Zbog promašene makroekonomske politike Srbiji preti neizbežan ekonomski kolaps
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 41

Tema: Zbog promašene makroekonomske politike Srbiji preti neizbežan ekonomski kolaps

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Zbog promašene makroekonomske politike Srbiji preti neizbežan ekonomski kolaps

  Tako barem misle nasi vrsni ekonomsiti i finansijski konsultanti. Da Srbiji zbog promasene neoliberalne, oslonjene na MMF ekonomske politike Srbiji preti totalni i neizbezni ekonomski kolaps . Tacnije oni smatraju da ce Srbija zavrsiti kao Argentina.

  Нова дужничка хипотеза

  Страни кредитори привучени огромним каматама у Србији, радо финансирају српски дефицит

  Спољни дуг Србије достигао је у децембру 19,6 милијарди долара. Само током 2006. године дуг је повећан за више од четири милијарде долара (нето). То је спектакуларан раст. Србија је ван сваке сумње високозадужена земља и никаква реторичка, или финансијска еквилибристика не може променити ту чињеницу.

  Ако је судити по новинским коментарима, многи економисти су више изненађени него забринути снажним растом спољног дуга. Изненађује изненађење српских економиста. Србија је уџбенички пример државе која затворених очију срља у финансијску кризу.

  Како би сузбила инфлацију, Србија већ шест година води политику ефективно фиксног девизног курса. У борби против инфлације фиксирање курса нигде није помогло, па ни у Србији. Домаће цене настављају да расту много брже од цена у конкурентским државама. Од 2000. године до данас, цене у Србији су кумулативно порасле за око 270 одсто. У истом периоду цене су у САД порасле 17 процената, док се у евро зони пораст креће између 10 и 15 одсто.

  Политика курса динара игнорише ову ценовну експлозију, па је динар у односу на евро у последњих шест година ослабио за само 35 одсто, а у односу на долар је и ојачао за пет процената. Оваква политика девизног курса чини увозну робу јефтином и конкурентном на српском тржишту. Истовремено, све што се у Србији производи скупо је и неконкурентно и на светском и на домаћем тржишту. Србија зато има огроман и растући дефицит трговинског и платног биланса.
  Ефекти политике курса динара се јасно могу видети када се српски извоз упореди са другим транзиционим државама. Србија извози два пута мање од Бугарске, три пута мање од Словеније, пет пута мање од Румуније, преко десет пута мање од Мађарске и петнаест пута мање од Чешке. Прича о успеху српског извоза у 2006. години је фарса.

  Србија из године у годину троши много више девиза него што их ствара. Тај јаз не могу покрити ни дознаке емиграната, ни донације, ни продаја државне имовине. Ова разлика се мора финансирати само новим задуживањем у иностранству. Страни кредитори привучени огромним каматама у Србији, радо финансирају српски дефицит. Овакво финансирање трајаће све до тренутка када страх од девалвације и финансијске кризе не превлада каматну алавост.

  Добар део домаће економске јавности као да није превише забринут порастом спољног дуга. Упориште за оптимизам они налазе у чињеници да дуг државе релативно опада, а оно што расте „само” су дугови банака, привреде и грађана. Како пише „Политика” (8. фебруар), „економисти сматрају да су девизни дугови појединаца, предузећа и банака – само њихова брига”. Овај цитат би се за потребе овог чланка могао назвати нпр. „нова дужничка хипотеза”.

  Не знамo ко су економисти који овако гледају на ствари, али држимо да их новинар није могао измислити. Хипотеза је занимљива, а приступ дужничком проблему оригиналан и превазилази оквире Србије. Међутим, док се концепт не уобличи и не постане широко признат, ваља се држати прихваћених економских постулата.

  Финансијска стабилност Србије почива искључиво на прецењеном курсу, а курс базира на сталном приливу девиза по основу задуживања и/или продаји државне имовине. Ако прилив девиза престане, или се озбиљније успори, динар ће морати да девалвира. Дугови привреде и грађана индексирани валутном клаузулом, биће увећани за износ девалвације. Велики број предузећа и грађана неће бити у стању да враћа дугове, па ће привреда и банке ући у зону неликвидности, а огроман број предузећа у стечај.

  У великим финансијским кризама, ни хипотеке не пружају довољну заштиту банкама. Ако банке одлуче да станове које су кредитирале присилно продају реализујући хипотеке, тржиште некретнина ће бити преплављено становима које нема ко да купи. Ако се станови и буду продавали, то ће бити у бесцење и испод вредности неотплаћених кредита.

  Грађани који су депоновали новац у банке, а нису се задуживали, неће моћи своје улоге да подигну. Још горе, многи ће због стечаја својих предузећа изгубити посао, без обзира на то да ли су се задуживали, или не. Дугови појединаца, предузећа и банaка тако постају свачија брига, а понајвише брига државе. У финансијским кризама сви гледају у државу и на тој страни траже спас.

  „Нова дужничка хипотеза” води олаком потцењивању проблема са којима је суочена српска економија. Она пружа алиби настављању погубне курсне политике. Ова хипотеза не прави разлику између неликвидности као индивидуалног проблема присутног увек и свуда, и глобалне неликвидности изазване валутном кризом. У амбијенту индексираних кредита, валутна криза прераста у дужничку кризу и погађа свакога – не само дужнике.
  финансијски консултант
  Небојша Катић 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Mорални хазард

  Банке мање ризикују него што изгледа јер огроман део ризика имплицитно преваљују на државу. Ово срачунато преваљивање ризика на неког другог назива се моралним хазардом


  Наставак од јуче: Над Србијом је сенка валутне кризе. Стално погоршавање српског платног биланса и раст спољног дуга морао би забринути банке и њихове иностране власнике. Tакав амбијент је опасан за банке које су се задужиле у иностранству и девизе пласирале на српском тржишту. Девалвација динара би имала тешке последице по дужнике, а тиме и по банке. Видљивих знакова банкарске нервозе нема и задуживање у иностранству се наставља.

  Пожељно објашњење ове опуштености је да Србији не прети финансијска криза. Српски „катастрофичари“ лоше читају тржишне сигнале и не разумеју модерне финансије. Странци, по дефиницији, увек боље знају. Коначно, и финансијске власти уверавају грађане да је са српским финансијама све у реду, а да је банкарски систем један од најбољих на свету.

  Ова теза је привлачна, охрабрујућа, али понешто натегнута. Нема светске финансијске кризе последњих деценија у којој западне банке, па и оне највеће, својом грамзивошћу и лошим проценама нису биле један од фактора или генератора кризе.

  Банке често греше и то је логична последица грамзивости. Ово је универзални феномен и банке се од сопственог слепила изазваног грамзивошћу бране строгом унутрашњом кредитном контролом и процедурама. Подједнако важно, банке су под сталним мотрењем домаћих регулаторних институција које брину о стабилности финансијског система. На другој страни, далеко од финансијских метропола и банкарских централа, у балканским и иним недођијама, контролни механизми су знатно слабији. Уз то, последице лоших банкарских процена сносиће углавном домаће становништво.

  У Србији уз грамзивост вероватно иде и „морални хазард“. Ова кованица се одомаћила у енглеском финансијском жаргону. Поента је да банке мање ризикују него што изгледа јер огроман део ризика имплицитно преваљују на државу. Ово срачунато преваљивање ризика на неког другог, без његове сагласности, назива се моралним хазардом. Можда би израз аморални хазард био прецизнији.

  Банке се задужују у иностранству и профитирају на разлици између ниских иностраних и огромних домаћих камата. Привреда, а поготово грађани, засути су скупим кредитима. Код одобравања кредита, банке нису нарочито опрезне. Стабилан курс и прецењени динар стимулишу овакву кредитну политику. Неискусни дужници по правилу не калкулишу с ризиком девалвације и лако се задужују узимајући кредите с валутном клаузулом.

  Добар део дужника је у категорији очајника који живе од данас до сутра, плаћајући само камату, без идеје како ће вратити главницу.

  Банке знају да би девалвација динара додатно оптеретила дужнике, довела до велике финансијске кризе и увела Србију у хаос и нестабилност. Нема демократске владе која би такав ризик смела да преузме. То би значило њен пад, а у карактеру власти је да не воли да пада.

  Тако се долази до кључне тачке моралног хазарда. Банкари исправно калкулишу да ће у случају избијања валутне кризе свака влада ставити краткорочни интерес сопственог опстанка изнад дугорочног интереса државе. Актуелна власт ће се задужити како би обезбедила прилив девиза, одржала прецењени курс и финансијску стабилност. Власт ће и продавати све што је преостало (НИС, ЕПС, Телеком итд.) са истим циљем. Спасавајући себе, власт ће морати да спасава и банке. Рачунајући с тим, банке настављају стару политику.

  Финансијски проблеми ће се зато гомилати, одлагати до неког судњег дана и бити препуштени некој мање срећној власти која ће се ту затећи кад музика стане.

  Отуда стални и упорни притисак да држава прода све што има да се прода. У истом смеру је и притисак да се приход од продаје имовине не инвестира, већ да се користи за враћање дугова државе. Потребно је да се држава данас раздужи, како би већ сутра, у случају валутне кризе, могла ући у нова задужења и спасавати банкарске профите. Ово није теорија завере, већ само хладна и рационална рачуница (а)моралних хазардера.

  Дугорочно, али не само дугорочно, оваква политика води сталном расту задужености и платнобилансној катастрофи. Криза ће се одлагати све док се не прода и последњи део државне имовине. Оваква економска политика стимулише потрошњу на рачун инвестиција, сатире индустрију и доприноси сталном расту незапослености.

  Неуништиви економски оптимисти, а таквих је у Србији много, не маре превише за дуги рок. Они би овде могли призвати великог економисту Кејнса, па се неприкладно и ван контекста позвати на његову реченицу да смо дугорочно сви ионако мртви. Невоља са дугим роком у економији јесте што он обично траје краће него што се мисли, а ђаво по своје увек дође раније.

  финансијски консултант
  Небојша Катић

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  kao sto mozete videti iz ova dva teksta Nebojse Katica, naseg vrsnog ekonomiste, Srbiji preti totalni ekonomski haos tj ona ide ka tom haosu. Srbija ima ogroman spoljnotrgovinski deficit koji se do sada finansirao mesto izvozom , investicijama tj prodajom preduzeca u Srbiji i zaduziavanjem u inostranstvu.

  No na zalost zbog politike fiksnog deviznog kursa, taj deficit ne pada vec nastavlja da raste . Zbog prcenjenog dinara nasi proizvodi u inostranstvu su veoma skupi sto znaci slabo se prodaju ,a uvozni proizvodi su konkurentni na domacem trzistu . Banke bombarduju gradjane skupim kreditima sa valutnim klauzulama i na taj nacin gradjani uzimanjem kredita nastavljaju da povecavaju deficit. Vlast u drzavi u nemogucnosti da pokrije taj deficit novcem iz legalnih tokova ili da napravi radikalne reforme i rezove tj odustane od fiksnog deviznog kursa i sprovede devalvaciju, nastavlja da se zaduzuje u inostranstvu i na taj nacin produzava i povecava nasu ekonomsku agoniju.

  Tacnije ekonomija Srbije pod demokratama ide koracima ekonomije Argentine. Nastavicemo da se zaduzujemo sve dotle dokle ne budemo mogli vise da uzmemo ni dinara kredita i onda sledi totalni ekonomski haos, anarhija i rasulo jer vise necemo imati odakle da finansiramo nas deficit. Privredu smo rasprodali a strane banke vise nece hteti da nam daju nove kredite za pokrivanje deficita jer smo postali kreditno impotentni .

  Kao jedini lek tom haosu usledice neminovna devalvacija precenjenog dinara i odustajanje od politike fiksnog deviznog kursa.

  Istorija nas uci da su sve stvari lakse sto se pre odrade. Odlaganjem devalvacije samo se povecava haos koji ce neminovno na kraju uslediti.

  Najvecu cenu pogresne politike vlade nase zemlje platice ljudi koji su uzimali dugorocne kredite pogotov za nekretnine uz valutnu klauzulu. Jer nakon neminovne devalvacije usledice kao i u Americi danas , neminovan pad cena nekretnina i rentiranja i mnogo ljudi vise nece moci da servisira svoja dugovanja tj placa mesecne rate. Usledice mnogi bankroti.

  No to demokrate previse ne zabrinjava. Oni nas i dalje teraju u totalni ekonomski haos i nastavljaju da zive van svojih realnih mogucnosti . Na kredit.

 4. #4
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  A šta su uradili tvoji sektaši iz SPS-a 90-tih godina prošlog veka sa najvećom inflacijom u istoriji čovečanstva?

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio WEISHAUPT Pogledaj poruku
  A šta su uradili tvoji sektaši iz SPS-a 90-tih godina prošlog veka sa najvećom inflacijom u istoriji čovečanstva?
  to o cemu ti pricas ej davno proslo vreme . I tada 92/3 kada je bila hiperinflacija na vlasti nije bila SRS vec DS i SPS u vladi Milana Panica , i ta vlada SRJ je krojila nasu tadasnju makroekonomsku politiku.

  Ova tema je posvecena aktuelnim ekonomskim problemima Srbije i molim te da se na to usredsredis i da nam vise ne pominjes 90te jer je to davno proslo vreme.

 6. #6
  Domaćin Tex707 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Belgrade, RS
  Poruke
  4.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Izgleda da neki zaboravljaju da politiku, ukljucujuci ekonosku, u ovoj zemlji vec duze vreme vodi DSS. To sto neka ministarska mesta popunjavaju kadrovi iz G17 i DS-a ne znaci da je njihova uloga na makroekonomsku politiku presudna. Od odlaska Zorana Zivkovica sa mesta predsednika vlade (a to je bilo poodavno), njom upravlja gospodin Vojislav Kostunica. Nadam se da ne verujete u pricu da je on samo "koordinator rada vlade".

 7. #7
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Waterfallz Pogledaj poruku
  I tada 92/3 kada je bila hiperinflacija na vlasti nije bila SRS vec DS i SPS u vladi Milana Panica , i ta vlada SRJ je krojila nasu tadasnju makroekonomsku politiku.

  .
  kako si ti pametan
  Radoman Božović (23. decembar 1991 - 10. februar 1993)
  Nikola Šainović (10. februar 1993 - 18.mart 1994)
  šta su nam ova dvojisa skrojili? ekonomsku stabilnost?

 8. #8
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Tex707 Pogledaj poruku
  Izgleda da neki zaboravljaju da politiku, ukljucujuci ekonosku, u ovoj zemlji vec duze vreme vodi DSS. To sto neka ministarska mesta popunjavaju kadrovi iz G17 i DS-a ne znaci da je njihova uloga na makroekonomsku politiku presudna. Od odlaska Zorana Zivkovica sa mesta predsednika vlade (a to je bilo poodavno), njom upravlja gospodin Vojislav Kostunica. Nadam se da ne verujete u pricu da je on samo "koordinator rada vlade".
  netacno. glavna 3 mesta na kojima se kroji nasa makroekonomska politika su ministarstvo finansija, ekonomije i NBS . Sve tri funkcije kontrolisu jos od 2000te kadrovi DS i G17+ . Ja koliko znam DSS nikada niti je imao guvernera NBS niti je imao ministra ekonomije i finansija.

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Ko su mafijasi Djelic, Dinkic, Jelasic odlicno svi znamo. A da vidimo ko je malo manje poznati lik Mirko Cvetkovic iz DS-a i sta za njega kaze Verica Barac

  16.05.2007

  Izjava Verice Barać, predsednice Saveta za borbu protiv korupcije, povodom imenovanja Mirka Cvetkovića za ministra finan  Novi ministar finansija Mirko Cvetković još čestito nije ni zaseo u svoju novu fotelju, a već su krenula ozbiljna osporavanja njegovog lika i dela. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać i Cvetkovićev naslednik na mestu direktora Agencije za privatizaciju Branko Pavlović žestoko kritikuju i optužuju novog ministra da je umešan u sumnjive poslove sa tajkunima. Baraćeva i Pavlović kažu da se DS izborom Cvetkovića "žestoko izblamirao".

  Baraćeva tvrdi da je Cvetković od 2003. do 2004. godine kao prvi čovek Agencije za privatizaciju učestvovao u najmanje 88 sumnjivih privatizacija, o čemu je Savet za borbu protiv korupcije uzalud upozoravao i Živkovićevu i Koštuničinu vladu.

  - Jedan od najvećih Cvetkovićevih grehova jeste to što je u vreme kada je bio na čelu Agencije istovremeno bio i izvršni direktor firme "Ces Mekon", koju je ista ta Agencija često angažovala. To je očigledan, strašan sukob interesa! Sve privatizacije završavane su u uskom krugu ljudi i magičnom trouglu: Ekonomski institut - "Diloit & Tuš" - "Ces Mekon". Iza svega toga, naravno, stoje svemoćne stranke i njihovi tajni finansijeri, koji nikome ne polažu račune... - kaže Baraćeva.

  Ona upozorava da postojeći zakon o privatizaciji širom otvara vrata korupciji.

  - Cvetkovićev izbor pokazuje da Vlada nema nameru da tu bilo šta menja. Mirko Cvetković je bio jedan od ljudi koji su osmislili i sprovodili taj proces naizgled brze privatizacije, koja traje godinama i u kojoj se redovno zaobilaze propisi i krši zakon.... - ocenjuje Verica Barać.

  Branko Pavlović ide još dalje i Cvetkovićev izbor vidi kao posledicu straha pojedinih tajkuna od Božidara Đelića!

  - Mirko Cvetković je katastrofalno rešenje, jer o finansijama ne zna ništa, niti se time ikada bavio! On je na direktnoj liniji onih tajkuna koji se boje prevelike moći Božidara Đelića. Oni se plaše da se Đelić ne otrgne kontroli i počne da ih zaobilazi u budućim privatizacijama, jer ima dobre kontakte na Zapadu - ističe Pavlović.

  Naš sagovornik navodi nekoliko primera zbog kojih "nikako ne podržava" izbor Mirka Cvetkovića za novog ministra finansija.

  - Kada sam ušao u Agenciju za privatizaciju posle Cvetkovićevog odlaska, zatekao sam tamo haos. Nije se znalo kada se ide na raskid ugovora, nije bilo nikakve strategije u pogledu nastupa akcijskog fonda, konsultantske kuće dobijale su avansno 60 odsto od dogovorene sume, a da pri tom uopšte nisu bile u obavezi da nalaze partnere, već samo da sređuju papirologiju... Odbio sam tada da potpišem Cvetkovićev ugovor sa Svetskom bankom, jer je bilo previše spornih detalja. Pomenuću samo dve privatizacije koje su katastrofalno odrađene za vreme njegovog mandata: "Putnik" i "Sever" iz Subotice - navodi Pavlović.

  S druge strane, Mirko Cvetković optužbe Verice Barać i Branka Pavlovića ne doživljava previše ozbiljno.

  - Nema tu ništa novo. Ako pogledate sve ono što se događalo po mom odlasku iz Agencije za privatizaciju, reč je o identičnim rečenicama, koje ne želim da komentarišem. Tek sam ušao u ovaj kabinet, dajte mi bar nedelju dana, pa se onda možemo čuti... - bilo je sve što je Cvetković juče rekao za Press.
  http://www.antikorupcija-savet.sr.gov.yu/view.jsp?articleId=522  znaci Mirko Cvetkovic, ministar finansija je covek koji se nikada u zivotu nije bavio finansijama pre dolaska na ovu funkciju

  to su znaci ti kadrovi i "eksperti" DS i G17+ koji ovu zemlju guraju u neminovan ekonomski kolaps.

 10. #10
  Domaćin Tex707 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Belgrade, RS
  Poruke
  4.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Waterfallz Pogledaj poruku
  netacno. glavna 3 mesta na kojima se kroji nasa makroekonomska politika su ministarstvo finansija, ekonomije i NBS . Sve tri funkcije kontrolisu jos od 2000te kadrovi DS i G17+ . Ja koliko znam DSS nikada niti je imao guvernera NBS niti je imao ministra ekonomije i finansija.
  Vojislav Kostunica - PRESEDNIK VLADE REPUBLIKE SRBIJE - direktno odgovoran za rad vlade, pa i ministra ekonomije.

 11. #11
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Ефекти политике курса динара се јасно могу видети када се српски извоз упореди са другим транзиционим државама. Србија извози два пута мање од Бугарске, три пута мање од Словеније, пет пута мање од Румуније, преко десет пута мање од Мађарске и петнаест пута мање од Чешке. Прича о успеху српског извоза у 2006. години је фарса.
  u ovom pasusu je odgovor zasto Srbi lose zive, zasto je nezaposlenost ogromna i zasto se deficit povecava iz godine u godinu i zasto vlast dodatno zaduzuje nasu zemlju da bi ga pokrivala. Odgovor je zato sto nam je izvoz SMESNO NIZAK , 3 puta nizi od jedne Slovenije koja ima 2 miliona stanovnika tj skoro 4 puta manje od Srbije! To znaci da nam je produktivnost i izvoz 8 puta manja od slovenackog ako bi gledali prema broju stanovnika, a 2 puta manji od katastrofalnog bugarskog! Bez izvoza nema fabrika, nema novih radnih mesta, nema ekonomskog prosperiteta. A svega toga nema zbog politike fiksnog deviznog kursa koji nase proizvode cini nerealno skupim i nekonkurentnim na inostranim trzistima.

  Kome odgovara jedino ova politika demokrata? Jedino odgovara bankarskom sektoru! Tj stranim bankama koje zbog ove politike mogu zaduzuju dodatno nase gradjane kreditima sa bezobraznim kamatama i na taj nacin jos vise povecavaju nas deficit. Prakticno ovo znaci da strani finansijski lobiji i kontrolisu nasu vlast i diktiraju joj ekonomsku politiku a to sto nas ta politika tera u propast njih ne zanima - posledice te politike snosice gradjani Srbije a ne bankari . Kada se ta propast desi oni ce se samo povuci i otici tamo odakle su i dosli.

  Sta je resenje? Devalvacija i to sto pre! Na taj nacin ce se povecati konkurentnost nasih proizvoda u inostranstvu, automatski ce se povecati nas izvoz i smanjice se stopa nezaposlenosti stanovnistva. To i sam kaze ekonomski kolumnista Politike i finansijski konsultant Nebojsa Katic. E sad idealno resenje ne postoji i cenu spasavanja propasti cele privrede od argentinskog scenarija platice oni koji su uzimali nepovlljne kredite kod stranih banaka sa valutnom klauzulom. Na zalost to se ne moze izbeci i oni se moraju svesno zrtvovati da bi se spasila nasa privreda od totalnog kolapsa.

  Mislim kao u vojsci kad general zrtvuje bataljon vojnika da bi spasio celu armiju. Odluka i ovi teski ali neophodni rezovi se moraju izvrsiti sto pre , jer sto se odluka sve vise odlaze to ce posledice biti sve gore.

  Na zalost ovi koji su do ove krize doveli ne mogu resiti problem jer su i oni sami deo problema. Zato nam je sada u maju neophodna promena vlasti i smena DS ekonomista koji nas teraju u propast. Inace ekonomisti DS-a nisu glupi nego im je jednostavno ovakva politika u interesu, jer u zamenu za fiksni devizni kurs oni dobijaju ogroman novac od stranih banaka. Sad znate kako se stize do kuce na Dedinju i 11 miliona eura u akcijama za samo godinu godinu i po dana.

 12. #12
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Waterfallz Pogledaj poruku
  Mislim kao u vojsci kad general zrtvuje bataljon vojnika da bi spasio celu armiju. Odluka i ovi teski ali neophodni rezovi se moraju izvrsiti sto pre , jer sto se odluka sve vise odlaze to ce posledice biti sve gore.

  .
  a šta bi ste vi, kolega, ovog puta žrtvovali?:rolleyes:
  i imate li neki primer iz bliske budućnosti (15-20 godina) šta je žrtvovano, a šta spašeno?

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio DellBoy-011 Pogledaj poruku
  a šta bi ste vi, kolega, ovog puta žrtvovali?:rolleyes:
  i imate li neki primer iz bliske budućnosti (15-20 godina) šta je žrtvovano, a šta spašeno?
  pa kao sto nebojsa katic kaze, deficit nam raste meteorski i to pokazuje da je trenutna ekonomska politika vlasti totalni promasaj. treba je menjati. a jedino kako se moze ista promeniti jeste devalvacijom. tj napustanjem poltiike fiksnog deviznog kursa. mi trenutno zivimo izvan svojih realnih mogucnosti. produktivnost nam je niska a povecavamo potrosnju na racun kredita i zaduzivanja kod stranih banaka. Vlada nespremna na prave rezove da bi spasila drzavu kolapsa i propasti se dodatno zaduzuje u inostranstvu da bi pokrila taj deficit i sacuvala prividan mir . To je veoma pokvareno i neposteno - pre svega prema nasoj deci. Na taj nacin mi oduzimamo buducnost nasoj deci. Jer nasa deca ce sutra moraju da vracaju kredite koje smo napravili mi njihovi roditelji .

  Jedino kako se uvoz moze pokrivati iz realnih izvora jeste rastom izvoza i investicijama. A do rasta izvoza i investicija ne moze doci zbog politike fiksnog deviznog kursa. Jer nasi prozivodi su zbog precenjenog dinara skupi, samim tim nas izvoz opada mesto da raste a i investitori nisu previse zainteresovani da ulazu kod nas jer su radna snaga i sirovine skupe a samim tim i prihodi niski.

  Devalvacija je jedino resenje. Na taj nacin ce se povecati izvoz, uposlenost stanovnistva i uvoz u vecoj meri pokriti izvozom. Automatski ce ti strani uvozni prozivodi koji su sada dostupni i jeftini nasim gradjanima postati nedostupni i tako ce se smanjiti deficit. Ta mera jeste nepopularna i frustrirajuca al na zalost nema drugog resenja. Jos ce zbog devalvacije mnogim nasim gradjanima krediti sa bezobarznim kamatama postati nedostupni i samim time ce se jos vise smanjiti deficit.

  Naravno da sam ja svestan da vi iz DS i G17+ to nikada necete uraditi. Jer vi zivite kao bubrezi u loju od novca koji vam daju strane banke da bi imale idealan sistem za pljacku nasih gradjana putem nepovljnih kredita. Vama demokratama EU nista ne treba. Vi sada zivite bolje nego sto bi ste ikada ziveli da Srbija udje u EU.
  Poslednji put ažurirao/la Waterfallz : 26.03.2008. u 08:09

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.02.2008.
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  moj ekonomski savet svima onima koji su podigli kredite za kupovinu stana jeste da se tih stanova oslobode sto pre a kredite ugase. sada je pravi trenutak jer su cene nekretnina visoke , sto duze budete cekali vise cete izgubiti . to treba da urade svi kojima su prihodi vezani za dinar, dok oni koji imaju fiksne prihode u nekoj stranoj valuti ne moraju to da ucine jer oni nece biti pogodjeni devalvacijom al takvih je na zalost veoma malo. jer uzmite recimo da vam je rata za stan 300 eura u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate. To vam je sad neka bude 25.000 dinara mesecno. Vasa mesecna plata je 50.000 dinara mesecno. U medjuvremenu zbog nemogucnosti daljeg zaduzivanja u inostranstvu za pokrivanje deficita nasa vlast je bila prinudjena da devalvira dinar na kurs od recimo 160 dinara za 1 euro .Vlast (ko god da bude radikali ili demokrate) ce biti prinudjena to da uradi jer vise nece moci da finansira budzetska davanja(plate, penzije, decije dodatke) zaduzivanjem u inostranstvu pa ce joj kao jedino resenje ostati devalvacija radi povecavanja konkuretnosti nasih proizvoda i izvoza i samim tim smanjivanje deficita. Automatski vama rata za stan vise nije 25.000 dinara nego 50.000 dinara mesecno tj vi morate davati kompletnu platu za servisiranje vaseg duga. To znaci da ste vi od tog trenutka BANKROTIRALI. Zbog haosa koji je usledio zemlja je usla u ekonomsku krizu a sve krize se uvek prvo odraze na trziste nekretnina. Cene nekretnina su pale za 30% (kao sto se sada to desava u americi recimo) i vi zelite da se posto zasto resite nepovoljnog kredita i prinudjeni ste da prodate stan za 30% nizu cenu od one koju ste mogli za isti stan dobiti pre samo godinu dana.

  uzimati dugorocne kredite na 10-20-30 godina vezane za strane valute , a imati prihode u dinarima je veoma veliki rizik u zemljama kao sto je Srbija.

 15. #15
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.477
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Tex707 Pogledaj poruku
  Vojislav Kostunica - PRESEDNIK VLADE REPUBLIKE SRBIJE - direktno odgovoran za rad vlade, pa i ministra ekonomije.
  Ово НИЈЕ пдф ВИЦЕВИ. Крајње је неозбиљно а и тупаво овако сваљивати одговорност када сви знамо о чему се ради.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 16. #16
  Domaćin Tex707 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Belgrade, RS
  Poruke
  4.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Ово НИЈЕ пдф ВИЦЕВИ. Крајње је неозбиљно а и тупаво овако сваљивати одговорност када сви знамо о чему се ради.
  Tupavo...???...bilo bi lepo da porazmislis sta pises pre nego sto uvredis nekoga.

  Svaljivati odgovornost na odgovornog...strasno.

 17. #17
  Iskusan SiIent Bob (avatar)
  Učlanjen
  26.04.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.188
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio DellBoy-011 Pogledaj poruku
  kako si ti pametan
  Radoman Božović (23. decembar 1991 - 10. februar 1993)
  Nikola Šainović (10. februar 1993 - 18.mart 1994)
  šta su nam ova dvojisa skrojili? ekonomsku stabilnost?
  Cccccccc, pa to se ne računa!

 18. #18
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Waterfallz Pogledaj poruku
  Naravno da sam ja svestan da vi iz DS i G17+ to nikada necete uraditi. Jer vi zivite kao bubrezi u loju od novca koji vam daju strane banke da bi imale idealan sistem za pljacku nasih gradjana putem nepovljnih kredita. Vama demokratama EU nista ne treba. Vi sada zivite bolje nego sto bi ste ikada ziveli da Srbija udje u EU.
  pa ovo ti je malo nelogično:rolleyes:
  zašto bi se mi zalagali za ulazak u EU ako bi onda lošije živeli
  tebe razumem, ti si za devedesete: šleperi, pljuge, kante, gorivo, d'vzze, d'vzzze...:rolleyes:
  devalvacija&hiperinflacija radikalska majka

 19. #19
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Waterfallz Pogledaj poruku
  moj ekonomski savet svima onima koji su podigli kredite za kupovinu stana jeste da se tih stanova oslobode sto pre a kredite ugase. .

 20. #20
  Primećen član
  Učlanjen
  10.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EUropa (demoNkratska)
  Poruke
  955
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Ne znam šta da kažem a da ne uvredim demoNkrate, posle čega dobijam opomenu od moderatora :-) Oni porede vreme sankcija, totalne izolacije otežane teretom ogromnog broja izbeglica sa vremenom posle 2000. tj. vremenom demoNkratskog "prosperiteta" (u prevodu totalne pljačke naroda i države). Razlika je u tome što se ondašnja vlast koliko-toliko borila da amortizuje nesreću (ako ni zbog čega drugog a ono zbog ostanka na vlasti) dok je ondašnja opozicija prizivala nesreću i otežavala u svakom pogledu, samo da bi došla na vlast. Kad su došli na vlast brže-bolje su opljačkali šta su mogli, sve vreme pričajući priče o "svetlu na kraju tunela". Sa ovom, marionetskom i lopovskom vlasti, ne vidim boljitak jer njihovim nalogodavcima to nije u interesu. Drugo, ova marionetska vlast ne mora mnogo da se trudi da bi ostala na vlasti jer ima podršku "prijateljske" EU&USA. Oni im čuvaju leđa sve dok budu mogli da nas muzu. Naplatu dugova verovatno planiraju kad budu sve iscrpli od nas i dozvolili da narod STVARNO odabere vlast. Onda će ta nova, stvarno narodna vlast, biti kriva za potraživanje dugova koje je napravila marionetska vlast.

 21. #21
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.477
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio iznenađenje Pogledaj poruku
  Ne znam šta da kažem a da ne uvredim demoNkrate, posle čega dobijam opomenu od moderatora :-) Oni porede vreme sankcija, totalne izolacije otežane teretom ogromnog broja izbeglica sa vremenom posle 2000. tj. vremenom demoNkratskog "prosperiteta" (u prevodu totalne pljačke naroda i države). Razlika je u tome što se ondašnja vlast koliko-toliko borila da amortizuje nesreću (ako ni zbog čega drugog a ono zbog ostanka na vlasti) dok je ondašnja opozicija prizivala nesreću i otežavala u svakom pogledu, samo da bi došla na vlast. Kad su došli na vlast brže-bolje su opljačkali šta su mogli, sve vreme pričajući priče o "svetlu na kraju tunela". Sa ovom, marionetskom i lopovskom vlasti, ne vidim boljitak jer njihovim nalogodavcima to nije u interesu. Drugo, ova marionetska vlast ne mora mnogo da se trudi da bi ostala na vlasti jer ima podršku "prijateljske" EU&USA. Oni im čuvaju leđa sve dok budu mogli da nas muzu. Naplatu dugova verovatno planiraju kad budu sve iscrpli od nas i dozvolili da narod STVARNO odabere vlast. Onda će ta nova, stvarno narodna vlast, biti kriva za potraživanje dugova koje je napravila marionetska vlast.
  Ахахахаа........да, да, да - сада сам се и ја сетио те песмице:

  "У ТУНЕЛУ У СРЕД МРАКАааааааааа
  СИЈА ЗВЕЗДА ПЕТОКРАКА............."

  сада је певају уз мале измене:

  "У ТУНЕЛУУУУУУУ У СРЕД МРАКАаааааааа........
  СИЈА ЗВЕЗДА ЖУТОКРАКА.........."

  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 22. #22
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  @Iznenađenje

  Tvoj komentar nema nikakve veze ni sa istinom ni sa ekonomijom. O tome ko koga muze, dalo bi se pričati, ali nikada, ali nikada ne smeš da zaboraviš od čega je krenula srpska ekonomija 2000. godine. Od potpuno ispražnjenih državnih fondova i od potpuno uništene proizvodnje. Možete vi sada da se pravite da se ništa nije desilo, ali jeste, desilo se i nije istina da je dovoljno 8 godina da se stanje vrati na period od pre 1990. godine. Naročito, ako uzmemo u obzir svu političku nestabilnost koju uporno podgreva Vojislav Koštunica sa svojom klikom, a o radikalima bolje da ne govorim.

  Vi očekujete da neko dođe u zemlju sa potpuno neizvesnom političkom budućnošću u kojoj se ne zna da li će, ukoliko na vlast dođu radikali, doći u situaciju da im neko jednostavno kaže da više ovde nisu dobrodošli, da im otme imovinu i protera ih odavde, za šta su radikali, sigurna sam, sposobni.

  Boli radikale uvo za Srbe i Srbiju. Sad je došlo vreme da nam naplate ovih 8 godina, koliko nisu bili na vlasti. Da i ovo malo novca koji je prikupljen za ovih 8 godina opljačkaju, da prodaju maglu, da izigravaju ekonomske stručnjake i usput pokradu šta se još pokrasti može i ima.

  Svako onaj ko kaže da je sada gore nego što je bilo 93. najblaže rečeno - LAŽE.

 23. #23
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.477
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Tex707 Pogledaj poruku

  Цитат:
  Оригинал поставио eremita
  Ово НИЈЕ пдф ВИЦЕВИ. Крајње је неозбиљно а и тупаво овако сваљивати одговорност када сви знамо о чему се ради.


  Tupavo...???...bilo bi lepo da porazmislis sta pises pre nego sto uvredis nekoga.

  Svaljivati odgovornost na odgovornog...strasno.
  Ја тебе лично уопште нисам увредио нити поменуо - али стварно и искрено мислим што сам написао. Зна се КАКО је формирана Влада, зна се КАКО су подељени ресори и министарска места, зна се КО ИМА ВЕЋИНУ у Влади.
  А твоје "извођење закључака" је за обданиште.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 24. #24
  Primećen član Gráthas Ó Domhnálainn (avatar)
  Učlanjen
  22.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Патковград
  Poruke
  631
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Waterfallz Pogledaj poruku
  moj ekonomski savet svima onima koji su podigli kredite za kupovinu stana jeste da se tih stanova oslobode sto pre a kredite ugase. sada je pravi trenutak jer su cene nekretnina visoke , sto duze budete cekali vise cete izgubiti . to treba da urade svi kojima su prihodi vezani za dinar, dok oni koji imaju fiksne prihode u nekoj stranoj valuti ne moraju to da ucine jer oni nece biti pogodjeni devalvacijom al takvih je na zalost veoma malo. jer uzmite recimo da vam je rata za stan 300 eura u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate. To vam je sad neka bude 25.000 dinara mesecno. Vasa mesecna plata je 50.000 dinara mesecno. U medjuvremenu zbog nemogucnosti daljeg zaduzivanja u inostranstvu za pokrivanje deficita nasa vlast je bila prinudjena da devalvira dinar na kurs od recimo 160 dinara za 1 euro .Vlast (ko god da bude radikali ili demokrate) ce biti prinudjena to da uradi jer vise nece moci da finansira budzetska davanja(plate, penzije, decije dodatke) zaduzivanjem u inostranstvu pa ce joj kao jedino resenje ostati devalvacija radi povecavanja konkuretnosti nasih proizvoda i izvoza i samim tim smanjivanje deficita. Automatski vama rata za stan vise nije 25.000 dinara nego 50.000 dinara mesecno tj vi morate davati kompletnu platu za servisiranje vaseg duga. To znaci da ste vi od tog trenutka BANKROTIRALI. Zbog haosa koji je usledio zemlja je usla u ekonomsku krizu a sve krize se uvek prvo odraze na trziste nekretnina. Cene nekretnina su pale za 30% (kao sto se sada to desava u americi recimo) i vi zelite da se posto zasto resite nepovoljnog kredita i prinudjeni ste da prodate stan za 30% nizu cenu od one koju ste mogli za isti stan dobiti pre samo godinu dana.

  uzimati dugorocne kredite na 10-20-30 godina vezane za strane valute , a imati prihode u dinarima je veoma veliki rizik u zemljama kao sto je Srbija.
  Tekst je pomalo panicarski, ali samo pomalo. Potpuno stoji da ne treba uzimati kredite na duzi rok, jer je devalvacija dinara potpuno neminovna na minimum 100 dinara u sledece dve godine. Sve nase nade su, sa pravom, usmerene u ulaganje u grinfild investicije, ato se nece desiti ako smo bundzije na Balkanu, niko nam nece doci. Sa radikalima ide sigurni kolaps privrede odmah, jer ce se sve jednostavno brze desiti, sa demokratama ide borba da se privuku investicije i oporezuju bogatiji, sto je Tadic vec najavio. Nas atrenutna primanja su negde za trecinu veca nego sto nas ekonomski sistem moze da izdrzi.

  Ako bi se to uradilo odmah, izbila bi socijalna revolucija i propali bismo preko noci, jer ne bi bilo mira u drzavi ko e blesav tu da ulaze. Prvo ide smirivanje duhova, onda sve ostalo.

  Problem sa ekonomistima je sto uglavnom ne vide dalje od svog ekonomskog nosa. Onaj ko hoce da upravlja drzavom mora da bude pre svega dobar psiholog, predobar istoricar a tek onda ekonomista.

  Sve nase sanse leze u prilivu novca i u navikavanju stanovnistva da je u kapitalizmu strasno tesko zaraditi. Dokle god se nadaju u novi balkanski socijalizam, ohlokratiju i sistem delegiranog kraduckanja, nema prihvatanja stvarnosti. To je tek propast.

  Ali radikali jedva docekaju da laju, a nista, ama bas nista, ne nude. ko ne razume kako funkcionise berza, nije za politiku.

 25. #25
  Primećen član
  Učlanjen
  10.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EUropa (demoNkratska)
  Poruke
  955
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zbog promasene makroekonomske politike Srbiji preti neizbezan ekonomski kolaps

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  @Iznenađenje

  Tvoj komentar nema nikakve veze ni sa istinom ni sa ekonomijom. O tome ko koga muze, dalo bi se pričati, ali nikada, ali nikada ne smeš da zaboraviš od čega je krenula srpska ekonomija 2000. godine. Od potpuno ispražnjenih državnih fondova i od potpuno uništene proizvodnje. Možete vi sada da se pravite da se ništa nije desilo, ali jeste, desilo se i nije istina da je dovoljno 8 godina da se stanje vrati na period od pre 1990. godine. Naročito, ako uzmemo u obzir svu političku nestabilnost koju uporno podgreva Vojislav Koštunica sa svojom klikom, a o radikalima bolje da ne govorim.

  Vi očekujete da neko dođe u zemlju sa potpuno neizvesnom političkom budućnošću u kojoj se ne zna da li će, ukoliko na vlast dođu radikali, doći u situaciju da im neko jednostavno kaže da više ovde nisu dobrodošli, da im otme imovinu i protera ih odavde, za šta su radikali, sigurna sam, sposobni.

  Boli radikale uvo za Srbe i Srbiju. Sad je došlo vreme da nam naplate ovih 8 godina, koliko nisu bili na vlasti. Da i ovo malo novca koji je prikupljen za ovih 8 godina opljačkaju, da prodaju maglu, da izigravaju ekonomske stručnjake i usput pokradu šta se još pokrasti može i ima.

  Svako onaj ko kaže da je sada gore nego što je bilo 93. najblaže rečeno - LAŽE.
  Još uvek nije gore ali ko zna, kako je krenulo... Ne znam zbog čega ali ja nekako nemam poverenja u Dinkića, Đelića i Tadića. Tadić mi liči na slepog vođu, Dinkić na nezrelog "rock 'n' roll" klinca a Đelić na šibicara.

Slične teme

 1. Ekonomski kolaps izludjuje americke gradjane
  Autor WalterEKurtz u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 29.03.2009., 16:24
 2. Potpuni ekonomski kolaps Ukrajine
  Autor Srborus u forumu Politika
  Odgovora: 73
  Poslednja poruka: 07.01.2009., 15:38
 3. Neizbežan je građanski rat u Srbiji
  Autor Kushi u forumu Politika
  Odgovora: 167
  Poslednja poruka: 09.12.2008., 10:45
 4. Odgovora: 120
  Poslednja poruka: 30.11.2008., 21:47
 5. Rezultat 7 godina promasene spoljne politike DOS-a
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 72
  Poslednja poruka: 19.04.2007., 00:58

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •