Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.01.2008.
  Lokacija
  Дукља - Зета - Црна Гора - Плужине
  Poruke
  138
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

  Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

  Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867. - Trgovački posao prošlog milenijuma

  Tu teritoriju su SAD kupile od tadašnje carske Rusije za samo 7,2 miliona dolara

  ENKORIDž – Kupovina prošlog milenijuma dogodila se 30. marta 1867. kada je od carske Rusije za samo 7,2 miliona dolara kupljena Aljaska koja je postala 49. država Sjedinjenih Američkih Država.

  Toga dana je tadašnji američki državni sekretar Vilijam Svord potpisao, u ime SAD, ugovor sa Rusijom o kupovini Aljaske, a ispostavilo se da je to bila jedna od najboljih kupovina u istoriji trgovine nekretninama.

  Sekretar Svord je lično mnogo zaslužan za pomenutu kupovinu. Zdušno je propagirao takvo ulaganje, dok je najveći deo američke javnosti samu ideju o tome zvao „Svordove ludorije”, „Svordova ledena kutija”, kao i „Vrt polarnih meda predsednika Endrjua Džonsona”.

  Amerikancima toga vremena se Aljaska činila kao „ledara”, ili „velika santa”, sa koje se „jedva mogu uhvatiti bezvredne ribe” i niko nije shvatao zašto bi se za to izdvajala sredstva iz državne blagajne SAD.

  Malo ko je verovao u ono što je znao sekretar Svord – da je Aljaska ogroman rezervoar prirodnih resursa.

  Ali, nije dugo trebalo da se i „neverne Tome” uvere kako je Aljaska prava riznica neizmernog prirodnog bogatstva: minerala, zlata, srebra, platine, olova, bakra, urana, azbesta, uglja, prirodnog gasa, nafte... Uz to, morske dubine okolo i brojna jezera i reke, od kojih je najveća Jukon, bile su i ostale bogate ribom, a priroda je i danas bogata životinjskim i biljnim vrstama. Aljaska je raj za naučnike, istraživače, avanturiste, lovce...

  Istraživanja prirodnih bogatstava te jeftino kupljene teritorije traju i danas.

  Aljaska je 1959. postala 49. savezna država SAD i od tog vremena se tamo razvila bogata drvna i prehrambena industrija, arktičko stočarstvo (severni jeleni i goveda), prerada krzna i ribe. Tu su i prostrana naftonosna i plinska polja, od kojih je zasad najveće otkriveno 1971. u zoni zaliva Pradon. Ima malo obradivih polja, oko 10.000 hektara, a gaje se ovas, ječam i krompir.

  Aljaska se nalazi u severozapadnom delu Severne Amerike, između Kanade, kojom je odvojena od ostalih država SAD, Tihog okeana Beringovog mora i moreuza i Severnog ledenog okeana.

  To je najveća površina u severnoj zoni – 1.518.776 kvadratnih kilometara sa oko pola miliona stanovnika. Starosedeoci su Eskimi, Aleuti, crnici, a najviše ima belih doseljenika koji su pohrlili u taj daleki deo sveta posle 1896. kada je tamo otkriveno zlato.

  Aljasku je otkrio ruski istraživač Vitus Bering 1741. godine. Prvo naselje su podigli Rusi 1873. na ostrvu Kodijaku, a posle prodaje Amerikancima 1867. tek je 1912. proglašena američkom teritorijom.

  Ubrzo je Aljaska počela da se razvija do te mere da je već 1922. osnovan prvi univerzitet u malom mestu Koledž, blizu Ferbanksa. Danas tamo ima tri međunarodna aerodroma i čak 731 mali vojni i civilni aerodrom, kao i više vojnopomorskih baza. „Svordova ludorija” je od 1942. povezana sa celim američkim kontinentom Aljaskim autoputem koji je deo Interameričkog autoputa, dugog 27.000 kilometara.

  Takođe ima Transaljaski naftovod Arktik – Pacifik, dug 1.300 kilometara, koji je u upotrebi od 1977. godine.

  Glavni grad je Enkoridž, a manji gradovi su Ferbanks, Kečikan, Sitke i Valdes.

  Izvor: Tanjug 2. #2
  dakica nije na forumu
  - упишите своју тренутну активност
  Ističe se dakica (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.610
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

  Мислим да амери нису нешто претерано профитирали што се тиче рудних богастава. Експлатација нафте и руда у поларним областима је скупља неких отприлике (колико се сећам) десет пута. Тако да то није нека добит.

  Али свакако то јесте највећа и најбоља куповина неке некретнине.

  Мене само занима због чега су руси морали то да продају!?

 3. #3
  Aktivan član djuramc (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Краљевина Србија
  Poruke
  1.176
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

  Никада ми неће бити јасно зашто су руси продали Аљаску и зашто су је продали за само 7,2 милиона.

 4. #4
  Zainteresovan član Eržebet Batori (avatar)
  Učlanjen
  17.01.2005.
  Lokacija
  zamak Kaštic
  Poruke
  399
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

  Još uvek neprevaziđena kriza posle Krimskog rata, započete reforme cara Aleksandra II koje su se odnosile na povećanje proizvodnje i izvoza i nedostatak finansijskih sredstava da se iste privedu kraju, nerazvijenost putne mreže što je otežavalo trgovinu kako unutrašnju, tako i spoljašnju..... i na kraju, ono što je prema nekim govorkanjima bilo presudno, jesu veliki carevi kockarski dugovi, koje nije imao odakle da vrati....I tako je Aljaska otišla na doboš za tadašnjih 7miliona dolara tj. oko 90 sadašnjih miliona.

 5. #5
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.596
  Reputaciona moć
  776

  Exclamation Зашто је Русија продала Аљаску?

  http://www.blic.rs/vesti/svet/zasto-je-rusija-prodala-aljasku/j1xnt19

  Zašto je Rusija prodala Aljasku?

  Rusija je 1867. prodala SAD teritoriju Aljaske za simboličnih 7,2 miliona dolara. Samo u toku prvih 50 godina vladavine nad tom zemljom Amerikanci su sa nje zaradili bar sto puta više. Kako su carski činovnici mogli da urade nešto tako besmisleno?  „Ruska reč“ istražuje komplikovanu priču o prodaji Aljaske, u kojoj ima malo dobrih upravnika i mnogo pohlepe i sumnjivih procena.

  Peticiju za pripajanje Aljaske Rusiji, koja je objavljena na sajtu Bele kuće, potpisalo je već preko 35 hiljada ljudi. Mnogi do danas smatraju da su Amerikanci Aljasku ili ukrali od Rusa, ili je uzeli u najam, pa je nisu vratili. Usprkos rasprostranjenim legendama, pogodba je bila poštena i obe strane su imale dobre razloge da je sklope.

  Aljaska pre prodaje

  Ruska Aljaska je u 19. veku bila centar međunarodne trgovine. U njenoj prestonici Novoarhangelsku (danas grad Sitka) trgovalo se kineskim tkaninama, čajem, pa čak i ledom, koji je bio potreban jugu SAD pre pojave frižidera. Na Aljasci su se gradili brodovi i podizale fabrike, a vađen je i ugalj. Već su bila otkrivena i brojna nalazišta zlata. Prodaja ovakve teritorije zaista izgleda kao nerazumna odluka.

  Ruski trgovci su na Aljasku došli zbog trgovine kljovama morža (koje su nekada bile cenjene ništa manje od slonovače) i dragocenim krznom morske vidre, koje su nabavljali trampom od starosedelaca. Time se bavila Ruska američka kompanija (Rossiйsko-amerikanskaя kompaniя - RAK). NJu su osnovali avanturisti, ruski biznismeni iz 18. veka, odvažni putnici i špekulanti. Kompanija je bila vlasnik celokupne proizvodnje i rudarstva na Aljasci, mogla je samostalno da sklapa trgovinske sporazume sa drugim zemljama, imala je svoju zastavu i sopstvenu valutu – kožne „marke“.

  Ove privilegije kompaniji je omogućila carska vlast, koja ne samo što je od nje ubirala ogroman porez, nego je u njoj posedovala i akcije. Među akcionarima RAK bili su ruski imperatori i članovi njihovih porodica.

  „Ruski Pizaro“

  Glavni upravnik ruskih naselja u Americi u vreme njihovog najvećeg procvata bio je talentovani trgovac Aleksandar Baranov. On je gradio škole i fabrike i učio starosedeoce da sade repu i krompir. Gradio je utvrđenja i brodogradilišta i širio trgovinu krznom morske vidre. Sebe je nazivao „ruski Pizaro“ i vezao se za Aljasku ne samo poslovno, nego i srcem. Oženio se, naime, ćerkom aleutskog vođe.

  Za vreme Baranova Ruska američka kompanija je imala ogromne prihode: preko 1000% profita! Kada je Baranov u dubokoj starosti napustio poslove, na njegovo mesto je došao kapetan-lajtnant Gagermejster, koji je sa sobom doveo nove saradnike i akcionare iz vojnih krugova. U to vreme su prema statutu kompanijom mogli da upravljaju samo oficiri Ratne mornarice. Vojne starešine su ovaj profitabilni posao brzo uzele pod svoje, ali upravo njihovi postupci su kompaniju doveli do kraha.

  Pohlepa i krah Ruske američke kompanije

  Nove gazde su sebi odredile astronomske plate. Obični oficiri su dobijali po 1500 rubalja godišnje (što je bilo uporedivo sa primanjima ministara i senatora), a šef kompanije čak 150.000 rubalja, dakle 100 puta više! Dok su u isto vreme cene po kojima su od lokalnog stanovništva otkupljivali krzno prepolovljene. To je dovelo do toga da su u toku narednih 20 godina Eskimi i Aleuti gotovo sasvim istrebili morske vidre i Aljaska je izgubila svoj najprofitabilniji posao. Starosedeoci su živeli u nemaštini i podizali pobune koje su Rusi gušili, gađajući sela na obalama iz vojnih brodova.

  Oficiri su pokušali da nađu nove izvore prihoda. Tada je i počela trgovina ledom i čajem, koju loši biznismeni takođe nisu uspeli da organizuju kako treba. Pri tome im nije padalo na pamet da smanje svoje plate. Na kraju je RAK prešao na državno dotiranje od 200 hiljada rubalja godišnje. Ali ni to nije spaslo kompaniju.

  Tada je počeo i Krimski rat. Protiv Rusije su bile Engleska, Francuska i Turska. Postalo je jasno da Rusija nije u stanju ni da snabdeva, ni da štiti Aljasku. Pomorske puteve su kontrolisali neprijateljski brodovi. Čak je i mogućnost dobijanja zlata postala neizvesna. Strepeli su da neprijateljska Engleska sasvim ne blokira Aljasku, što bi Rusiju ostavilo bez ikakvih mogućnosti u odnosu na ovu teritoriju.

  Odnosi između Moskve i Londona su bili sve zategnutiji, dok su odnosi sa vlastima SAD, koje tada nisu bile svetska sila, bili srdačniji nego ikada. Ideja da se Aljaska proda praktično se istovremeno pojavila sa obe strane. I baron Eduard Andrejevič fon Stjokl, predstavnik Rusije u Vašingtonu, na zahtev cara je započeo pregovore sa državnim sekretarom SAD Vilijamom Sjuardom.

  Ruska zastava nije htela da se spusti

  Dok su se činovnici dogovarali, javnost sa obe strane se izjasnila protiv ove pogodbe. „Kako da damo zemlju u čiji razvoj smo uložili toliko snage i vremena, zemlju u kojoj je uspostavljen telegraf i gde su otkrivena nalazišta zlata?“, pisali su ruski listovi. „Šta će Americi ta ‘škrinja s ledom’ i 50 hiljada divljih Eskima koji za doručak piju riblje ulje?“, protestovala je štampa u SAD, i ne samo ona – protiv kupovine bili su i Senat i Kongres. Pa ipak, 30. marta 1867. u Vašingtonu je potpisan sporazum o prodaji pola miliona hektara ruske teritorije Sjedinjenim Američkim Državama za 7.200.000 dolara, čisto simboličnu sumu. Tako jeftino nije prodavana čak ni neobradiva zemlja u Sibiru.

  Ovo nije druga planeta, ovo su ledene pećine Aljaske
  Zvanična predaja teritorije realizovana je 1867. u Novoarhangelsku. Američka i ruska vojska su se postrojile pored stuba sa zastavom, sa kojeg je uz topovske salve počelo spuštanje ruske zastave. Međutim, zastava se zamrsila na samom vrhu. Mornar koji se popeo da je odmrsi bacio ju je dole i ona je slučajno pala pravo na ruske bajonete. Loš predznak! Nakon toga su Amerikanci započeli rekviziciju zgrada u gradu, koji je dobio novo ime – Sitka. Nekoliko stotina Rusa, koji nisu želeli da prime američko državljanstvo, bilo je prinuđeno da se evakuiše trgovačkim brodovima i u domovinu su stigli tek naredne godine.

  Posle kratkog vremena iz „ledene škrinje“ su potekle reke zlata. Na Aljasci je počela zlatna groznica u Klondajku, koja je Sjedinjenim Državama donela basnoslovno bogatstvo. Naravno da Rusija mora osetiti žaljenje. Međutim, niko ne može da zna kakvi bi odnosi zavladali u svetu da se ova kupoprodaja nije odigrala.

 6. #6
  Stara legenda
  Učlanjen
  19.09.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  78.930
  Reputaciona moć
  3875

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?


  Pitanje za milion dolara.
  Uspavao se Putin.
  Mozda je bio hipnotizirannn o je.

 7. #7
  Legenda Grof Vronski (avatar)
  Učlanjen
  07.10.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Tu, blizu ! Na puškomet odavde...
  Poruke
  58.863
  Reputaciona moć
  2575

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Aljaska je na listi nacionalnih prioriteta !
  Posle Krima na jugu, idemo lagano na severo-istok ....
  Za svaku nošu ima dupe !
  Kada bi se ljudi odrekli lepog govora o sebi i lošeg govora o drugima -
  većina čovečanstva bi postala nema...

 8. #8
  Moderator fortes (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  21.043
  Reputaciona moć
  1385

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Aljaska 1867 je bila samo teritorija sa nekoliko trgovačkih ispostava trgovaca kožom i ribom. Zlato je pronađeno tek 30 godina kasnije a o energentima ne vredi ni pričati jer tada nafta nije primenu ulogu koju danas ima. Sa druge strane to je bila teritorija sa dugačkom granicom prema britanskoj Kanadi,bez ikakve šanse da se odbrani u slučaju invazije,a odatle do Sibira.... To je vreme neposredno nakon Krimskog rata i poraza i realno su sagledali svoje mogućnosti. Njima je i trebao buffer u vidu SAD-a između njih i Britanije. U to vreme dakle sasvim geostrateški opravdan i racionalan potez.
  Vreme je pokazalo da je sa ekonomskog stanovišta to bila ogromna greška,ali ko je to mogao znati...

  I Rusi su ti koji su ponudili Amerima prodaju,nisu Ameri tražili. Štaviše bilo je otpora u američkoj javnosti zbog "bacanja para" umesto da se ulaže u obnovu posle građanskog rata.
  Poslednji put ažurirao/la fortes : 22.01.2017. u 14:54
  Nessun maggior dolore che ricordarsi del tempo felice nella miseria-Dante Alighieri

 9. #9
  Stara legenda
  Učlanjen
  19.09.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  78.930
  Reputaciona moć
  3875

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Citat Original postavio fortes Pogledaj poruku
  Aljaska 1867 je bila samo teritorija sa nekoliko trgovačkih ispostava trgovaca kožom i ribom. Zlato je pronađeno tek 30 godina kasnije a o energentima ne vredi ni pričati jer tada nafta nije primenu ulogu koju danas ima. Sa druge strane to je bila teritorija sa dugačkom granicom prema britanskoj Kanadi,bez ikakve šanse da se odbrani u slučaju invazije,a odatle do Sibira.... To je vreme neposredno nakon Krimskog rata i poraza i realno su sagledali svoje mogućnosti. Njima je i trebao buffer u vidu SAD-a između njih i Britanije. U to vreme dakle sasvim geostrateški opravdan i racionalan potez.
  Vreme je pokazalo da je sa ekonomskog stanovišta to bila ogromna greška,ali ko je to mogao znati...

  I Rusi su ti koji su ponudili Amerima prodaju,nisu Ameri tražili. Štaviše bilo je otpora u američkoj javnosti zbog "bacanja para" umesto da se ulaže u obnovu posle građanskog rata.
  Da te sad cuje Putin.

 10. #10
  Moderator fortes (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  21.043
  Reputaciona moć
  1385

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Kakve veze ima Putin sa dešavanjima iz 1867?
  Nessun maggior dolore che ricordarsi del tempo felice nella miseria-Dante Alighieri

 11. #11
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.925
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Da ne prođu kao mi sa Kosovom.


  https://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Purchase


  Russia wanted to sell its Alaskan territory, fearing that it might be seized if war broke out with the United Kingdom. Russia's primary activities in the territory had been fur trade and missionary work among the Native Alaskans. The land added 586,412 square miles (1,518,800 km2) of new territory to the United States.

 12. #12
  Iskusan haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ▻ѣ→☰
  Poruke
  6.259
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Косово и Аљаска се не могу поредити.

  Провери пре отварања нове теме да ли слична већ постоји.
  「一死固知忠義在」 · 이 죽음이 충과 의를 위함이기에 · Delenda est Carthago

 13. #13
  Stara legenda
  Učlanjen
  19.09.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  78.930
  Reputaciona moć
  3875

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Citat Original postavio fortes Pogledaj poruku
  Kakve veze ima Putin sa dešavanjima iz 1867?
  Putin je nazalost ostao ziv, u suprotnom bi se prevrtao u grobu.
  Nema veze, Ali on umislja da je imperator ove planete, tako da je I proslost u njegovom ludackom opsegu.

 14. #14
  Iskusan haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ▻ѣ→☰
  Poruke
  6.259
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Не умишља он већ они што те питају пропагандном.
  「一死固知忠義在」 · 이 죽음이 충과 의를 위함이기에 · Delenda est Carthago

 15. #15
  Stara legenda
  Učlanjen
  19.09.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  78.930
  Reputaciona moć
  3875

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Не умишља он већ они што те питају пропагандном.
  Na isto se svodi.

 16. #16
  Iskusan haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ▻ѣ→☰
  Poruke
  6.259
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Citat Original postavio ptica kasnilica Pogledaj poruku
  Na isto se svodi.
  Далеко од тога, али не чуди да ниси у стању да увидиш разлику.
  「一死固知忠義在」 · 이 죽음이 충과 의를 위함이기에 · Delenda est Carthago

 17. #17
  Stara legenda
  Učlanjen
  19.09.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  78.930
  Reputaciona moć
  3875

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Citat Original postavio haeul Pogledaj poruku
  Далеко од тога, али не чуди да ниси у стању да увидиш разлику.


  Smarac si.

 18. #18
  Iskusan haeul (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ▻ѣ→☰
  Poruke
  6.259
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто је Русија продала Аљаску?

  Citat Original postavio ptica kasnilica Pogledaj poruku


  Smarac si.
  У одсуству аргумената.. приложено.
  「一死固知忠義在」 · 이 죽음이 충과 의를 위함이기에 · Delenda est Carthago

 19. #19
  Veoma poznat Bren (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.580
  Reputaciona moć
  240

  Podrazumevano Re: Kako je prodata Aljaska - 30. mart 1867.

  Nije to današnja teritorija Aljaske. Samo priobalni pojas prema Rusiji...
  Vae victis! (Teško pobeđenima!)

Slične teme

 1. ALjASKA
  Autor djole005 u forumu Severna i Јužna Amerika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 30.06.2010., 17:21
 2. Petak je 13 mart kako ste sto radite da Vas cujem?
  Autor duska.vodolija u forumu Muškarci
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 25.11.2009., 21:27
 3. Prodata Prva petoletka i to rusima!
  Autor Maksim 3 u forumu Politika
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 22.01.2009., 22:45
 4. Aljaska traži nezavisnost od SAD-a
  Autor gru_sekcija u forumu Politika
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 01.10.2008., 09:15
 5. 8. mart
  Autor Red_Zmaja u forumu Arhiva
  Odgovora: 81
  Poslednja poruka: 10.03.2004., 10:30

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •