Strah od slobodnih zidara – masona
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Strah od slobodnih zidara – masona

 1. #1
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb Strah od slobodnih zidara – masona

  17 septembar, 2004.

  Priča o velikoj masonskoj zaveri postala je deo naših života tokom devedesetih godina prošlog veka. U nizu teorija koje su raspad Jugoslavije i JNA agresiju na Bosnu i Hrvatsku trebale prikazati kao deo tajnog scenarija skrivenih sila i obaveštajnih službi, najčešće pominjana teorija bila je ona o udruženom naporu Vatikana i masona da unište Jugoslaviju. Teorija je bila potpuno neverovatna - jer kako bi Vatikan mogao sarađivati sa masonima koje drži (smatra) neprijateljima, kako smo kasnije obavešteni iz istih izvora - no time ne i manje prihvatljiva razularenom puku.

  Masonerija u Crnoj Gori

  U Crnoj Gori priča o masonima postaje ponovo aktuelna tokom poslednjeg sukoba u Liberalnom savezu Crne Gore, kada dojučerasnji partijski drugovi Miodraga Živkovića optužuju za masonsku zaveru protiv njihove partije. Time su liberali potvrdili pisanje CKL-a i “Publike”, koji su političke akcije Liberalnog saveza dovodili u vezu sa Živkovićevom pripadnošću masonima.

  Optužbe na račun masona po pravilu su agresivne. Optužena strana najčešće nema pravo na odgovor. Optužba je manje-više svima poznata, no masonska odbrana, baš kao i sama njihova organizacija, ostaje tajna. “Monitor” je želeo da čuje i drugu, optuženu stranu.

  Istorija masonerije kakvu danas poznajemo duga je nekih 800 godina. Prvi pisani pomen masonerije potiče iz 1390. godine - u pitanju je takozvana “Regius Poem”, premda je utvrđeno da je to kopija ranije napisanog rada. Godine 1717. četiri lože u Londonu formirale su prvu Veliku ložu Engleske, i od tada su dosijei o masonima znatno pouzdaniji. Masoni su, navodi se u masonskim spisima, bili graditelji velikih gotskih katedrala, od kojih mnoge ponosno stoje i danas. Još u to vreme, koje masoni zovu Doba katedrala, oni su organizovani kao udruženje pregalaca. Prve lože imale su vođe i tri nivoa članstva. Prvi nivo su činili nosači tereta, drugi graditeljski majstori, treći - arhitekte.

  Teško vreme za masone dolazi u XVI veku, kada je većina njihovih katedrala već izgrađena, a opada interes za izgradnju novih. Da bi održali organizaciju, u nju primaju i članove iz reda drugih zanata. Masonski spisi tvrde da su za prijem bile tražene visoke moralne vrednosti.

  Danas, samo u Sjedinjenim Američkim Državama ima 51 loža. Znamenita Bostonska čajanka, koja je označila simboličko otcepljenje SAD od britanske Krune, bila je organizovana od strane masona. Mason je bio i Bendžamin Frenklin, potpisnik američkog ustava. U Sjedinjenim Američkim Državama, masonska bratstva dnevno daju milion i po dolara za razne dobrotvorne akcije: od otvaranja bolnica za decu do medicinskih istraživanja.

  Najčešća optužba, koja se poteže u svim scenarijima teorije zavere koja se tiče masona glasi: masonstvo je anti-hrišćanska organizacija koja tajnim kanalima namerava preuzeti kontrolu nad svetom. Masonski spisi tvrde suprotno: masonstvo je kompatibilno sa hrišćanstvom. Obaveza masona je, tvrdi se, da veruje u Vrhovno biće. Verovanje u postojanje boga kao Velikog Arhitekte Univerzuma i verovanje u besmrtnost duše osnove su masonskog učenja. Hrišćanske crkve su, i pored ovih objašnjenja, snažni protivnici masonstva. Crkve masoneriju smatraju sektom, na šta masoni odvraćaju da masonerija nema osnovne elemente religije: nema teološku doktrinu i, štaviše, na svojim okupljanjima članovima zabranjuje učešće u religioznim raspravama. Takođe, i fašizam i komunizam bili su jednako odlučni u obračunu sa masonima, ljutim neprijateljima.

  Prva masonska loža na prostorima bivše Jugoslavije osnovana je u - Crnoj Gori. U Kotoru je 1807. osnovana “Loža Svetog Zana”, koju su činili Napoleonovi vojnici i oficiri. Kada su se Francuzi povukli iz Kotora, loža je ugašena. I u Srbiji je bilo nekoliko pokušaja da se krajem XVIII veka osnuju masonske lože. Ali tek 1876. osnovana je loža “Svetlost Balkana”, koju su ustanovili sledbenici revolucionara Đuzepe Garibaldija - koji je i sam bio mason. Uskoro su Srbiju preplavile masonske lože: “Srpska zadruga”, “Sloga, rad i postojanstvo”, “Pobratim” (sve iz Beograda) i “Nemanja” iz Niša - da pomenemo neke. Masoni su mnogi ugledni Srbi tog vremena: Dositej Obradović, Stevan Mokranjac i Nikola Pašić, na primer. Preko Sime Milutinovića Sarajlije, Njegoševog učitelja, i te kako su uticali i na crnogorsko pesništvo, kao i politiku.

  Početkom Drugog svetskog rata, na prostoru tadašnje Jugoslavije ima 27 loža koje okupljaju 2.500 masona. Iako je Tito često pominjan kao mason, u doba komunizma u SFRJ nema masonskih loža. Tek 1990. godine, pod uticajem Ujedinjene velike lože Nemačke, osnovana je Velika loža Jugoslavije. Međutim... Godine 1993. Veliki majstor Zoran Nenezić isključen je iz masonske organizacije, a ime lože promenjeno je u Regularna velika loža Jugoslavija. Pod jurisdikcijom velike lože deluje više drugih: “Pobratim”, "Svetlost Balkana - Garibaldi”, “Maksimilijan Vrhovac”, “Vuk Karadžić” i, napokon, i naše, podgorička - “Montenegro”, kotorska “Zora” i na Cetinju “Luča mikrokozma”.

  Procenjuje se da na planeti danas ima oko četiri miliona masona. Ako ste skloni da svuda oko sebe vidite neprijatelje - to je mnogo neprijatelja. 2. #2
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Strah od slobodnih zidara – masona

  NOVAK JAUKOVIĆ, PROFESOR NA UNIVERZITETU CRNE GORE
  I ČLAN REGULARNE VELIKE LOŽE ”JUGOSLAVIJA”

  Masonstvo je stanje duha

  MONITOR: Da li poslednji događaji u Liberalnom savezu imaju veze sa masonskom organizacijom?

  JAUKOVIĆ: Kod nas se, na žalost, dešava da se neki aktuelni politički događaji, zbog nespremnosti da se realno sagledaju, vezuju za aktivnosti masona. Masoneriji se dodeljuje uloga koju ona nema, niti može da ima. U demokratskom svetu, u svetu gde se razume i poznaje masonerija, to se ređe događa. Tamo javnost zna da je regularnim masonskim organizacijama zabranjeno bavljenje političkim i verskim pitanjima. Zna se na kojim se moralnim principima bazira ova organizacija. Dakle, regularni masoni u Crnoj Gori ne mogu imati nikakve veze sa zbivanjima u LSCG ili bilo kojoj drugoj partiji.

  MONITOR: Lože se, dakle, ne bave politikom. Mogu li to raditi njihovi članovi?

  JAUKOVIĆ: Naravno, političko delovanje svakog pojedinca je slobodno. Jedino ograničenje je da oni moraju delovati u skladu sa osnovnim principima masonerije - etičnost, humanizam, sloboda svesti i savesti. Dakle, ne mogu, recimo, širiti rasnu, versku i nacionalnu mržnju i delovati antidemokratski. Mislim da u našem još nerazvijenom demokratskom društvu, javnosti treba približiti masonsku ideju preko značajnih ličnosti iz prošlosti. Ovde se malo zna da je Mocart bio mason, niz svojih dela je posvetio masoneriji, njegova “Čarobna frula” je posvećena masonskoj ideji. Gete, takođe mason, ima mnogo pesama sa masonskom temom. U “Ratu i miru” Tolstoj kroz inicijaciju Pjera Bezhova opisuje duhovni značaj masonerije. Isak Njutn, indirektno kroz svoje glavne naučne nalaze sugeriše nam spoznaju pojma Velikog Arhitekte, Neimara svih svetova, najuzvišenijeg pojma u masoneriji. Poznate su uloge pojedinih masona u građanskim revolucijama u Evropi i Americi od Robespjera do Džordža Vašingtona. Postoji mišljenje da savremenog građanskog društva ne bi bilo bez masona koji su nosili ideju o slobodnom čoveku.

  MONITOR: A da li je masona bilo u istoriji Crne Gore?

  JAKOVIĆ: Masonerija se, javno, pojavljuje sa građanskim društvom. Problem Crne Gore je što nikada nije imala razvijeno građansko društvo, ali u pojedinim njenim delovima, u Boki, javljaju se prve lože u regionu, u doba Napoleona. Mason je bio Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija, kome je Njegoš posvetio “Luču mikrokozmu”. Čak se špekuliše, u pojedinim analizama, da je Njegoš iniciran u Italiji. Mason je bio, recimo, i naš veliki vajar Risto Stijović.

  MONITOR: Da li se Regularna Velika Loža Jugoslavija protivi crnogorskoj samostalnosti?

  JAUKOVIĆ: U organizacionom smislu na teritoriji jedne međunarodno priznate države može postojati samo jedna regularna velika loža. Kako je masonskoj organizaciji zabranjeno da se bavi političkim pitanjima samim tim je i zabranjeno da se bavi i da utiče na promenu državno-pravnog statusa država. Pojedinačno, svaki mason može demokratskim putem da se bori za sopstvena politička uverenja.

  MONITOR: Ko su masoni? Kako biste ih definisali?

  JAUKOVIĆ: Pod masonom se podrazumeva slobodan čovek na dobrom glasu. Ako pođemo od toga onda je jasno da se masonom ne postaje učlanjenjem u masonsku organizaciju. Čovek je po svojim moralnim i duhovnim vrednostima mason ili to nije. Masonsko bratstvo služi da pruži mogućnost da se kroz rituale i duhovni rad svaki član, u skladu sa svojim mogućnostima, duhovno izgrađuje i da svojim izgrađivanjem kao pojedinačna cigla doprinese simbolično gradnji hrama humanosti. Ta gradnja zajedničkog hrama humanosti je ono što povezuje sve masone sveta, a ne neka politička ili druga aktivnost.

  MONITOR: Govorite o humanosti, a neki ljudi iz sveta kriminala i podzemlja vezuju se za masonsku organizaciju?

  JAUKOVIĆ: U svetu postoji mnogo iregularnih masonskih organizacija. Tako je i ovde. To su organizacije koje ne prihvataju ili ne poštuju osnovne principe regularne masonerije. Imate primer loža koje prihvataju sve principe osim jednog - da je to organizacija muškaraca. Zato, ne smeju se sve iregularne masonske orgazacije posmatrati na isti način. Odnosno, mnoge iregularne masonske organizacije imaju članove koji su visokih moralnih i duhovnih vrednosti, ali su zbog neprihvatanja nekih od traženih principa van regularne organizovanosti. Naravno, za javnost su mnogo interesantnije iregularne masonske organizacije sa kriminalnom delatnošću, kao što su neke koje su delovale u Beogradu. Nakon sticanja bogatstva kriminalnim putem, neki ljudi su pokušali da društveni status ostvare osnivanjem neregularnih masonskih organizacija. Takvih organizacija na prostoru Srbije i Crne Gore ima više. U svetu je poznat skandal sa iregularnom masonskom ložom P2 u Rimu u kojoj su bile značajne ličnosti političkog i poslovnog sveta.

  MONITOR: Može li organizacija, koja je tajna, zaista delovati u pravcu demokratizacije jednog društva?

  JAUKOVIĆ: Najlakše je posegnuti za masonima, kao dežurnim krivcima. Navodne zavere koje masoni tobož kuju objašnjavaju se i tvdnjama da je masonerija tajna i mistična organizacija. Međutim, ona je bila tajna do 1717. godine. Od tada je javna. Tačno je da je masonerija ćutljivo bratsvo koje ne reaguje na mnoge napade i provokacije. Ćutljivost se ceni kao uzvišena muška vrlina. Pojam tajne u masoneriji se vezuje za doživljaj rituala koji se ne može opisati, on ostaje tajna kao i mnogi drugi doživljaji čoveka. Doživljaj je ono što dominantno formira duhovnost čoveka. Nadam se da će se i crnogorsko društvo postepeno upoznati sa duhom masonstva i naviknuti se na javno označene masonske hramove u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Nikšiću.

  MONITOR: Koliko je tačno da masoni snažno podržavaju jedni druge, da se poslovno povezuju?

  JAUKOVIĆ: To ne postoji kao princip u masonskom bratstvu. Međutim, bratsvo vam pruža mogućnost da sretnete ljude koje biste teško sreli, da nste, u organizaciji. Čak i kroz posao možete da upoznate ljude koji su u masoneriji i, normalno, polazeći od toga da su to ljudi na dobrom glasu i da su već prošli kroz moralnu proveru, lakše sa njima sklapate posao. Ali, masoni nisu interesna grupa i ne rade ništa što nije u skladu sa zakonom.

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Strah od slobodnih zidara – masona

  SLAVNI MASONI

  All Star ekipa

  Čak 14 američkih predsednika i 18 potpredsednika bili su masoni. Među njima i Džordž Vašington, Hari Truman i Frenklin Ruzvelt. Lideri u svetu krupnog kapitala, poput Henri Forda i Voltera Krajslera iz automobilske industrije, vlasnika lanca hotela Čarlsa Hiltona, ili tvorca imperije čaja Ser Tomasa Liptona, takođe su bili masoni. Muzičari Luis Armstrong, Net King Kol, Djuk Elington, Kaunt Bejzi, glumci Daglas Ferbenks, Klark Gejbl, Džon Vejn, mađionicar Hari Hudini, veliki Mocart, potom Džek Vorner, osnivač studija “Warner Brothers”, veliki režiser Vilijem Vajler - svima njima zajedničko je članstvo u masonskoj organizaciji. Mason je bio i Frederik Bartoldi, tvorac Kipa slobode, baš kao i Žan Anri Dunan, osnivač Crvenog krsta, Ser Aleksandar Fleming, izumitelj penicilina, engleski kraljevi Džejms I, Edvard VII, Edvard VIII i Džordž VI. Na listi slavnih masona je i Nil Armstrong, prvi čovek na Mesecu, zatim Dejvid Kroket i avijatičar Čarls Lindberg, kao i nobelovac Radjard Kipling; i mnogi drugi.  P.S. Materijal je malo zastareo (2004) godina. U međuvremenu, došlo je do referenduma u Crnoj Gori, što je dovelo do nezavisnosti Crne Gore i nezavisnosti Srbije. Samim tim, došlo je i do osnivanja Velike lože Srbije, čiji je veliki majstor Dragan Martinović; i Velike lože Crne Gore, čiji je veliki majstor Novak Jauković.

Slične teme

 1. Charles Taze Russell na spisku masona
  Autor Anoreksija u forumu Religija
  Odgovora: 47
  Poslednja poruka: 08.02.2009., 08:31
 2. Duhovnost i strah , smrtni strah
  Autor Tuzni_patak u forumu Filozofija
  Odgovora: 48
  Poslednja poruka: 09.11.2006., 11:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •