Mnogo buke zbog četiri glasa u matici srpskoj
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Mnogo buke zbog četiri glasa u matici srpskoj

 1. #1
  Ističe se
  Učlanjen
  22.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.053
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Mnogo buke zbog četiri glasa u matici srpskoj

  Mnogo buke zbog
  četiri glasa
  Jovanka SIMIĆ, 20.04.2008 18:00:56 Ocena:
  3.85 (Glasova: 7)

  Komentara: 0


  Miro Vuksanović
  NIJE zabeleženo da je u 182 godine dugoj tradiciji, najstarija i najdičnija naučnokulturna ustanova u Srba, Matica srpska, zapala u tako delikatnu krizu. Institucija koju su najviđeniji Srbi osnovali 1826. godine u Pešti u vrlo delikatnim političkim prilikama tadašnje Austrougarske, prošle subote nije imala snage da bez potresa, na redovnom godišnjem zasedanju, izabere predsednika.
  Kandidat Upravnog odbora, književnik i dosadašnji potpredsednik Miro Vuksanović u tajnom izjašnjavanju članova bio je "kratak" za četiri glasa. Izabrani su jedino članovi predsedništva.
  Maticu je prekrila neuobičajena tišina, jer su novoizabrani članovi predsedništva, potpredsednici Slavko Gordić, Dimitrije Stefanović, Slobodan Ćurčić i generalni sekretar Dušan Nikolić, odlučili da ne govore za javnost.
  Svoje ćutanje, za "Novosti", odlučio je da prekine Miro Vuksanović, aktuelni upravnik Biblioteke matice srpske.

  Šta je, po vama, bila pozadina takvog toka izborne Skupštine?
  - Matica ima oko dve hiljade članova saradnika. To su naučnici, književnici, umetnici. Ali, Matica ima nekoliko stotina članova koji plate godišnju arendu od hiljadu dinara i odmah stiču prava da odlučuju na skupštinskim zasedanjima. Među njima ima raznih ljudi. Neki od njih bili su bahati, a drugi su ćutali.

  Član Skupštine Milan Paroški, optužio vas je za uzurpaciju "i izborne Skupštine i Matice". Zašto?
  - Osoba koju pominjete poznata je javnosti kao razarač reda. Rekla je optužbe i psovke. Ja sam legalno izabrani potpredsednik Matice bio od 2004, a po Statutu i odlukama Upravnog odbora godinu dana na dužnosti predsednika. Moju kandidaturu za predsednika jednoglasno su prihvatili upravni organi Matice, uz prethodnu saglasnost svih sedam odeljenja. Procedura je mirno trajala pola godine. Nikakve uzurpacije nije bilo, osim što sam "uzurpirao" rešavanje nekoliko Matičinih dugogodišnjih problema. Ne umem da tavorim. To je moja glavna krivica.

  Posle smrti predsednika Božidara Kovačeka, kao potpredsednik Matice, obavljali ste i funkciju predsednika. Po čijoj želji (odluci) nije sazvana vanredna sednica kako bi se izabrao novi predsednik?
  - Pokojni predsednik Kovaček poslednji put je došao u Maticu decembra 2006. Tada je, na sednici Upravnog odbora, pročitao svoje ovlašćenje da ga zamenjujem. S njim sam bio u dogovorima do poslednjih njegovih dana. Krajem marta 2007, profesor Kovaček je umro. Na prvim sednicama posle toga predložio sam da zakažemo vanrednu Skupštinu. To nije prihvaćeno. Odlučeno je da ja budem potpredsednik na dužnosti predsednika i da redovni izbori budu u proleće 2008.

  Kako ste doživeli opasku da "kako se stvari razvijaju, Matica srpska će jednog dana postati matica crnogorska"?
  - U toku Skupštine neko je delio kopiranu stranicu knjige "Ko je ko". Tamo piše da sam Crnogorac.
  Slagali su da je to zvanično obrazloženje moje kandidature. Kao što je laž da nisam Srbin i srpski pisac koji piše na srpskom jeziku. O tome postoji obilata literatura. U podgoričkim medijima označen sam kao srpski nacionalista.
  Ali, nacionalistička čeljad, koja su nažalost članovi prve srpske kuće kulture, i ranijim predsednicima Matice su ispitivali poreklo. Akademiku Bošku Petroviću su objavili sliku porodičnog spomenika da bi pokazali odakle mu je mati. Profesoru Kovačeku su godinama pretresali očeve kosti. Ovog puta, po hodnicima su vikali: "Napolje, Crnogorci!" Niko nije glasno negodovao. Gospodski članovi su ćutali. Lepo je gledati kako pada onaj ko se ispeo visoko. Tako kažu oni što ruše. A sada dobijam anonimne pretnje i pitanja kada ću da se selim. Jadno, podžitno.


  UGLED ZA MALE PARE

  KOJIM putem Matica može da izađe iz krize?
  - Matica je ustanova kakve nema na drugom mestu. Ona traje od 1826. Bilo je i ranije u njoj potresa i ludovanja. Ali nije nikad kao sada pronacistička namera bila tako bučna i toliko direktna. Matica je za male pare dala svoj veliki ugled. Takve povrede teško zarastaju. Neophodno je hitno lečenje. Matica će to pobediti. Ima sposobne i uticajne ljude u svom rukovodstvu. Imao sam čast da ih predložim. Imaće Matica snage da istera one koji joj kaljaju čast. Međutim, takvih nije malo. Različiti prevejanci su se udružili: spolja i iznutra.


  MALA ŠALA

  Po jednom tumačenju Statuta, kandidat koji nije izabran, nema pravo ponovo da se kandiduje. Postoji i suprotno tumačenje. Da li razmišljate o ponovnoj kandidaturi?
  - Statut kaže da vanredna Skupština bira predsednika ako nije izabran na redovnoj. Nema drugih detalja. Statutarne odredbe nisu moja opsesija. Nije ni kandidovanje. Ali, da se posle svega našalim, možda ću probati kao Srbin ako već nisam prošao kao Crnogorac.

  /novosti 2. #2
  Ističe se Karamazov (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  medju svojim slepoocnicama
  Poruke
  2.425
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Mnogo buke zbog četiri glasa u matici srpskoj

  Ma to je sramota, interesne grupe su uspele da udju u sve pore ovog drustva pa i u obrazovne, naucne i kulturne institucije. Sad se ugledni ljudi koji su nekada radili u Matici prevrcu u grobu.

Slične teme

 1. Ovi se mnogo nasikirali zbog krize?!
  Autor dragosh u forumu Politika
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 05.04.2009., 01:56
 2. Ko sutra glasa za SPS - glasa protiv nezavisne Srbije
  Autor WEISHAUPT u forumu Politika
  Odgovora: 137
  Poslednja poruka: 11.05.2008., 02:25
 3. VELIKOSRPSKE IDEJE U MATICI
  Autor sw-darthBEN u forumu Politika
  Odgovora: 69
  Poslednja poruka: 04.03.2007., 13:51
 4. Odgovora: 48
  Poslednja poruka: 27.09.2004., 00:47

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •