Narodni poslanik Liberalno demokratske partije Slobodan Maraš je izjavio da je energetski sporazum sa Rusijom štetan za Srbiju i njene građane i da ga ne treba ratifikovati.

Maraš je na konferenciji za novinare rekao da je iz izvora bliskih rukovodstvu NIS-a ta stranka dobila poverljive podatke da će tim sporazumom 51 odsto imovine NIS-a preći u potpuno vlasništvo ruskog "Gaspromnjefta", odnosno, sve bušotine, benzinske pumpe, rafinerije i objekti.
Prema njegovim rečima, Rusija će, takođe na osnovu tog sporazuma, biti vlasnik kompletnog gasovoda kroz Srbiju, iako je 400 kilometara gasovoda od Subotice do Niša već izgrađeno, a Rusija treba samo da izgradi 100 kilometara od Niša do Dimitrovgrada.
Maraš je naveo i da je sporan prelazak kompanije "Jugorozgas" u većinsko vlasništvo ruskog "Gasproma", iako su tu kompaniju zajednički osnovali "Srbijagas" i "Gasprom", sa podjednakim vlasničkim udelom.
"Ta firma godišnje ubire pet posto od kompletnog protoka gasa kroz Srbiju, odnosno, oko 35 miliona evra. Pitanje je samo da li taj novac završava kod naših ili ruskih tajkuna", kazao je funkcioner LDP.
On je naveo da "treba ispitati ulogu" generalnog direktora NIS-a Miloša Saramandića, koga je nazvao "čovekom od najvećeg poverenja predsednika Borisa Tadića i glavnim posrednikom u pregovorima oko prodaje te kompanije".
Maraš je naveo i da LDP nije protiv privatizacije NIS-a, ali da se protivi štetnom ugovoru sa Rusijom i da se zalaže za privatizaciju javnih preduzeća putem tendera.