Усташки поздрав са три прста
Prikazujem rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Усташки поздрав са три прста

 1. #1
  Nov član
  Učlanjen
  06.04.2008.
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Усташки поздрав са три прста

  Нађох пре неки дан на http://www.istina.at/ текст, који ме је демантовао у ставу, да сам један од ретких, коме смета актуелни и широко распрострањени начин поздрављања са три прста. Често се у документарцима, на ТВ-у могло видети, да су исти став десном руком, користили Павелић и његове усташе. Такође, приликом превођења православних Срба у римокатоличку веру, исти су морали да подигну три прста-раширена. Мислим да је корисно ово прочитати и упознати друге, неупућене.
  Посебан проблем је томе, што познате личности, углавном спортисти, узори млађим нараштајима, користе овај антихришћански поздрав. И са политичарима, из десно орјентисаних странака је исти проблем. Сматрам да се ту ради о незнању. Требало би овај текст, или још боље линк до http://www.istina.at/, ''прогурати'' до што већег броја јавних личности (преко њихових сајтова), познатих по салутирању са три прста, на Драшковићев и Павелићев начин. Такође, треба га слати и на што више форума, посебно навијачких.
  Текст је историјски коректан, мада, поред навођења примера СДК, није речено још и то, да су у Краљевини Србији, сваки војник и подофицир, приликом полагања заклетве, подизали десну руку у висини очију, са састављеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, уз мали и домали, приљубљени уз длан. Официри су полагали заклетву на исти начин, уз стављање леве руке на Јевањђеље.

  Ево текста, скинутог са http://www.istina.at/

  Три прста: Српски поздрав?!

  Последњих година српски поздрав победи, салутирање, уобичајено се врши са три раширена прста: палцем, кажипрстом и средњим прстом, а да се ретко ко упитао шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче. Они који су себи заиста поставили ово питање, дошли су до врло неочекиваних сазнања.
  Ако питате самозване од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ће те добити одговор , а ако их питате шта значи, рећи ће вам да три прста представљају Свету Тројицу. Истинитост ових њихових тврдњи можемо врло лако проверити. Ако је заиста истина да се овај поздрав користи , за очекивати је да га видимо на сликама старих србских уметника који су дочаравали тренутке из наше славне историје. Ако не ту, а оно барем од када се појавио фотоапарат Било би врло природно видети одушевљене србске борце после Церске или Колубарске битке, или после пробоја Солунскога фронта како показују три прста. Међутим, таквих слика и фотографија нема.Чак ни у многобројним записима, било историографским, социолишким или етнографским, нигде нема ни словца о та три прста.
  У том случају кренимо и даље према данашњици. Долазимо до Другог светског рата. За очекивати је да ћемо овакав поздрав видети на мноштву фотографија бораца Равногорског, четничког, покрета чији највише и користе овакав поздрав. Ипак, ни ту се ама баш ни на једној слици не види да ико показује три прста, нити се и у једном опису неког значајног догађаја помиње да је ико икада показао три прста као знак некаквог одушевљења. Интересантно је да то чак не помињу ни странци који су у то време боравили у четничким јединицама. Нигде ништа о три прста код Срба.
  Ипак, успели смо пронаћи неке изворе из времена Другог светског рата, који помињу, или показују овакав поздрав. Изненађује чињеница да ти извори не воде ка србским четницима, или било којим другим србским јединицама, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама. Наиме, хрватске усташе, о којима не треба посебно трошити речи, полагали су заклетву своме пред римокатоличким свештеником са раширена три прста, палцем, кажипрстом и средњим прстом, десне руке. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица, мада се по неким изворима наслућује да су Хрвати овакав поздрав користили чак и у Првом светском рату.
  Слично су заклетву полагали и елитни српски одреди у Другом светском рату, одреди Србског Добровољачког Корпуса. Сличност је у томе што се подизала десна рука и што су се мали и домали прст постављали једнако као и код усташа, али ту се свака сличност завршава. И код једних и код других, мали и домали прст су спојени и савијени уз длан, код усташа јер другачије не могу да се рашире остала три прста, а код СДК-а да се покаже једниство Божанске и људске природе у Господу Исусу Христу. Ратници СДК-а су заклетву Краљу Петру II Карађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као символом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом.
  Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из четвртога века, и времена Светога Мелетија Архиепископа антиохијскога. У то време су се Хришћани борили са аријанским јеретицима. Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ Антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.
  Прво раздвајање прстију, код Срба десило се почетком деведесетих година прошлога века, и за то је најодговорнији тадашњи вођ опозиције, а данас антисрпски прегаоц Вук Драшковић. Од времена успона несрећнога Драшковића Срби заборављају стари хришћански поздрав са спојена три прста и узимају антихришћански са раздвојена три прста. На ово су упозоравали и различити четнички листови у емиграцији, али и разне омладинске националне организације у отаџбини. Остаје нам нада да ће будући нараштаји имати уши да чују упозорења која им данас упућујемо, те да ћемо одбацити овакав начин салутирања и обновити православни поздрав који користимо већ дуже од хиљаду година.

  Значи запамтите, од сада нема више поздрава са три раширена прста, неко искључиво три прста скупљена као кад се крстите! Упутите ово свима онима који незнају још! 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Dokle ćete, više, da nasedate na tu ustašku propagandu?

  Daleko od toga da je Vuk Drašković patentirao tri prsta, čak nikada to nije ni rekao.

  On sâm tvrdi da je tri prsta prvi put podigao na osnivanju SPO-a u Novoj Pazovi 6. januara 1990. nakon što je video da na slici Paje Jovanovića, ,,Zbor ustanika u Takovu” ustanici podižu tri prsta (čak i na toj slici ima i onih koji podižu raširena i onih koji podižu skupljena tri prsta).

  Slika je iz 1920. godine, što demantuje sve one koji tvrde da su Srbi taj pozdrav preuzeli od nacista, ustaša ili da je Vuk to ,,podmetnuo” ’90-ih.

  Naravno, u samom SPO-u je oduvek bilo zabuna i nesuglasica oko značenja tri prsta. Tako, Danica Drašković tvrdi da su tri prsta predstavljala tri zahteva, koje je SPO postavljao Miloševiću (jedan od njih je bio oslobađanje zatvorenih aktivista SPO-a), a Srđan Srećković tvrdi da tri prsta simbolišu Svetog Savu, Njegoša i Karađorđa.

  Svako ko poznaje običaje srpskog naroda zna da se u Srbiji sve radi tri puta (pevaju se tri slavske pesme, tri puta se okreće i celiva slavski kolač, tri puta se ljubi u obraz…), tako da ne vidim zašto je nekome nelogično da tri prsta postoje mnogo duže među Srbima.

  Tačno je, zapravo, da se tri prsta dugo nisu podizala u Srbiji, što najverovatnije ima veze sa komunistima. Međutim, tri prsta na mitinzima i demonstracijama SPO-a, ’90-ih nisu nikako inovacija, već svojevrsna rehabilitacija tog simbola.

  Može se reći da se je funkcija simbola donekle promenila i da je postala pozdrav i znak raspoznavanja među Srbima u novije vreme.

  Inače, podizanje tri prsta pri davanju zakletve se može videti kod hrišćana širom sveta, a najpoznatija je zakletva švajcarske odnosno vatikanske papske garde. I kod svih hrišćana se se ta tri prsta smatraju svetim trojstvom iz prostog razloga što podsećaju na krst.

  Što se tiče ustaška tri prsta… Stvarno sumnjam da predstavljaju bodež, bombu i krst, kao što neki Hrvati tvrde.
  Ili vuče iste hrišćanske korene ili je političke prirode. Drašković kaže da su Hrvati prihvatili tri prsta kao izraz svojih aspiracija da postanu treći ravnopravni član austro-ugarske monarhije i da je Josip Juraj Štrosmajer, čak smatrao da bi ta treća kraljevina trebala da obuhvata ,,nekakvu Jugoslaviju”.

  Iskreno, mislim da i kod jednih i kod drugih tri prsta imaju iste korene (hrišćanske), ali ima nečega u toj teoriji o Austro-Ugarsko-Hrvatskoj…

  Ustaše, za razliku od srpska razmaknuta tri prsta, uglavnom kažiprst i srednji prst drže skupa, a palac, odvojeno.
  Ako se pogleda zakletva mađarske Hunjadi SS divizije (slika u donjem desnom uglu), vidi se da oni, iako hrišćani, nisu polagali nacističku zakletvu sa tri ispružena prsta, već sa dva, pri čemu su kažiprst i srednji prst sastavljeni, a palace sklopljen preko malog i domalog prsta. Zato mi ta sličnost u sastavljanju kažiprsta i srednjeg prsta deluje, kao da možda ima nečega u toj teoriji o Hrvatskoj kao delu tročlane monarhije.
  Poslednji put ažurirao/la Gost118 : 15.04.2008. u 13:44 Razlog: Prevelika slika, smanji je...!

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Gazdarice, ako smanjim sliku, nece niko videti tri prsta na ,,Zboru ustanika u Takovu"...
  Kako god...

 4. #4
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Већ сам о томе причао на Политици, где је исто неко клонирао ову тему. Битно је следеће:

  ЛАЖ је да су три прста усташки "поздрав". У питању је католички начин полагања заклетве.

  ЛАЖ је да су три састављена прста српски "поздрав". У питању је православни начин полагања заклетве.

  ЛАЖ је да су три раширена прста "поздрав". У питању није поздрав, него национални симбол.

  ИСТИНА је да су три раширена прста као симбол настала 1989. у РСК међу Србима, да су 1990. прихваћена од Вука Драшковића као симбол СПО-а, и да су током 1990-их постали општи национални симбол Срба и Србије.

 5. #5
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  Gazdarice, ako smanjim sliku, nece niko videti tri prsta na ,,Zboru ustanika u Takovu"...
  Kako god...
  Па постави линк ка слици, па нека се отвори у другом прозору. Као да мора да се види баш на овој страници.

 6. #6
  Primećen član YT1RDI (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  507
  Reputaciona moć
  45

  Wink Re: Усташки поздрав са три прста

  Корисници знака, назива, поздрава...се временом мењају (најпознатији пример у свету ''свастика'') па су тако оних који су тог тренутка најјачи и имају интерес да их користе.
  И сам назив усташа је пре српски него хрватски!

 7. #7
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Мислиш на Петра Мркоњића, Краљ Петар Први Карађорђевић, који је био вођа херцеговачких усташа.
  Poslednji put ažurirao/la vujadin : 01.06.2008. u 22:14

 8. #8
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio YT1RDI Pogledaj poruku
  Корисници знака, назива, поздрава...се временом мењају (најпознатији пример у свету ''свастика'') па су тако оних који су тог тренутка најјачи и имају интерес да их користе.
  Ствар је у томе што се овде није ништа мењало. Оно код усташа није поздрав, него подигнута три прста (која симболизују Свету Тројицу) при полагању заклетве (присеге). И такав начин није ексклузивно усташки, већ је традиционално везан за римокатолике, и може се видети и код Немаца, , у Ватикану итд.

  Три прста као симбол нико пре Срба и осим Срба није користио. А и Срби тек од 1990-их, при поновном буђењу националне свести:  Реч је о три подигнута прста који се показују маси, камерама, фотографима, и симболизују припадништво српској нацији и држави, и понос због тога.

  То не треба мешати са подигнута три прста при заклетви. Постојао је и обичај да се при свечаном полагању заклетве држе три прста на срцу или над Библијом, па се на крају подигну и свечано покажу пред народом.

 9. #9
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.044
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Ствар је у томе што се овде није ништа мењало. Оно код усташа није поздрав, него подигнута три прста (која симболизују Свету Тројицу) при полагању заклетве (присеге). И такав начин није ексклузивно усташки, већ је традиционално везан за римокатолике, и може се видети и код Немаца, , у Ватикану итд.

  Три прста као симбол нико пре Срба и осим Срба није користио. А и Срби тек од 1990-их, при поновном буђењу националне свести:  Реч је о три подигнута прста који се показују маси, камерама, фотографима, и симболизују припадништво српској нацији и држави, и понос због тога.

  То не треба мешати са подигнута три прста при заклетви. Постојао је и обичај да се при свечаном полагању заклетве држе три прста на срцу или над Библијом, па се на крају подигну и свечано покажу пред народом.
  Је ли то Чедомир Јовановић?!?

 10. #10
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Је ли то Чедомир Јовановић?!?
  Јесте.

  Његова ми је слика прва пала шака. Три прста су као "националистички симбол" одбацивали једино Милошевићев СПС и Мирин ЈУЛ.

 11. #11
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.044
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Јесте.

  Његова ми је слика прва пала шака. Три прста су као "националистички симбол" одбацивали једино Милошевићев СПС и Мирин ЈУЛ.
  А шта то ради Чеда??? Ја не знам за његову конзервативну прошлост...

 12. #12
  Primećen član YT1RDI (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  507
  Reputaciona moć
  45

  Lightbulb Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Мислиш на Петра Мркоњића, Краљ Петар Први Карађорђевић, који је био вођа херцеговачких усташа.
  Да, с' тим што се у исто време помињу и у Старој Србији само се због говора називају Усташи.

 13. #13
  Iskusan Zvezdica (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.201
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  244

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Bilo kako bilo, ispada da cuvena drevna, tradicionalna tri prsta to zapravo nisu.

  Verujem da slicna stvar stoji i sa ljubljenjem tri puta u obraz, mada mozda gresim.

 14. #14
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Zvezdica Pogledaj poruku
  Bilo kako bilo, ispada da cuvena drevna, tradicionalna tri prsta to zapravo nisu.
  Нико и није тврдио да јесу. Већина српских националних симбола је из новије историје.

  Citat Original postavio Zvezdica Pogledaj poruku
  Verujem da slicna stvar stoji i sa ljubljenjem tri puta u obraz, mada mozda gresim.
  То је одлика свих православаца. И Румуни, Грци и Бугари се исто љубе трипут, а ако си гледала филм "Сибирски берберин", тамо љубљење трипут називају "старом руском традицијом".

 15. #15
  Obećava The Carver (avatar)
  Učlanjen
  16.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  95
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Ma ima da se krstim kako hocu! Ovaj simbol je, pre svega, rimokatolichki, t.j. verski, a ne nacionalni. A shto se uopshte tome obraca paznja u svetu demokratije? Mozda imam lichan razlog da se tako krstim, razlog, koji nije vezan ni za veru ni za politiku.

 16. #16
  opšte dobro nije na forumu
  купујем половну жирафу до 50.000 пређених километара
  Poznat
  Učlanjen
  22.02.2008.
  Lokacija
  АКО ЈЕ РЕГИСТРА МОДЕРАТОР,ДАДА ЈЕ ЗА ВИБРАТОР
  Poruke
  9.614
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Јесте.

  Његова ми је слика прва пала шака. Три прста су као "националистички симбол" одбацивали једино Милошевићев СПС и Мирин ЈУЛ.  Генерал Мекартур

 17. #17
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio The Carver Pogledaj poruku
  Ma ima da se krstim kako hocu! Ovaj simbol je, pre svega, rimokatolichki, t.j. verski, a ne nacionalni.
  Па, није. Римокатолици га не користе као симбол, већ као положај (још притом са млако и лабаво подигнутим прстима - погледај како палац опуштено стоји уз кажипрст, и како су и кажипрст и средњак опуштени, за разлику од српског где су сва три права ко стреле и међусобно раширени), док га као национални симбол користе једино Срби.

 18. #18
  Obećava The Carver (avatar)
  Učlanjen
  16.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  95
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Па, није. Римокатолици га не користе као симбол, већ као положај (још притом са млако и лабаво подигнутим прстима - погледај како палац опуштено стоји уз кажипрст, и како су и кажипрст и средњак опуштени, за разлику од српског где су сва три права ко стреле и међусобно раширени), док га као национални симбол користе једино Срби.
  Jedna od mnogih varijacija.

 19. #19
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  То су унели у моду повратници из комунизма да би се разликовали од других, али су их и други следили не знајући о томе ништа. Иначе српска заклетва се прави са уздигнутом десном руком и састављена три прста. А многи су се користили, као Черчил са само два прста у виду слова В за виктори. То у ствари није никакав политички ни национални знак, него обични штос, као и онај нови поздрав рукама, уместо да се поздрае са рукама као уобичајено они тапну један другога са дланом о длан, као на вашару.

 20. #20
  Obećava The Carver (avatar)
  Učlanjen
  16.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  95
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  То су унели у моду повратници из комунизма да би се разликовали од других, али су их и други следили не знајући о томе ништа. Иначе српска заклетва се прави са уздигнутом десном руком и састављена три прста. А многи су се користили, као Черчил са само два прста у виду слова В за виктори. То у ствари није никакав политички ни национални знак, него обични штос, као и онај нови поздрав рукама, уместо да се поздрае са рукама као уобичајено они тапну један другога са дланом о длан, као на вашару.
  Bash tako.

 21. #21
  Primećen član
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  833
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Pape kao i hrvatski kraljevi prije velikoga raskola 1054. godine uvik križali s tri prsta.

  za vrime II svjetskog rata Ustaše su prisezale na "vjernost domovini i poglavniku" sa podignuta tri prsta.

  http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta02.jpg

  http://i30.photobucket.com/albums/c342/zvoncic/poglavnik.jpg

  http://i30.photobucket.com/albums/c342/zvoncic/danmark.jpg

  http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_03/images/2-Bijeljina%2092.jpg

  http://www.geocities.com/Eureka/Park/7313/dzamija/dzamija_nis_gori_20040317.jpg


  Tri prsta predstavljaju sveto trojstvo i nije nikakav nacionalni simbol bia kroz historiju, no nažalost posli drugog svjetskog rata dobivaju negativnu konotaciju, fašistički pozdrav!
  Poslednji put ažurirao/la glagoljica : 23.04.2008. u 12:50

 22. #22
  Domaćin
  Učlanjen
  18.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.182
  Reputaciona moć
  95

  Podrazumevano Re: Усташки поздрав са три прста

  Citat Original postavio glagoljica Pogledaj poruku
  Pape kao i hrvatski kraljevi prije velikoga raskola 1054. godine uvik križali s tri prsta.

  za vrime II svjetskog rata Ustaše su prisezale na "vjernost domovini i poglavniku" sa podignuta tri prsta.

  http://www.czipm.org/Grafika/Foto/triprsta02.jpg

  http://i30.photobucket.com/albums/c342/zvoncic/poglavnik.jpg

  http://i30.photobucket.com/albums/c342/zvoncic/danmark.jpg

  http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_03/images/2-Bijeljina%2092.jpg

  http://www.geocities.com/Eureka/Park/7313/dzamija/dzamija_nis_gori_20040317.jpg


  Tri prsta predstavljaju sveto trojstvo i nije nikakav nacionalni simbol bia kroz historiju, no nažalost posli drugog svjetskog rata dobivaju negativnu konotaciju, fašistički pozdrav!
  Pa ovi su svi isti:shock:

Slične teme

 1. Усташки злочини
  Autor дрињача u forumu Istorija
  Odgovora: 264
  Poslednja poruka: 15.05.2009., 02:09
 2. Српски поздрав са три прста
  Autor carjunaka u forumu Istorija
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 16.04.2009., 18:34
 3. вађење крви из прста
  Autor islandjanin u forumu Zdravlje
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 16.12.2008., 14:19
 4. Усташки поздрав са три прста
  Autor Pavel1750 u forumu Politika
  Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 07.04.2008., 14:09
 5. Odgovora: 109
  Poslednja poruka: 05.02.2007., 01:59

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •