Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 34

Tema: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

 1. #1
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  "Cudi" me kako jos niko nije postavio ovu temu:
  Beograd, Hag -- Haško Tužilaštvo danas je podnelo žalbu na oslobađajuću presudu nekadašnjem vođi Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haridinaju. U žalbi se traži ponavljanje suđenja.  Žalba je uložena i na presude Haradinajevom saradniku Idrizu Baljaju, kao i na šestogodišnju kaznu zatvora trećem saoptuženom Lahi Brahimaju. "U roku od 75 dana sledi duži dokument u kome se podrobnije govori o svim argumentima koje će Tužilaštvo izvesti u vezi sa tom žalbom", najavila je portparolka Tužilaštva Olga Kavran.

  Ona kaže da u žalbenom postupku ne postoje rokovi, ali navodi da odlučivanje može da traje mesecima.

  "Ako posmatrate kako je to išlo do sada u drugim predmetima pred Tribunalom, nekada se izvode dokazi pred žalbenim većem u sudnici, najčešće se o samim žalbama odlučuje na zatvorenim sastancima samih sudija", kaže Kavranova.

  Kada je reč o presudi po žalbi, ona dodaje da to može da potraje više meseci ili više od godinu dana.

  Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu sa ciljem učvršćivanja kontrole OVK u Metohiji putem progona, nehumanog postupanja i ubistava Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca od 1. marta do 30. septembra 1998.

  Sudsko veće Haškog tribunala je 3. aprila oslobodilo svu trojicu optuženih svih tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

  Optužnica je teretila Haradinaja, Baljaja i Brahimaja i po individualnoj krivičnoj odgovornosti zbog planiranja, podsticanja, naređivanja i učestvovanja u više zločina.

  Međutim, sudije su zaključile da ima dovoljno dokaza samo za dve od tih tačaka, koje se odnose na Brahimaja, kome je presuđeno šest godina zatvora, jer je lično učestvovao u okrutnom postupanja i mučenju dvojice ljudi.

  Veće je ocenilo da Tužilaštvo nije iznelo dovoljno direktnih dokaza u pogledu zajedničkog zločinačkog cilja i da dokazi nisu uvek omogućavali sudijama da zaključe da li su određeni zločin počinili pripadnici OVK, pa čak ni da li je zločin uopšte počinjen.

  Ministar pravde Dušan Petrović je posle oslobađajuće presude za Haradinaja najavio da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine spremno da Hagu stavi na raspolaganje sve dokaze o ratnim zločinima Ramuša Haradinaja.

  Podsetimo, prošle nedelje je u Hagu počelo i suđenje bivšem kosovskom ministru Astritu Haračiji i njegovom saradniku Bajrušu Morini, upravo zbog optužbi da su vršili pritisak na zaštićenog svedoka da odustane od svedočenja na suđenju bivšim zapovednicima OVK.

  Tužilaštvo traži ponovno suđenje

  Tužilastvo je navelo tri osnova žalbe.

  U prvom žalbenom osnovu, Tužilastvo podseća na okolnosti zastrašivanja i straha svedoka, zbog kojih nije uspelo da izvede sve dokaze.

  Odbrana: Uobičajen postupak

  Rukovodilac ekipe odbrane Ramuša Haradinaja Majkl O'Rejli izjavio je da je podnošenje žalbe Tužilaštva Haškog tribunala na oslobađajuću presudu njegovom klijentu uobičajen postupak.

  "Na svaku oslobađajuću presudu Tribunala tužilaštvo po automatizmu podnosi žalbu", rekao je O' Rejli, navodeći da odbrana još nije dobila žalbu i da će naknadno odlučiti kako će reagovati.  Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuce presude protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja, a u vezi sa njihovom odgovornošću za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i za zločine počinjene u štabu OVK i zatvoru u Jablanici.

  Tuzilaštvo traži ponovno suđenje, kako bi se saslušali svedoci i time podneli dodatni dokazi.

  Drugi i treći žalbeni osnov se odnose na konkretne zločine, za koje Tužilastvo smatra Idriza Balaja odgovornim – za ubistvo majke i dve sestre i za silovanje i okrutno postupanje prema druge dve žrtve.

  Ljajić: Očekivana odluka Tužilaštva  Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je kao izuzetno dobru, ali i očekivanu odluku Haškog tužilaštva da ulozi žalbu na presudu Tribunala kojom je jedan od vođa OVK Ramuš Haradinaj oslobođen od optužbi za zločine počinjene na Kosovu.

  "Nadam se da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc uložiti više napora da dođe do validnih dokaza koji će obezbediti da optužbe protiv Haradinaja budu potvrđene", rekao je Ljajić.

  On očekuje da će međunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji ovoga puta biti kooperativnija i bolje sarađivati sa Tužilaštvom nego što je to bio slučaj sa bivšim šefom UNMIK-a Sorenom Petersenom.

  Ljajić je dodao da će i državni organi sa svoje strane učiniti sve da uz punu saradnju sa Tužalaštvom obezbede dokaze koji će potvrdili navode optužnice.

  "Verujem da će Tužilaštvo biti efikasnije po pitanju saslušanja svedoka sa Kosova i Metohije kojima mora biti garantovana bezbednost", rekao Ljajić.

  On je podsetio da je tokom istrage i postupka koji je vođen protiv Haradinaja devet svedoka ubijeno, a da je od 34 predložena važna svedoka saslušan samo jedan.

  Vekarić: Očekujemo da će se doći do pravde

  Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, izjavio je povodom ulaganja žalbe Tužilaštva Haškog tribulana na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, da tužilastvo u Srbiji očekuje da će u drugostepenom postupku on biti osuđen na strogu kaznu zatvora.  Vekarić je rekao da je žalba Haškog tužilaštva očekivana, navodeći da su Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, Ministarstvo pravde i srpsko tužilastvo za ratne zlocine sedmicama intenzivno radili na tome da dođe do ove žalbe.

  On je istakao da očekuje da će se doći do pravde u drugom stepenu tog postupka, po žalbi Tribunala

  Jeremić: Ne sme biti dvostrukih standarda

  Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je zadovoljan što je tužilaštvo Haškog tribunala odlučilo da podnese žalbu na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju.

  "Ne smeju postojati dvostruki standardi i ukoliko bi oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju prošla bez žalbe i bez pokušaja da se potvrdi kredibilitet Međunarodnog suda pravde, svi bi se nalazili u teškoj situaciji", naveo je on.  Jeremić dodaje da "međunacionalno pomirenje ide preko utvrđivanja individualne krivice za ratne zločine počinjene na ovim prostrima, bez obzira na nacionalnost počionioca".
  Poslednji put ažurirao/la master_of_errors : 02.05.2008. u 20:14 2. #2
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Eto ti sad,svi kukali kad su ga oslobodili...a sad ih bas briga.

 3. #3
  Iskusan kaai79 (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.986
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Jer to pred izbore ,cim prodju izbori odma ce da ga puste.

 4. #4
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Pa posao tuzilastva je da tuzi i da se zali. Ne vidim ja tu nista cudno osim ako niste sa Marsa. Nadam se da ce sud uvaziti zalbu.

 5. #5
  Ističe se Secikesa (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na planeti Saev u galaksiji Andromeda
  Poruke
  2.794
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  A ko placa veliku vecinu troskova tuzilastva? Amerikanci? Uvek je bio i ostace interes tuzilastva i njihovih sponzora jedan te isti...

 6. #6
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Ne znam kako se finansira Haski sud niti ko ga finansira, ali bilo bi dobro da imas neki dokaz za to sto pricas. Mozda ga finansira SB? Ili UN? Ne znam, samo lupam.

 7. #7
  Iskusan DraGo70 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.510
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  dejvis zaprepašćen navodima o trgovini ljudskim organima na kosovu
  Politika - Pre sat i 4 minuta

  BEOGRAD - Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je danas da je zaprepašćen navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu koje je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte iznela u svojoj nedavno objavljenoj knjizi.

  "Veoma sam zabrinut zbog ozbiljnih optužbi iznetih u knjizi Karle del Ponte. Zaprepašćen sam i iznenađen što njeni navodi nisu izneti ranije", rekao je Dejvis Radio televiziji Srbije, dodavši da je sada teže sprovoditi istragu.

  "Neke stvari koje pominje Del Ponteova navodno su se desile pre osam ili 10 godina, a što više vremena prolazi to je teže istražiti zloupotrebe ljudskih prava", ocenio je Dejvis i naglasio da ako je neko imao saznanja o tome trebalo je ranije s tim da izađe u javnost.

  On je istakao da te optužbe svakako treba da se istraže jer dolaze od "ozbiljne osobe".

  Prema Dejvisovoj oceni, oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju neće doprineti pomirenju Srba i Albanaca na Kosovu, ali ne sme ni da bude izgovor za neizručenje drugih haških optuženika.
  Duhovit, zanimljiv, iskren, avanturistickog duha...

 8. #8
  Domaćin Yopa_2.0 (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.964
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Zalba je standardna procedura haskog tuzilastva. Kao i sve do sada ni ova nece uroditi plodom.

 9. #9
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Kako je lepo imati toliko vidovnjaka oko sebe

  We shell see...

 10. #10
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Ha-Nocri Pogledaj poruku
  Kako je lepo imati toliko vidovnjaka oko sebe

  We shell see...
  u prevodu : mi shkoljka videti

 11. #11
  Iskusan DraGo70 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.510
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio nisliya Pogledaj poruku
  u prevodu : mi shkoljka videti
  Pa on je iz Vojvodine (panonsko more) a tamo ima puno fosila školjki
  Duhovit, zanimljiv, iskren, avanturistickog duha...

 12. #12
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Talking ovo je totalni off, uchi se engleski

  Citat Original postavio DraGo70 Pogledaj poruku
  Pa on je iz Vojvodine (panonsko more) a tamo ima puno fosila školjki
  ali nema plazhe

 13. #13
  Aktivan član Vanja R. (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.320
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  A kazu da zalbeni postupak traje oko godinu dana , pa dali su oni normalni. Ko ce posle svega da im veruje , pa za godinu dana moze biti svasta.(Moze covek poginuti trgovini narkotika , organima otetih Srba , ili u obracunu sa suparnickim klanom kao mu burazer od Tacijevih). To je cirkus .

 14. #14
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  a moze i da tribunal prestane sa radom

 15. #15
  Aktivan član Vanja R. (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.320
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Ha-Nocri Pogledaj poruku
  Pa posao tuzilastva je da tuzi i da se zali. Ne vidim ja tu nista cudno osim ako niste sa Marsa. Nadam se da ce sud uvaziti zalbu.
  A sto zalbeni postupak traje godinu dana ?

 16. #16
  Aktivan član Vanja R. (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.320
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Ha-Nocri Pogledaj poruku
  Ne znam kako se finansira Haski sud niti ko ga finansira, ali bilo bi dobro da imas neki dokaz za to sto pricas. Mozda ga finansira SB? Ili UN? Ne znam, samo lupam.
  Kao i obicno

 17. #17
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Vanja R. Pogledaj poruku
  A sto zalbeni postupak traje godinu dana ?
  Pa sta?

 18. #18
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Vanja R. Pogledaj poruku
  Kao i obicno
  Dobro covece,ne moras sada da me pratis po forumu samo zato sto sam rekao ono za Cecu :shock:

 19. #19
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Ha-Nocri Pogledaj poruku
  Dobro covece,ne moras sada da me pratis po forumu samo zato sto sam rekao ono za Cecu :shock:
  a jel' mogu ja da te pratim zbog engleskog ?

 20. #20
  Iskusan DraGo70 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.510
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio nisliya Pogledaj poruku
  a jel' mogu ja da te pratim zbog engleskog ?
  Ili zbog dagnji, prstaca i ostalih školjki...
  Duhovit, zanimljiv, iskren, avanturistickog duha...

 21. #21
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio nisliya Pogledaj poruku
  a jel' mogu ja da te pratim zbog engleskog ?
  Mozs, da te naucim Engleski jer dosta ga pisem. Pogresio sam u jednom slovu sada vidim. Dobro, will umesto toga anyhow.

 22. #22
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  I temu ste pretvorili u cirkus...

 23. #23
  Iskusan Ha-Nocri (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vojvodina
  Poruke
  6.834
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio DraGo70 Pogledaj poruku
  Ili zbog dagnji, prstaca i ostalih školjki...
  Da, moze dagnje. mmmm

 24. #24
  Buduća legenda Banshee (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  25.782
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  307

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  fascinantno mi je da niko nema nista da kaze na temu,a posebno od onih sto ne propustaju priliku da spomenu haski sud

  nemojte spamovati temu,posle ce da bude ko brise,zasto,kako
  you make me sick because i adore you so

 25. #25
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

  Citat Original postavio Ha-Nocri Pogledaj poruku
  Mozs, da te naucim Engleski jer dosta ga pisem. Pogresio sam u jednom slovu sada vidim. Dobro, will umesto toga anyhow.
  de, polako, salio sam se. nemoj da si na kraj srca
  ali ako nadjes neke skoljkice, ne budi shkrt

Slične teme

 1. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 08.03.2009., 14:50
 2. Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 23.02.2009., 21:25
 3. A gde je sada policija, gde je tužilaštvo??
  Autor RolandOfGilead u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 18.09.2008., 08:17
 4. Organizovani Kriminal.i ljudi i Tuzilastvo
  Autor sv.nedelja u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 10.09.2008., 13:35
 5. Hristos se rodi, Haradinaju ! - skandal -
  Autor UbicaDecijegaLica u forumu Politika
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 18.12.2007., 02:32

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •