Nadnicar umesto odlikovanja
Prikazujem rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Nadnicar umesto odlikovanja

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  15.03.2008.
  Poruke
  741
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Nadnicar umesto odlikovanja

  Tridesetšestogodišnji Mikajlo Šimšić, junak ratne drame u tunelu Brodar kod Višegrada, koja se odigrala tokom devet dana i devet noći septembra 1992. godine i po kojoj je kasnije snimljen čuveni film „Lepa sela lepo gore”, danas, šesnaest godina kasnije, preživljava radeći po Srbiji i Bosni kao - nadničar! Kako to kod Srba već biva, Mikajlova sudbina ništa se ne razlikuje od ratnih priča i posleratnih sudbina hiljada i hiljada srpskih junaka, srpske sirotinje uglavnom koji su, kad je otadžbini trebalo, bili po rovovima, ginuli i stradali, a za koje je domovina kasnije, čim bi se koji rat završavao, malo je reći - zaboravljala i da su živi.
  Pre 16 godina, devete noći pakla u kanjonu Drine, Mikajlo je iz tunela, sa još dvojicom saboraca, sa 25 gelera u telu krenuo u smrt, ali ga je Bog ostavio da još poživi.

  - Posle, kad su me preneli u bolnicu, operisali su me, neke od gelera su izvadili, ali ih je mnogo ostalo u telu. Često me sad bole leđa i noge. Bojim se, zanemoćaću jednog dana, a kako ću se onda izdržavati, ko će brinuti o mojoj majci... Možda bi te gelere trebalo povaditi, ali ko će ići po bolnicama, treba i para i vremena, a kad da stignem kad moram u nadnicu - kaže Mikajlo sa tek malo pritajene gorčine koju odavno nosi u sebi.
  Našli smo ga pre neki dan u selu Kriva Reka, ispod Zlatibora, radi na imanju kod domaćina Sretena Kurćubića.

  Šapatom skoro, dok je vrhom opanka gnječio busen trave i pogleda uprtog u zemlju, više na naše insistiranje, tek na tren setio se onih devet dana i devet noći u tunelu...

  - Milovan i Vlado umrli su nam na rukama, izrešetani gelerima. Novak je bio teško ranjen, četiri dana je gledao kako mu noge vise na koži i kostima, gledao kako ih hvata gangrena, goreo je i buncao, onda je uzeo bombu... Posle, nije hteo da aktivira bombu, kaže, dajte mi pištolj da se ubijem, bojim se, bombom ću povrediti nekoga od vas... Onda mi je dao sat, skinuo prsten i lančić rekao da ih dam njegovoj sestri, kad su muslimani zapucali, okinuo je i on... Oni pevaju napolju, ispred tunela, a od Novaka teče potok krvi... Tada mi je bilo najteže. Stevan je ostao u tunelu pored svog pobratima Milovana, da čuva njegovo mrtvo telo, muslimani su ga, kad su ušli u tunel, zverski ubili... Nas trojica smo devete noći krenuli u smrt, ali smo čudom ostali živi - skoro je šaputao Mikajlo.

  I, tu je stao...
  - Ne mogu više, počeo sam ponovo da sanjam tunel... Ispričao sam to jednom, za film, dosta je...
  Posle, Mikajlo se u bolnici oporavio od rana i čim je stao na noge, ponovo uzeo pušku i - pravac front. A kad je rat završen...

  - Posle je bilo nikom ništa! Išao sam, tražio neki posao, rekli su mi - nema. Krenem u nadnicu, počnem da pravim kuću bliže Višegradu, stignem do krova - nesta para. Traže mi u opštini za projekat i neke dokumente, papire, tri hiljade evra. Ja, šta ću, ponovo u nadnicu... Ma, ne tražim ja njima nikakve nagrade ni medalje, da ne bi neko pomislio, ja sam moju kuću i familiju, moju domovinu branio, nego sam mislio, bilo bi od države, od vlasti, lepo da me samo malo pomognu, sad kad sam ja u krizi, da mi dozvolu i druge papire za kuću daju na veresiju, a ja bih to njima posle platio, nikom ja u životu marke dužan nisam ost’o - kaže Mikajlo.

  U Dobrunu, na putu između Užica i Višegrada, meštani Mikajla uglavnom viđaju kako sa kesom punom namirnica zamakne gore u brda, u selo Staniševac, gde mu živi majka, ili, koji dan kasnije, kako odozgo sleti na put i uhvati prevoz dole ka Višegradu ili ka Užicu, u nadnicu.

  - Ni većeg junaka, ni veće srpske tuge - kažu oni koji Mikajala i njegovu sudbinu znaju u prste.
  - Jutros je otiš‘o u Srbiju za zaradi za komad ljeba i kutiju cigara. Fukara se obogati, a dobri momci propadoše - vele drugi.
  Gore u Staniševcu, u planini, u oronuloj Mikajlovoj kućici sastavljenoj od brvana i kamena, starica Milka Šimšić, Mikajlova majka, vezuje dan za dan i čeka kad će se Mikajlo vratiti iz nadnice. Iznenadni gosti malo je i prepadnu, prvo što kaže jeste da je sigurna, i da bi ruku u vatru stavila da njen Mikajlo, kao i njegov otac, nikad obraz nije ukaljao, da je iz rata izašao čist kao sunce...

  - Ništa se o njemu danima nije znalo, onda, javiše da su ga doterali u višegradsku bolnicu. Ja tamo-nisam ga prepoznala. Sav garav i krvav... Još mi pred očima stoji njegov lik, onako kako sam ga tog dana videla. Još od tad nisam zaspala a da mi se ta slika ne vrati, da mi ne sine pred očima... Samo što je se oporavio, uze pušku i ode ponovo u jedinici, džaba smo mu govorili da se primiri, da se bolje oporavi, mi pričamo, a on stane, pogleda nas pa veli - „A ko će domovinu braniti ako ja ostanem kod kuće” - pričala je Milka.

  Posle, kad je rat završen, na Mikajla su, ponavlja njegova majka, svi zaboravili.
  - Jok vala, ništa mu nisu dali, ni medalje, ni pare, niti se ko mog Mikajla setio da mu kakav pos’o i državnu službicu da - kaže Milka.

  Pod Zlatiborom, u selu Kriva Reka, domaćin Sreten Kurćubić kaže da Mikajlo radi kod njega u nadnici po mesec-dva i da boljeg ni vrednijeg radnika nije video.
  - Ništa mu nije teško, radi u njivi, u štali, u klanici, sušari... Sve zna... Postao je deo naše porodice, jede šta i mi, spava gde i mi... Jedino, o ratu nikad ne priča, a i mi ga ne pitamo - kaže Sreten.

  Na osmom kilometru magistrale od Višegrada prema Rogatici, kad se pređe most preko Drine, ispred tunela Brodar stoji ploča sa imenima četvorice poginulih mladića i poruka: „Oj, tunelu, tvojega ti mraka, što ni liječi rane od junaka”. Na izlasku iz tunela je kamena ploča sa slikama i imenima doktorke Stojane Jojović i medicinske sestre LJubice Kastratović koje su poginule od bombi u pokušaju da pomognu ranjenim srpskim borcima u tunelu.

  Po zidovima tunela još su vidljivi tragovi gelera, zolja, granata. Samo što, izgleda, i na betonu brže zarastaju i zaceljuju rane, prekriva ih mahovina, nego one koje su ostale na duši Mikajla Šimšića iz Staniševca. I one ratne, i posleratne.
  Autor:
  Zoran Šaponjić

  DEVET DANA UŽASA ...

  Priča iz tunela danas je poznata i ispričana do kraja. Sa manje ili više umetničke slobode u nekim detaljima, preneta je i na film „Lepa sela lepo gore”. Septembra 1992. godine, sedmorica vojnika treće čete Drinskog bataljona - Mikajlo Šimšić iz Staniševca, Slađan Simić iz Bosanske Jagodine, Novak Arsić iz Veletova, Vladan Gavrilović iz Višegrada, Stevo Panić iz Smedereva, Milovan Lučić iz Užica i Stanko Mađaševac iz Lazarevca čuvali su most ispred tunela Brodar sa zadatkom da bošnjačke jedinice spreče da pređu na desnu obalu Drine. Četvrtog dana, dok je ceo kanjon goreo, mala jedinica našla se u klopci i jedini izlaz bio je da se povuku u tunel Brodar dug 97 metara, pun nekih betonskih ploča, sa desnom krivnom na polovini tunela. Devet dana pakla u opkoljenom tunelu, bez sna, bez vode, teško ranjeni, pod bombama, zoljama i rafalnom paljbom, sedmorica boraca doživela su pravi pakao. Četvorica su, Novak, Vladan, Steva i Milovan - ostala u tunelu zauvek.
  Hrvati znaju nagraditi svoje, mi svoje ne znamo. Ali zato znamo odsetat do Merkatora i ostalih milih nam prodavnica. I dokazat da smo deo Evrope koja nas pljuje kako god stigne. Slovenci nasa mila braca po ajvaru imaju tako puno srpskih prodavnica da će morat ucit cirilicu. Miskovic još ne može da dobije prostor u Hrvatskoj ali zato Todoric može u Beogradu. Lepo je sto smo mi ispred njih. I sto nismo fasisti. Iako stampa na zapadu tvrdi nešto drugo. Zapitas li se možda zašto je to tako?

  Pa zato što mi ne postujemo sami sebe. Coveku koji je prosao sito i reseto koji je verovatno dusevno i fizicki povredjen i upropasten za ostatak zivota, za njega nema ordenja ni pomoc da provede ostatak zivota dostojanstveno. Kad budes u stanu svog djetinjstva i kad kroz prozor pogledas proslost svog zivota seti se da on toga nema.

  I seti se da je jako bitno da kad pomognes ne pomazes nekome ko prosi na cesti već coveku koji se borio za svoju zemlju.

  Molim vas ako neko sazna bilo kakve informacije neka ostavi telefon i daj da otvorimo racun i da saljemo direktno za njega.

  Sto sad za njega ne urade nesto NVO? Za ovakve Srbija nema para a za sluzbene aute i vile ima. Jadna li je ta crvena crna demokratija i pravda u Srbiji! Pa sad nek Tadic i dalje se izvinjava po svetu! Bio rat pravedan il ne, ovaj covek sigurno nije kriv , niti ga je on poceo. Dokle god se nasi gradjani budu divili i ulizivali drugim narodima a stideli svojih ljudi, niko nas od stranaca nece ceniti !
  Poslednji put ažurirao/la Слобода : 25.04.2008. u 16:33 2. #2
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Strašna je priča ovog čoveka...
  Međutim, za njega svaka od aktivnih stranaka može učiniti nešto da mu život bude lakši i bolji, a ti zlobni čoveče, ti subjektivno (u ovom slučaju to je veliki minus i mana) loptu prebacuješ na dvorište političkih neistomišljenika.
  Zato i jesi takav, zato i jeste takvi.
  Poslednji put ažurirao/la jomini : 26.04.2008. u 04:30

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.03.2008.
  Poruke
  366
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Za tog ratnika treba da se pobrinu oni koji su ga slali i plaćali da ruši i ubija. Neka se useli u stan kod Nikolića na NBG ili u neku od vila porodice Milošević,a Mira neka mu šalje džeparac iz Moskve.

 4. #4
  Poznat la dolcevita (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  8.008
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Moze i Kostunica da pripomogne.

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Može, ali neće. Koštunica ni ženi ne može pomoći, a za decu koju nema da i ne govorimo...

 6. #6
  Poznat la dolcevita (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  8.008
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Jeste, mora prvo da nahrani macke.

 7. #7
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Prvo nahrani mačke, da ne bi lovile sove, a posle nahrani sove, da ne bi lovile mačke...

 8. #8
  Buduća legenda sumnjivo lice (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.931
  Reputaciona moć
  842

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio Gold Fish Pogledaj poruku
  Za tog ratnika treba da se pobrinu oni koji su ga slali i plaćali da ruši i ubija. Neka se useli u stan kod Nikolića na NBG ili u neku od vila porodice Milošević,a Mira neka mu šalje džeparac iz Moskve.
  Ti mora da imas hronicnu upalu hemoroida kad si takav bilmez

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Тешка и претешка тема - ужасна животна прича тога човека... Треба да нас је све заједно СРАМОТА.

  Том се човеку МОРА ПОМОЋИ - и не само њему........ има таквих доста...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 10. #10
  Buduća legenda sumnjivo lice (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.931
  Reputaciona moć
  842

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Тешка и претешка тема - ужасна животна прича тога човека... Треба да нас је све заједно СРАМОТА.

  Том се човеку МОРА ПОМОЋИ - и не само њему........ има таквих доста...
  Sad i ti lupas,tom coveku se mora pomoci.Hiljade ljudi je proslo kao taj covek.Hiljade su teski invalidi,bez ekstremiteta.Hiljade su psihicki prsli k`o lajsna.Kod nas u Srbiji ljudi gledaju kako da prezive,ne mozes pomoci cesto sam sebi,a ne nekom drugom.Kad bi se na osnovu ovih prica izvukla neka pouka za buduce junacenje tipa Kosovo,pa te sutnu u goozici kao ovog coveka i hiljade slicnih njemu.

 11. #11
  Iskusan ljuta_mamba (avatar)
  Učlanjen
  16.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  made in PRC
  Poruke
  6.721
  Reputaciona moć
  137

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  nema pomoci nikome od nas,izgubili smo rat i gotovo,izgubljenoj vojsci niko ne pomaze,pobednici slave,dele penzije,prave okupljanja,obljetnice,slave nezavisnost....oni koji su izgubili cute,piju,stide swe prodslosti,spavaju sa traumama...niko ih se neseca,svi ih gledaju rezonom,sami su krivi,sto su trazilito i dobili i slicno,poput onih momaka koji strajkuju u gradu za dnevnice
  pamti se samo prvi....drugi ide u zaborav,tako i dnevnice,i taj mikajlo i jos gomila

 12. #12
  Primećen član
  Učlanjen
  15.03.2008.
  Poruke
  741
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio jomini Pogledaj poruku
  Strašna je priča ovog čoveka...
  Međutim, za njega svaka od aktivnih stranaka može učiniti nešto da mu život bude lakši i bolji, a ti zlobni čoveče, ti subjektivno (u ovom slučaju to je veliki minus i mana) loptu prebacuješ na dvorište političkih neistomišljenika.
  Zato i jesi takav, zato i jeste takvi.
  Злобан нисам ја што сам против пљувања на Србе и Српске хероје. Ти и твој дс и њихови партнери што хвалиш у твојим темама и одговорима пљујете на Србе и Српске хероје. Ви хвалите антисрпског манијака чанка и дулића који је похвалио усташку војску и попљувао Србе.

 13. #13
  Primećen član
  Učlanjen
  15.03.2008.
  Poruke
  741
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio Gold Fish Pogledaj poruku
  Za tog ratnika treba da se pobrinu oni koji su ga slali i plaćali da ruši i ubija. Neka se useli u stan kod Nikolića na NBG ili u neku od vila porodice Milošević,a Mira neka mu šalje džeparac iz Moskve.
  Он је бранио себе и свој народ. А ти би хтео да се преда па да га секу на парчиће као што су радили његовим саборцима. Није Николић опљачкао Србију, то су урадили твој дс са партнерима. Није Николић пљувао на Србе и Српске хероје, то је урадио твој дс са партнерима.

 14. #14
  Domaćin Tex707 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Belgrade, RS
  Poruke
  4.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio sumnjivo lice Pogledaj poruku
  Sad i ti lupas,tom coveku se mora pomoci.Hiljade ljudi je proslo kao taj covek.Hiljade su teski invalidi,bez ekstremiteta.Hiljade su psihicki prsli k`o lajsna.Kod nas u Srbiji ljudi gledaju kako da prezive,ne mozes pomoci cesto sam sebi,a ne nekom drugom.Kad bi se na osnovu ovih prica izvukla neka pouka za buduce junacenje tipa Kosovo,pa te sutnu u goozici kao ovog coveka i hiljade slicnih njemu.
  Da su hiljade...nego desetine hiljada, ako ne i vise...nazalost.

 15. #15
  Veoma poznat
  Učlanjen
  10.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovdeonde
  Poruke
  11.144
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Тешка и претешка тема - ужасна животна прича тога човека... Треба да нас је све заједно СРАМОТА.

  Том се човеку МОРА ПОМОЋИ - и не само њему........ има таквих доста...
  tako je Mito! Covek se odazvao pozivu "otadzbina te zove ". Legalan poziv i po njemu covek odardio sta se od njega trazilo i sledi mu i lecenje i ostala prava kao sto su imali i jos uvek imaju borci 41-45e.

 16. #16
  opšte dobro nije na forumu
  купујем половну жирафу до 50.000 пређених километара
  Poznat
  Učlanjen
  22.02.2008.
  Lokacija
  АКО ЈЕ РЕГИСТРА МОДЕРАТОР,ДАДА ЈЕ ЗА ВИБРАТОР
  Poruke
  9.614
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio Jary Pogledaj poruku
  tako je Mito! Covek se odazvao pozivu "otadzbina te zove ". Legalan poziv i po njemu covek odardio sta se od njega trazilo i sledi mu i lecenje i ostala prava kao sto su imali i jos uvek imaju borci 41-45e.
  кад си већ написао то борци 41-45 није ми јасно од толико борбе(Ужичка Република,Сутјеска,Неретва ,Козара,Партизанска ескадрила,Десант на Дрвар,Валтер брани Сарајево,Отписани,Мирко и Славко,Бошко Буха и све остале акције НОБ-а)како то да партизани нису боловали од ПТСП .......ако су се толико борили ипак је то била жешћа журка него ово 90-их.

 17. #17
  Primećen član
  Učlanjen
  30.03.2008.
  Lokacija
  HRVATSKI FORUM KRSTARICA
  Poruke
  957
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio Gold Fish Pogledaj poruku
  Za tog ratnika treba da se pobrinu oni koji su ga slali i plaćali da ruši i ubija. Neka se useli u stan kod Nikolića na NBG ili u neku od vila porodice Milošević,a Mira neka mu šalje džeparac iz Moskve.
  Ja se samo cudim kako tebe jos niko nije ubio

 18. #18
  opšte dobro nije na forumu
  купујем половну жирафу до 50.000 пређених километара
  Poznat
  Učlanjen
  22.02.2008.
  Lokacija
  АКО ЈЕ РЕГИСТРА МОДЕРАТОР,ДАДА ЈЕ ЗА ВИБРАТОР
  Poruke
  9.614
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  imam jos vremena nije prioritet

 19. #19
  Veoma poznat
  Učlanjen
  10.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovdeonde
  Poruke
  11.144
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio opste dobro Pogledaj poruku
  кад си већ написао то борци 41-45 није ми јасно од толико борбе(Ужичка Република,Сутјеска,Неретва ,Козара,Партизанска ескадрила,Десант на Дрвар,Валтер брани Сарајево,Отписани,Мирко и Славко,Бошко Буха и све остале акције НОБ-а)како то да партизани нису боловали од ПТСП .......ако су се толико борили ипак је то била жешћа журка него ово 90-их.
  Znas kako ? Kroz razne privilegije posle rata, radna mesta i funkcije za kojesu bili prioritet nisu imalikada da se bave sindromima. Bili su i ostali "Borci" .Ima istine u cuvenoj recenici"evo ide drug clan...!"

 20. #20
  Aktivan član
  Učlanjen
  15.04.2008.
  Poruke
  1.243
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Ovo je tuzna srpska istina!!!

 21. #21
  Moderator SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  32.782
  Reputaciona moć
  1242

  Podrazumevano Re: Nadnicar umesto odlikovanja

  Citat Original postavio opste dobro Pogledaj poruku
  кад си већ написао то борци 41-45 није ми јасно од толико борбе(Ужичка Република,Сутјеска,Неретва ,Козара,Партизанска ескадрила,Десант на Дрвар,Валтер брани Сарајево,Отписани,Мирко и Славко,Бошко Буха и све остале акције НОБ-а)како то да партизани нису боловали од ПТСП .......ако су се толико борили ипак је то била жешћа журка него ово 90-их.
  Неприкладно је спрдати се са борцима за отаџбину и слободу, макар то било и од пре шездесет и кусур година...
  У свету се другачије понашају према својим ветеранима, само ми имамо овакав поспрдни став. Зато и пропадамо, јер омаловажавамо сопствену историју.

Slične teme

 1. Odlikovanja
  Autor A-man u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 21.01.2007., 18:41
 2. www.odlikovanja.antikviteti.net
  Autor poppet u forumu Numizmatika i filatelija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 24.11.2005., 17:04
 3. www.odlikovanja.antikviteti.net
  Autor poppet u forumu Numizmatika i filatelija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 04.11.2005., 16:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •