Chankow plan i program...:-(
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 37

Tema: Chankow plan i program...:-(

 1. #1
  Aktivan član lima (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kragujevac, Shumadia, Serbia
  Poruke
  1.528
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Chankow plan i program...:-(

  Chudi me kako onako bistar chowek kao shto je gosn Chanak mozhe da pishe owakwe gluposti...

  Vojvodina Republika Put mira, razvoja i stabilnosti  Prošlost Vojvodine opterećuju ostaci nerešenog statusa federalne jedinice i autonomne pokrajine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Ako se samo malo dalje pogleda u istoriju, još su živi tragovi 1918. i Trijanonskog ugovora. Njena današnja pozicija je nepostojanje bilo kakvog subjektiviteta u okvirima nelegalne i nelegitimne Savezne Republike Jugoslavije, države koja, i posle sedam godina formalnog postojanja, suočena s brojnim protivrečnostima i konfliktima, ne samo da ni jedan problem nije rešila, nego nema ni definisane granice. Postkomunistički, nacionalsocijalistički politički koncept stalno izbegava da postavi dugoročne osnove političkog funkcionisanja ovih prostora. Njegovom zaslugom su sedam (od osam) federalnih jedinica bivše Jugoslavije postala poprišta, više ili manje, krvavih sukoba centralistički nastrojenih kvazireprezenata pojedinih nacionalnih grupa. Ti sukobi nisu bili, kako se predstavljalo, nikakva "nacionalna oslobođenja", "zaštita nacionalnih interesa", niti bilo šta slično tome, nego isključivo borbe za rekonstituciju odnosa snaga, vlasti i uticaja na resurse. Bosanska katastrofa je proizvod osnovnog cilja - pretvaranje nacionalno i verski šarolike teritorije u tri nacionalne države - što je dovelo do teškog sakaćenja mogućnosti da se u budućniosti Bosna razvija na multinacionalnom i multikulturalnom osnovu.

  U Vojvodini, za razliku od svih ostalih federalnih jednica bivše SFRJ, takav način >rešavanja< provociranih nacionalnih konflikata nije moguć. Vojvodina nema čistih nacionalnih enklava. Etnička mešovitost stanovništva nije karakteristika samo gradova, nego i 95% seoskih naselja koja imaju stanovništvo različitih nacionalnosti. Pogrešno je, površno i najčešće zlonamerno, zbog toga, poređenje vojvođanskog pitanja sa bilo kojim, do sada otvaranim, pitanjem na prostoru bivše Jugoslavije. Za Vojvodinu se moraju tražiti nova i drugačija rešenja.

  Prvo: Vojvodina mora imati pravni okvir načinjen uz apsolutno uvažavanje, kao vrhovnog, principa prava pojedinca na razlikovanje koje je omeđeno, samo i isključivo, pravom drugog pojednica na različitost.

  Svim građanima Vojvodine mora biti garantovana potpuna ravnopravnost, fizička, imovinska i pravna sigurnost, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu, rasnu ili polnu pripadnost.

  Ni pojedinac, ni kolektiv, ne mogu sticati položaj na osnovu nevoljnih razlika, odnosno onih razlika koje nisu posledica slobodnog izbora.

  Građanima Vojvodine mora se garantovati pravo i sloboda povezivanja sa drugima u cilju organizovanja radi promocije i zaštite svojih kolektivnih prava i uživanja kolektivnih sloboda. Prava i slobode kolektiva ograničene su samo pravima i slobodom drugih kolektiva.

  Zbog toga Vojvodina treba da ima svoje predstavničko zakonodavno telo, parlament sa dva doma - većem građana i većem naroda. Veće građana bi bilo birano neposrednim, slobodnim i tajnim glasanjem, na periodičnim izborima.

  Izabrani poslanici bi reprezentovali volju građana Vojvodine u donošenju svih zakona od značaja za život i funkcionisanje Vojvodine kao celine. Pravo da bira i bude biran ima svaki punoletan građanin Vojvodine.

  Veće naroda bi bilo predstavničko telo koje bi činili predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i ostalih organizovanih nacionalnih, verskih i drugih grupacija. Veće naroda bi odlučivalo o pitanjima kulture, obrazovanja i informisanja neophodnih za čuvanje i negovanje jezičkih, nacionalnih, verskih, zavičajnih i drugih kolektivnih specifičnosti. Odluke bi se donosile jednoglasno.

  Rad Vojvođanskog parlamenta bio bi regulisan Ustavom Vojvodine koji bi donela Ustavotvorna skupština Vojvodine. To bi, posle slobodnih izbora, bio njen jedini zadatak u prelaznom periodu. Uz navedene principe ustav bi definisao veze sa državom Srbijom ili sa širom državnom zajednicom u kojoj bi se Vojvodina nalazila, a njime bi bila regulisana i problematika upotrebe vojvođanskih vojnika van Vojvodine. Da mora biti konstitutivni elemenat svake federativne zajednice koju bi činila.

  Drugo: Strateške privredne grane Vojvodine su agroindustrija, petrohemijski kompleks i saobraćaj. Vojvođanski parlament bi morao biti najviše telo koje bi odlučivalo o pravcima privrednog razvoja usmerenim na što tešnju saradnju sa svim susedima, ali zasnovanu na tržišnim principima koji bi sprečili odlivanje prirodnih i novonastalih bogatstava sa teritorije Vojvodine kao što je to, tokom celog 20. veka, bio slučaj.

  Tržišni principi bi podrazumevali povezivanje sa zemljama Evropske unije i favorizovali bi one privredne grane i delatnosti koje bi bile komplementarne evropskim privrednim resursima i potencijalima, u skladu sa najvišim standardima zaštite čovekove prirodne okoline.

  Treće: Odnosi sa Republikom Srbijom bi morali biti regulisani na principima ravnopravnosti i uz neophodnu promenu unutrašnjeg ustrojstva Srbije.

  Centralistička, kvazinacionalna strategija iz Beograda razbila je Socijalističku Federetivnu Republiku Jugoslaviju, Saveznu Republiku Jugoslaviju, pa i samu Srbiju - izmeštanjem Kosova iz njenog ustavno-pravnog poretka.

  Vojvodini ona nije partner.

  Mi vidimo Srbiju kao demokratsku federativnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s višim ili nižim stepenom autonomije. Odgovornost za sudbinu države preuzele bi, približno jednake, federalne jedinice sa po oko 2.000.000 stanovnika i definisanim ekonomskim, političkim i istorijskim interesima.

  Na taj način bi se, i politički, i ekonomski, i nacionalno Srbija stabilizovala i konstutuisala kao moderna evropska država.

  Federalne jedinice, prema našem mišljenju, trebale bi da budu Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, grad Beograd sa okolinom, Sandžak (Raška oblast) i Kosovo.

  Demokratska federalna Srbija imala bi parlament sa dva veća - većem građana i većem federalnih jedinica.

  Državu bi predstavljao predsednički dom. Federalne jedinice bi, u dvodomom parlamenu Srbije, ispoljavale svoje interese kroz veće federalnih jedinica koje bi odlučivalo o strateškim političkim i razvojnim ciljevima Srbije.

  Vlada države Srbije bi upravljala pitanjima narodne odbrane, spoljne politike, monetarne politike i predlagala osnovne principe makroekonomskog programa. O tim predlozima bi glasalo veće građana.

  Veće građana bi imalo i nadzornu funkciju nad funkcionisanjem državnih organa federalnih jedinica i kontrolu ustavnosti njihovog rada.

  Vojvodina u takvoj federativnoj državi mora da ima status republike. Na to upućuju istorijska iskustva i činjenica da se autonomna pokrajina pokazala kao nedovoljno stabilno i rešenje bez adekvatne garancije stabilnosti ustavnog poretka.

  To se videlo posle puča 1988. i protivustavnog ukinudanja autonomije u Vojvodini.

  U ovako definisanom državnom uređenju Vojvodina bi, u oblasti spoljne politike, imala suvereno pravo da uspostavlja međuregionalne odnose sa ostalim evropskim regijama, a u slučaju ulaska Srbije u šire integracije, odluku o tome bi moralo doneti veće federalnih jedinica konsenzusom s jasno definisanim položajem Vojvodine u novim okolnostima.

  Federalizacije Srbije i Republika Vojvodina bile bi krupan korak ka stabilizaciji države Srbije i u korenu bi sasekle sve separatističke težnje na teritoriji Srbije.

  Republika Vojvodina bi predstavljala i okvir za ispoljavanje specifičnosti svih nacionalnih i drugih zajednica u Vojvodini i bila bi garant dugoročne demokratije u Srbiji.

  Povratak Vojvodine na položaj definisan Ustavom iz 1974. godine ne zadovoljava ove zahteve. Ustav iz 1974. je stvaran u drugim okolnostima - u jednopartijskom sistemu i dok je postojala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavije kao garant njegovog sprovođenja. Republička administracija Vojvodine koštala bi daleko manje nego postojeća "pokrajinska" administracija. Upotrebila bi se postojeća infrastruka, a umnogome bi podigla ekonomska moć same Vojvodine.

  Republika Vojvodine bi, takođe, morala biti decentralizovana spuštanjem odgovornosti za ekonomski razvoj na svaku od tri tradicionalne vojvođanske regije - Srem, Banat i Bačku, zatim na vojvođanske gradove i, potom, do nivoa opština.

  Republika Vojvodina bi garantovala pravo na državljanstvo svim svojim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i zavičajnu pripadnost i dvojno državljanstvo ukoliko bi za tim postojala potreba.

  Republika Vojvodina bi imala svoju zastavu, himnu i grb koji bi se javno isticali u skladu sa vojvođanskim zakonima...

  www.lsv.org.yu
  Poslednji put ažurirao/la lima : 24.04.2008. u 16:10 2. #2
  Iskusan
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Lokacija
  Okupirana Srbija pod rezimom srpskog Sakasvilija - poglavnika Borisa Tadica-Francetica
  Poruke
  6.211
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  e a sa tim cankom koji hoce vojvodinu republiku i da je otcepi od srbije je u koaliciji boris tadic.

  a nas narod je davno rekao "S KIM SI - TAKAV SI"

 3. #3
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Nije mi jasno ko to ne "uvazava" Vojvodinu, kad je ona najrazvijenija regija u Srbiji?
  Sta hoce jos? Eto im njihovi novci, ali Canak se ocigledno vise ne zadovoljava ni time... Ma, ko ga sisa!

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  28.07.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Taj Chanak oce da puni d0ope mukom ratara Vojvodine kao i mnogi koji svojim radom ne doprinose nishta ,neko u NS-u koji se dichi mukom poljoprivrednika i misli da ima sve ,cast izuzetcima ... tim radnim i sposobnim ljudima Vojvodine treba da se da i pomogne ,a Chanku bih daoo ... neshto drugo

 5. #5
  Poznat lav8 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.061
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Prvo republika,pa onda samoopredeljenje do otcepljenja,Zvuci poznato nesto.......Ko s djavolom tikve sadi-o glavi mu se razbijaju.

 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  10.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EUropa (demoNkratska)
  Poruke
  955
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Čovek se potrudio, seo i isplanirao Vojvodinu kakvu bi želeo bwhahah

 7. #7
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  Nije mi jasno ko to ne "uvazava" Vojvodinu, kad je ona najrazvijenija regija u Srbiji?
  Sta hoce jos? Eto im njihovi novci, ali Canak se ocigledno vise ne zadovoljava ni time... Ma, ko ga sisa!
  pa sada je vreme za otcepljenje, sve je sredjeno
  da su sirotani, sigurno ne bi lupetali ovako nesto

 8. #8
  Iskusan
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Lokacija
  Okupirana Srbija pod rezimom srpskog Sakasvilija - poglavnika Borisa Tadica-Francetica
  Poruke
  6.211
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio lav8 Pogledaj poruku
  Prvo republika,pa onda samoopredeljenje do otcepljenja,Zvuci poznato nesto.......Ko s djavolom tikve sadi-o glavi mu se razbijaju.
  i jos ima podrsku solane za svoj projekat rasturanja i unistenja srbije.

  zato moramo 11. maja glasati za prosrpske snage u Srbiji da sprecimo ovaj scenario razbijanja srbije u projektu koalicije canak, solana, tadic.

 9. #9
  Veoma poznat filatelista, pa šta? (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  12.979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  373

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  verovatno budući gradonačelnik NS
  moj glas ima

 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Pa samo zato što se prilepio Tadiću, koji će normalno da pobedi. Inače; svi pravi NS-ađani bi direktno sasvim sigurno izabrali našu Maju

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Lokacija
  Okupirana Srbija pod rezimom srpskog Sakasvilija - poglavnika Borisa Tadica-Francetica
  Poruke
  6.211
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio filatelista, pa šta? Pogledaj poruku
  verovatno budući gradonačelnik NS
  moj glas ima
  i tebi je canak dobar?

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Odbranu druga Čanka preuzeće verovatno njegov pravobranitelj na ovom pdf. a opšte je poznato ko je to.

  Inače, ovaj pamflet je stvarno teška nebuloza, samo Morrisone i ti bi mogao da uzmeš u razmatranje ovo novo državno uređenje države Srbije. Vidiš da je LSV stavio i Kosovo kao ravnopravnu srpsku republiku...

 13. #13
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  P.S. Postavljač teme bi morao da da direktan link, ja nešto ne mogu da ga nađem... pardon, našla :shock::shock::shock:
  Poslednji put ažurirao/la bezkorisnickogimena : 24.04.2008. u 17:36

 14. #14
  Veoma poznat filatelista, pa šta? (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  12.979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  373

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio Markowac Pogledaj poruku
  i tebi je canak dobar?
  za gradonačelnika, jeste
  kao što je i Selja bio idealan za gradonačelnika Čačka i ostvario odlične rezultate
  prema svojim sposobnosti, samo prema svojim sposobnostima

 15. #15
  Ističe se Toki-Voki (avatar)
  Učlanjen
  24.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Somewhere. . .
  Poruke
  2.147
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio filatelista, pa šta? Pogledaj poruku
  verovatno budući gradonačelnik NS
  moj glas ima
  Sta si ti napisao covece, ne verujem u to sta citam!!!!

 16. #16
  Aktivan član CTAHOJKO (avatar)
  Učlanjen
  21.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Između dva glavna grada
  Poruke
  1.635
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Nije problem u nekome ko hoce da se ocepi od Srbije. To je vec sad moranje. Svi su se svojski trudili da pobegno sto dalje od Srbije, pa i Srbi. Malo po malo, svi ce otici. Verujem da pre Vojvodjana plan imaju i Sandzak i Vlasi, a ne bi me cudilo da se selo po selo ocepljuje. To je zato sto Srbija ne valja. Da je dobra svi bi u nju. Samo kukamo kako neko tamo hoce da nam uzme. Ja licno smatram da je Vojvodina separatisticki nastrojena, ocepila bi se odavno i prosperirala, bila bogatija i srecnija. Ali nije. Zatos sto su vojvodjani miroljubivi i trpeljivi. Jedan ovakava plan je razmisljanje svakog vojvodjanina koji voli Srbiju, ali ne moze da planira buducnost zbog te iste Srbije. Madjari i Rumuni u Vojvodini vise vole i postuju i pomazu komsiju Srbina, nego Srbin Srbina. Samo da se zna.

 17. #17
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Чанков план и програм је да се од војводине направи држава у држави, са одвојеним идентитетом, националним симболима и институцијама у односу на Србију.

 18. #18
  Aktivan član CTAHOJKO (avatar)
  Učlanjen
  21.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Između dva glavna grada
  Poruke
  1.635
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Чанков план и програм је да се од војводине направи држава у држави, са одвојеним идентитетом, националним симболима и институцијама у односу на Србију.
  Ne zaboravi ekonomsku autonomiju u fullu. To nas raduje

 19. #19
  Iskusan nisliya (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  http://dl.net.hr/webcafe/misc/podsvjest.html
  Poruke
  6.433
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  bistar chowek kao shto je gosn Chanak

 20. #20
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio CTAHOJKO Pogledaj poruku
  Nije problem u nekome ko hoce da se ocepi od Srbije. To je vec sad moranje. Svi su se svojski trudili da pobegno sto dalje od Srbije, pa i Srbi. Malo po malo, svi ce otici. Verujem da pre Vojvodjana plan imaju i Sandzak i Vlasi, a ne bi me cudilo da se selo po selo ocepljuje. To je zato sto Srbija ne valja. Da je dobra svi bi u nju. Samo kukamo kako neko tamo hoce da nam uzme. Ja licno smatram da je Vojvodina separatisticki nastrojena, ocepila bi se odavno i prosperirala, bila bogatija i srecnija. Ali nije. Zatos sto su vojvodjani miroljubivi i trpeljivi. Jedan ovakava plan je razmisljanje svakog vojvodjanina koji voli Srbiju, ali ne moze da planira buducnost zbog te iste Srbije. Madjari i Rumuni u Vojvodini vise vole i postuju i pomazu komsiju Srbina, nego Srbin Srbina. Samo da se zna.
  Слажем се са овим.

 21. #21
  Poznat
  Učlanjen
  23.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  sumadija
  Poruke
  9.963
  Reputaciona moć
  156

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio CTAHOJKO Pogledaj poruku
  Nije problem u nekome ko hoce da se ocepi od Srbije. To je vec sad moranje. Svi su se svojski trudili da pobegno sto dalje od Srbije, pa i Srbi. Malo po malo, svi ce otici. Verujem da pre Vojvodjana plan imaju i Sandzak i Vlasi, a ne bi me cudilo da se selo po selo ocepljuje. To je zato sto Srbija ne valja. Da je dobra svi bi u nju. Samo kukamo kako neko tamo hoce da nam uzme. Ja licno smatram da je Vojvodina separatisticki nastrojena, ocepila bi se odavno i prosperirala, bila bogatija i srecnija. Ali nije. Zatos sto su vojvodjani miroljubivi i trpeljivi. Jedan ovakava plan je razmisljanje svakog vojvodjanina koji voli Srbiju, ali ne moze da planira buducnost zbog te iste Srbije. Madjari i Rumuni u Vojvodini vise vole i postuju i pomazu komsiju Srbina, nego Srbin Srbina. Samo da se zna.
  pa ajde vec jednom da cujemo zasto svi bezu od srbiju pa cak i srbi.ajde hrabro da potegnemo ovo pitanje i da stvarno vidimo di je koren problema.
  moramo se boriti i po cenu da budemo banovani zbog istinu ali vec jednom moramo reci .
  unisticemo se sestre i braco i bice kasno kad porgovorimo istinu.

 22. #22
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Citat Original postavio lima Pogledaj poruku
  Chudi me kako onako bistar chowek kao shto je gosn Chanak mozhe da pishe owakwe gluposti...

  Vojvodina Republika Put mira, razvoja i stabilnosti  Prošlost Vojvodine opterećuju ostaci nerešenog statusa federalne jedinice i autonomne pokrajine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Ako se samo malo dalje pogleda u istoriju, još su živi tragovi 1918. i Trijanonskog ugovora. Njena današnja pozicija je nepostojanje bilo kakvog subjektiviteta u okvirima nelegalne i nelegitimne Savezne Republike Jugoslavije, države koja, i posle sedam godina formalnog postojanja, suočena s brojnim protivrečnostima i konfliktima, ne samo da ni jedan problem nije rešila, nego nema ni definisane granice. Postkomunistički, nacionalsocijalistički politički koncept stalno izbegava da postavi dugoročne osnove političkog funkcionisanja ovih prostora. Njegovom zaslugom su sedam (od osam) federalnih jedinica bivše Jugoslavije postala poprišta, više ili manje, krvavih sukoba centralistički nastrojenih kvazireprezenata pojedinih nacionalnih grupa. Ti sukobi nisu bili, kako se predstavljalo, nikakva "nacionalna oslobođenja", "zaštita nacionalnih interesa", niti bilo šta slično tome, nego isključivo borbe za rekonstituciju odnosa snaga, vlasti i uticaja na resurse. Bosanska katastrofa je proizvod osnovnog cilja - pretvaranje nacionalno i verski šarolike teritorije u tri nacionalne države - što je dovelo do teškog sakaćenja mogućnosti da se u budućniosti Bosna razvija na multinacionalnom i multikulturalnom osnovu.

  U Vojvodini, za razliku od svih ostalih federalnih jednica bivše SFRJ, takav način >rešavanja< provociranih nacionalnih konflikata nije moguć. Vojvodina nema čistih nacionalnih enklava. Etnička mešovitost stanovništva nije karakteristika samo gradova, nego i 95% seoskih naselja koja imaju stanovništvo različitih nacionalnosti. Pogrešno je, površno i najčešće zlonamerno, zbog toga, poređenje vojvođanskog pitanja sa bilo kojim, do sada otvaranim, pitanjem na prostoru bivše Jugoslavije. Za Vojvodinu se moraju tražiti nova i drugačija rešenja.

  Prvo: Vojvodina mora imati pravni okvir načinjen uz apsolutno uvažavanje, kao vrhovnog, principa prava pojedinca na razlikovanje koje je omeđeno, samo i isključivo, pravom drugog pojednica na različitost.

  Svim građanima Vojvodine mora biti garantovana potpuna ravnopravnost, fizička, imovinska i pravna sigurnost, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu, rasnu ili polnu pripadnost.

  Ni pojedinac, ni kolektiv, ne mogu sticati položaj na osnovu nevoljnih razlika, odnosno onih razlika koje nisu posledica slobodnog izbora.

  Građanima Vojvodine mora se garantovati pravo i sloboda povezivanja sa drugima u cilju organizovanja radi promocije i zaštite svojih kolektivnih prava i uživanja kolektivnih sloboda. Prava i slobode kolektiva ograničene su samo pravima i slobodom drugih kolektiva.

  Zbog toga Vojvodina treba da ima svoje predstavničko zakonodavno telo, parlament sa dva doma - većem građana i većem naroda. Veće građana bi bilo birano neposrednim, slobodnim i tajnim glasanjem, na periodičnim izborima.

  Izabrani poslanici bi reprezentovali volju građana Vojvodine u donošenju svih zakona od značaja za život i funkcionisanje Vojvodine kao celine. Pravo da bira i bude biran ima svaki punoletan građanin Vojvodine.

  Veće naroda bi bilo predstavničko telo koje bi činili predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i ostalih organizovanih nacionalnih, verskih i drugih grupacija. Veće naroda bi odlučivalo o pitanjima kulture, obrazovanja i informisanja neophodnih za čuvanje i negovanje jezičkih, nacionalnih, verskih, zavičajnih i drugih kolektivnih specifičnosti. Odluke bi se donosile jednoglasno.

  Rad Vojvođanskog parlamenta bio bi regulisan Ustavom Vojvodine koji bi donela Ustavotvorna skupština Vojvodine. To bi, posle slobodnih izbora, bio njen jedini zadatak u prelaznom periodu. Uz navedene principe ustav bi definisao veze sa državom Srbijom ili sa širom državnom zajednicom u kojoj bi se Vojvodina nalazila, a njime bi bila regulisana i problematika upotrebe vojvođanskih vojnika van Vojvodine. Da mora biti konstitutivni elemenat svake federativne zajednice koju bi činila.

  Drugo: Strateške privredne grane Vojvodine su agroindustrija, petrohemijski kompleks i saobraćaj. Vojvođanski parlament bi morao biti najviše telo koje bi odlučivalo o pravcima privrednog razvoja usmerenim na što tešnju saradnju sa svim susedima, ali zasnovanu na tržišnim principima koji bi sprečili odlivanje prirodnih i novonastalih bogatstava sa teritorije Vojvodine kao što je to, tokom celog 20. veka, bio slučaj.

  Tržišni principi bi podrazumevali povezivanje sa zemljama Evropske unije i favorizovali bi one privredne grane i delatnosti koje bi bile komplementarne evropskim privrednim resursima i potencijalima, u skladu sa najvišim standardima zaštite čovekove prirodne okoline.

  Treće: Odnosi sa Republikom Srbijom bi morali biti regulisani na principima ravnopravnosti i uz neophodnu promenu unutrašnjeg ustrojstva Srbije.

  Centralistička, kvazinacionalna strategija iz Beograda razbila je Socijalističku Federetivnu Republiku Jugoslaviju, Saveznu Republiku Jugoslaviju, pa i samu Srbiju - izmeštanjem Kosova iz njenog ustavno-pravnog poretka.

  Vojvodini ona nije partner.

  Mi vidimo Srbiju kao demokratsku federativnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s višim ili nižim stepenom autonomije. Odgovornost za sudbinu države preuzele bi, približno jednake, federalne jedinice sa po oko 2.000.000 stanovnika i definisanim ekonomskim, političkim i istorijskim interesima.

  Na taj način bi se, i politički, i ekonomski, i nacionalno Srbija stabilizovala i konstutuisala kao moderna evropska država.

  Federalne jedinice, prema našem mišljenju, trebale bi da budu Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, grad Beograd sa okolinom, Sandžak (Raška oblast) i Kosovo.

  Demokratska federalna Srbija imala bi parlament sa dva veća - većem građana i većem federalnih jedinica.

  Državu bi predstavljao predsednički dom. Federalne jedinice bi, u dvodomom parlamenu Srbije, ispoljavale svoje interese kroz veće federalnih jedinica koje bi odlučivalo o strateškim političkim i razvojnim ciljevima Srbije.

  Vlada države Srbije bi upravljala pitanjima narodne odbrane, spoljne politike, monetarne politike i predlagala osnovne principe makroekonomskog programa. O tim predlozima bi glasalo veće građana.

  Veće građana bi imalo i nadzornu funkciju nad funkcionisanjem državnih organa federalnih jedinica i kontrolu ustavnosti njihovog rada.

  Vojvodina u takvoj federativnoj državi mora da ima status republike. Na to upućuju istorijska iskustva i činjenica da se autonomna pokrajina pokazala kao nedovoljno stabilno i rešenje bez adekvatne garancije stabilnosti ustavnog poretka.

  To se videlo posle puča 1988. i protivustavnog ukinudanja autonomije u Vojvodini.

  U ovako definisanom državnom uređenju Vojvodina bi, u oblasti spoljne politike, imala suvereno pravo da uspostavlja međuregionalne odnose sa ostalim evropskim regijama, a u slučaju ulaska Srbije u šire integracije, odluku o tome bi moralo doneti veće federalnih jedinica konsenzusom s jasno definisanim položajem Vojvodine u novim okolnostima.

  Federalizacije Srbije i Republika Vojvodina bile bi krupan korak ka stabilizaciji države Srbije i u korenu bi sasekle sve separatističke težnje na teritoriji Srbije.

  Republika Vojvodina bi predstavljala i okvir za ispoljavanje specifičnosti svih nacionalnih i drugih zajednica u Vojvodini i bila bi garant dugoročne demokratije u Srbiji.

  Povratak Vojvodine na položaj definisan Ustavom iz 1974. godine ne zadovoljava ove zahteve. Ustav iz 1974. je stvaran u drugim okolnostima - u jednopartijskom sistemu i dok je postojala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavije kao garant njegovog sprovođenja. Republička administracija Vojvodine koštala bi daleko manje nego postojeća "pokrajinska" administracija. Upotrebila bi se postojeća infrastruka, a umnogome bi podigla ekonomska moć same Vojvodine.

  Republika Vojvodine bi, takođe, morala biti decentralizovana spuštanjem odgovornosti za ekonomski razvoj na svaku od tri tradicionalne vojvođanske regije - Srem, Banat i Bačku, zatim na vojvođanske gradove i, potom, do nivoa opština.

  Republika Vojvodina bi garantovala pravo na državljanstvo svim svojim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i zavičajnu pripadnost i dvojno državljanstvo ukoliko bi za tim postojala potreba.

  Republika Vojvodina bi imala svoju zastavu, himnu i grb koji bi se javno isticali u skladu sa vojvođanskim zakonima...

  www.lsv.org.yu
  ovo bi bilo ideal-tipsko uredjenje srbije. nesto poput austrije. federalizam moze biti izuzetan.

  shteta shto je prilichno nerealno. a i, u nashim uslovima, kompromitovano.
  inace, podrzavam one koji se bore za sebe. svoj deo zemlje. tako se najbolje napreduje u zdravoj konkurenciji.

 23. #23
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Lepo neko na Svaštari reče: svi smo mi Marlon, borićemo se do poslednjeg bana

 24. #24
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.964
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Čanak i Čankova lupetanja ne bi imala veće važnosti od stripa Alan Ford da ga ne šlepa onaj pokvareni Bota. Čanak nikada sam ne bi ništa izborima osvojio. Ali dobro. Pošto i Bota na ovim izborima puši nema opasnosti od ludog Neše.

 25. #25
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Chankow plan i program...:-(

  Šta puši Boris Tadić? DS će pobediti i na ovim izborima, i nažalost, došlepati i Čanka...

Slične teme

 1. PLAN PLUS
  Autor MilicicaBg u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 17.03.2008., 08:46
 2. plan
  Autor hello_world u forumu Arhiva
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 01.07.2007., 03:23
 3. Plan 3 A za KiM?!
  Autor Pa šta? u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 28.02.2007., 18:29
 4. Novi nastavni plan i program
  Autor radiwoje u forumu Škole
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 13.10.2004., 15:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •