JAVA
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: JAVA

  1. #1
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    432
    Reputaciona moć
    55

    Podrazumevano JAVA

    Jel zna neko neki dobar program (compiler) za JAVU???
    Java Development Kit (JDK) je glup, odnosno mora se kompajlovati iz DOS-a (barem moja verzija)! Meni treba nesto jednostavno i brzo na klik misa! Napisem program kliknem na compile ili sl. i da bude gotovo, a ne da ulazim u DOS i da tamo kucam neke komande kao sto su "javac" itd.
    Ako neko zna neki dobar neka mi kaze ime ili jos povoljnije da mi da link ka adresi!

    Unapred hvala!!!



  2. #2
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Imas mnogo Java IDE-a. Po meni jedan od najboljih je JCreator.

    Postoji u LE (free) i Pro (komercijalnoj) varijanti.

    Pro verzija ti daje neke stvari koje nedostaju u onoj osnovnoj za prilicno pristojnu cenu, ali i Free varijanta sasvim upotrebljiva.

    Mozes ga skinuti sa: http://www.jcreator.com/

    Zaista, jedan od retko dobrih Java IDE-a.

  3. #3
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    432
    Reputaciona moć
    55

    Podrazumevano

    Hvala!!!

  4. #4
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    ma kakav jcreator, to je malo bolji notepad

    bolja ti je eclipse-a, em besplatna em imash precice i sve sto ti treba da se ne mucis sa pamcenjem svih gluposti(gomila klasa i metoda) kojih u javi hvala bogu ima previshe

    jedini problem je kako ces je nabaviti posto je ona 50ak mb zapakovana sa svim pluginovima

    a dobar ti je i jbuilder samo sto se on placa, sem ako ne nadjes pirata

  5. #5
    Zainteresovan član Stimpson J. Cat (avatar)
    Učlanjen
    07.03.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    165
    Reputaciona moć
    52

    Podrazumevano

    Sticajem okolnosti, radio sam sa dosta Java alata, jos od J++ (seca li se neko ovoga? :wink: ), JBuildera, Eclipsea, JDevelopera, itd. Od kako sam poceo da radim sa Idea-om, nista mi vise ne treba. Doduse, integracija sa aplikativnim serverima nije bas najbolja (osim sa Tomcatom), ali sve ostalo ima. Od verzije 4 cak i podrsku za rad sa GUI-em. Nije besplatna, ali to u nasim uslovima nije glavni parametar Ako ti 58MB nije problem, pogledaj www.intellij.com

  6. #6
    Početnik
    Učlanjen
    30.12.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    25
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Ako mislish profesionalno da se bavish time, samo je jedan u opciji - tata za sve JBuilder , posljednja verzija JbuilderX (10) Enterprise edition oko 185 Mb, trial verzija ima na Borlandu, a onda potrazhi malo po netu i nadji crack

    Ja koristim Jbuilder josh od verzije 3 i svashta sam josh probao, ali on je jednostavno najbolji!

  7. #7
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    JCreator je daleko vise od notepada. Ne kazem da je kompleksniji recimo od IDEA-e, pa cak i Eclipse-a, ali postoji nesto sto ga odvaja od ovih.

    Isti je pisan u C++-u. Koristi standardan winapi, i radi neverovatno brzo u odnosu na IDEA-u ili Eclipse koji su pisani u Java-i.

    Imam veliku averziju prema GUI programima pisanim u Java-i, jer opasno sporo rade za moj ukus, a i swing nije bas najsrecnije resenje za GUI. IntelliJ IDEA je stvarno dobar IDE, to je neosporno... daleko bolji i robusniji od Borland JBuilder-a i Sun Forte/J-a (NetBeans), ali cinjenica da je pisana u Java-i je odmah stavlja na dno moje liste.

    Isto se odnosi i na Borland JBuilder, Eclipse, Forte/J itd. ... Svi oni su pisani u Java-i da bi obezbedili portabilnst svog softvera za male pare. Ali time se degradiraju performanse i sam vizuelni izgled (dobro, ovo je vec subjektivno misljenje)...

    Probajte bilo koji IDE pisan u C++-u, pa cak i Delphi-ju, pa uporedite performanse sa onima pisanim u Java-i...

    Jednostavno, mislim da Java nije srecna solucija za robusne GUI aplikacije, i zato cu uvek preporuciti nesto sto ne zahteva interpreter da bi radilo...

    Da se razumemo, meni su i Java i Perl jedni od omiljenih jezika, ali ih jednostavno ne vidim kao jezike za razvoji kompleksnih GUI aplikacija bas zato sto se pustaju preko interpretera, a nisu direktno prevedene u masinski kod. Ima mnostvo zanimljivih Java i Perl/Tk programa, ali jednostavno, brzina se ne moze porediti sa onime sto nude ne-interpretirani programi.

    Uostalom, osoba koja je postavila pitanje nije cula ni za jedan od ovih, sto ga samim tim svrstava na nivo pocetnika, a pocetnicima je zaista nepotreban kompleksan paket poput IDEA-e.

  8. #8
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    jeste tacno to sto ti kazes da je bilo sta pisano u bilo kom jeziku sem u javi brze zato ste se prevodi na masinski jezik, ali kad sedne pocetnik za komp pa uzme javu.......pa kako se beshe ono zove klasa koja radi ovo, koja radi ono......cekaj da nadjem knjigu (koja je obicno oko 1000 strana), pa na kojoj beshe ono strani.......i tako prodje 5-10 minuta najmanje..... a ti lepo u eclipsi ili builderu stisnes ctrl+space i razne precice i vec si nashao sta ti treba..........a ovo za interpretere, bez ljutnje ali otkrio si toplu vodu.... svako zna da se interpreterski jezici izbegavaju, a u njima se posebno izbegavaju petlje a kamoli gui....to bi valjda svi trebalo da znaju

  9. #9
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio milos12345
    jeste tacno to sto ti kazes da je bilo sta pisano u bilo kom jeziku sem u javi brze zato ste se prevodi na masinski jezik, ali kad sedne pocetnik za komp pa uzme javu.......pa kako se beshe ono zove klasa koja radi ovo, koja radi ono......cekaj da nadjem knjigu (koja je obicno oko 1000 strana), pa na kojoj beshe ono strani.......i tako prodje 5-10 minuta najmanje..... a ti lepo u eclipsi ili builderu stisnes ctrl+space i razne precice i vec si nashao sta ti treba..........a ovo za interpretere, bez ljutnje ali otkrio si toplu vodu.... svako zna da se interpreterski jezici izbegavaju, a u njima se posebno izbegavaju petlje a kamoli gui....to bi valjda svi trebalo da znaju
    Pa sto se class-explorera, auto-complete, code-hint i slicnih funkcija tice, JCreator to ima, i radi savrseno dobro. Prednost navedenih (posebno IDEA-e) IDE-a je u tome sto imaju kompleksne debuger-e, code bookmarks & analysis, ongoing syntax check i slicne funkcije koje zaista umeju da ulepsaju zivot... Medjutim, pocetnik nece moci da iskoristi ni 10% JCreator-a, a kamo li kompleksnijih resenja.

    Pa stoga, zasto ne preporuciti nesto sto najstabilnije i najbrze radi od svih, a pokriva gotovo sve potrebe?

    I nisam otrkio toplu vodu, ali ima ljudi koji se kunu u sisteme pisane u programima koji se interpretiraju (Java, Perl, Python, Tcl itd.), i koji tvrde da isti rade sasvim zadovoljavajuce brzo u odnosu na svoje ne-interpetirane kolege, pa sam morao to da naglasim unapred da ne bude: A sta ti imas protiv Java programa?

    Poz.

  10. #10
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    imam protiv jave.......mnogo je ruzna i to sto kazu da su cisto objektni jezici u skladu sa covekovim razmisljanjem samo vishe pravi probleme (bar meni)....mnogo mi je logicnije razmisljanje u c++

  11. #11
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio milos12345
    imam protiv jave.......mnogo je ruzna i to sto kazu da su cisto objektni jezici u skladu sa covekovim razmisljanjem samo vishe pravi probleme (bar meni)....mnogo mi je logicnije razmisljanje u c++
    Ma nisam pitao tebe sta imas protiv Java-e, vec mene to pitaju kad kazem da jednostavno ista nije savrseno resenje za GUI.

    Java je jako mocna stvar kada se koristi za ono sto je namenjena, ali se to retko kad desava. Ljudi misle da mogu da nauce jedan jezik i da njime pokriju sve potrebe programiranja. Takav jezik ne postoji (postoji doduse, assembly, ali tesko da ce iko raditi ista sem osnovnih biblioteka i optimizacije u istom).

    To sto je cisto OOP jezik, meni ne smeta. Smeta mi to sto ljudi misle da je OOP uvek napredniji od standardnog proceduralnog programiranja, sto je daleko od istine. Sve ima svoju upotrebu, i zato se C++ (pored toga sto se prevodi u masinski jezik) toliko i koristi: daje ti mogucnost kombinovanja OOP i PP. Neke stvari je lakse odraditi proceduralno, neke objektno, neke ce brze raditi kao proceduralne, neke kao objektne... Sve je relativno...

    Na OOP polju, Java je podjednako napredna kao i C++, e sad, sto se ista interpretira, to je vec druga stvar. Ta stvar je bar omogucila visoku portabilnost (ono sto Micros~1 sada pokusava da uradi sa .NET-om).

    Cak ni sintaksa nije ruzna po tom pitanju, jer je dosta toga pozajmljeno iz C++-a sa glavnim odrednicama ECMAScript standarda.

    No to vec i nije tema ove rasprave... Covek je trazio Java IDE, ja sam preporucio onaj koji najbolje radi, i koji je i vise nego dovoljan za potrebe pocetnika.

  12. #12
    Početnik
    Učlanjen
    30.12.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    25
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Incognito
    JCreator je daleko vise od notepada. Ne kazem da je kompleksniji recimo od IDEA-e, pa cak i Eclipse-a, ali postoji nesto sto ga odvaja od ovih.

    Isti je pisan u C++-u. Koristi standardan winapi, i radi neverovatno brzo u odnosu na IDEA-u ili Eclipse koji su pisani u Java-i.

    Imam veliku averziju prema GUI programima pisanim u Java-i, jer opasno sporo rade za moj ukus, a i swing nije bas najsrecnije resenje za GUI. IntelliJ IDEA je stvarno dobar IDE, to je neosporno... daleko bolji i robusniji od Borland JBuilder-a i Sun Forte/J-a (NetBeans), ali cinjenica da je pisana u Java-i je odmah stavlja na dno moje liste.

    Isto se odnosi i na Borland JBuilder, Eclipse, Forte/J itd. ... Svi oni su pisani u Java-i da bi obezbedili portabilnst svog softvera za male pare. Ali time se degradiraju performanse i sam vizuelni izgled (dobro, ovo je vec subjektivno misljenje)...

    Probajte bilo koji IDE pisan u C++-u, pa cak i Delphi-ju, pa uporedite performanse sa onima pisanim u Java-i...

    Jednostavno, mislim da Java nije srecna solucija za robusne GUI aplikacije, i zato cu uvek preporuciti nesto sto ne zahteva interpreter da bi radilo...

    Da se razumemo, meni su i Java i Perl jedni od omiljenih jezika, ali ih jednostavno ne vidim kao jezike za razvoji kompleksnih GUI aplikacija bas zato sto se pustaju preko interpretera, a nisu direktno prevedene u masinski kod. Ima mnostvo zanimljivih Java i Perl/Tk programa, ali jednostavno, brzina se ne moze porediti sa onime sto nude ne-interpretirani programi.

    Uostalom, osoba koja je postavila pitanje nije cula ni za jedan od ovih, sto ga samim tim svrstava na nivo pocetnika, a pocetnicima je zaista nepotreban kompleksan paket poput IDEA-e.

    Ma dajte o chemu prichamo? Performanse chega? Kompajliranja?
    Imam projekte u Jbuilderu od par stotina klasa i kompajliraju mi se za cca 10 - 15 sek. Shta je tu sporo?
    A java kod kao kod, radice istom brzinom ma na chemu god bio kompajliran!

  13. #13
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio mzeljko
    Ma dajte o chemu prichamo? Performanse chega? Kompajliranja?
    Imam projekte u Jbuilderu od par stotina klasa i kompajliraju mi se za cca 10 - 15 sek. Shta je tu sporo?
    A java kod kao kod, radice istom brzinom ma na chemu god bio kompajliran!
    Govorim o brzini samog interfejsa/IDE-a... Kompajler je isti pa je isti (javac), isto sporo ce kompajlirati bilo koji IDE.

    Interfejs je problem... reagovanje na komande, podizanje samog interfejsa, razni problemi sa istim...

    Govorim o tome u cemu su pisani ti IDE-i, a ne sta pises u njima...

  14. #14
    Početnik
    Učlanjen
    30.12.2003.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    25
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Incognito
    Citat Original postavio mzeljko
    Ma dajte o chemu prichamo? Performanse chega? Kompajliranja?
    Imam projekte u Jbuilderu od par stotina klasa i kompajliraju mi se za cca 10 - 15 sek. Shta je tu sporo?
    A java kod kao kod, radice istom brzinom ma na chemu god bio kompajliran!
    Govorim o brzini samog interfejsa/IDE-a... Kompajler je isti pa je isti (javac), isto sporo ce kompajlirati bilo koji IDE.

    Interfejs je problem... reagovanje na komande, podizanje samog interfejsa, razni problemi sa istim...

    Govorim o tome u cemu su pisani ti IDE-i, a ne sta pises u njima...
    Ne znam prijatelju na kakvom si hardveru ti isprobavao Jbuilder ali meni radi veoma brzo... mozhe i na 256 MB a leti na 512 MB.
    Inache od jave zhivim zadnjih 4 - 5 godina i Jbuilder mi je osnovni alat...

  15. #15
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio mzeljko
    Ne znam prijatelju na kakvom si hardveru ti isprobavao Jbuilder ali meni radi veoma brzo... mozhe i na 256 MB a leti na 512 MB.
    Inache od jave zhivim zadnjih 4 - 5 godina i Jbuilder mi je osnovni alat...
    Radim ja na svakakvom hardveru, i pisem za svakakve platforme. I ako mi treba PIV 3.2GHz w/ 1GB RAM-a da bi mi program normalno radio, tj. da bih mogao da komforno programiram u njemu, tesko da mogu da to nazovem dobrim programom. Programerske masine uopste nisu jake, niti trebaju da budu jake, u odnosu na njihove kolege graficare.

    Razumem ja tvoju pristrastnost, jer i sam kazes da od toga zivis zadnjih 4-5 godina, i razumem ja vezivanje za neki alat na koji se covek navikne, ali cinjenice su cinjenice. Pa dobar deo mojih finansija u poslednjih par godina cine stvari radjene u Perl-u, Flash-u i Director-u, ali bi zaista bilo smesno da kazem da je IDE napisan u necemu takvom dobar... On moze da ima dobre funkcije, moze da bude jako inventivan, ali jednostavno, sve sto se interpretira radi lose u odnosu na ne-interpretirane kolege.

    Pa kad na to dodas Java-in swing umesto koriscenja standardnog winapi-ja koji se ucitava zajedno sa OS-om (zato ucitavanje istog ume da potraje), sto se moze opravdati portabilnoscu ali nikako brzinom i performansama, dobijas GUI koji se 2 puta ucitava (prvo OS-ov, a onda od samog programa), pa je logicno ocekivati slabije performanse... a to je samo to se tice GUI-ja... Napravi standardnu hello world aplikaciju u C++-u i Java-i, lepo kompajliraj pa startuj... onaj u C++-u ce se instantno pustiti i na 486-ici, dok onaj u Java-i mora prvo da startuje interpreter, pa onda da interpreter prevede komande u masinski jezik, pa da ih prosledi racunaru... Sve u svemu daleko slabije performanse... A kad umesas kompleksni GUI i funkcije, to postaje jos uocljivije...

    Nemam ja nista protiv JBuilder-a i/ili IntelliJ IDEA-e (ista je cak i bolja od JBuilder-a), ali po performansama ne mogu ni da pljunu pod prozor JCreator-u, koji je za potrebe pocetnika, a i profesionalnih programera sasvim zadovoljavajuci paket, koji ce bez problema raditi i na P1 200MHz w/ 64MB RAM-a...

    Dakle, ovde govorim o performansama a ne kompleksnosti... JCreator bi bio sporiji kad bi imao sve funkcije koje IDEA ima, ali bi i dalje bio neuporedivo brzi po odzivu i samom radu od nje...

    A kompajliranje ce ici isto kao i sa svakim IDE-om (dobro, mozda malo brze zbog brzeg pozivanja shell komandi i sl, ali ne dovoljno primetno) jer se koristi standardni javac iz JDK paketa u svima njima.

    Poz.

Slične teme

  1. java
    Autor johnatan zebina u forumu Softver
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 02.05.2004., 04:19
  2. java
    Autor bata djora u forumu Programiranje
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 01.05.2004., 12:30
  3. Java
    Autor Red_Zmaja u forumu Web dizajn
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 10.03.2004., 02:36
  4. java
    Autor grt u forumu Mobilna telefonija
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 09.03.2004., 08:54
  5. Java
    Autor Jane u forumu Mobilna telefonija
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 08.03.2004., 17:59

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •