Pariz protiv Gruzije i Ukrajine u NATO-u
Francuska neće podržati težnje bivših sovjetskih republika Gruzije i Ukrajine da postanu članice NATO-a, izjavio je u utorak francuski premijer Francois Fillon
Foto: www.plusnews.fr
Francois Fillon
PARIZ - "Francuska neće dati zeleno svjetlo ulasku Ukrajine i Gruzije", rekao je Fillon za radio France Inter.

"Francusko mišljenje razlikuje se od mišljenja SAD-a o tom pitanju", kazao je.

Čelnici NATO održat će summit ovog tjedna u Rumunjskoj, a Gruzija i Ukrajina se nadaju da će tamo dobiti poziv u Akcijski plan za članstvo (MAP).

"Mi se protivimo ulasku Gruzije i Ukrajine u članstvo NATO-a jer smatramo da to nije pravi odgovor na ravnotežu snaga u Europi i između Europe i Rusije i stoga želimo imati dijalog s Rusijom o tom pitanju", rekao je Fillon dodajući da će francuski predsjednik to reći sutra u Bukureštu.c/p
http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=186768 http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=181433 Njemačka protiv ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO


Hina Grčka ustraje na vetu na makedonsku pozivnicu u NATO
Dva dana prije summita NATO-a, Grčka je u ponedjeljak ponovno upozorila Makedoniju da će uložiti veto na pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu ako se ne riješi dugogodišnji spor oko imena Makedonije
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=377187
ATENA - Grčka i Makedonija nastoje pregovorima okončati taj spor do summita u Bukureštu koji počinje 2. travnja, a na kojem Hrvatska, Makedonija i Albanija očekuju pozivnicu za članstvo.

Grčka, članica NATO-a, zaprijetila je vetom ako Makedonija ne promijeni svoje ustavno ime na način da ono ne implicira teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena.

"Grčka vanjska politika želi odnose s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom na temelju obostrano prihvatljivog rješenja", rekla je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyianni. "Ako nema takvog rješenja, nema ni pozivnice za NATO", naglasila je.

UN-ov posrednik Matthew Nimetz predložio je naziv "Republika Makedonija (Skoplje), a tamošnje vlasti najavile su prošloga tjedna da će se o tome glasati u parlamentu.

No, kako nema naznaka da će Grčka prihvatiti taj kompromis, Skoplje je odlučilo odgoditi parlamentarnu raspravu o promjeni imena.

"Tvrdi" grčki stav izazvao je oštre kritike Sjedinjenih Država, EU-a i NATO-a koji strahuju da bi odbijanje Makedonije moglo ugroziti stabilnost na Balkanu.
Hina
ponedjeljak, 31.3.2008.
http://www.net.hr/vijesti/europa/page/2008/03/31/0612006.html Jedino vama susedna Hrvatska ima zeleno svetlo za ulazak u NATO dok Albanija nije ispunila uvjete a na ulazak Ukraine,Gruzije i Makedonije stavit će veto Francuska,Njemačka,Italija,Španjolska,Norveška, Grčka i Mađarska.Čudno zašto tako Europa nije bila protiv priznanja Kosova ili je zakazala srpska diplomatija8)