Kosovo živi pesak - Vili Vimer
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Kosovo živi pesak - Vili Vimer

 1. #1
  Moderator SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  32.780
  Reputaciona moć
  1241

  Podrazumevano Kosovo živi pesak - Vili Vimer

  Pismo koje je početkom maja 2000. Vili Vimer, tada potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS, uputio nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, danas, nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja te nezavisnosti od ključnih zemalja Zapada, dok se Srbiji i dalje nude nejasne "evropske perspektive", izgleda gotovo proročki.  VIMEROVO PISMO NEMAČKOM KANCELARU GERHARDU ŠREDERU IZ APRILA 2000. GODINE
  NAMERA DA SE TRAJNO ISKLJUČI SRBIJA


  U pismu nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, nakon konferencije posvećene Balkanu i proširenju NATO, koju su krajem aprila 2000. godine u Bratislavi organizovali Stejt department i američki Enterprajz institut, Vili Vimer, tadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS (pre toga državni sekretar u nemačkom ministarstvu odbrane), između ostalog je napisao:

  "1. Organizatori konferencije su zahtevali da se u krugu savezničkih država što je moguće brže izvrši međunarodno priznavanje nezavisne države Kosovo.
  2. Organizatori su izjavili da se Savezna Republika Jugoslavija nalazi van svakog pravnog poretka, a pre svega izvan završnog dokumenta iz Helsinkija.
  3. Evropski pravni poredak predstavlja smetnju za sprovođenje planova
  NATO. U tom smislu, znatno je pogodniji američki pravni poredak za primenu i u Evropi.
  4. Rat protiv Savezne Republike Jugoslavije vođen je da bi se ispravila pogrešna odluka generala Ajzenhauera iz doba Drugog svetskog rata. Zbog toga se iz strateških razloga tamo moraju stacionirati američki vojnici, te da se tako nadoknadi ono što je propušteno godine 1945.
  5. Evropski saveznici su učestvovali u ratu protiv Jugoslavije da bi de fakto prevazišli prepreku i dilemu koja je nastala posle usvajanja "Koncepta nove strategije" Alijanse u aprilu 1999. godine, odnosno nastojanje Evropljana da se prethodno dobije mandat UN ili KEBS.
  6. Ne umanjujući važnost naknadne legalističke interpretacije Evropljana da je, naime, kod širenja zadataka NATO preko granica zakonski dogovorenog područja u ratu protiv Jugoslavije bila reč samo o izuzetku, ipak je jasno da je u pitanju presedan na koji se u svako doba svako može pozvati, i tako će mnogi ubuduće i da postupaju.
  7. Valjalo bi da se prilikom sadašnjeg širenja NATO ponovo uspostavi teritorijalna situacija na prostoru između Baltičkog mora i Anadolije kakva je postojala u vreme Rimskog carstva i to u doba kada je ono bilo na vrhuncu moći i zauzimalo najveće teritorijalno prostranstvo.
  8. Zbog toga Poljska mora da bude okružena sa severa i juga demokratskim državama kao susedima, a Rumunija i Bugarska da obezbede kopnenu vezu sa Turskom. Srbija (verovatno zbog obezbeđivanja nesmetanog vojnog prisustva SAD) trajno mora da bude isključena iz evropskog razvoja.
  9. Severno od Poljske treba da se ostvari potpuna kontrola nad prilazima Sankt Peterburga Baltičkom moru.
  10. U svakom procesu pravu naroda na samoopredeljenje treba dati prednost nad svim drugim odredbama ili pravilima međunarodnog prava.
  11. Tvrdnja da je NATO prilikom napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju prekršio sva međunarodna prava, a naročito sve odgovarajuće odredbe međunarodnog prava - nije osporavana.
  ...Američka strana, izgleda, svesna je i spremna da u globalnom okviru, zbog ostvarivanja svojih ciljeva, potkopa i ukine međunarodni pravni poredak koji je nastao kao rezultat Drugog svetskog rata u prošlom veku. Sila ima da stoji iznad prava. Tamo gde međunarodno pravo stoji na putu, treba ga ukloniti. Kada je sličnu sudbinu doživelo Društvo naroda, Drugi svetski rat nije više bio daleko. Način razmišljanja koji vodi računa samo o sopstvenim interesima može da se nazove samo totalitarnim."

  Ovako je Vili Vimer pre osam godina upozorio svog kancelara nakon skupa kojem su prisustvovali i Danijel Frid (tada američki ambasador u Poljskoj, a danas pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja), Brjus Džekson (tada predsednik američkog NATO komiteta, a danas spoljnopolitički savetnik predsedničkog kandidata Mekejna), Kameron Manter (danas američki ambasador u Beogradu, a tada direktor Centra za centralnu i istočnu Evropu pri Savetu za nacionalnu bezbednost), Dimitrij Rupel (ministar spoljnih poslova Slovenije), Muhamed Šaćirbej (tada ambasador BiH u UN)...


  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=118807&datum=2008-03-30
  Poslednji put ažurirao/la SURbel : 02.04.2008. u 03:32 2. #2
  Moderator SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  32.780
  Reputaciona moć
  1241

  Podrazumevano Re: Kosovo živi pesak - Vili Vimer

  Deo intervjua za Novosti:
  .....
  * "Grešku" generala Ajzenhauera, iz doba Drugog svetskog rata, zbog koje američki vojnici nisu stacionirani na našem prostoru, pokušao je da ispravi, kako ste konstatovali, rat protiv SRJ. Koji bi mogao da bude sledeći korak u konačnom ispravljanju te "greške"
  - Američke diplomate poslednjih dana vrlo jasno su isticale da, kad je Rusija u pitanju, ponovo razmišljaju u kategorijama iz Drugog svetskog rata. Namera je da se Rusija istisne sa Balkana što je dalje moguće, a ukoliko se u tome ne uspe, onda će se, prema mom viđenju stvari, izaći iz okvira sadašnjeg rešenja za Kosovo, u nameri da se jednim drugačijim oblikom Albanije (velikom Albanijom?) stvori jači mehanizam sile na jadranskoj obali. Biće, dabome, teško izvodljivo u tu svrhu još jednom upotrebiti "maglu" koja se zove "humanitarna intervencija".
  ........

  * Da li je vojno prisustvo SAD na ovom prostoru u funkciji trajnog onemogućavanja jačanja Srbije, kako ste pre osam godina izvestili nemačkog kancelara Šredera?[
  - Američko prisustvo u regionu ima globalnostrategijski značaj. U jednom osetljivom području ciljano su stvarani takvi odnosi koji su i jedan "Bondstil" učinili mogućim. To je mnogo više povezano sa kontrolom puteva iz regiona ka Kaspijskom i Crnom moru nego sa lokalnim stvarima. Sagovornici iz regiona uvek su mi potvrđivali da razvoj Kosova ima naročitu ulogu, pored ostalog, u konfliktu između Izraela i Palestine. U tom smislu, mnogo je toga što ukazuje na zainteresovanost SAD za albansko-muslimanska područja.
  Teško je reći kakav će u takvim okolnostima biti položaj Srbije u skoroj budućnosti, jer su u igru uključeni mnogi faktori. Najgore bi bilo kada bi se, u teškom položaju u kome se nalazi, Srbija i na unutrašnjem planu politički rasparčala.

  * Mislite li da je Srbija u prilici da bira između Rusije i Zapada ili treba da bude "tampon zona"?
  - Niko ne može u ime svoje zemlje da preuzme na sebe takav izbor a da ne pretrpi teške posledice. Samit NATO ove nedelje u Bukureštu pokazaće da li Rusija i ubuduće treba da bude istiskivana iz Evrope. Pri tome bi svako u Evropi morao da razmišlja o tome da će Rusija postojati i kad o NATO više niko ne bude govorio.

  * Smatrate li i danas da se, kako ste pre osam godina konstatovali, "širenjem NATO, između Baltičkog mora i Anadolije, obnavlja teritorijalna slika iz vremena kad je Rimsko carstvo bilo na vrhuncu svoje moći"?
  - I u Bukureštu će se raditi na tome, a i budući prijem Ukrajine i Gruzije u NATO, kome se ove nedelje utire put, upotpuniće takvu sliku.......

  EULEKS BEZ OSNOVE
  * Može li Srbija da se nada članstvu u EU i NATO?

  - Pretpostavke za to mora da stvori EU. Podvlačim ovu rečenicu. Upravo s tim u vezi, međutim, imam najveće sumnje. Misija Euleks za Kosovo jasno stavlja do znanja da EU u svom delovanju takođe više ne stoji na jasnim pravnim osnovama.
  Poslednji put ažurirao/la SURbel : 02.04.2008. u 03:06

 3. #3
  Moderator SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  32.780
  Reputaciona moć
  1241

  Podrazumevano Re: Kosovo živi pesak - Vili Vimer

  Мислим да је ово довољно да и најтврђе противнике "теорије завере" натера на размишљање.

 4. #4
  Moderator SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  32.780
  Reputaciona moć
  1241

  Podrazumevano Re: Kosovo živi pesak - Vili Vimer

  "Подижем" тему - дајем вам још једну шансу!

Slične teme

 1. Čeda živi u vili na Dedinju?
  Autor Waterfall u forumu Politika
  Odgovora: 107
  Poslednja poruka: 18.03.2009., 01:29
 2. Odgovora: 74
  Poslednja poruka: 12.01.2009., 09:44
 3. ....zivi pesak...
  Autor @leks@ u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 66
  Poslednja poruka: 08.12.2007., 15:08

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •