PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  On je bio jedan zreo dlakavi dvonožac u punoj životnoj snazi. Stanovao je u pećini, zajedno sa mnogobrojnim članovima šire familije. Ceo dotadašnji život provodio je uz plamen vatre, donet u pećinu jedanput kad su “zle sile” munjom spržile najviše drvo u okolini, koju su s vremena na vreme svi pomalo morali da hrane suvim granama. Da bi pobegao od dokolice često je sa svojim ocem krvlju ulovljenih zveri slikao po zidovima prizore iz svog svakodnevnog života. Odrasli muškarci takmičili su se ko će bolje da naslika bizone i njihove dvonožne predatore.

  Otkako je znao za sebe osećao je neopisiv strah od okolnih gustih šuma i njihovih krupnih četvoronožnih stanovnika, od provala oblaka i grmljavina. Prstima je uvijao svoju kosu i bradu, trebio buve i vaške, i katkad čupao svoje bolne i potamnele zube, od kojih bi neki iznova nicali. Razlikovao je dan od noći, Sunce od Meseca, oblake od zvezda i leto od zime. Razlikovao je i dobro od zla. U stvari, znao je šta treba a šta ne treba činiti svojim bližnjima, da bi se i oni tako ophodili prema njemu. (Na stranu to što je više puta, osetivši jak polni nagon, napastvovao svoje sestre i ostale rođake i prisiljavao ih na parenje.) Kada su dani bili dugi a vazduh topao silazio je do obližnje reke i kupao se u njoj, brao plodove i hranio se njima, i, uopšte, živeo bezbrižno. Kada su dani bili kratki, vazduh hladan, a zemlja pokrivena snegom, ogrtao je krzna ubijenih životinja i sa muškim rođacima odlazio u lov, kako bi imao šta da jede. Više je voleo duge dane i topao vazduh. Znao je, otprilike, da izračuna kada nastupa koji period. Nije još bio stasao za odabir ženke, koja bi mu izrodila decu. U svom kratkom životnom veku video je još i kako iz nabubrelih žena izlaze mali dvonožni čupavci slični njemu i ostalima, kako stariji čupavci prestaju da dišu i mrdaju, i kako ih potom odnose na jedno uzvišenje da ih proždru ogromne ptice oštrih, krivih kljunova. Bio je to težak i nezahvalan život. Ali svi koje je znao voleli su da žive.

  On je oduvek osećao kako se razlikuje od ostalih. Sporazumevao se sa njima kricima, kojima su jedni drugima davali do znanja šta žele i kako se osećaju, ali voleo je da se osami i da posmatra sve što ga okružuje. Mučio je sebe pitanjima ko je on, odakle je došao tu gde se nalazi, zašto je tu došao i gde će otići odatle. Bio je jedini dvonožac koji je razmišljao o tome.

  Najviše od svega voleo je da sedne na jedan kamen ispred pećine i da gleda oblake kako se kreću, preko dana, ili da se divi zvezdanom nebu, preko noći. Zbunjivala ga je pojava punog Meseca na vedrom nebu, koji je iz noći u noć postajao sve manji, da bi najzad sasvim iščezao. Ne bi ga bilo nekoliko noći, da bi se kasnije pojavio kao srp koji se sve više povećavao, da bi napokon ponovo postao pun krug. Uspeo je čak i da izračuna periode mesečevih promena, uz pomoć svojih deset prstiju. Ni to nije radio niko od njegovih bližnjih.

  Vremenom je zavoleo taj svoj kamen. U jednom trenutku poželeo je da ga ukrasi. Počeo je da ga obrađuje, udarajući ga sa strane kamičcima raznih oblika i veličina. To je dugo trajalo. Kamičci su mu se počesto lomili u rukama, dok bi ponekad sa njega otpalo po koje parče. Najzad, uspeo je da tako obradi svoj kamen da je bio savršen: napravio je kamenu kocku. Bio je zadovoljan. Voleo je da sedi na njoj, poguren, glave naslonjene na levu ili desnu šaku, i da razmišlja o sebi.

  Jednog popodneva, posle obilne kiše, Sunčevi zraci probili su oblake. Na nebu se pojavila duga. Dvonožni čupavci izašli su iz pećine i divili se ovoj prirodnoj pojavi.

  On je i ovog puta seo na svoju kamenu kocku i bacio pogled na dugu. I tada se dogodilo nešto neobično. Osetio je kako pored svog dlakavog, prljavog, smrdljivog i bolesnog tela poseduje i besmrtnu dušu. I kako je ta njegova duša otpala od neke praceline ili nad-duše. Duga je, zapravo, bila most između nad-duše i ostalih duša, most koji je bilo nemoguće preći.

  Pao je u trans. Našao se u nekom posve mračnom prostoru u kome je svetlucala jedna mala iskra. Njen bezvremenski mir poremetio je jedan jedini impuls koji ju je uzdrmao izazvavši eksploziju. Njeni delići su se raspršili na sve strane. Počelo je da teče vreme. Iz njene sredine izletelo je nebrojeno mnogo svetlosnih bića, koja su se tek probudila iz dugog sna izazvanog pređašnjim uništenjem potpune celine. Svi su pospani i polusvesni, svi osim jednog koji je za sve ovo vreme bio polubudan; on je bio jedini nosilac svetlosti dok su svi ostali spavali. Njegova želja da obnovi pređašnju potpunu celinu je i izazvala taj impuls. U desnoj ruci je nosio baklju. Oprživši najbliže oko sebe, razbudio ih je i proglasio ih svojim saradnicima. Bilo ih je dvanaest i svi postadoše visokosvesni. Ostali ostadoše polupospani. Svi se zadržaše oko nosioca svetlosti. Egzistiraše u dokolici, dok od ostataka praiskre svetlosti izgradiše bezbrojne svetove, skupine bleštavih i tamnih kosmičkih tela okupljenih u nebrojene galaksije. Na njima sami od sebe iznikoše raznorazni oblici organskog života. Želeći da napuste dokolicu duhovnog postojanja, jedanaestorica od dvanaest Lučonošinih apostola pobegoše u materijalne svetove odvedovši sa sobom tri četvrtine ostalih podanika svetlosti. Svi doživeše pád u bedu materijalnog postojanja. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Otvorivši oči, ponovo je ugledao dugu. Spoznao je sebe. Doživeo je prosvetljenje.

  Kao ošinut munjom, skočio je sa svoje kamene kocke i povikao:

  - Ja znam!

  Bio je lud od sreće. Njegovi najbliži ga nisu razumeli. Samo su se zgledali i, mumlajući i rokćući, zapitali se šta je s njim. A on je trčao niz livadu, prema reci, i vikao koliko ga grlo nosi. Iz grla su mu izvirale reči. Uplašio je sve ptice. Od njega pobeže i nekoliko rogatih četvoronožaca. Uskočivši u reku, na najnezgodnijem mestu, rasterao je sve ribe. Rečna matica ga je ponela nizvodno. Iz sve snage borio se da ostane na površini. Nije mogao da izađe iz reke. Uleteo je u brzake, povredivši udove, i sručio se niz vodopad. Mlatarao je rukama i nogama pokušavajući da pliva. Najzad se sasvim umorio, kad se reka umirila i kad je izašao na blatnjavu obalu. Bio je predaleko od svog doma, mokar, gladan i umoran.

  Pala je noć. Šume su bile pune divljih zveri. To ga je strahovito plašilo i zbog toga nije mogao da spava. Šćućurio se uz jedno drvo čekajući da svane i razmišljajući o onome što je video kroz dugu. Odvratni šumski krici remetili su mu razmišljanja.

  Odjednom, kao grom, usred noći, iznad gustih krošnja zablista jaka zelenkasta svetlost. Nedugo zatim začu se potmula tutnjava. Nedaleko od njega, sa neba se spusti neobična usijana lopta. Iz nje izađoše dvonožci, slični njemu, samo mnogo viši i svetliji, odeveni u bleštavu odeću.

  Ugledavši ih, on oseti dodatni strah i dade se u beg. Ali celo telo mu zatrese bol u zadnjici, kao da ga ubode nešto oštro. Zavrte mu se u glavi i, zateturavši se, prosu se na zemlju.

  Utonuo je u najblaženiji san u svom dotadašnjem bednom životu.

  Probudio se u nekom za njega krajnje neobičnom prostoru. Bio je okružen dvonožnim, kratko podšišanim, lepim stvorenjima svetle kože i plavih očiju. Naviknut na oči crne boje, sa strahom je posmatrao njihove nebo-plave vizire. Hteo je da im se suprotstavi, ali nije mogao. Ležao je na nečemu mekom, pokriven nekim nežnim pokrivačem, dok su mu noge i ruke bile vezane. Prostorija je bila osvetljena, tako da je mogao da uoči da na rukama, nogama i ostatku tela nema više dlaka. Imao je nešto tamniju boju kože od onih koji su ga okruživali. Osetio je i da mu je lice golo i da mu je kosa znatno lakša nego ranije. Sve u svemu, da nije bio vezan, osećao bi se veoma lepo.

  Primetivši da je došao sebi, svi se raziđoše. Kraj njega ostade samo jedna ženska osoba sa dugom žutom kosom. Svukla je svu odeću sa sebe i legla na njega. Nikada pre toga nije video zgodniju ženku. Opkoračila ga je i počela da se pari s njim. Uzbudila ga je, jer je navikao da se pari otpozadi, kao sve životinje. Nije se opirao i ona ga je odvezala. Zagrlio ju je oko struka.

  Oboje su svršili gotovo istovremeno. Ustali su sa ležaja. On je provirio kroz jedan prozorčić i video da se nalazi u vazduhu. Upravo je preletao svoju pećinu i video je neke svoje rođake. Nisu mu nedostajali.

  Nešto kasnije oboje su obukli istu odeću. Ona ga je upoznala sa još nekoliko pripadnika njegove vrste. Sporazumevao se sa njima retkim rečima koje je tek učio. (Od više instance, koja namerava da ovaj svet naseli podobnom rasom, ona mu je bila određena za suprugu. Novu rasu trebalo je stvoriti uparivanjem najboljih sinova i kćeri zemlje i najgorih sinova i kćeri neba. Najinteligentnijim i najnaprednijim žiteljima zemlje dodeljivani su mentalno zaostali i defektni žitelji neba. Niko od njih se nije ljutio: degenerici su bili fascinirani činjenicom da ih bilo ko hoće, dok su napredni stanovnici pećina smatrali da su se približili bogovima.) Pružila mu se i retka prilika da vidi njihovu decu. Neka od njih imala su plave oči.

  I tako je on postao član posade sinova neba. Leteo je zajedno s njima širom svog sveta i učio od njih. Bio je presrećan kad su mu se rodila deca sa plavim očima. Umro je u uverenju da će njegovo potomstvo biti bolje od njega.

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Dajte ljudi bar neki komentar na ovu kompleksnu temu, da ne stoji prazna. Evo daću vam podstrek. Ovaj tekst pisao sam posle jedne vizije, odnosno noćne more, kada sam sanjao da me je napala piramida iz Knez Mihajlove ulice. Vizija je izgledala ovako:

  Ime: PsihopatsMarionets.jpg
Pregleda: 1204
Veličina: 14,4 KB

 4. #4
  Ističe se
  Učlanjen
  07.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovde, sada
  Poruke
  2.224
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Какав си ти краљ...

 5. #5
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Života mi, sanjao sam i napisao ovo gore; mislim da mi je to bilo sećanje na jedan od prvih života na ovoj planeti, a možda i prvi. Reinkarnacija ti je čudo, reinkarnacija bez karme.

 6. #6
  Ističe se
  Učlanjen
  07.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovde, sada
  Poruke
  2.224
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Ако, ако, то кад сањаш, то неминовно мора бити сећање на прошли живот...

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Preko puta SANU imaš malu metalnu piramidu okrenutu stranama sveta. To je opštepoznata stvar. Stvarno mi nije jasno o čemu govoriš.

 8. #8
  Administrator tab503 (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  37.126
  Reputaciona moć
  5785

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  ona malesna piramidica te napala i ti se u*enjao od straha?

  ma daajjjj, ono bre sitno.

  ja sam po onoj slici ocekivao nesto grandiozno, nesto monumentalno, ono da ima
  Mess with the Best - Die Like the Rest

 9. #9
  Ističe se
  Učlanjen
  07.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovde, sada
  Poruke
  2.224
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Баш интересантно како човек који по цео дан размишља о пирамидама, ноћу сања исте... мислим, шта рећи.... феномен

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Lokacija
  JG = Ja*ques Gay
  Poruke
  130
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  ja inače isto imam običaj dok idem knezom da posmatram tu piramidu baš je zanimljiva čoveče u kom si ti bre tripu što ne budeš normalan?

 11. #11
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Ljudi upropastiste ovako dobru temu.

 12. #12
  Elita nordic_warrior (avatar)
  Učlanjen
  01.02.2007.
  Poruke
  18.224
  Reputaciona moć
  222

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  momci,na ovoj temi nece biti zezanja...

  to samo u kafani

 13. #13
  Domaćin
  Učlanjen
  09.01.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Zahvaljujem se moderatorima što su otključali temu i prebacili je sa Kultnih ovamo. Forumaši izvolite, mislim da vam neće biti nezanimljivo.

 14. #14
  Elita MadonnaGirl (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  23.099
  Reputaciona moć
  279

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  OMG, OMG, OMG, šta sve neću da pročitam ovde

 15. #15
  Ističe se Uros12 (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zvezdara Reputacija:All-Star
  Poruke
  2.288
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Piramide buu:-P

 16. #16
  Nov član
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRVI ČOVEK KOJI JE PROGOVORIO

  Citat Original postavio ILLUMINAT Pogledaj poruku
  Preko puta SANU imaš malu metalnu piramidu okrenutu stranama sveta. To je opštepoznata stvar. Stvarno mi nije jasno o čemu govoriš.
  Jel ta piramida od bronze ili nekog skupljeg materijala.

  Evo, odmah idem da je maknem i trampim za palačinke. . .

Slične teme

 1. Na koji nacin covek jeste?
  Autor Actus purus u forumu Filozofija
  Odgovora: 53
  Poslednja poruka: 18.10.2013., 17:37
 2. sta da radi covek koji ima sve?
  Autor Navar u forumu Filozofija
  Odgovora: 129
  Poslednja poruka: 19.10.2008., 23:08
 3. Čovek koji je obeležio XX vek
  Autor gost 94023 u forumu Istorija
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 21.09.2007., 02:18
 4. Da li vam se svidja Prvi covek Rima?
  Autor Solon u forumu Istorija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 07.08.2005., 21:54

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •