđenju Miloševiću videla se na najbolji način i priroda rada penzionisanog generala. Prema tvrdnji Tribunala u Hagu, on je sa sobom poneo šeststo dokumenata koje je imao nameru da uvrsti uz dokazni postupak. I to možda ne bi bio problem tokom suđenja, da ranije tužilaštvo od nadležnih u Beogradu nije tražilo većinu upravo tih dokumenata. Međutim, naše vlasti su odgovorile da takva dokumenta jednostavno nemaju.
- Kada je tužilac Džefri Najs video ta dokumenta, razbesneo se i napisao obavezujući zahtev nadležnima u Vladi Srbije da proslede ta dokumenta. Iznova je odgovoreno da takvih dokumenata nema, ali je Najs potom tražio objašnjenje kako su se ta dokumenta našla kod Delića. To je napravilo velike probleme vlastima u Beogradu jer tih dokumenata zaista i nije bilo - kaže izvor blizak ovom tužilaštvu.
Prema oceni upućenih u slučaj, Delić je uzimao dokumenta i pravio privatnu arhivu koju je koristio u Hagu, a u isto vreme urušavao je ugled zemlje koju je Tribunal optuživao da nedovoljno sarađuje.
Tokom svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću, jula 2005. godine, general Delić je otkrio da je radio sa timom Karle del Ponte pune dve i po godine. Na direktno Miloševićevo pitanje da li ga je haško tužilaštvo angažovalo kao „svedoka eksperta“, Delić je odgovorio: „Dobro. To je gospođa Karla del Ponte preko svojih, znači, timova koji se nalaze u Beogradu i dve i po godine sam, znači, dosta intenzivno radio na tome. Gotovo 3.000 časova na prikupljanju dokumentacije koju je od mene tražilo tužilaštvo“. Ukoliko se iskoristi malo matematike, i pretpostavi da radni dan traje šest sati, to bi praktično značilo da je general Delić punih 500 dana proveo radeći za tim Karle del Ponte.
Dnevnice koje je Haški tribunal isplaćivao onima koji sarađuju sa sudom razlikovale su se od slučaja do slučaja i da li je u pitanju saradnja u odbrani ili za Tužilaštvo. Kako za „Blic“ kaže dobro upućeni sagovornik, prosek je ipak bio oko 60 evra na sat, a najviša cena dostizala je 95 evra. O neobičnom odnosu doskorašnje haške tužiteljke Karle del Ponte i penzionisanog srpskog generala, nedavno je svedočio i bivši zamenik glavnog tužioca Džefri Najs. On je u pismu koje je početkom aprila 2008. godine poslao nekim medijima, tvrdio da je tužiteljka bila izuzetno zaštitnički nastrojena prema Deliću i spremna čak da povuče deo optužnice protiv Miloševića samo da bi zaštitila srpskog generala. Džefri Najs piše: „Kad sam Karli del Ponte objasnio da bi bilo nemoguće propustiti unakrsno ispitivanje Delića jer bi njegovo svedočenje u korist Miloševića moglo dovesti u pitanje deo optužnice za Kosovo, ona je impulsivno odgovorila da je u tom slučaju spremna da odustane od kosovskog dela optužnice za Miloševića. Na sreću, ubrzo smo je odgovorili od tog neobičnog stava.“
Najs dalje navodi da je nakon saznanja da će Delić svedočiti u korist Miloševića zatražio od Beograda dodatna dokumenta potrebna za njegovo unakrsno ispitivanje, ali da je naišao na neočekivan odgovor iz kancelarije glavne tužiteljke. „Poručeno mi je da je Delić ključni svedok tužilaštva u predmetu Haradinaj i da zbog toga ne bi trebalo uništiti njegov kredibilitet na unakrsnom ispitivanju. Bio sam iznenađen kad sam to čuo. Delić je bio regrutovan kao svedok tužilaštva u slučaju Haradinaj kad je već bilo poznato sa suđenja Miloševiću da je Delić naredio da se iz tenka puca na jednu kuću koja je bila civilni objekt, da je jednom prilikom instruirao svoje vojnike da ne uzimaju zarobljenike i da je bio najviše pozicionirani oficir koji je zapovedao mnogim jedinicama za koje se sumnja da su počinile ratne zločine na Kosovu.“
Najs na kraju obraćanja javnosti navodi i da mu je jedan saradnik Karle del Ponte dostavio pismo u kome tužiteljka od vlasti u Beogradu traži da pomognu Deliću oko sređivanja penzije. „S ovim aranžmanom nije bio upoznat niko ko je radio na slučaju Milošević“, tvrdi Najs.