ISTORIJA ILLUMINATA

WEISHAUPT

Iskusan
Banovan
Poruka
6.825
Postoji verovanje da oni vladaju svetom, da su oni ti koji povlače figure na svetskoj šahovskoj tabli.

Koliko pojedinci Iluminate shvataju za ozbiljan i jak “Red“ govori jedna rečenica na koju sam naišao a koja kaže: “Ja nisam mason, ja sam Iluminat, a nama masoni konobarišu“. Kako god da ste shvatili ovu rečenicu ona izvuče kiseo osmeh. Bez obzira da li neko veruje u njihovo postojanje danas ili ne Iluminati imaju svoju istoriju.

Zahvaljujući doktorskom radu iz 1914.godine Renea le Forestija (istaknuti istoričar masonerije) istorija i pozadina bavarskih Iluminata je skoro do tančina poznata. Ovaj njegov doktorat koji se bavio Iluminatima imao je 700 stranica i sadržao je podatke iz nemačkog arhiva i ostalih dokumenata. Njegovo delo je opšte prihvaćeno i ne može se dati neka ozbiljnija zamerka, jer delo obrađuje istoriju Iluminata a ne njihovu filozofiju.

Bavarska je u drugoj polovini XVIII veka bila katolička kneževina u većinski protestantskoj Nemačkoj i predstavljala je mesto u Evropi na kome se uglavnom čuva duh katoličke reforme i razdoblje baroka. Kulturom i obrazovanjem je dominiralo Isusovo društvo gde bivši isusovci ostaju sa uticajem i posle ukidanja njihovog reda 1773. godine. U tim vremenima crkva vodi borbu protiv prosvetiteljstva i brojne knjige koje slobodno kruže Nemačkom u Bavarskoj su bile zabranjene. Centar otpora u Bavarskoj protiv crkve i prvenstveno njene zabrane u odnosu na prosvetiteljske knjige i dela je bio na univerzitetima.

Na univerzitetu u Ingolšatu mladi advokat, nekadašnji isusovački učenik, Adam Vajshaupt je u svojoj 25 godini postao profesor prava, a u 27 godini dekan Pravnog fakulteta. Vajshaupt povučen svojim shvatanjima i interesima (koji su se odnosili na zadržavanje stolice dekana) osniva sopstveno tajno društvo. Kao potporu i ohrabrenje za takav njegov naum pružio mu je njegov učenik, osamnaestogodišnji Anton fon Masenhauzen.

I tako 1.maja 1776.godine Vajshaupt u svojoj kancelariji univerziteta okuplja Masenhauzena i još trojicu studenata i osniva red koji je nazvao latinskim nazivom Illuminati, a pojam “bavarski“ biće dodat kasnije kako bi se razlikovao od šire pojave iluminizma. Iako su imali samo 5 članova, red je bio već podeljen u “areopag“ (sud), koji su činili Vajshaupt, Masenhauzen i Maks Merc, i “novajlije“, kojima se moralo govoriti da Iluminati imaju za sobom već vek istorije, mnoge članove izvan Ingolšata i slično. Svaki član je uzeo ime iz istorije ili mitologije: Vajshaupt postaje “Spartak“, a Masenhauzen “Ajaks“. Masenhauzen je dosta učinio na regrutovanju novih članova u Red; među njegovim vrbovanim bio je i plemić Franc Ksavir fon Cvak, koji će postati desna ruka Vajshaupta i zauzeti mesto Masenhauzena.

Za dve godine red je imao 27 članova raspoređenih u 6 loža ili “zapovedništava“.
Vajshaupt je imao negativne kritike u vezi sa masonerijom i iako je imao mogućnosti nije želeo da pristupi masonskoj loži. Međutim, negde oko 1781. godine Vajshaupt pokušava da uspostavi jedan skoro masonski sistem, uz obrede inicijacije i tri stepena, koji su vrlo podsećali na masonske osnovne stepene. Uveo je i nadzor nad pripadnicima, Quibus licet: “Rezervisano za one kojima je dopušteno da ih čitaju“, tajne beležnice, u koje su pristalice zapisivale svoja kulturna i duhovna iskustva, a Vajshaupt je imao pravo da ih pregleda i čuva.
 
Red je posedovao javni i tajni cilj. Prema tom javnom cilju Iluminati zastupaju moralno usavršavanje svojih pripadnika prema etici koja podseća na onu koju je zastupao Imanuel Kant (iliti Emanuel Kant). A taj neki “tajni“ cilj je bio širenje ideja prosvetiteljstva koje je dolazilo iz Francuske i u tom smislu borba protiv Katoličke crkve i bivših isusovaca. Areopag Iluminata organizuje distribuciju raznih knjiga po Bavarskoj, knjiga koje su bile najstrože osuđivane od Katoličke crkve. Među tim knjigama bilo je onih koji su se kretali od nekog blagog deizma pa do otvorenog ateizma. Kao još jedna “tajna“ Iluminata jeste bila i ta da je učenje Iluminata bilo pod uticajem ideja i stavova Paula Hajnriha Ditriha i Klod-Adrijena Helvecijusa, gde je samo posedovanje njihovih dela (a kamoli neko propagiranje) bilo najstrože zabranjeno u Bavarskoj.

Kako je Red vremeno polako rastao, Vajshaupt je uvideo potrebu da stvori istoriju svojih Iluminata. Zaveden Zaratustrinom religijom, on razdoblje Iluminata smešta u 632. godinu posle nove ere, u godinu dolaska kralja Jacegerda III na presto Persije (koga nekad meša sa Jacegerdom II).

Jacegerda III pristalice Zaratustrine religije smatraju poslednjim zakonitim vladarom Persije pre muslimanske invazije, pa tako od njegovog krunisanja (16.juna 632.) indijski parsi i danas računaju godine, a njihov kalendar je prihvatio Vajshaupt 1779. godine. Vajshaupt je izjavio: “Red će se u svojim višim stepenima tako nazivati Red Vatre, Kult Vatre, Red Parsa“.

U februaru 1777. kada je bio u Minhenu, Vajshaupt je pristupio masonskoj loži Zur Behutsamkeit (Razboritost). Ali obredi mu se nisu učinili bitno naprednijim od njegovih. Tražio je “pravu“ ložu u kojoj će moći ravnopravno razgovariti sa pripadnicima “visokih stepena“. Povučen time, 1779. godine Vajshaupt navodi minhenske iluminate na pribavljanje dozvole jedne berlinske lože za stvaranje nove masonske lože u bavarskoj prestonici, nazvane „Teodor od Dobrog Saveta“, u čast kneza-izbornika Karla Teodora.

Vajshaupt pronalazi barona Adolfa Franca Fridriha Ludviga fon Knigea, koji je bio upoznat sa masonerijom toga doba, ali je bezuspešno pokušavao da uđe u “Zlatni ružin krst“ da bi se ta njegova želja kasnije pretvorila u otvoreno i vatreno neprijateljstvo prema Zlatnom ružinom krstu. Vremenom fon Knige se pokazao kao presudan čovek za uspeh Iluminata.

Knige je između januara 1781. i januara 1782. privodio kraju svoje delo koje je sadržavalo slikovite obrede za “prosvetljeno masonstvo“, odnosno reformisani Red Iluminata. Uvodi tri stepena: 1. Novicijata/iskušenik; 2. Minervinski stepen; i 3. Minervinski prosvetljeni (koji se naziva „Illuminatus minor“). Ova tri stepena su bila priprema za tri osnovna masonska stepena: učenik, pomoćnik i majstor, a zatim su dolazili dva visoka stepena preuzeta iz kontinentalne evropske masonske tradicije, a to su “škotski novajlija“ i “škotski vitez“, kao i 4 mistična stepena Sveštenika, Regenta, Maga i Kralja.

Kao što je Vajshaupt zagovarao da Red Iluminata vuče korene iz Zaratustrine Persije uoči islamske invazije, tako se Knige potrudio da ovoj “istoriji“ da još dublje značenje, “još dublju istinu“. Naime, Knige je govorio da je naziv prvog meseca parškog kalendara, Jedzedjerd, akronim sastavljen od prvih slova reči Johannes Evangelista Zebedei, Detractus, Ecclesias, Domitiano Interfecto, Erexit Regnante Traiano, odnosno “Jovan Jevanđelista, (sin) Zavedejev, dok se nalazio zatvoren (na ostrvu Patmos) podiže nove crkve, posle ubistva Domicijeva, za vreme Trajanove vladavine“. Knige je govorio da su “Nove Crkve“ nove lože Reda Iluminata koji je osnovao Noa (Noe), a ponovo ih pokrenuo sveti Jovan. Govorio je da su u prvoj crkvi, pre korupcije koju su doneli rimski vladari, svi hrišćani bili Iluminati. Knige se pozabavio i masonskom tradicijom i likom Hirama. Govorio je da je pravo ime Hirama bilo Hieram, te je reč o istovremeno istorijskoj i simboličkoj predstavi Isusa Hrista; odnosno njegovo ime znači Hic Iesus Est Restituens Amorem Mundi – “Evo Isusa koji vraća ljubav u svet“ - kao i Hic Iesus Est Resurgens a Mortius - “Evo Isusa uskrslog iz mrtvih“.

Ovakvu “istoriju“ Iluminata su učili oni koji nikad nisu prešli stepen škotskog viteza. U svojoj privatnoj korespodenciji, Vajshaupt je priznao da ovo nema tri blage veze sa pravom istinom.

Oni koji dođu do stepena sveštenika otkriva im se da u pozadini vere kojom su učeni u prethodnim stepenima koja služi da bi se zadržale granice morala, stoji u stvari podučavanje o deizmu: religiji koja odbija pojam besmrtnosti duše i svoje shvatanje Boga svodi na tako nejasnu ideju da je od ateizma deli samo korak.

Uticaj na Red Iluminata izvršili su masonski i paramasonski redovi, među njima i Zlatni krst ruže (i pored svih netrpeljivosti), Red afričkih arhitekata, Inicirana azijska braća...
 
Element po kome se Red Iluminata razlikovao od nemačkih masonskih sistema je onaj politički. Do stepena škotskog viteza se proklamovala lojalnost postojećim vlastima, na stepenu sveštenika otkriva se da zajedno sa deizmom postoji i averzija prema monarhiji kao i preferiranje republikanskih i demokratskih oblika vlasti. Iz tog učenja u vidu nekakvog gesla postoji rečenica: “Ako kralj nije najbolji među podanicima, neka onda onaj najbolji među njima bude kralj“.

Vrhunac bavarskih Iluminata bio je 1784. godine sa 2500 članova, što je više nego pristojno za jedno tajno društvo toga doba. Red je imao lože u Nemačkoj, Švajcarskoj, Poljskoj, baltičkim zemljama i u celom Austrougarskom carstvu, kao i u Milanu u kome je osnovana loža Concordia.

U Red Iluminata na nagovor Karla Avgusta od Saske i Vajmara 1783. godine ulaze Johan Volfgang Gete (i u redu dobija ime “Abaris“) i Johan Gotfrid fon Herder (dobija naziv “Damascus Pontifex“). Iako je Gete odmah primljen na nivou stepena Regenta, nije pokazao veliko interesovanje za samo funkcionisanje Reda. Može se reći da su oba intelektualca bili samo formalno članovi Reda Iluminata.

Vremenom počinje pobuna protiv Reda Iluminata.

Sukobi su izašli na videlo na evropskoj masonskoj Konvenciji održanoj 1782. godine u Vilhelmsbadu, na kojoj su mistično-ezoterični iluminati bili uvereni da su odneli pobedu nad racionalističkim iluministima, ali ovim su i bavarski Iluminati bili zadovoljni jer ih niko nije osudio pa su uspeli i da u svoje redove privuku jednu od važnijih masonskih ličnosti, Johana Joahima Kristofa Bodea. Upravo ovaj uspeh je izazvao zavist i bes.

U to vreme Vajshaupt prestaje da veruje svojim saradnicima u strahu da žele da mu oduzmu vođstvo, tako da prekida odnos sa Knigeom koji 1784. definitivno napušta Red kome je mnogo doprineo.

Brojni unutarmasonski sporovi prerasli su u prijave Iluminata bavarskom knezu. Ovaj je 22. juna 1784.godine izdao edikt kojim je zabranio sva tajna udruženja i društva koja nemaju direktnu dozvolu vlasti. Tada Iluminati obustavljaju rad lože “Teodora od Dobrog Saveta“. Kasnije, 2.marta 1785. godine, knez Karl Teodor izdaje još jedan edikt u kome navodi da se zabrana odnosi najviše na masoneriju i na Red Iluminata.

Red Iluminata vlastima prijavljuju njegovi bivši članovi koji su predavali spiskove sa imenima Iluminata. Tako da negde od jula 1785. godine dolazi do prvih hapšenja Iluminata. Neki uspevaju da se spasu begom, a i Vajshaupt beži u Regenzburg. Ali ono najgore za Iluminate dogodilo se 1786. godine kada je bavarska policija u Minhenu upala u kuću Franca Ksavir fon Cvaka, koji je bio desna ruka Vajshauptu. Tu pronalaze dragocenu dokumentaciju koja govori o tome ko je Red osnovao, kada, ko njime upravlja... Nađeni su i privatna Vajshauptova pisma Cvaku, kao i uputstva Redu. U Cvakovoj dokumentaciji nađene su beleške koje govore o veličanju ateizma i u pojedinim delovima i samoubistva, zatim plan osnivanja ženskog reda inicijacije. Pronađena je i čuvena aqua tofana, otrov koji je izmislio pustolov Alesandro di Kaljostro, koji se vadio iz masti svinja koje su prethodno hranjene arsenom. U privatnim beležnicama, veruje se i za krajnje privatne potrebe, pronađeno je uputstvo kako kod žena izazvati furor uterinus, neodoljivu želju za seksualnim odnosom.

U Minhenu se 26. marta 1787. godine objavljuje “Izbor iz izvornih spisa Reda Iluminata“. Delo je sadržalo preko 400 stranica a materijal su prikupili “otpadnici od Reda“ na nagovor vlasti. Tada dolazi do hapšenja Masenhauzena, iako on više nije imao nikakvog uticaja u Redu. Traži se izručenje Vajshaupta iz Regenzburga, ali Vajshauptu u pomoć pritiče jedan Iluminat, vojvoda Ernest II od Saske i Gota, koji ga imenuje za svog atašea i tako mu obezbeđuje diplomatsku zaštitu.

Bavarska policija 5. maja 1787. godine pronalazi još jednu zbirku dokumenata koji su pripadali Redu i objavljuje je pod naslovom “Dodatak izvornim spisima koji se odnosi na službu Iluminata“. Zahvaljujući njima, Karlo Teodor ponovo 16. avgusta 1787. godine traži od svojih sudija najoštrije mere i kazne za Iluminate. Te kazne i nisu bile nešto posebno stroge i “zatočeništvo“ Iluminata i nije bilo tako krvavo.

Tada se jedna za drugom lože van Bavarske zatvaraju. Jedna verzija bavarskih Iluminata poznati kao Iluminati Saske su nastavili funkcionisanje ograničavajući se na prve stepene, ali ovaj Red je sam prestao da postoji 1790. godine. Te godine prestaje da deluje i Nemački savez - sistem od 6 stepena, koji je bio delo Lajpciga Karl Fridrih Barta, koji je na trenutak uspeo da zainteresuje Knigea predstavljajući svoj red kao “nastavak“ Iluminata. Knige umire 1796. godine ostajući čvrsto ubeđen u iluminističke ideje.

Adam Vajshaupt iz Regenzburga prelazi u Gotu i traži gostoprimstvo vojvotkinje Šarlote Amalije. Vajshaupt se skrašava u Goti. U njegovom životu dolazi do promene (mada mnogi sumnjaju u razloge te promene), jer se miri sa Katoličkom crkvom i zalaaže se za izgradnju crkve za katoličku manjinu iz Gote. Crkva ga oslobadja svake cenzure i ekskomunikacije, a on piše svoje filozofske spise.

Adam Vajshaupt umire, po jednim izvorima 1811, po drugim čak 1830. godine, kao čovek koji je skoro zaboravljen i odbačen od sviju.
 
Ovo je sve što se tiče zvanične istorije. Kako stojimo sa nezvaničnim podacima.

Izveštaji u svetskim medijima često navode, u osnovi tačnu tvrdnju, da svo zlo sveta proizlazi od onih ljudi koji poseduju globalnu kontrolu nad svetskim kapitalom, kao i moć da odlučuju gde će i kada on biti uložen.

Govori se o Svetskim Bankarima. Međutim, reč koja se vrlo retko spominje, a još manje i razume su - ILLUMINATI - intelektualna, ekonomska i politička elita čiji je plan uspostava potpune kontrole nad čitavim svetom. Pripadnici Illuminata ljudi su visokog obrazovanja, eksperti na svom području, podučavani da efikasno deluju na svim nivoima i u svim strukturama svetskih vlada. Njihov je zadatak infiltracija politike čiji su tvorci ljudi koji stoje na čelu tajnih organizacija, od kojih je najpoznatija već spomenuta grupa Bilderberg.

Po pravilu, pripadnici Illuminata deluju iz senke, a osim izuzetaka i kada to nalaže potreba, vrlo su retko eksponirani u javnim medijima. Njihova politika „divide et impera” (zavadi pa vladaj) dobro je poznata još iz vremena Starog Rima, a u efikasnost te politike možemo se uveriti, između ostalog, i na primeru našeg balkanskog prostora unazad poslednjih desetak godina.

Illuminati su kreatori vojnih sukoba koji nastaju gde i kada to oni žele, a njihov je osnovni cilj politička i ekonomska kontrola svih svetskih regija, što postižu i postavljanjem marionetskih vlada u državama koje uskoro ekonomski gotovo u potpunosti postaju zavisne od kredita i stranog kapitala. Mnoge od novonastalih državica srozanih ekonomija i još sumnjivijih demokratija, u kojima cveta siromaštvo najširih slojeva, privredni kriminal i korupcija vladajućih struktura, vrlo dobro svedoče o rezultatima pomno planirane politike Illuminata.

Recept je jednostavan i vrlo efikasan - dovesti na vlast vladajuću strukturu koja, po pravilu, brine isključivo o svojim interesima, a istančanim smislom za pljačku državne imovine za nekoliko godina bezobzirno i u potpunosti ekonomski upropasti vlastitu zemlju. Tada se za sopstvene greške i kriminalne radnje pronalaze fantomski krivci koji ne postoje, ekonomski kolaps putem kontrolisanih medija šminka se i pokušava prikazati kao ekonomski procvat, ali ta kratkoročna politika ne daje rezultata, jer realnost je sasvim drugačija a ekonomski zakoni neumoljivi.

U grčevitim pokušajima očuvanja vlasti i hitne potrebe za novcem, preostala imovina rasprodaje se stranim kompanijama (uključujući delimično i onu već preotetu), sa stranim preduzećima zaključuju se „poslovi veka” (često u korist vlastite štete) i slično. Kada vladajuća struktura dovede zemlju na rub egzistencije, a time konačno ugrozi i svoj vlastiti položaj, na sceni se pojavljuju pravi gospodari.

Tada se, zavisno od potrebe, vlada ili ruši (ima nekoliko načina), ili se zemlji odobravaju simbolični krediti kojima vlada nastoji da sanira ono najnužnije, istovremeno putem medija prikazujući te kredite kao predznak još boljih vremena koja uskoro treba da nastupe. No, zapravo, vladajuća struktura pretvorena je u poslušnu marionetu koja je u svetskim političkim krugovima beznačajan faktor, koja po svaku cenu želi da zadrži vlast, pa stoga pristaje na sve ustupke koji se od nje zatraže, i kojom upravlja strani kapital koji kontrolišu Illuminati.

KO SU ILLUMINATI I KADA SU NASTALI

U senci svake vlade Sjedinjenih Američkih Država već duži niz godina deluje manja grupa ljudi čiji je jedini i isključivi cilj - zagospodariti svetom i uspostaviti „Jednu Svetsku Vladu”. Da bismo dobili potpuniju predstavu o toj velikoj zaveri, potrebno je da se vratimo unazad sve do sredine XVIII veka, kada je i nastala ideja čija se realizacija bliži svom kraju.

Pojam Illuminati (Prosvetljeni) uveo je 1760. godine katolički sveštenik Adam Weishaupt. Nedugo zatim napustio je Katoličku Crkvu i osnovao pokret istomišljenika (1. maja 1776. godine) pod istim imenom, koga su finansirali internacionalni bankari.

Od tada, počevši s Francuskom revolucijom, iza svakog svetskog sukoba stoje Illuminati i njihov kapital. Budući da su uskoro postali previše poznati i zbog svojih ideja i planova ozloglašeni, Illuminati započinju delovanje pod raznim drugim imenima, no suština njihovih aktivnosti ostaje nepromenjena. Reč Illuminati Weishaupt je odabrao, kako je i sâm objasnio, zbog toga jer je ta reč izvedena iz pojma Lucifer (Svetlonoša), te da ona označava ljude koji su „nosioci svetla”.
 
Weishauptov generalni plan bio je kontrola vladajućih struktura u većini zemalja i uništenje svih religija. Inspiraciju je crpeo iz luciferskih tekstova i učenja koja je prihvatio još kada se nalazio u redovima Katoličke crkve. Smatrao je da svoj cilj može postići isključivo ako se narodi pretvore u suparničke tabore koji bi se razlikovali politički, socijalno i ekonomski. Kada bi to bilo postignuto, bilo bi potrebno isprovocirati sukobe, istovremeno naoružavajući obe strane. Ratni sukob iscrpeo bi sve učesnike, a postupno bi slabile i njihove vlade kao i verske institucije.

Današnje aktivnosti Illuminata u svojoj osnovi nimalo ne odstupaju od Weishauptove ideje.

PLAN OPERACIJE

Osnovna obeležja aktivnosti Illuminata:

1. Podmićivanja i ucene uticajnih političara i ostalih ljudi na visokim položajima, u svrhu postizanja potpune kontrole nad njima. Jednom uhvaćena u mrežu Illuminata, osoba je primorana da postupa kako joj se naredi, jer u protivnom sledi kazna - finansijska ili politička propast, diskreditacija u javnosti, fizička pretnja (uključujući i članove porodice), pa čak i smrt.

2. Pripadnici Illuminata koji obavljaju dužnost profesora na raznim Univerzitetima, odabiraju studente s natprosečnim intelektualnim sposobnostima, kao i one koji dolaze iz bogatih i uticajnih porodica. Njima se poklanja naročita pažnja i oni se usmeravaju prema Internacionalizmu. Dodeljuju im se posebne stipendije, odvajaju se od ostalih studenata u nameri da steknu svest o sebi kao o izuzetnim osobama čije je pravo da vladaju onima koji su manje nadareni od njih.

3. Sve uticajne osobe koje potpadnu pod kontrolu Illuminata, uključujući i posebno obučavane studente, u vladama i crkvenim organizacijama odabranih zemalja, deluju „iz senke”, najčešće kao raznorazni savetnici. Na taj način, dugoročno, prihvaćeni od onih koji odlučuju, sprovode tajni plan Illuminata.

4. Nad velikim novinskim izdavačkim kućama potrebno je uspostaviti kontrolu, stoga se odabrani pripadnici Illuminata promovišu za njihove vlasnike. Isti je slučaj i sa nacionalnim TV stanicama.

Uzevši u obzir ove četiri navedene tačke i situaciju koja vlada u masovnim medijima i svetskim političkim strukturama, mora se priznati da su Illuminati u ostvarivanju svog plana vrlo uspešni. Iako prosečni konzument vešto zapakovanih informacija toga nije svestan, svetski mediji su, uključujući i Internet, gotovo u potpunosti kontrolisani. Isti je slučaj i sa vladama gotovo svih zemalja. Baš kako je daleke 1760. Weishaupt i planirao.

Vratimo se počecima Illuminata.
 
Budući da su Velika Britanija i Francuska na izmaku XVIII veka bile najveće svetske sile, Weishaupt je naredio Illuminatima da podstaknu i izazovu kolonijalne ratove, u nameri da se što više oslabi Britanska Imperija. Francuska revolucija imala je istu svrhu - slabljenje Francuske Imperije. Francuska vlada odbila je da poveruje u postojanje Illuminata i njihov plan o početku revolucije koja je trebala da započne 1789, mada je još 1784. godine videla tajni dokument u kome se to navodi i koga joj je Bavarska vlada dala na uvid. Priča je interesantna.

1784. godine Weishaupt je Illuminatima izdao naredbe za početak Francuske revolucije. Nemački pisac Zwack te je naredbe, uključujući i celu priču o Illuminatima i ostalim Weishauptovim planovima, pretočio u formu priče i napisao je knjigu. Kopija te knjige poslata je francuskim Illuminatima na čijem je čelu bio Robespierre, koga je Weishaupt odabrao da započne revoluciju. Čoveka koji je iz Nemačke u Francusku nosio kopiju knjige, izvesnog Lanzea, ubila je munja, a policajci koji su pronašli mrtvo telo i knjigu, odneli su je nemačkim vlastima.

Nakon pažljivog proučavanja sadržaja knjige, bavarske vlasti naredile su policiji pretres Weishauptove novoosnovane lože Veliki Orijent, uključujući i domove najuticajnijih članova. Svi pronađeni dokazi govorili su u prilog tome da se u pronađenoj knjizi nalaze planovi o budućim ratovima i revolucijama.

Godine 1785. bavarska vlada stavila je Illuminate van zakona i zatvorila ložu Veliki Orijent. Godine 1786. javno su objavili detalje zavere u knjizi „Originalni rukopis sekte Illuminati”. Kopije knjige poslate su svim poglavarima evropskih crkava, kao i svim vladama. Međutim, uticaj i moć Illuminata bili su vrlo veliki, tako da je upozorenje bilo uglavnom ignorisano. Bez obzira što su Illuminati stavljeni van zakona, nastavili su sa svojim delovanjem.

U to vreme Weishaupt je naredio Illuminatima da se infiltriraju u Masonske lože, jer je smatrao da su se jedino Masoni pokazali kao pravi internacionalisti. Budući da je dobro poznavao Johna Robinsona, profesora filozofije na Edinburg University i škotskog masona visokog stepena, odlučio je da ga upozna sa svojim idejama i planovima.

Robinson je u Weishauptu prepoznao suparnika, obzirom na planove koje je ovaj imao, ali odlučio je da ćuti i da započne saradnju s njim. Francuska revolucija započela je 1789. godine, baš kako je Weishaupt i odredio. Ali tada je Robinson odlučio da upozori ostale vlade šta im Weishaupt sprema. Iduće godine objavio je knjigu „Dokazi o zaveri protiv vlada i religija”, ali knjiga nije pobudila previše pažnje jer je malo ko verovao da se u tekstu iznose stvarne činjenice. Naravno, Weishauptu je to išlo u prilog.

NAPOLEONOVI RATOVI

Ljudi koji su upravljali Francuskom revolucijom odlučili su da krenu dalje, stoga su započeli sukob širih razmera - Napoleonove ratove. Iskoristili su situaciju u kojoj je jedan deo bankara finansirao Napoleona, dok su drugi finansirali Britaniju, Nemačku i ostale zemlje, ali ono što je bilo ključno bila je činjenica da su svi bankari primali naredbe od Illuminata.

Neposredno nakon početka Napoleonovih ratova, Illuminati su uvideli da će sve zemlje učesnice ratova ubrzo početi da razmišljaju o primirju, jer sukobi su bili ekonomski vrlo iscrpljujući. Odlučili su da organizuju sastanak koji je postao poznat pod imenom „Bečki Kongres”. To je, zapravo, bio njihov prvi pokušaj uspostavljanja jedne svetske vlade, odnosno saveza naroda. Njihova pretpostavka da će prezaduženi vladari pristati na njihove uslove i zajednički dogovor bila je tačna, no Ruski car se žestoko usprotivio bilo kakvom savezu. Besni bankari zakleli su se da će jednog dana uništiti I Cara i celu njegovu porodicu, što je i učinjeno 1917. godine.

Ovde treba napomenuti da su ciljevi Illuminata bili dugoročni i pomno planirani. Zavere bilo koje vrste najčešće su kratkoročne i njihov se cilj ostvaruje u relativno kratkom roku, no to pravilo za Illuminate ne važi. Pripadnici Illuminata u potpunosti su predani svom cilju koji mora biti postignut, nezavisno od toga koliko je za to potrebno vremena.

Ruski Car i njegovi protivnički stavovi na Bečkom Kongresu nisu nimalo pokolebali Illuminate. Shvatajući da se, trenutno, ideja jedne svetske vlade ne može ostvariti, odlučili su da uspostave još jaču kontrolu ekonomija svih evropskih zemalja.

Nakon konferencije u Beču, internacionalni bankari su (odredbom Illuminata) prisilili Britaniju da osnuje novu „Bank of England”, koju su u potpunosti kontrolisali, a koja je pod njihovom kontrolom još i danas.

Weishaupt je umro 1811. godine, a neposredno pre smrti pripremio je plan koga su Illuminati uspešno sprovodili u delo.
 
REVOLUCIONARNI PROGRAM

Karl Marx je 1848. godine napisao „Komunistički Manifest”, na zahtev i pod kontrolom jedne grupe Illuminata, dok je Karl Ritter, profesor na Frankfurtskom Univerzitetu, napisao anti-tezu, takođe na zahtev i pod kontrolom jedne druge grupe Illuminata. Ideja je bila sledeća - iskoristiti različitost ideologija i time svrstati čovečanstvo u dva suprotna tabora, te potencirati međusobne razlike koje bi dovele do sukoba širokih razmera.

Nakon što je Ritter preminuo, njegov rad nastavio je nemački filozof Friedrich Wilhelm Nietzsche. Njegov zadatak bio je razvijanje ideje rasizma i nacizma, što je kasnije iskorišćeno u Prvom i Drugom Svetskom Ratu.

Godine 1834. italijanski revolucionarni vođa Giuseppe Mazzini bio je odabran od strane Illuminata da predvodi revolucionarni program širom sveta. Nekoliko godina pre nego što je preminuo (1872.), Mazzini je u Illuminate uveo američkog generala Alberta Pikea, koga je fascinirala ideja o jednoj svetskoj vladi. Uskoro je postao ključna figura pokreta Illuminati, te je sastavio nacrt budućih svetskih ratova i revolucija.

SVETSKI RATOVI

Prvi Svetski rat trebalo je, između ostalog, da sruši ruskog Cara, kako su Illuminati i planirali. Prema planu Illuminata, Rusiju je trebalo pretvoriti u ateističku i komunističku zemlju. Kada bi to bilo postignuto, Komunizam bi se postupno širio, slabeći crkvene institucije širom sveta.

Drugi Svetski Rat trebalo je da izbije kao sukob između fašističke ideologije i ostatka sveta. Internacionalni Komunizam trebalo bi da postane snažan isto kao i ostatak hrišćanskog sveta. Kada bi to bilo ostvareno, manipulacija obema stranama ne bi predstavljala problem za Illuminate.

Treći Svetski Rat trebalo bi da izbije između Muslimana i ostatka sveta. Sukob bi bio vrlo iscrpljujući - fizički, psihički, ekonomski i duhovno. Po njegovom završetku, pozornica na koju bi nastupila Jedna Svetska Vlada bila bi pripremljena.

JEDNA SVETSKA VLADA

U posljednjoj fazi zavere, Jedna Svetska Vlada sastojala bi se od nekoliko diktatora - članova Ujedinjenih Nacija, Veća za Inostrane Poslove (američka grupa Illuminata), nekolicine najbogatijih ljudi sveta, i naučnika koji su svojim radom dokazali odanost Illuminatima. Ostatak sveta bio bi organizovan u saveze pod totalnom kontrolom Jedne Svetske Vlade.

Neposredno nakon Prvog Svetskog Rata, Illuminati su u SAD-u osnovali Veće za Inostrane Poslove kojim upravljaju još i danas. U Velikoj Britaniji deluje Britanski Internacionalni Institut, takođe zasnovan i vođen od strane Illuminata. U sklopu tih organizacija postoje i neke manje, no Illuminati upravljaju svakom od njih.

E, sad, ima ljudi koji ne veruju da Illuminati uopšte postoje. Kako da ih razuverimo?

http://www.illuminati.org

Ako malo bolje pročitamo početak ovog teksta, videćemo da su se u Srbiji dogodile sve katastrofe koje su planirane da se širom sveta događaju u delovima. Zanima me, šta mislite, zašto Srbiju i srpski narod nijedna od njih nije zaobišla?
 
Postoji verovanje da oni vladaju svetom, da su oni ti koji povlače figure na svetskoj šahovskoj tabli.

Koliko pojedinci Iluminate shvataju za ozbiljan i jak “Red“ govori jedna rečenica na koju sam naišao a koja kaže: “Ja nisam mason, ja sam Iluminat, a nama masoni konobarišu“. Kako god da ste shvatili ovu rečenicu ona izvuče kiseo osmeh. Bez obzira da li neko veruje u njihovo postojanje danas ili ne Iluminati imaju svoju istoriju.

Zahvaljujući doktorskom radu iz 1914.godine Renea le Forestija (istaknuti istoričar masonerije) istorija i pozadina bavarskih Iluminata je skoro do tančina poznata. Ovaj njegov doktorat koji se bavio Iluminatima imao je 700 stranica i sadržao je podatke iz nemačkog arhiva i ostalih dokumenata. Njegovo delo je opšte prihvaćeno i ne može se dati neka ozbiljnija zamerka, jer delo obrađuje istoriju Iluminata a ne njihovu filozofiju.

Bavarska je u drugoj polovini XVIII veka bila katolička kneževina u većinski protestantskoj Nemačkoj i predstavljala je mesto u Evropi na kome se uglavnom čuva duh katoličke reforme i razdoblje baroka. Kulturom i obrazovanjem je dominiralo Isusovo društvo gde bivši isusovci ostaju sa uticajem i posle ukidanja njihovog reda 1773. godine. U tim vremenima crkva vodi borbu protiv prosvetiteljstva i brojne knjige koje slobodno kruže Nemačkom u Bavarskoj su bile zabranjene. Centar otpora u Bavarskoj protiv crkve i prvenstveno njene zabrane u odnosu na prosvetiteljske knjige i dela je bio na univerzitetima.

Na univerzitetu u Ingolšatu mladi advokat, nekadašnji isusovački učenik, Adam Vajshaupt je u svojoj 25 godini postao profesor prava, a u 27 godini dekan Pravnog fakulteta. Vajshaupt povučen svojim shvatanjima i interesima (koji su se odnosili na zadržavanje stolice dekana) osniva sopstveno tajno društvo. Kao potporu i ohrabrenje za takav njegov naum pružio mu je njegov učenik, osamnaestogodišnji Anton fon Masenhauzen.

I tako 1.maja 1776.godine Vajshaupt u svojoj kancelariji univerziteta okuplja Masenhauzena i još trojicu studenata i osniva red koji je nazvao latinskim nazivom Illuminati, a pojam “bavarski“ biće dodat kasnije kako bi se razlikovao od šire pojave iluminizma. Iako su imali samo 5 članova, red je bio već podeljen u “areopag“ (sud), koji su činili Vajshaupt, Masenhauzen i Maks Merc, i “novajlije“, kojima se moralo govoriti da Iluminati imaju za sobom već vek istorije, mnoge članove izvan Ingolšata i slično. Svaki član je uzeo ime iz istorije ili mitologije: Vajshaupt postaje “Spartak“, a Masenhauzen “Ajaks“. Masenhauzen je dosta učinio na regrutovanju novih članova u Red; među njegovim vrbovanim bio je i plemić Franc Ksavir fon Cvak, koji će postati desna ruka Vajshaupta i zauzeti mesto Masenhauzena.

Za dve godine red je imao 27 članova raspoređenih u 6 loža ili “zapovedništava“.
Vajshaupt je imao negativne kritike u vezi sa masonerijom i iako je imao mogućnosti nije želeo da pristupi masonskoj loži. Međutim, negde oko 1781. godine Vajshaupt pokušava da uspostavi jedan skoro masonski sistem, uz obrede inicijacije i tri stepena, koji su vrlo podsećali na masonske osnovne stepene. Uveo je i nadzor nad pripadnicima, Quibus licet: “Rezervisano za one kojima je dopušteno da ih čitaju“, tajne beležnice, u koje su pristalice zapisivale svoja kulturna i duhovna iskustva, a Vajshaupt je imao pravo da ih pregleda i čuva.

imam samo jedno pitanjce
gde si to našao ovu izjavu ? daj izvor da i mi pročitamo
iz doktorskog rada gospodina Forestija nije

p.s ako se već ozbiljno interesuješ za ovu tematiku onda si sigurno već shvatio da medju masonima a ni iluminatima nema neodmerenih izjava
 
Još jedan klon onog diskutabilnog Iluminata...
Svakako ne učestvuju na forumima
sml (12).gif

...par napaljenih klinaca...
 
REVOLUCIONARNI PROGRAM
http://www.illuminati.org

Ako malo bolje pročitamo početak ovog teksta, videćemo da su se u Srbiji dogodile sve katastrofe koje su planirane da se širom sveta događaju u delovima. Zanima me, šta mislite, zašto Srbiju i srpski narod nijedna od njih nije zaobišla?

I mene to zanima. Pod pretpostavkom da je tacno da Iluminati upravljaju postavlja se pitanje zasto nas toliko ne vole. Je l zato sto smo buntovnici? Ili mozda se ne radi o tome da nas ne vole zato sto smo Srbe vec zato sto zivimo na prostoru koji je namenjen nekima drugima...
 

Back
Top