Da li je univerzum hologram?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 50

Tema: Da li je univerzum hologram?

 1. #1
  Zainteresovan član Royal (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Da li je univerzum hologram?

  1982. godine dogodio se jedan vrlo značajan događaj. Na Pariškom Univerzitetu tim naučnika pod vodstvom profesora fizike, Alain-a Aspect-a, izveo je jedan od možda najvažnijih eksperimenata 20-tog vijeka. O ovome vjerovatno niste ništa čuli na televiziji. Ukoliko ne pratite naučnu literaturu, vjerovatno niste čuli ni za profesora Aspect-a, iako danas ima puno onih koji vjeruju da njegovo otkriće može da promjeni temelje na kojima počiva današnja nauka.

  Aspect i njegovi saradnici su otkrili da su pod određenim okolnostima subatomske čestice kao npr. elektroni u stanju da momentalno prenesu informaciju jedan drugome bez ozira na to koliko su jedan od drugog udaljeni. Apsolutno nije bitno da li se radi o razdaljini od 10 metara ili 10 biliona kilometara. Na neki način jedna čestica u svakom momentu zna šta druga čestica radi. Problem sa ovim poduhvatom je taj da on ruši Ajnštajnovu postavku u koju se dugo vjerovalo tj. da ne postoji ništa brže od brzine svjetlosti. S obzirom da je putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti ravno proboju vremenskog zida, ova potresna postavka dovela je do toga da određeni fizičari pokušavaju na veoma elaborirane načine da preispitaju Aspect-ove nalaze. Dok je sve ovo inspirisalo i neke da ponude čak i mnogo radikalnija objašnjenja.

  David Bohm, profesor fizike sa Londonskog Univerziteta, na primjer, vjeruje da Aspectovi nalazi potvrđuju da objektivni realitet ne postoji, tj. da uprkos tome što nam se ovaj univerzum čini da je materijalne prirode on je u suštini samo jedna fantazija, odnosno hologram gigantskih proporcija.

  Da bi razumjeli Bohm-ovu tvrdnju, čovjek mora prvo da razumije bar nešto o tome – šta je to u stvari hologram. Hologram je tro-dimenzionalna fotografija napravljena uz pomoć lasera.

  Da bi se napravio jedan hologram, objekat koji će biti fotografisan prvo mora da se izloži svjetlosnom snopu lasera. Kada se onda prema njemu usmjeri svjetlosni snop drugog lasera, svjetlost ovog drugog lasera će se odbijati od reflektirane svjetlosti prvog lasera. Potom se rezultirajući uzorak interferencije (prostor gdje se svjetlost obaju lasera isprepliće) snimi fotografskim aparatom. Kada se ovaj film iz aparata razvije na njemu se može vidjeti samo jedan vrtlog isprepletenih svijetlih i tamnih linija. Međutim, kada se ovaj film ponovo izloži laserskoj svjetlosti, pojaviće se tro-dimenzionalna slika originalnog objekta.

  Tro-dimenzionalost ovog objekta nije jedina stvar vrijedna pomena. Ako se hologram jedne ruže prepolovi i onda izloži laserskom snopu svjetlosti, svaka polovina će još uvijek da sadrži sliku cijele ruže. I tako ako bi onda opet prepolovili ove dvije polovine, svaki komadić filma će da sadrži doduše manju ali ipak originalnu sliku cijele ruže. Za razliku od obične fotografije, svaki dio holograma sadrži sve informacije koje posjeduje cjelina.

  "Cjelina u svakom djeliću” je osobina holograma koja nam pruža jedan potpuno nov način razumjevanja strukturalne organizacije i reda, jer tokom većeg dijela svoje istorije zapadnjačka nauka se nosila predrasudom da je najbolji način da se prouči neki fizički fenomen, bilo da se radi o jednoj žabi ili o atomu, da se on disecira te da se onda proučavaju njegovi sastavni djelovi. Hologram nam pokazuje da postoje stvari u univerzumu koje ne mogu da se podvrgnu jednom ovakvom pristupu. Ako pokušamo da rastavimo nešto što je holografično sastavljeno, nećemo dobiti nikakve dijelove, nego - samo manje cjeline.

  Uvidjevši ovo, Bohm je sugerisao jedan novi način interpretacije Aspect-ovog otkrića. Bohm vjeruje da glavni razlog što su subatomske čestice ostale u kontaktu nije taj što one u stvari šalju neki signal jedna drugoj, nego je u tome što je, u stvari, njihova sama separacija u suštini samo jedna iluzija. On tvrdi da na jednom dubljem nivou realnosti ove čestice ne predstavljaju individualne entitete, nego su samo produžeci nečega što je na svom fundamentalnom nivou isto.

  Da bi to malo bolje dočarao ljudima, Bohm je ponudio sljedeće objašnjenje:

  Zamislite jedan akvarijum sa ribicom unutra. Zamislite takođe da vi niste u stanju da direktno vidite taj akvarijum, nego da vaše znanje o njemu dolazi preko dvije televizijske kamere od kojih je jedna postavljena ispred a druga sa strane akvarijuma. Kad sve ovo posmatrate na dva monitora, vjerovatno ćete pretpostaviti da je na svakom od njih druga ribica. S obzirom da kamere snimaju akvarijum iz različitih uglova, svaka slika će biti malo drugačija. Međutim, poslije malo dužeg posmatranja ove dvije ribice, zaključiće te da postoji neka određena veza između njih.

  Kada se jedna od njih okrene, i druga se takođe malo pomakne, mada ne na baš isti način; kada je jedna ribica okrenuta prema prednjoj strani akvarijuma, drugu vidimo s njene bočne strane. Ako vam nije poznata cijela pozadina ove situacije, možete čak zaključiti da ove ribice imaju neki način međusobne momentalne komunikacije, mada se očigledno ne radi o tome. To je upravo ono, kako kaže Bohm, što se događa između subatomskih čestica u Aspect-ovom eksperimentu.

  Prema Bohm-u, ova očigledno brža od svjetlosti komunikacija između dvije subatomske čestice, govori nam, u stvari, da postoji jedan dublji nivo realnosti koji nam još uvijek nije poznat, jedna mnogo kompleksnija dimenzija izvan ove naše koja je analogna sa akvarijumom. Bohm dodaje, mi vidimo objekte kao npr. ove subatomske čestice odvojene jedne od drugih, jer vidimo samo jedan dio njihove realnosti. Ove čestice nisu odvojeni “djelovi”, nego aspekti jedne dublje cjeline koja je isto toliko holografične prirode i nedjeljiva kao i ona ruža koju smo maloprije pomenuli. I pošto je sve u fizičkoj realnosti sastavljeno od ovih “eidolona”, i sam univerzum je jedna projekcija, tj. hologram.

  Kao dodatak svojoj fantomskoj prirodi, ovakav univerzum će posjedovati i druga zapanjujuća svojstva. Ako je očigledna odvojenost ovih subatomskih čestica iluzorna, to znači da su na jednom dubljem nivou realnosti sve stvari međusobno beskrajno povezane. Elektroni atoma ugljika u ljudskom mozgu su u međusobnoj vezi sa subatomskim česticama koje čine svakog lososa koji pliva, svako srce koje kuca i svaku zvijezdu koja treperi na nebu. Sve je prožeto svim drugim, sve prožima sve ostalo. Iako ljudska priroda ima tendenciju da definiše, klasifikuje i svrstava sve fenomene ovog univerzuma, sva ta kategorizacija je u stvari vještačka, jer je cijela priroda, u svojoj suštini, nešto kao jedna tkanina, pletivo bez šavova i rubova.

  U holografskom univerzumu, čak se ni na vrijeme i prostor ne može gledati kao na neke fundamentalne principe. Koncept lokacije nekoga ili nečega, jednostavno pada u vodu, jer u njemu ništa nije u stvarnosti ni odvojeno od svega drugog, sve je jedna cjelina. Tako se vrijeme i tro-dimenzionalni prostor mogu posmatrati kao i ona riba kad se posmatra na dva TV monitora, odnosno kao projekcija jednog dubljeg realiteta.

  Na jednom svom dubljem nivou, sama realnost je u svojoj suštini jedan super-hologram u kome prošlost, sadašnjost i budućnost simultano egzistiraju. To nam sugeriše da bi jednog dana, ukoliko bi imali odgovarajuće sposobnosti, mogli da dosegnemo taj superholografični nivo našeg realiteta i izdvojimo iz njega scene i događaje iz davno zaboravljene prošlosti.

  Šta sve još ovaj hologram sadrži u sebi, to je još uvijek jedno veliko pitanje. Ako dozvolimo, za svrhu ove rasprave, da je super-hologram jedan matriks koji je rodio sve ostalo u našem univerzumu, na kraju krajeva, on sadrži svaku subatomsku česticu koja postoji i koja je ikada postojala – svaki mogući oblik materije i energije, od snježne pahulje pa do kvazara, od plavog kita pa do gama zraka. Na ovo se može gledati kao na kosmičku robnu kuću “Svega Što Postoji”.

  Iako Bohm priznaje da mi nemamo načina da saznamo šta sve još leži sakriveno u ovom superhologramu, on se usuđuje da tvrdi kako nemamo razloga za pretpostavku da ovaj hologram ne sadrži i mnogo više. Ili kako on kaže, možda je ovaj superholografični nivo realnosti samo jedna obična pozornica iza koje leži jedan beskonačan potencijal za dalji razvoj. Bohm nije jedini naučnik koji je zaključio da je naš univerzum jedan superhologram. Radeći nezavisno na polju istraživanja rada mozga, neurofiziolog Karl Pribram, iz Stanforda, takođe je postao uvjeren o holografskoj prirodi realnosti. Pribrama je privukao holografski model kada je rješavao zagonetku kako i gdje je memorija uskladištena u mozgu. Decenijama su raznovrsne studije pokazivale da umjesto da je memorija ograničena na jedno specifično područje u mozgu, ona je u stvari rasprostranjena po cijelom mozgu. U seriji eksperimenata u orjentaciji, dvadesetih godina prošlog vijeka, naučnik koji se bavio proučavanjem mozga, Karl Lashley, zaključio je da bez obzira koji dio mozga je odstranio pacovu, nije bio u stanju da uništi njegovu sposobnost ostvarivanja specifičnih i kompleksnih radnji kojima je bio naučen neposredno pred operaciju. Jedini je problem bio da niko nije bio u stanju da pruži objašnjenje mehanizma “cjeline svakog djelića”, odnosno prirode skladištenja memorije. 2. #2
  Zainteresovan član Royal (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Kada se Pribram, šezdesetih godina prošlog vijeka, sreo sa pojmom holografije, zaključio je da je našao objašnjenje za kojim je tragao ovaj naučnik, koji je proučavao rad mozga. Pribram vjeruje da memorija nije inkodirana u neuronima (nervnim ćelijama) ili grupama neurona, nego u unakrsnoj strukturi koju obrazuju nervni impulsi kad struje kroz mozak, tj. na isti način kako je formiran uzorak interferencije čestica laserske svjetlosti koje prožimaju površinu djela filma koji sadrži holografsku sliku. Drugim rječima, Pribram vjeruje da je mozak sam po sebi – hologram.

  Pribramova teorija takođe objašnjava zašto ljudski mozak može da uskladišti toliko mnogo informacija, na tako malom prostoru. Utvrđeno je da ljudski mozak ima sposobnost da upamti preko 10 milijardi bit-a (jedinica memorije prim.prev.) informacije, u toku jednog prosječnog ljudskog života (to je, grubo rečeno, približno količini informacija sadržanih u 5 tomova Enciklopedije Britanike).

  Slično tome, takođe je otkriveno da pored ostalih sposobnosti, hologrami posjeduju nevjerovatan kapacitet za skladištenje informacija – jednostavno promjenom ugla pod kojim dva laserska snopa padaju na određeni dio fotografskog filma, moguće je “složiti” nekoliko različitih slika na istom mjestu. Već je dokazano i to, da se na samo jednom kvadratnom centimetru filma može uskladištiti i do 10 milijardi bit-a informacije.

  Naša izvanredna sposobnost da izvučemo potrebnu informaciju iz ogromnog skladišta naše memorije postaje razumljiva ako naš mozak funkcioniše na holografskom principu. Ako vas prijatelj upita na šta prvo pomislite kad on izgovori riječ “zebra”, vi ne morate da preturate dugo po nekom ogromnom cerebralnom dosijeu, da bi došli do odgovora. Umjesto toga asocijacije “prugasta”, “slična konju”, i “afrička životinja”, momentalno će vam pasti na pamet.

  Jedna od najnevjerovatnijih karakteristika načina čovjekovog razmišljanja je ta, što je svaki djelić jedne informacije u međusobnoj korelaciji sa svim ostalim djelovima informacije; a to je i jedna od karakteristika holograma, jer svaki djelić holograma je beskrajno isprepleten sa svim ostalim djelovima, i to je možda najbolji prirodni primjer jednog sistema međusobne korelacije.

  Uskladištenje memorije nije jedina neurofiziološka zagonetka koja postaje mnogo razumljivija kad se uzme u obzir Pribram-ov holografski model mozga. Druga je, kako to mozak uspijeva da prevede lavinu frekvencija kojima je neprestano obasipan od strane čula (svjetlosne vibracije, zvučne vibracije itd.) u stvarni svijet naše percepcije.

  Inkodiranje i dekodiranje vibracija je upravo ono što hologram najbolje radi. Upravo zato što hologram i funkcioniše kao neka vrsta sočiva tj. objektiva, odnosno uređaja za prevođenje, koji je u stanju da pretvori jedan, na prvi pogled nerazumljiv, konglomerat vibracija - u jednu cjelovitu sliku, Pribram vjeruje da mozak takođe predstavlja jednu vrstu objektiva koji se koristi holografskim principima kad matematički pretvara, preko čula primljene vibracije – u unutrašnji svijet naše percepcije.

  Jedan veliki broj dokaza sugeriše da se mozak koristi holografskim principima prilikom obavljanja svoje funkcije. Pribramova teorija zadobija sve veću podršku među neurofiziolozima.

  Argentinsko – italijanski naučnik, Hugo Zucarelli, nedavno je proširio ovaj holografski model i na svijet akustičnih fenomena. Začuđen činjenicom da su ljudi u stanju da lociraju izvor zvuka bez potrebe da okrenu svoju glavu, čak i u slučaju da čuju na samo jedno uho, Zucarelli je otkrio da se ova sposobnost može da objasni holografskom teorijom.

  Zucarelli je takođe razvio tehnologiju holografskog zvuka, odnosno tehniku snimanja zvuka koja je u stanju da reproducira akustične tonove sa jednim izvanrednim realizmom.

  Pribramovo vjerovanje da naš mozak matematički konstruiše «tvrdu», odnosno, opipljivu realnost oslanjajući se na prijem vibracija, takođe je zadobio veliku eksperimentalnu podršku. Naučnici su otkrili da su naša čula osjetljivija na mnogo širi spektar frekvencija, nego što se to prije smatralo. Tako su npr. naučnici otkrili da je naš vizuelni sistem takođe osjetljiv i na zvučne vibracije, da naše čulo mirisa djelomično ovisi o tzv. “osmičkoj frekvenciji” i da su čak čelije našeg tijela osjetljive na široki spektar frekvencija. Ova otkrića sugerišu da se u holografskom domenu mozga ove vibracije razvrstavaju, sortiraju i pretvaraju u konvencionalnu percepciju.

  Pribramovog holografski model najviše zapanjuje, kada se poveže sa Bohm-ovom teorijom. Jer ako je “čvrstoća” svijeta samo njegova sekundarna osobina, i ono što je tamo je, u stvari, samo jedan “oblak” frekvencija, i ako je i mozak samo jedan hologram koji samo odabira i razvrstava neke od vibracija iz ovog oblaka i matematički ih pretvara u percepciju, šta je to onda – objektivna realnost?

  Ili, jednostavno rečeno, ono što nazivamo objektivnom realnošću - ne postoji. Istočnjaćke religije već odavno drže da je materijalni svijet – Maya, samo jedna iluzija, i to što mi mislimo kako se nalazimo i krećemo u fizičkom svijetu, - i to je jedna iluzija. Mi smo u stvari “prijemnici” koji plutaju po kaleiodoskopičnom okeanu vibracija, i ono što mi “izvučemo” iz njega i pretvorimo u fizičku tj. materijalnu realnost, je samo jedan od bezbrojnih kanala izvučen iz ovog superholograma.

  Ovu novu i frapantnu sliku realnosti, koja je sinteza Bohm-ovih i Pribram-ovih gledišta, danas nazivaju “holografskom paradigmom". Dok je mnogo naučnika pozdravilo ovu teoriju samo sa jednim hladnim skepticizmom, ima dosta i onih koje je ona oduševila. Jedna mala grupa naučnika, koja se sve više i više širi, vjeruje da je ovo najprecizniji model koji je nauka o realnosti mogla ikada da dosegne. I još više, mnogi vjeruju da ovo može da riješi neke od misterija koje nauka nikada prije nije bila u stanju da objasni, odnosno da je došlo vrijeme kada i na “paranormalno” možemo da gledamo kao na sastavni dio prirode. Mnogi naučnici, uključujući Bohm-a i Pribram-a, primjetili su da mnogi para-psihološki fenomeni postaju mnogo razumljiviji, ako imamo u vidu holografsku paradigmu.

  U univerzumu u kome su individualni mozgovi u suštini nedjeljivi djelovi jednog većeg holograma i sve je beskrajno isprepleteno, telepatija je samo jedan običan pristup jednom od nivoa holograma. Očigledno je mnogo lakše za razumjeti kako informacija može da putuje od uma individue “A” do uma individue “B”, na velikim razdaljinama, a takođe objašnjava i mnoge nerješene zagonetke na području psihologije. Posebno, kako tvrdi naučnik Grof, holografska paradigma nam nudi i bazu za razumjevanje mnogih zbunjujućih fenomena koji se javljaju kod pojedinaca za vrijeme promjenjenog stanja svijesti.

  Pedestih godina prošlog vijeka, dok se bavio istraživanjem na temu upotrebe LSD-a u psiho-terapijske svrhe, Grof je imao jednu pacijentkinju koja je iznenada postala uvjerena da je preuzela identitet jednog praistorijskog reptilskog bića, ženskog pola. Za vrijeme ove svoje halucinacije, ona ne samo da je detaljno opisala kako se osjećala inkapsulirana u tom obliku, nego je i primetila da muški pripadnici ove rase imaju na glavi djelove kože šarolikih boja, koji podsjećaju na riblju krljušt. Ono što je najviše zapanjlilo Grofa, bilo je to da ova žena nije imala apsolutno nikakvo predznanje o ovim stvarima. U jednom kasnije razgovoru sa jednim zoologom, ovaj je potvrdio kako određene vrste reptila imaju na glavi šarene krljušti, i te boje imaju važnu ulogu u seksualnom uzbuđivanju ženki. Iskustvo ove pacijentkinje nije jedino. Za vrijeme svog istraživanja, Grof se susreo sa mnogo primjera regresije pacijenata i njihove identifikacije sa gotovo svakom živom vrstom evolutivnog stabla. On je takođe otkrio da je kroz ova iskustva saznao i mnogo do tada nepoznatih zooloških detalja, koji su se kasnije ispostavili kao tačni.

  Regresija ljudske svijesti u životinjsko carstvo nije jedini psihološki fenomen s kojim se Grof susreo. On je imao i pacijente koji su uspjevali da dosegnu zonu neke vrste kolektivnog ili rasnog “besvješća”. Osobe koje nisu do tada imale mnogo edukacije odjednom su bile u stanju da u detalje opišu zoroasterske pogrebne rituale, ili neke scene iz indijske mitologije. U drugim slučajevima, pojedinci su podnijeli ubjedljive izvještaje o svojim opažanjima za vrijeme vantjelesnih putovanja, letimičnog bacanja pogleda na neke događaje iz budućnosti kao i događajima iz svojih prošlih života, odnosno, inkarnacija.

 3. #3
  Zainteresovan član Royal (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Tokom svog daljeg istraživanja, Grof je primjetio da se isti ovaj spektar fenomena javlja i u terapeutskim seansama bez korištenja droga, odnosno, hemijskih supstanci. Zajednički elemenat ovih iskustava bilo je prevazilaženje granica individualne svijesti osobe, premoštavanje granica ega i vremena-prostora. Grof je nazvao ovakva iskustva “transpersonalnim doživljajima”, i šezdesetih godina prošlog vijeka osnovao je jednu granu psihologije koja se zvala “transpersonalna psihologija” i koja se striktno bavila istraživanjem ovakvih fenomena.

  Iako je Grof-ova novoosnovana “Asocijacija Transpersonalne Psihologije” veoma brzo skupila oko sebe veliki broj zainteresovanih naučnika i postala jedna respektivna grana psihologije, godinama ni Grof ni njegove kolege nisu uspjeli da ponude teoriju koja bi objasnila ove bizarne psihološke fenomene kojima su sami bili svjedoci. Ali i ovo se promjenilo sa pojavom holografske paradigme.

  Kako je Grof nedavno primjetio, ako je um dio jedne neprekidne cjeline, lavirint koji je u vezi ne samo sa svakim drugim umom koji postoji ili koji je postojao, kao i sa svakim atomom, organizmom i područjem prostora i vremena, činjenica je da je on u stanju da povremeno napravi upade u ove teritorije, i tako ni transpersonalna iskustva se ne čine više toliko zagonetna.

  Holografska paradigma takođe ima implikacije i u tzv. "tvrdokornim" naukama kao što je biologija. Keith Floyd, psiholog na Virginia Intermont koledžu ukazuje da ukoliko je materijalitet realnosti samo jedna holografska iluzija, onda više ne možemo ni da kažemo da je mozak taj, koji stvara svijest. Prije bi se moglo tvrditi da svijest kreira oblik mozga – kao i tijela -- i svega ostalog oko nas što mi interpretiramo materijalnim.

  Ovakav zaokret u načinu gledanja na biološku strukturu doveo je naučnike do tačke na kojoj se i medicina kao i naše gledanje na proces iscjeljenja, može takođe transformirati holografskom paradigmom. Ako je fizička struktura tijela samo jedna holografska projekcija svijesti, onda je sasvim jasno da je svako od nas više lično odgovoran za svoje zdravlje, nego što to moderna medicina priznaje. Ono na šta sada gledamo kao na jednu remisiju bolesti, odnosno povlačenje simptoma, može u stvari da bude posljedica promjena u svijesti, koje opet uzrokuju promjene na hologramu tijela.

  Slično tome, nove i kontraverzne tehnike lječenja kao npr. vizualizacija mogu dosta da pomognu zbog toga što u holografskom domenu, realnost slike koju smo zamislili nije ništa manja od realne “realnosti”.

  Čak i vizije i doživljaji koje smatramo neprirodnim, postaju objašnjivi uz pomoć holografske paradigme. U svojoj knjizi “Pokloni Nepoznatih Stvari”, biolog Lyall Watson opisuje svoj susret sa indonezijskom ženom – šamanom koja je bila u stanju, izvodeći jedan ritualni ples, da učini da jedna kompletna aleja drveća jednostavno – ispari. Watson dalje kaže da dok su on i ostali posmatrači zapanjeno posmatrali sve ovo, žena je učinila da se drveće ponovo vrati gdje je i prije bilo, onda opet da nestane, pa ponovo se pojavi …i tako nekoliko puta zaredom.

  Iako današnja nauka nije u stanju da objasni ovakve događaje, iskustva kao ova postaju mnogo jasnija ako je materijalna realnost samo jedna holografska projekcija.

  Možda se mi slažemo oko toga šta je tamo, a šta nije, zato što je ono što nazivamo “koncenzus realnošću” formulisano i ratifikovano na nivou ljudske svijesti na kom su svi naši umovi neprekidno isprepleteni.

  Ako je ovo istina, onda je to najznačajnija implikacija holografske paradigme od svih ostalih, jer to znači da iskustva kao ona što ih je Watson imao, nisu svakodnevna samo zato što mi nismo programirali svoju svijest tj. vjerovanja da im mi to dozvolimo. U holografskom univerzumu ne postoje nikakve granice koje nas sprečavaju da promjenimo “tkaninu” realnosti.

  Ono što mi percipiramo kao realnost, je samo jedno grubo platno koje čeka na nas, da na njemu naslikamo sliku kakvu želimo. Sve je moguće, od savijanja kašike snagom našeg uma pa do fantastičnih iskustava koje je Kastaneda doživljavao za vrijeme njegove interakcije sa Don Huanom, jer je čarobnjaštvo - naše od rođenja stečeno pravo. Sve ovo nije ni manje ni više čudnije od naše sposobnosti da ostvarujemo realitete kakve želimo, u našim snovima. Mi smo mađioničari, od rođenja.

  I zaista, čak i naši najfundamentalniji stavovi o realnost postaju sumnjivi, jer u jednom holografskom univerzumu čak su i događaji koji na prvi pogled nemaju veze jedan s drugim, već unaprijed bili određeni. Sinhronizam ili slučajnosti sa smislom, odjednom postaju jasni, a na sve u realnosti bi trebalo da se gleda kao na jednu metaforu, jer čak i najslučajniji događaji mogu da otkriju neku simetriju u svojoj pozadini.

  Da li će nauka prihvatiti Pribram-ovu i Bohm-ovu holografsku teoriju, ili će ona biti osuđena na smrt, ostaje da se vidi. Međutim, ono što se sa sigurnošću može reći, ona je već ostavila jak utisak na način razmišljanja mnogih naučnika. I u slučaju da se dokaže da holografski model ne pruža najbolje objašnjenje za momentalnu komunikaciju, kada dvije subatomske čestice međusobno šalju informacije jedna drugoj, u najmanju ruku, kako primjećuje Basil Hiley, profesor fizike sa londonskog Birbeck koledža, “Aspect-ovo otkriće pokazuje da moramo biti spremni da uzmemo u obzir radikalno nove poglede na realnost”.

 4. #4
  Poznat DJM (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.024
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio Royal Pogledaj poruku
  Utvrđeno je da ljudski mozak ima sposobnost da upamti preko 10 milijardi bit-a (jedinica memorije prim.prev.) informacije, u toku jednog prosječnog ljudskog života (to je, grubo rečeno, približno količini informacija sadržanih u 5 tomova Enciklopedije Britanike).
  10.000.000.000 bita = 1192 Megabyte-a = 1,16 Gigabyte-a.
  Zar ljudski mozak moze samo toliko malo da pamti?

  P.S.
  Nekada su ljudi govorili da nam nece trebati kompjuteri sa jacom memorijom od 1Mb

  P.P.S
  Zasto se ljudi uopste trude da prave bio-kompjutere ako ljudski mozak koji tezi 1.16Gb moze biti prevazidjen jednim obicnim DVD-em (Najobicnijim parcetom plastike).

 5. #5
  Neproveren član Oximoron (avatar)
  Učlanjen
  05.11.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.607
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Ja sam cuo slicnu inf. da ljudski mozak moze da izvrsi 10 milijardi operacija u sekundi,ali za ovo nisam cuo.

 6. #6
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Tipičan slučaj građenja nebodera zaključaka na veoma slabim temeljima.

  Koliko se sjećam fakultetske fizike, taj eksperiment Alena Aspekta trebalo je da dokaže ili opovrgne Belovu teoremu o lokalnoj nejednakosti i zasnivao se na mjerenju spina dvije čestice (dva elektrona) koji su prvo bili zajedno a onda su odvojeni i pokazao je korelaciju od 50%. Onih 50% odstupanja nije objašnjeno. Korelacija između dvije slučajno izabrane čestice je 0.

  Koje su posljedice ovoga?

  Dokazano je da se, u specifičnim slučajevima i uz tačnost od 50% informacije mogu prenositi brzinom većom od brzine svjetlosti. Ne materija, samo informacije.

  Da podsjetimo, Ajnštajnova teorija telativnosti kaže da se nikakve čestice koje sadrže masu i/ili energiju ne mogu kretati brže od brzine svjetlosti. I, ovo je samo teorija, jer nikada nije u potpunosti dokazana. Da jesta, zvala bi se Ajnštajnov Zakon.

  Vratimo se još nekim tvojim tezama. Kažeš da se prema rezultatima tog Aspektovog eksperimenta može zaključiti da brzina svjetlosti nije limit i da to ruši Ajnštajnovu teoriju relativnosti. Hajde da, za potrebe diskusije, pretpostavimo da je tako, i da brzina svjetlosti nije limit. Ti iz toga izvodiš zaključak da je putovanje brže od svjetlosti ekvivalentno putovanju kroz vrijeme. Ti to navodiš kao činjenicu. Pritom zaboravljaš da to nije dokazano i da je to matematička posljedica ekstrapolacije Ajnštajnovih jednačina na brzine veće od brzine svjetlosti. Ako Aspektov eksperiment ruši Ajnštajnovu teoriju, onda ruši i tu posljedicu. Ajnštajnova teorija ili važi ili ne važi, ne može biti oboje.

  Ali, naravno, već smo utvrdili da se ona i ne odnosi na prenos informacija.

  Ljudski mozak sastoji se od oko 100 milijardi neurona i niko sa sigurnošću ne zna koliko tih neurona služi za držanje informacija a koliko za nnjihovu obradu. Ako postavimo analogiju s današnjim računarima, većina neurona služi upravo za pamćenje. Osim toga, svaki neuron je povezan s drugim neuronima (može biti povezan i sa 10000 drugih neurona) i dokazano je da se većina tih veza formira u procesu učenja i sticanja iskustva. Znači da i te veze same po sebi drže neke informacije.

 7. #7
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  @DJM

  Pošto je informatika moje područje, da se osvrnem na pitanje pokušaja imitiranja ljudskog mozga, ukratko, na neuronske računare.

  U svijetu se rade (pa i kod nas) veoma uspješni eksperimenti s izgradnjom takvih računara. Simuliraju se ljudski neuroni i njihove međusobne veze. Upravo te veze predstavljaju prilično složen tehnički problem koji nameće da se formiraju mreže s relativno malim brojem vještačkih neurona. Za svaki neuron potrebno je ostaviti mogućnost da otvori vezu s bilo kojim drugim neuronom a broj mogućih međusobnih veza veoma brzo raste sa svakim novim dodatim neuronom

  2 neurona = 1 veza
  3 neurona = 1+2 = 3 veze
  4 neurona = 1+2+3 = 6 veza
  itd, itd.
  n neurona = n*(n-1)/2 mogućih veza

  Ljudski mozak može, u procesu učenja, kreirati nedostajuće veze između neurona. U vještačkom ne postoji ta mogućnost, već se svaka veza mora fizički kreirati prilikom izgradnje sistema i ostaviti neuronu mogućnost da tu vezu otvori ili ne otvori. To je ono što cijelu stvar čini tako složenom za izradu.

  Dobro, a čemu ovo služi?

  Ljepota računara zasnovanog na neuronskim mrežama je u sposobnosti 'učenja' i sticanja 'iskustva', a ne u suvom procesiranju podataka kako to rade obični računari. Dobro obučena neuronska mreža (mreža koja je mnogo puta primila razne skupove podataka i informaciju kakav rezultat se za svaki od tih skupova podataka očekuje) u budućnosti će davati korektne rezultate na osnovu dobijenih podataka bez potrebe ta te podatke matematički obrađuje, kao što iskusni ljekar na osnovu skupa simptoma u trenutku može odrediti vrstu bolesti bez potrebe da o svemu tome razmišlja. Ovo je samo jedna analogija tog procesa.

 8. #8
  Aktivan član Meda Božanin (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Антиподија
  Poruke
  1.564
  Reputaciona moć
  63

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio MasterYoda Pogledaj poruku
  @DJM

  Pošto je informatika moje područje, da se osvrnem na pitanje pokušaja imitiranja ljudskog mozga, ukratko, na neuronske računare.

  U svijetu se rade (pa i kod nas) veoma uspješni eksperimenti s izgradnjom takvih računara. Simuliraju se ljudski neuroni i njihove međusobne veze. Upravo te veze predstavljaju prilično složen tehnički problem koji nameće da se formiraju mreže s relativno malim brojem vještačkih neurona. Za svaki neuron potrebno je ostaviti mogućnost da otvori vezu s bilo kojim drugim neuronom a broj mogućih međusobnih veza veoma brzo raste sa svakim novim dodatim neuronom

  2 neurona = 1 veza
  3 neurona = 1+2 = 3 veze
  4 neurona = 1+2+3 = 6 veza
  itd, itd.
  n neurona = n*(n-1)/2 mogućih veza

  Ljudski mozak može, u procesu učenja, kreirati nedostajuće veze između neurona. U vještačkom ne postoji ta mogućnost, već se svaka veza mora fizički kreirati prilikom izgradnje sistema i ostaviti neuronu mogućnost da tu vezu otvori ili ne otvori. To je ono što cijelu stvar čini tako složenom za izradu.

  Dobro, a čemu ovo služi?

  Ljepota računara zasnovanog na neuronskim mrežama je u sposobnosti 'učenja' i sticanja 'iskustva', a ne u suvom procesiranju podataka kako to rade obični računari. Dobro obučena neuronska mreža (mreža koja je mnogo puta primila razne skupove podataka i informaciju kakav rezultat se za svaki od tih skupova podataka očekuje) u budućnosti će davati korektne rezultate na osnovu dobijenih podataka bez potrebe ta te podatke matematički obrađuje, kao što iskusni ljekar na osnovu skupa simptoma u trenutku može odrediti vrstu bolesti bez potrebe da o svemu tome razmišlja. Ovo je samo jedna analogija tog procesa.
  Iz ugla elektronike... ne bih bas poredio danasnje racunare sa npr ljudskim mozgom. Iz prostog razloga sto za iste rezultate imaju oprecan pristup resavanju problema.
  Racunarska tehnika, zasnovana na najmanjem brojnom sistemu, binarnom, tezi da svaki proces, svaku informaciju razlozi na najprostije delove i tek onda obradi. Iz prostog razloga sto procesori mogu da rade tek nekoliko veoma prostih matematickih operacija. Srz vremena koje prodje od unosa do izracunavanja rezultata (moguce je reci: do zakljucivanja) je u tome da se potreban broj operacija izvrsi sto pre.
  Sve ovo samo iz jednog razloga: nemoguce je izgraditi onoliko neuronskih veza kao ljudski mozak. Medjutim, ljudski mozak ima granicu moguceg. Racunari, ma koliko komplikovanije izvodili 'zakljucke' nemaju granicu jer sto su brzi sve vise informacija ce moci da obrade... dok jednom ne dosegnu brzinu ljudskog uma.

  Postoje racunari koji su zasnovani na zatvorenoj (ne moze da uci sam) "neuronskoj mrezi". To su, prakticno, svi hardverski procesori. Ne postoji PC koji ce brze npr da obradi informaciju sa DVD diska u sliku brze i bezgresnije od naj jeftinijeg kucnog dvd plejera. Jer ovi drugi imaju skoro pa trenutnu obradu (tj po svakoj periodi kloka) u hardverskom procesoru obrade slike.

  @ masteryoda prethodni post
  Veoma britko i jasno receno.

 9. #9
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Poređenje računara i ljudskog mozga koje sam dao u prethodnom postu samo je figurativno, u svrhu pojašnjavanja nekih stvari onima koji to ne znaju.
  Uglavnom se slažem da je ljudski mozak ograničen (iako ti limiti nisu ni približno otkriveni niti dostignuti) dok se razvoj računara stalno nastavlja. Samo, razvoj računara uvijek je ograničen tehnološkim limitima koji su u ovom trenutku u priličnoj mjeri dostignuti. Već dugo se nije pojavio ni jedan procesor koji bi pomaknuo brzinsku granicu. Zašto? Zato što je ona dostignuta uz primjenu današnjih tehnologija zasnovanih na Cu/Si. Umjesto stalnog dizanja brzine, veliki Intel a i ostali krenuli su mnogo težim putem - izradom višejezgrenih procesora. Problem sinhronizacije rada više jezgri je veoma složen, ali ipak ostavlja prostor za dalji napredak dok se s brzinama dalje ne može, barem dok se ne pronađu neki drugi materijali i tehnologije.

 10. #10
  Poznat DJM (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.024
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  @MasterYoda
  Upravo tako. Slazem se.
  Sto se tice ljudskog mozga, verovatno je ogranicen... ali njegovi limiti se granice sa beskonacnoscu.
  Uostalom, mogli bi da uzmemo za tezu evoluciju ljudskog mozga, samim tim i limiti se povecavaju... kao kod kompjutera... ako je teorija evolucije validna... znaci da progresu nikad kraja i samim tim mozemo zakljuciti da je mozak (kao pojam) beskonacan, (a ne konkretan mozak pojedinca).
  Poslednji put ažurirao/la DJM : 04.04.2008. u 13:41 Razlog: Greska u kucanju

 11. #11
  Buduća legenda arsphiltron (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Orion
  Poruke
  48.725
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1531

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Hajde da, za potrebe diskusije, pretpostavimo da je tako, i da brzina svjetlosti nije limit
  Ako te zaista interesuje, pogledaj rezultate dva experimenta iz 2000 jedan iz firence, drugi sa prinstona. Toliko o tome da pretpostavimo da je tako. C nije najveca brzina u prirodi.

 12. #12
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  evo prilike da nam apsihotron dokaze da ajnstajn ne valja.
  ocemo li?
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 13. #13
  Buduća legenda arsphiltron (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Orion
  Poruke
  48.725
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1531

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Ljudski mozak sastoji se od oko 100 milijardi neurona i niko sa sigurnošću ne zna koliko tih neurona služi za držanje informacija a koliko za nnjihovu obradu.
  Al dzaba i te silne milijarde, kada vecina ne koristi ni milijardu. Kada primas jednostrane informacije citav zivot(npr, verujes u dogme zvanicne nauke) informacije, koje se prenose slabim elektricnim impulsima, prolaze samo kroz odredjene delove mreze neiurona, a vremenom ostatak mreze i puteva u njoj zamre, zakrzlja zbog nekoriscenjao dnosno zbog nestimulisanja tih delova.

  Oko je samo instrument pomocu kojeg vidimo, mozak oku salje odgovor o slici koju gledamo na osnovu informacije koju je oko 'prosledilo' centru za vid.

 14. #14
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio arsphiltron Pogledaj poruku
  Al dzaba i te silne milijarde, kada vecina ne koristi ni milijardu. Kada primas jednostrane informacije citav zivot(npr, verujes u dogme zvanicne nauke) informacije, koje se prenose slabim elektricnim impulsima, prolaze samo kroz odredjene delove mreze neiurona, a vremenom ostatak mreze i puteva u njoj zamre, zakrzlja zbog nekoriscenjao dnosno zbog nestimulisanja tih delova.
  trebalo bi da promenus plocu......
  mislim, sa tolikim brojem aktivnih neoruna, sigurno da mozes da nam objasnis zasto ajnstajn nije u prvu.
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 15. #15
  Buduća legenda arsphiltron (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Orion
  Poruke
  48.725
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1531

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Svabo nemam ja sta da ti dokazujem, kada ces vise da shvatis da se ajnstajn odnosi samo na mali deo objektivne realnosti(materijalne, one koju ti vidis i dozivljavas kao jedinu), i u tom malom delu mozda funkcionise, u celosti nikako.

 16. #16
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio arsphiltron Pogledaj poruku
  Svabo nemam ja sta da ti dokazujem, kada ces vise da shvatis da se ajnstajn odnosi samo na mali deo objektivne realnosti(materijalne, one koju ti vidis i dozivljavas kao jedinu), i u tom malom delu mozda funkcionise, u celosti nikako.
  nemas sta da dokazujes, a ocekujes da svi kao vernici klimamo glavom kada veliki TI kaze "Ajnstajn nema pojma".....
  hehhe
  smesno...trebalo je da budes pop ili svestenik....

  nego ajde da te cujemo....
  da vidimo tu tvoju mozdanu masu......

  kako znas u kojoj realnosti funkcionise?
  koja je druga realnost?
  na osnovu cega poznajes zakone te druge realnosti?
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 17. #17
  Buduća legenda arsphiltron (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Orion
  Poruke
  48.725
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1531

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Pa ti si neverovatan, ***.
  POSTOJI SAMO JEDNA OBJEKTIVNA REALNOST, A MATERIJALNA REALNOST U KOJOJ TI ZIVIS JE SAMO JEDAN DEO, JEDAN ASPEKT, JEDNA MANIFESTACIJA, JEDNO ISPOLJAVANJE, JEDAN VID TE OBJEKTIVNE REALNOSTI.

 18. #18
  Poznat DJM (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.024
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio arsphiltron Pogledaj poruku
  Pa ti si neverovatan, ***.
  POSTOJI SAMO JEDNA OBJEKTIVNA REALNOST, A MATERIJALNA REALNOST U KOJOJ TI ZIVIS JE SAMO JEDAN DEO, JEDAN ASPEKT, JEDNA MANIFESTACIJA, JEDNO ISPOLJAVANJE, JEDAN VID TE OBJEKTIVNE REALNOSTI.
  Tacno je da postoji samo jedna objektivna stvarnost... Koju niko ne moze da spozna... jer svaki kontakt sa spoljasnjim svetom je subjektivan.

 19. #19
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio arsphiltron Pogledaj poruku
  Pa ti si neverovatan, ***.
  POSTOJI SAMO JEDNA OBJEKTIVNA REALNOST, A MATERIJALNA REALNOST U KOJOJ TI ZIVIS JE SAMO JEDAN DEO, JEDAN ASPEKT, JEDNA MANIFESTACIJA, JEDNO ISPOLJAVANJE, JEDAN VID TE OBJEKTIVNE REALNOSTI.
  ja te nisam pitao o toj mojoj objektivnoj realnosti nego o "drugoj" realnosti.
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 20. #20
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Kad se postavi neka teorija (recimo Ajnštajnova kao primjer) postoje dva načina da se dokaže ili opovrgne.
  Način da se teorija opovrgne je da se pronađu objektivne činjenice koje se tom teorijom ne mogu objasniti, a trebale bi.
  Niko do sada nije dokazao ali ni oborio Ajnštajnovu teoriju.
  Ako ti tvrdiš da neki eksperimenti iz Firence i Prinstona obaraju tu teoriju, daj nam ovdje linkove pa da i mi pogledamo. Možda i promijenimo mišljenje. Relevantne linkove, tj. linkove na originalne radove a ne linkove na tekstove iz druge ili treće ruke. Ne želim gubiti vrijeme na traženje toga, pošto ti očigledno već znaš gdje se to nalazi.

 21. #21
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Što se tiče korištenja mozga, baš bih volio da neko 'prosvijećeni' ode u neku organizaciju tipa Mensa i da provjeri funkcionisanje svog razvijenog mozga.
  Znam, znam. To su urotničke organizacije i njihovi pokazatelji nisu validni jer je sve namjerno napravljeno tako da 'prosvijećeni' dobiju loše rezultate.

 22. #22
  Buduća legenda arsphiltron (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Orion
  Poruke
  48.725
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1531

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio MasterYoda Pogledaj poruku
  Kad se postavi neka teorija (recimo Ajnštajnova kao primjer) postoje dva načina da se dokaže ili opovrgne.
  Način da se teorija opovrgne je da se pronađu objektivne činjenice koje se tom teorijom ne mogu objasniti, a trebale bi.
  Niko do sada nije dokazao ali ni oborio Ajnštajnovu teoriju.
  Ako ti tvrdiš da neki eksperimenti iz Firence i Prinstona obaraju tu teoriju, daj nam ovdje linkove pa da i mi pogledamo. Možda i promijenimo mišljenje. Relevantne linkove, tj. linkove na originalne radove a ne linkove na tekstove iz druge ili treće ruke. Ne želim gubiti vrijeme na traženje toga, pošto ti očigledno već znaš gdje se to nalazi.
  E vidis jodo, ja se protiv ovoga borim...da ljudi sede ne mrdajuci svoje dupe i traze linkove, kao u skoli, sve sazvakano i servirano na tanjiru. E u tome se ogleda jedna od razlika izmedju vecine i prosvecenih/prosvetljenih.
  Ajde budi iskren pa kazi jel toliko tesko pronaci na osnovu infoa koji sam ti pruzio? Ili ti je motorika dovedena na taj nivo da ne mozes kuckati malo i kliktati misem, tj napregnuti se ako zelis saznati nesto novo.

 23. #23
  Elita Svabov (avatar)
  Učlanjen
  02.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.984
  Reputaciona moć
  320

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio arsphiltron Pogledaj poruku
  E vidis jodo, ja se protiv ovoga borim...
  naravno da se boris protiv nauke, zdravog razuma i proverljivih cinjenica, jer svaka od njih rusi tvoj svet i tvoje teorije.
  Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

 24. #24
  Neproveren član MasterYoda (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Very Far Away from Anywhere Else
  Poruke
  4.260
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Pa, vidiš, i nije baš lako nešto naći na osnovu podataka Firenza, Prinston, 2000. Postoji recimo auto model Firenza 2000, u Firenci je te 2000-te održana konferencija farmaceuta itd., sve u svemu 9000 pogodaka na Guglu. Nemam toliko slobodnog vremena da to sve listam.

  Daj taj link da skratimo priču. Ako ga uopšte imaš.

 25. #25
  Buduća legenda arsphiltron (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Orion
  Poruke
  48.725
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1531

  Podrazumevano Re: Da li je univerzum hologram?

  Citat Original postavio MasterYoda Pogledaj poruku
  Pa, vidiš, i nije baš lako nešto naći na osnovu podataka Firenza, Prinston, 2000. Postoji recimo auto model Firenza 2000, u Firenci je te 2000-te održana konferencija farmaceuta itd., sve u svemu 9000 pogodaka na Guglu. Nemam toliko slobodnog vremena da to sve listam.

  Daj taj link da skratimo priču. Ako ga uopšte imaš.
  Mozes da ubacis rec experiment, brzina svetlosti...a ne odma da dignes ruke i zoves cika profesora da tamu odnese.

Slične teme

 1. entropija univerzum pomoc
  Autor tamo_vamo u forumu Video igre
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 28.09.2008., 13:27
 2. Odgovora: 417
  Poslednja poruka: 01.07.2008., 14:39
 3. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 24.03.2005., 22:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •