Hrvatski vojnici pljackali, minirali i hteli da zatru Srbe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Слобода

Primećen član
Banovan
Poruka
733
Bacali noževe u obešenog mladića
Na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u Medačkom džepu juče je sudija Marin Mrčela izdiktirao u zapisnik iskaz zaštićenog svedoka koji je putem video-linka bez prisustva javnosti svedočio iz Kanade uoči proteklog uskršnjeg praznika po gregorijanskom kalendaru. Radi se o hrvatskom vojniku iz 9. gardijske brigade kojom je komandovao optuženi Mirko Norac, koji je teško teretio svoje saborce zbog počinjenih zločina tokom vojne akcije u Medačkom džepu. Svedok zaštićenog identiteta najviše je optuživao svoje bivše saborce Tonija Stilinovića, Velibora Šalaja i Ivicu Rožića. Za prvu dvojicu je naveo da su među borcima bili poznati po tome da „niko ne ostane živ ko im padne u ruke”, a za Rožića da je minirao srpske kuće.

„Rožić je zapalio i minirao najviše srpskih kuća. Čim bi je video, rušio ju je”, rekao je svedok, dodajući da su komandiri bili ljuti na takvo njegovo ponašanje, a neki su čak govorili da ga treba zaustaviti, ali „niko nije mogao ništa učiniti”.

Ivica Rožić poznat je od ranije široj javnosti, jer se već nalazio na optuženičkoj klupi zbog miniranja srpskih kuća na području Gospića naročito u periodu 1996-1998. u kojima je stradalo i više srpskih povratnika iz izbeglištva. Sumnjalo se takođe i da je on učesnik atentata podmetnutom minom kada je ubijen Milan Levar, prvi čovek koji je sa hrvatske strane progovorio o ratnim zločinima koji su po Gospiću i okolini prvih ratnih godina pod komandom Oreškovića i Norca činjeni nad srpskim civilima. Međutim, zbog navodnog nedostatka dokaza Rožić je oslobođen, a predsednik Tuđman mu je dodelio državnu penziju.

Za Velibora Šalaja svedok je naveo da je ubijao i pljačkao civile i hvalio se tokom akcije u Medačkom džepu da je preprodajom opljačkanog dnevno zarađivao oko 3.000 tadašnjih nemačkih maraka. „Govorio je da sve Srbe treba pobiti, a pričalo se da mu je žena, pa čak i on srpske nacionalnosti”, rekao je takođe zaštićeni svedok.

Za razliku od nekih ranije saslušanih oficira Hrvatske vojske koji su učestvovali u akciji u Medačkom džepu, ovaj svedok je tvrdio da ih pre početka akcije niko od nadređenih nije podučio o ratnim pravilima i potrebnom ponašanju prema civilima i zarobljenicima, te njihovoj imovini.

Svedok je inače video leš ubijenog retardiranog srpskog mladića, kojeg je ranije video obešenog o neki stub dok su hrvatski vojnici na njega bacali noževe.
http://www.politika.co.yu

Нема суза од демократа за поклане Србе. У Србији демократе нису ништа бољи од хрватских војника који су клали Србе. Тадић је уништио Српску војску. Генерала којег су демократе поставили каже како ми Срби нећемо бити нападнути и да наоуружавање шиптара није проблем за Србе.
 
http://www.politika.co.yu

Нема суза од демократа за поклане Србе. У Србији демократе нису ништа бољи од хрватских војника који су клали Србе. Тадић је уништио Српску војску. Генерала којег су демократе поставили каже како ми Срби нећемо бити нападнути и да наоуружавање шиптара није проблем за Србе.

moram priznat nisam pročitao citat...kao što i NE nameravam....

sa zločinima sam se prestao baviti od ranije...vidio da nema smisla

svaki svoje "zatire" a tuđe uveličava....

zločine su činili i jedni i drugi

POENTA mora biti u tome da zločince treba sankcionisati...a žrtvama kao i OSTATKU naroda OBEZBEDITI uvete za noralan ŽIVOT...dakle posao, platu dostojnu čoveka, rešeno stambeno pitanje i jaku i pravičnu pravnu i socijalnu državu

sve ostalo su priče za "široke mase":roll:

toliko
 
Smajli nije potreban.Dovoljno je tvoje sarkasticno pitanje
na sudu ako idesh kao svjedok nekog krivicnog djela pitaju;
"Da li ste culi i vidjeli da je .....taj i taj uradio.....?"
Ako si samo cuo ili samo vidio - nisi bash nekakav svjedok.
Morash cuti i vidjeti.
U ostalom, kakvo je sudstvo...dovoljno je i pomisliti nesto a vec te osude :lol::lol::lol:
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top