Političko Srpstvo kod Crnogoraca
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Političko Srpstvo kod Crnogoraca

 1. #1
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.096
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Političko Srpstvo kod Crnogoraca

  ...ali ova tema nije zezancija.

  Eto, moramo priznati da su StaroCrnogorci prihvatili srbovanje, pa i pokušali (i uspjeli) staviti Srbiju u crnogorske ruke, ali postoji jedna dublja istina. Mnogo dublja. Crnogorska elita je Srpstvo prihvatila kako bi prigrlila Srbe uza se, počev od prvobitnog projekta Gorskog vijenca. Dobro znamo da su Crnogoraci tvrdili da su "najčistiji Srbi" i najveći borci - i svi Srbi su im to prihvatili.

  Ali setimo se osnovne zamisli teritorijalnog širenja Crne Gore. Od 1796. do 1830. godine na Brdah, pa onda 1876. do 1878. godine velike dijelove, i na kraju u Balkanskim ratovima ostatak. Svi ti Srbi, koji su naokolo živjeli, prihvatili su Crnu Goru kao svoju otadžbinu - zato što je to bila srpska država. Dobro se sjetimo kako je dvojnost "Crnogoraca i Brđana" jasno prekinuta 1878. godine međunarodnim priznanjem nezavisnosti Crne Gore, kada "Crna Gora i Brda" postaje samo "Knjaževina Crna Gora". Pod Nikolom, tu više nijesu bila plemena ili regionalne odrednice - tu su bili samo Srbi. On je čak i iskazivao toliko rado da nema nigdje Crnogoraca, već samo Srba u Crnoj Gori.

  Elem, sjetimo se dobro projekta Velike Crne Gore. Prvi puta predloženog 1919. godine od strane Anta Gvozdenovića (u ime Nikole) ruskoj vladi, trebalo je da uključuje i Hercegovinu, Boku kotorsku i sjevernu Albaniju. Ista tražnja je ponovljena 1941. godine, i nju su crnolatinaši tražili od Sila Osovine. I opet ponovo 1991. godine, kada ju je Milo Đukanović ganjao (uključujući i Dubrovnik).

  1945. godine Crnogorci su proglašeni, faktički rečeno kao "druga srpska nacija jednog srpskog naroda u Jugoslaviji". Albanci crnogorstvo nikada nijesu prihvatili, a sjetimo se kako je to poslije išlo sa ljudima islamske vjeroispovijesti i slovenskoga porijekla. U 21. vijeku ogroman dio građana je srpski nacionalno osvijestio - i to, baš onaj, koji Crna Gora nije dovoljno dobro uklopila uticajno pod svoju sferu. Rezultat podjele je i totalna negacija Srpstva i tvrdnja zasebne narodnosti od većega dijela one druge crnogorske polovine. Ako dobro razmotrimo, vidjećemo da prvu čini Stara Srbija (Raška oblast) i Boka kotorska mahom, a drugu Stara Crna Gora.

  Prigrljivanjem ogromnih masa Srba, donekle i šovinističkim velikosrpskim busanjem, Crna Gora je našla načina kako će okupiti i asimilovati narod - kroz Srpstvo. Danas, ogromna većina Crnogorske Nacije je srpskog, odnosno ne-crnogorskog porijekla (koliko god uzmemo shvatanje regionalnih i/ili manjih etnosa). Kroz tu ideologiju, uspjela je u onome, paradoksalno, za šta se Srbijancima najčešće (i to nepravedno) zamjera: crnogorčenju Srba. Uspjela je pocrnogorčiti ne samo Srbe, već i sa strane poneke ostale narode (Arbanase, a bogami i pokoje Vlahe). Totalni etno-istorijsko-geografski miks koji CG predstavlja, je zaista fascinantan - Stara Crna Gora, Brda, Stara Hercegovina, Stara Srbija (gdje jedva da su ikada bili nacionalni Crnogorci, osim očito silom u doba komunizma), Primorje, Boka kotorska, a istorijski i Metohija.

  Zato (a sada malo šale) treda riješiti crnogorsko pitanje na najprikladniji način. Boki kotorskoj, gdje živi autohtona hrvatska manjina i u kojoj Srbi čine relativnu većinu, i koja je od cijele ostale Crne Gore najmanje, odnosno ni u čem, crnogorska, dati zaseban status autonomije i povezati te četiri opštine. Dalje, "Srpskoj Crnoj Gori" utvrditi Pljevlja kao prestonicu i dati joj posebne veze sa maticom Republikom Srbijom. Entitetska prava dati Nikšićkom okružju, i dati joj prava na posebno povezivanje sa Republikom Srpskom. Istu autonomiju dati Ulcinju, ali i one dvije podgoričke albanske opštine i prava za povezivanje s Albanijom. Primorju dati poseban turistički autonomni status, a Brda samo fiktivno pretvoriti u teritorijalnu jedinicu koja gleda na užu Crnu Goru. Kažem fiktivno, jer su oni ipak narodi najsrodniji - ali treba dati i Brđanima demokratsko pravo za svoju narodnost, jer oni nijesu Crnogorci.

  Sve u svemu, neka se Srbi više klone tog opasnog VelikoSrpstva, koje uvek zabada nož u leđa i neka se mole da neki tamo majušni (kao npr. Goranci) neće više nikada da dr#$#% na pomisao o bilo čem srpskom. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  18.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.182
  Reputaciona moć
  95

  Podrazumevano Re: Političko Srpstvo kod Crnogoraca

  Ovo je tvoja strana
  Naročito je duhovit predzadnji pasus

 3. #3
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Političko Srpstvo kod Crnogoraca

  Аман, више... :mad:

Slične teme

 1. Političko napredovanje ?
  Autor Milanche.at u forumu Politika
  Odgovora: 73
  Poslednja poruka: 17.02.2009., 19:28
 2. Srpstvo ludo, sto se cepas....
  Autor vuk_ u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 05.07.2008., 01:29
 3. Krunisanje Kralja Nikole i Srpstvo
  Autor diretore u forumu Politika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 08.09.2005., 01:58

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •