Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da postoji mogućnost da se ambasadori koji su povučeni iz inostranstva na konsultacije u Beograd na jesen vrate na radna mesta. On je objasnio da se sada Srbija nalazi u fazi kada čini sve da Kosovo ne postane članica nijedne međunarodne organizacije i pokušava da smanji broj zemalja koje su odlučile da priznaju „nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova”. „Dokle god smo u procesu zaustavljanja priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova, ne bih predlagao Vladi povratak ambasadora”, rekao je Jeremić u telefonskom razgovoru sa građanima u sedištu Demokratske stranke, čiji je funkcioner. On je ponovio da će u septembru, na Generalnoj skupštini UN, Srbija predložiti rezoluciju kojom će zatražiti saglasnost predstavnika drugih zemalja članica svetske organizacije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o nelegalnom proglašenju nezavisnosti Kosova.
„U Generalnoj skupštini svaka zemlja ima jedan glas. Mislim da tu možemo da odnesemo pobedu u glasanju”, rekao je Jeremić.

Dodao je da u toj fazi može da zamisli debatu o povratku ambasadora Srbije u inostranstvo. Ministar je ocenio da podnošenje tužbi protiv zemalja koje su priznale nelegalnu nezavisnost Kosova predstavlja „legitiman čin”, ali ne bi urodilo plodom, nego bi nanelo štetu državi.

„Oni koji se zalažu za tužbe, imaju za cilj zaustavljanje procesa evropskih integracija” Srbije, istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može da Međunarodnom sudu pravde tuži neku zemlju ako ona to ne prihvata, kao i da eventualne tužbe protiv zemalja članica EU mogu da znače proširenje spiska uslova za prijem u Uniju.

„Onda uslov više neće biti Hag, nego povlačenje tužbe. To bi značilo da smo prvi put gurnuli uslovljavanje vezano za Kosovo u proces evropske integracije. To je opasna stvar”, kazao je Jeremić. (Beta)