Краљ Александар и краљица Драга - Strana 51

Pogledaj rezultate ankete: Да ли је Мајски преврат био оправдан?

Glasova
133. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Да

  36 27,07%
 • Не

  97 72,93%
Strana 51 od 84 PrvaPrva ... 4147484950515253545561 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1.251 do 1.275 od 2094

Tema: Краљ Александар и краљица Драга

 1. #1251
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1017

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Зашто се тема не преименује у "Краљ Александар Обреновић и краљица Драга"?
  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf 2. #1252
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Evo i šta kaže jedan uvaćeni istoričar o istraživanju ličnosti kraljice Drage iz novijeg vremena:
  "...Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Radoš Ljušić, koji se u tumačenjima srpske istorije posebno bavio srpskim dinastijama, o najavljenom filmu Isidore Bjelice, za NIN kaže:
  “Sve ukazuje da će tako zamišljen film (nisam čitao scenarij, znam ponešto o tome iz novinskih priča) predstavljati jednu farsu, neću preterati ako kažem jedne neodgovorne osobe. Novija istraživanja daju jednu lepšu sliku o poslednjoj kraljici iz doma Obrenović, koja je iz dinastijskih razloga preterano, netačno i neosnovano ocrnjena. Obrenovići su velika i veoma zaslužna dinastija, pa bi srpski narod, oslobođen dinastijske borbe i dinastijskih nazora morao da se prema njima odnosi, ako nikako drugačije, makar korektno. Mislim da će film biti još jedno ‘bacanje preko terase’ sa pretpostavljam, mnogo istorijskih netačnosti i vulgarnosti.”

  Čitav članak ovde:
  http://www.nin.co.rs/2002-11/14/25932.html

 3. #1253
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Zanimljivo:
  http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=1957

  "Isidora Bjelica rehabilituje kraljicu Dragu
  – Je li ti, *********, šta ovde radiš?
  – Đorde, pazi šta govoriš!
  – Hoceš da postaneš srpska kraljica, a! Ti, srpska kraljica? Zar ti je svraka popila mozak? Zar misliš da ceš nas sve obrlatiti kao što si obrlatila budalu kralja? Dete si uvukla medu noge! Kobilo!
  Pogadate, biran recnik sam ukazuje na to – rec je o Dragoj Mašin.
  Ove "nežne" kvalifikacije samo su deo onoga što se može iz istoriografskih srpskih knjiga pronaci o najinteligentnijoj i najtragicnijoj srpskoj kraljici, Dragoj Obrenovic, koju je narod zapamtio pod prezimenom njenog prvog muža – Mašina.
  Ovaj brutalni dijalog napad je jednog od njenih buducih ubica đorda Gencica na nju kada je cuo za potencijalnu ženidbu sa srpskim kraljem.
  Ali, vratimo se na pocetak. Pokušajmo prvi put bez strasti i straha da rekonstruišemo kako je to Draga Lunjevica, ta prelepa, nežna, pametna, talentovana mlada devojka, u koju su bili zaljubljeni svi važni i pametni Srbi od Bogdana Popovica do oba kralja, uspela da postane tako omražena, prezrena i na kraju ubijena...
  Draga Mašin, pardon, Obrenovic, koju su obožavala braca Klemanso, za kojom je lud bio Anatol Frans i koju je bio rešen da oženi i Pol Dešanel, koji ce posle postati predsednik republike. Na dugackom spisku njenih udvaraca i obožavalaca nalazi se i Žan Žores, Drajfusov branilac koji ce u cudenju i besu, posle 29 maja 1903, reci:
  – Razumem što ste smakli jednog tiranina, ali šta vam, za Boga miloga bi, da ubijete onu divnu ženu?...
  Danas, kada mnogi naivni nisu shvatili da je i iza poslednjeg prevrata opet stajala Crna ruka, (iako je ikonicki stvar bila toliko prisutna da bi i idiot shvatio), srecom ovaj put sa manje krvi ali sa slicnom kolicinom pokradenih predmeta, postaje razumljivo zašto naš prestolonaslednik Aleksandar, koji inace govori izvanredno pet jezika, odbija da nauci srpski i stalno ponavlja "ja sam za vama"... Kada bi progovorio "da ga ceo svet razume" onda bi možda nesretnik i došao na presto, a ko bi normalan vladao nad narodom koji svoje vladare kasapi i baca kroz prozor, a kraljici kamom vadi creva i matericu?
  Slucaj Drage Lunjevice, anatemisane srpske kraljice, koja ni kroz brutalnu smrt nije zaslužila iskupljenje kod javnog mnjenja, najveca je tajna novije srpske istorije i kroz nju se prelamaju svi srpski gresi.
  Da je kojim slucajem i Mira Markovic više bila upucena u sam slucaj Drage Mašin nego Markuzea, Marksa, ili Lukaca, Srbija bi danas sasvim sigurno izgledala drugacije...


  Dragi su dozvolili da postane kraljica, ali ne i – pisac petparackih romana

  I ova tajna ima svoj pocetak. Pocetak je cudan i pun gotovo sudbonosnih podudarnosti, on se kao i uvek kad su Srbi u pitanju tice genealogija.
  Deda Drage Lunjevice bio je cuveni Nikola Milicevic Lunjevica, trgovac koji se mnogo obogatio, a još više uložio u samog knjaza Miloša Obrenovica. Ženio se cak cetiri puta i to cetvrti put sa mladom Carapickom sa kojom je i dobio sina Pantu, Draginog oca.
  Objektivno govoreci, izuzmemo li tragican podatak da je Panta poludeo, pošto je dug niz godina obavljao odgovorne, važne i teške poslove i da se udovica Anda (inace po rodenju Koljevic) propila, Draga vodi poreklo od priznate i poznate porodice. Nadasve ugledne i imucne.
  Panta i Anda dobili su Hristinu, Dragu, Nikolu, Nikodija, đurdinu i Vojku – Anu.
  Draga je vec kao dete odskakala od okoline. Pogledom, držanjem, lepotom, zanosima i željama.
  Imala je te krupne i uvek ka nebu okrenute oci. Superioran i po ivicama setan pogled devojcice koji spaja fizicku lepotu i mušku inteligenciju i tako proizvodi onu lepu iluziju da ona može ono što druge nisu uspele. Ni babe, ni komšinice, ni prijateljice... Da ona može dalje, više, drugacije od onog što se cini da je granica spoljnog sveta. "Njeno je dražesno lice uokvireno slatkim prkosom i iz njenih ociju izbija jedna gotovo nesvatljivo velika ambicija"... – opisivao je njen detinji izgled naš znacajan savremenik.
  Najsmešnije od svega je da, dok su druge devojcice sanjale da se udaju za princa, Draga Lunjevica je sanjala da bude poznata spisateljica. Nisu je zanimali ni princevi, ni kraljevi, ni žabe, ni beli konji... Udaja ni najmanje... Ona je želela da piše romane za devojke i žene, muškarce i starce... Da prevodi, da stvara, da sanja da bude intelektualka i umetnica... To je i normalno i, kažu, dešava se cesto da trgovacko-cinovnicka kci sanja o parnasovskim zanosima.
  Na izvestan nacin taj san je i uništio Dragu. Pocela je ona vrlo rano da cita, uci strane jezike i cak prevodi. Posle završene osnovne škole poslana je u "Viši ženski zavod" koji je držala gospoda Cerman. I tad i posle citala je toliko da su mnogi "veliki" srpski umovi govorili da je jedan od najvecih grehova kraljice Drage "što je precitana". E, sad hajd što je "stendalovka" precitana nego je još odlucila i da sama piše i objavljuje. Podatak da je kraljica Draga u svojoj mladosti objavljivala price u casopisima i to za novac, tako je zgrozio javnost i ugledne beogradske porodice, da je ova morala davati javne izjave o tom svom cinu, ne odricuci ga se.
  "Sasvim je tacno da sam se tada literarnim radom bavila i da sam za neke casopise cak i za honorar pisala, što me ni najmanje ne ponižava, pošto nije ništa ponižavajuce!"
  Zamislite, srpska kraljica, a piše price za casopise za pare! *****! Jasno, kud bi normalna žena imala potrebu da piše i cita! Dok je Draga citala i pisala roditelji su vec u njenoj šesnćstoj poceli, gotovo histericno, da traže adekvatnu priliku za njenu udaju. Svet literature odveo je Dragu na drugu stranu i ona se prvi put u svom mladom životu zaljubila. I to strašno i kobno, u Bogdana Popovica... Samo u njega, jer je razumeo njen zanos i njenu predanost literaturi. Jer je delio njen san i njene iluzije i ljubav prema poeziji...
  Moj deda, inace student Bogdana Popovica, pricao mi je kako je ovaj cvrst i pametan covek na slucajan pomen imena Draginog dobijao gotovo jezovit izraz tuge i žala koji se gubio tek posle nekoliko minuta samosavladivanja. Bogdan Popovic, beogradsko dete i posle kultni profesor i teoreticar književnosti, bio je stariji od Drage svega tri godine i njih dvoje su u tom kratkom periodu deljenja iste strasti prema francuskoj literaturi stvorili u sebi jedan san o ljubavi koja, na žalost, nije bila moguca u tadašnjoj Srbiji... Anda i Panta su imali sasvim druge planove za Dragu, zamislili su da je udaju za inženjera Mašina.
  Mašina potpuno nezanimljivog za dame, uvek na terenu, istina iz dobre porodice sa kocijama i ložom u Narodnom pozorištu. Otac mu je bio ugledan lekar, poreklom Ceh, koji je jedno vreme bio cak i dvorski lekar Mihailov, a potom i kneza Milana...
  Ali, Svetozar Mašin se uopšte nije dopadao Dragoj. Bio joj je nazanimljiv njegov izgled, stav, a još gore njegove price, snovi i želje. Ona je volela Stendala a on metalurgiju i rudarstvo. Ona je živela u poeziji, a on je mislio da je to trucanje.
  Draga se bunila, branila Bogdana, držala se cvrsto svog sna i želja, a onda je popustila pod "racionalnim razlozima svoga oca Pante" koji se inace vec potpuno bližio svom krajnje iracionalnom stanju.
  Ta udaja za "nedragoga" iz "razumljivih" i "pragmaticnih" razloga bacila je Dragu u stanje jedne superiorne melanholije iz kojeg je ona za sebe i neretko za štampu pisala price o nepravdi i zatucanosti sredine u kojoj je bila. U kojoj novac, a ne ljubav odreduje sudbinu devojaka. Tako je nastala i njena prica "Je li moralo biti?" objavljena u "Domacici" u kojoj je opisala ovaj, za nju tragican udadbeni slucaj... Prvi put, tako rano, Draga je napisala parabiografsku pricu izuzetne dinamike i stila u kojoj je detaljno opisala svoj slucaj u trouglu Bogdan Popovic, Mašin i ona. Prica ima ispovedni karakter u kome jedna prijateljica prica drugoj kako je žrtvovala svoju veliku ljubav da bi svoju porodicu izvukla iz materijalne bede u koju su upali...
  "Kada sam stigla kuci, rece mi mati da je dolazila gospoda N. i da me je prosila za gospodina M. bogatog trgovca iz B... Pomenuta gospoda je napomenula i to da sam se ja toliko dopala tom trgovcu, da ako pristanem i za njega se udam onda ce on priteci u pomoc mojoj porodici, koja se još jednako nalazila u oskudnom stanju... Ovo je bilo za mene grom iz vedra neba! Iz najmilijeg zanosa, probudi me grozna java. Da se udam za coveka koga ne ljubim, znaci sahraniti se živa. Pa šta bi rekao gospodin V.? Mislio bio da sam nestalna ili da ga nisam razumela! Sve bih radije pretrpela, samo ne njegov prekor...! Ali, gospodin M. bi pomagao mojoj prodici? A, kako da zaboravim g. V, kad se udam za gospodina M. ne smem više na njega misliti. Moram to uciniti. Ali, kako da živim bez ljubavi?" Mlade Beogradanke su citale price Drage Mašin sa onom strašcu sa kojom su se posle otvarale stranice "Jada mladog Vertera". Iako potpisana pseudonimom ili inicijalima, Draga je bila pisac o kojoj se šaputalo i prepricavalo... Cije su se price nosale pod suknjama i u dekolteima. Ona je kršila društvene norme i osvajala žensku slobodu na nacin na koji ce to posle nje raditi svetski priznate sifražetkinje kao Rebeka Vest ili Klara Siprel...
  Kako Bogdan ranije, tako i Nušic kasnije, Aca Stanojevic, Sima Popovic i mnogi drugi slavni pisci i neslavni urednici, slagali su se u tome da je u kraljici Dragoj izgubljena možda najveca srpska književnica koju smo ikad imali.
  Njen ogroman literarni talenat, sasvim podjednak ovom ljubavnom, ugasao je nažalost ostavljajuci za sobom relativno malo tragova... Medutim, najveca tajna tice se cinjenice da je upravo u toj noci pljacke i masakra Drage i Aleksandra, pored ostalih spaljenih dokumenata izgoreo i njen autobiografski roman Ja, Draga.
  Druga prica, mnogo verovatnija, kaže da je roman ukrao sam Apis koji ga je dugo cuvao kao najperverzniju relikviju, a posle njegove smrti je on nekim cudnim putevima dospeo u Francusku gde se i danas nalazi u posedu coveka koji ga je otkupio...

 4. #1254
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  2. Deo

  Nije tako moralo da bude

  Ali vratimo se na pocetak...
  Petnćst godina stariji Svetozar i sedamneastogodišnja Draga, vencali su se krajem vrelog avgusta 1883. godine u Sabornoj crkvi. Dok je prelepa mlada sva u beloj cipki i svili stajala na avgustovskom suncu i u sebi sahranjivala ljubav prema svom Bogdanu, cvrsto stiskajuci ruku mladoženje kojeg nije želela, ulicom se provozao sedmogodišnji prestolonaslednik Aleksandar. Ocaran prizorom prelepe mlade devojke koja je po toj vrelini u lakoj belini licila na andela podigao se i mahao joj uzbuden i crven u licu. Ova scena, koja kao da nije stvarna, izgledala bi preterana i za najbljutaviju oskarovsku melodramu. Po Aristotelovoj definiciji ovaj slucaj spada u istinite – ali neverovatne dogadaje, dakle dramaturški loše, ali život je u slucaju Drage Mašin voleo takve slike i slucajnosti. Ili, ako hocete, u jednom metafizickom smislu sasvim perverzne i gotovo kic dogadaje.
  Niti je Draga mogla tog toplog avgustovskog dana punog mlakog vetra, pomisliti da je taj klinac-princ njen buduci muž, niti je on, dete-princ mogao i pomisliti da je ova prelepa mlada njegova buduca žena... U pomenutoj, pre ovog teksta nikad reprintovanoj prici "Je li moralo biti?", Draga je vrlo precizno opisala šta se zapravo dešavalo na taj dan, dan vencanja...
  "Taman sam izašla iz crkve kad mi neki decko predade kitu divljih ruža, i pre nego što sam mogla upitati od koga je –njega nestade u gomili sveta. Ja prebledih, setila sam se od koga je..."
  Rekonstruišimo, dakle, ceo dogadaj koji se dešavao na Veliku Gospojinu leta 1883, tog toplog dana punog vetra što je Dragoj podizao vencanicu i veo i mrsio misli i kosu.
  Draga i Mašin izlaze iz crkve. Mladi princ sa guvernantom prolazi ulicom i ugleda je. Sasvim mali decko nosi buket divljih ruža od Bogdana Popovica u kojima je skriveno ceduljce na kome piše "Je li moralo biti?" Prekor ili optužba? Nikad razrešena misterija za mladu.
  Draga je odmah znala od koga su ruže, jer je njena ljubav sa Bogdanom i pocela tako što je u jednoj bašti sve ruke raskrvario i izbo trnjem da bi joj nabrao ruže. Njena odluka da žrtvuje ljubav bice surovo kažnjena ranim udovištvom, a kroz ulicu je dolazila njena druga šansa za veliku, nemogucu ljubav, njen ljubavnik sklon preterivanju – princ-dete kome je ona u sopstvenom ocaju odmahnula...
  Ipak, izgledalo je da je sve ušlo u kolotecinu, Svetozar je posle ceremonije obrucenja i vencanja poljubio mladu i svatovi su otišli na otmenu igranku u mirišljavu baštu pored Narodne skupštine.
  Tu je Svetozar sanjao u vrtlogu plesa o potomstvu koje ce mu dati ova prelepa devojka i koje ce kao i on graditi puteve, a Draga o pricama koje ce pisati inspirisana nesrecnom udajom...
  "Nesreca može biti tako poticajna za literaturu" govorila je mlada svojoj sestri Hristini u suzdržanom šapatu, ponavljajuci da ce uvek voleti samo Bogdana i Stendala...
  Koji, molim vas, uvaženi sedi istoricar ili još bolje maloumni politicar može shvatiti kakav je bio uticaj jednog kratkog poljupca Drage Lunjevice i Bogdana Popovica na dalju sudbinu Srbije?... Ili, šta se desilo u glavici ove lepotice kad je osetila da joj dodiri njenog inženjera ne znace ništa. Da u njima nema ni strasti, ni požude, ni uznosa. Svetozar nije znao ni da joj recituje ni da joj opisuje svoja osecanja, a ni da velica njenu lepotu... a i nikad mu ne bi palo na pamet da zbog nje zakoraci med trnje divljih ruža... Draga je ceduljicu Bogdanovu pohranila u svoj crveni molitvenik odlucna da do smrti bude nesrecna i verna žena.
  Život Drage i Svetozara, kao uostalom i svaki deo života ove nesrecne žene, podvrgnut je najgrubljim i najstrašnijim tracevima i kvaziistoriografskim vivisekcijama.
  Da li je bila verna, da li je bila cedna, da li je bila dobra žena?...
  Ginekološki problemi Drage Lunjevice, njeni jajnici, materica i vagina postali su, cini se najobradivanije teme srpske istoriografije ako izuzmemo himen Isidore Sekulic.
  Ta opsesija umnih Srba jajnicima, polnim organima najpametnijih Srpkinja svakako je nešto što bi trebalo da sa posebnom pažnjom obrade psihijatri haškog tribunala! sic!
  Ocajna zbog svoje zlehude sudbine Draga je pratila Svetozara na njegovim putovanjima. Njen život sa Svetozarom proticao je uglavnom u cekanju, citanju i cišcenju.
  U vreme kada je svaka iole bolja porodica imala sluge i pomagace, momke i devojke za ispomoc, Draga, buduca srpska kraljica, je sve radila sama.
  Peglala, ribala, kuvala i svaki slobodan trenutak koristila za pisanje i citanje. Maštala o svom životu i buducnosti nije više, sasvim podredena svojoj žrtvi za porodicu. Stvari u životu nikada nisu sasvim crno-bele, pa tako ni ovaj brak bez strasti nije bio bez bilo kakve lepote i naklonosti. Rešen da bilo kako pronade put do srca svoje "precitane" ženice, nesrecni Svetozar bi umoran i iscrpljen dolazio kuci i onda bi odmah sedao sa dragom za sto da joj pomaže u prevodima sa nemackog i ceškog. Tek posle dva, tri sata, uzbudena postignutim Draga bi mu dozvoljavala da odu u krevet... Ovaj vid intelektualnog "naplacivanja" seksa narocito je nervirao Svetozarovog brata koji nije imao razumevanja za ovakvu lingvisticku predigru i stalno je jarcao brata da primeni više balkanski pristup seksu...
  Jedan veliki broj proucavalaca njenog života drži da je pored svih ostalih grehova, Draga direktno odgovorna za smrt nesrecnog Svetozara i taj joj greh pripisuju.

 5. #1255
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  3. Deo:

  Bila je ljubavnica i svog svekra i svekrve

  Navodno sve je posledica jedne neslane šale kralja Milana, koji je na prijemu na kome su bili, Svetozar i Draga, prvo napao neki Svetozarov projekat, a potom zaplesao sa Dragom opcinjen njenim šarmom i oblinama. Sasvim je izvesno da je Draga bila kratkorocna opsesija našeg kralja Don Žuana, ali je teško sa sigurnošcu utvrditi da li je to bio konkretan povod za Svetozarovo preterivanje u alkoholu koje je dovelo do teškog epileptickog napada i iznenadne smrti.
  Nije zanemarivo, za sve ono što ce se posle dogadati, da je pomenuti brat Svetozarov, buduci ubica i zaverenik, bio toliko opcinjen Dragom da je ta strasna opsesija polako narastala u jezovitu i iracionalnu mržnju, upravo odgovoran za tu verziju price...
  Draga je tako posle dve godine braka ostala udovica. Shodno tadašnjem zakonu, ostala je bez prava na nasledstvo muževljeve imovine sa sasvim bednom cinovnickom penzijom. U sasvim bliskom razmaku ona je izgubila muža, oca i potom majku. Posle Svetozarove smrti, bez prebijene pare, vratila se u Beograd da se brine o svojoj brojnoj porodici postavši im tako u svojim ranim dvadesetim neka vrsta mame, jer je njena starija sestra Hristina bila udata i nije imala previše vremena ni novca da se brine o braci i sestrama.
  Zlovoljnici kažu da u tim teškim trenucima Draga nije imala carape ni cipele da bi mogla izlaziti i da ih je pozajmljivala. Od tada datira i prica o njenim "krivim štiklama" koje su ismevale dobrostojece beogradske gospode na celu sa buducom gospodom Gencic koja ce pripremiti u beogradskim tracerskim krugovima ono što ce Apis izvesti formalno.
  Skromno odevena, iduci na tim iskrivljenim štiklama, Draga nije previše marila za modu i glamur. Ona je pre svega i iznad svega bila posvecena intelektualnom radu. Do kasno u noc prevodila je sa francuskog i nemackog i tada je prevela i vrlo popularni roman Macije oko. Urednica u Domacici, clan srpskog novinarskog društva, Draga bi zasigurno ugrozila slavu i Anice Savic Rebac i Isidore Sekulic da je život nije odveo u kraljevsku porodicu.
  Iz tog perioda i datiraju price o Draginom promiskuitetu, pa i prostituciji. Tada je nastao famozni spisak od 12 ljubavnika koji je Gencic manijakalno nosao u nedrima. Slobodan Jovanovic je iz svojih masonskih visina razlagao slucaj Mašin na najrazlicitije nacine tvrdeci da je u tom periodu Draga bila primorana da ide od "coveka do coveka". Na kraju on je ovako okarakterisao njen slucaj: "Ako ne drukcije, a ono po tajnama svoga tela Draga je bila bludnica."
  Suprotno pricama da je u tim svojim mladim udovickim godinama Draga postala promiskuitetna, ona je zapravo bila primana i poštovana u svim "boljim" beogradskim kucama (kako ovo jezivo zvuci!). Da nije tako bilo teško bi se moglo i desiti da kraljica Natalija po svom mucnom proterivanju iz Srbije uzme "kurvu-udovicu" da joj bude dvorska dama i pratilja.
  Kako je Draga dobila to mesto, na ciji nagovor ili preporuku postoje razliciti izvori i verovanja. Najverovatnije je, ipak, shodno francuskim izvorima, da se Draga jako dopala Nataliji. Natalija je, zapravo, prvo citala njene tekstove, prevode i price, a posle joj se dopala ta emancipovana i skromna mlada žena koja je bila "konzervativna, ali "kao iz nekog novog, drugog vremena".
  Suocena sa teškom situacijom da se udala za zavodnika, rodoskrvnika, kockara i razvratnika velikog stila, kralja Milana, kraljica Natalija, prelepa i dekadentna, nije imala predrasude oko polova... Uzroci njenom takvom opredeljenju su višestruki, ali jedan je svakako gotovo stravicna mržnja prema fokusiranosti žene, a specijalno kraljice, na pretvaranje ljubavnog cina u svrsishodnu trudnocu. Kraljica Natalija je imala dva teška porodaja. Drugi sin joj je umro i ona je posle toga bila odlucna da Milanu uskracuje ljubavnicke strasti u strahu da bi iz toga mogao izaci ili triper ili još jedno dete.
  Ona je rodila naslednika i držala je da je to od nje dovoljno. U lakoj, nežnoj, toploj i dekadentnoj strasti koje bi delila sa ženama ona je pronašla savršen profil svog ljubavnog užitka.
  Kada je prvi put videla Dragu ona je poželela da joj bude ljubavnica, da njihovo druženje preraste i u intimnije obrasce maženja i dodirivanja.
  To, da je omiljena srpska kraljica Natalija imala lezbejske sklonosti pricalo se posle pošto su neki videniji Srbi, opsednuti voajerizmom prema kraljevskoj porodici, videli kako u njenim kocijama neke od miljenica sede u njenom krilu i kikocu se.
  O odnosu Natalije i Drage, njihovom prijateljstvu i mržnji, ljubavi i danima u Bijaricu mogu se naci tragovi u pismima Aleksandrovim i Draginim. O tome dokle je i kako išlo "to prijateljstvo" mogu znati samo Draga i Natalija, jer svedoka gotovo da nije ni bilo.
  U kasnijim godinama Aleksandar se cesto vracao na mucnu scenu kojoj je sam bio ocevidac kada je video majku, kako na nimalo delikatan nacin, poseže za Draginim dekolteom.
  Tanana je i cudna linija ženskog prijateljstva u kome se dodirivanje radi bliskosti pretvara u nešto više.
  Ta sama granica u kojoj se blisko, cedno i naivno pretvara u ljubavnicko, izvitopereno, nasladnicko. Oni koji to rade cesto ne primete gde je ta granica ili koji je to dan ili tren u kojem se crta prešla. Draga je sa Natalijom ostala dugo. U striktnoj hijerarhiji da je kraljica, kraljica a udovica.
  Udovica Draga je u onoj mešanoj pozi skromnosti i neosnovanog ponosa bila gotovo pet godina kraljicina poverenica. Deleci tako sa njom najintimnije tajne porodice Obrenovic: Milanove razvrate i besove, odlaske i dolaske, žal za Aleksandrom (jer je Milan odvojio dete od majke), strahove, nadanja i brige za Srbiju. Tu, na prelepim plažama Bijarica dve žene su šaputale i prebirale sve obrenovicevske tajne i Draga je, u punoj zaljubljenosti u svoju kraljicu pocela gotovo da ima identicne majcinske impulse prema mladom Aleksandru.

  Jadi mladog Vertera

  Prolazeci kroz personalnu golgotu, kao i svaki Obrenovic, potpuno nesredenih odnosa izmedu njegovih roditelja, mladi Aleksandar je bio vrlo rano prinuden da sazri ili bar da izigrava zrelog mladica. Prvo period izgnaništva kad je živeo sa majkom, pa onda samo sa ocem, na kraju samo sa namesništvom. Razvod Natalije i Milana ucinili su Aleksandra posebno ranjivim. Iako su Natalijina pisma, posle bestidnog izgnanstva, puna cežnje i vrelih reci cežnje prema sinu, Aleksandar je uvek tvrdio da je ona u osnovi hladna žena i tako su nastale price da je Aleksandar više utehe u svom detinjstvu našao na krilu udove Drage Mašin, nego sopstvene majke.
  Draga je u Aleksandru budila najnežnija i najmekša osecanja i on je zapravo u njoj video idealnu majku.
  Posle niza putovanja, na kojima je upoznala i rusku carsku porodicu, Natalija i Draga su se skrasile i Bijaricu gde je Natalija izgradila prelepu vilu "Sašino" u ime ljubavi prema svom sinu.
  Aleksandar je Dragu upoznao u Bijaricu 1894. godine. Kao secanje na taj dan on je napisao:
  "Cim sam je video, dopala mi se njena skromnost, njena pamet, i njeno ponašanje inponovali su mi"...
  Ocajna i svesna svog problema koji je vodio u to da možda nikad nece imati decu, Draga je u Aleksandru prepoznavala svoje dete, svog sina... Ponovno vracanje na ginekološki problem udove Mašin vodi nas sasvim razlicitim podacima o tome da li je ili nije imala pobacaje sa Mašinom i kakvu je operaciju imala o kojoj je Natalija pisala...
  Seksualni život mladog Aleksandra je bio kardinalan. Ili da kažemo – gotovo da ga nije ni bilo. Ono što je posebno uznemiravalo Milana, a posle i celu svitu ministara i dušebrižnika je – da njega zapravo žene nisu ni zanimale. Tako se stari ženskaroš Milan žalio Cedi Mijatovicu:
  – Ne samo da je u društvu žena apsolutni levak, nego je potpuno neosetljiv na uticaj najšarmantnijih žena na svetu! On, moj Cedo, nije normalan!
  Za takvo stanje Aleksandrovo, Milan je optuživao Nataliju –jer nije verovao da njihov, to jest njegov obrenovicevski "švalerski " gen, podbaci. Natalija je, opet, tvrdila da je sin iritiran ocem "kurvarem" otišao u drugu krajnost.
  Milan, hedonista, kockar, bonvivan, dekadent, voleo je žene iznad svega. Od svoje prve velike ljubavi udovice Leposave Novakovic, pa preko dve rodoskrvne veze, desetine svetskih lepotica pa cak i Cercilove mame, Milan se stalno zaljubljivao.
  Aleksandar, opet, teško je iskazivao bilo kakav interes za žene. Ocevici tvrde da su u njegove prostorije dovodene najvece razvratnice i bludnice iz Pešte i Beca ali da su izlazile nezadovoljne i razocarane tražeci da imaju kontakte sa tatom a ne sa "impotentim" sinom. Jednom recju, Aleksandar "nije mogao" i trac se kao požar uz punu zabrinutost proširio dvorom. Bilo je pokušaja da dovedu i skromnije devojke, kcerke kraljevih slugu, ali rezultata nije bilo. Aleksandra su te žene nervirale, bile su mu hladne, gadne i neprijatne. On je ceznuo za nežnom i inteligentnom ženom, strasnom i delikatnom koja bi sa više takta pristupila njegovom telu, umu i kraljevskom visocanstvu...
  Postoje indicije da je, jedino, izvesna animir-dama Roza Benke uspela da uspostavi kakav-takav duži odnos sa njim koji je posle pokušala da unovci prodajom ljubavnih pisama. Roza je, za razliku od drugih nezasitih proždiracica muškaraca, bila trpeljiva i zadovoljavala se malim maženjima sa kraljem da bi u perspektivi profitirala od tog odnosa onda kada je Aleksandar otera. Rasprave da li je problem bio psihološki ili fiziološki (fimoza) su danas sasvim nevažne.

 6. #1256
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  4. Deo

  Natalija, oštroumna i delikatna je primetila u Bijaricu da Aleksandar pokazuje posebnu pažnju prema Dragoj. Da je u njenom prisustvu ozaren i veseo, svetao i uzbuden. Da voli najviše sa njom da pleše i da se šali. Ideja da spoji Aleksandra i Dragu je bila njena. Majcinski instinkt da bi ova lepa i pametna udovica mogla od Aleksandra napraviti pravog muškarca je bila ispravna ali i fatalna. Draga koja je primetila Sašino udvaranje držala se distancirano, stalno potencirajuci svoje majcinske osecaje prema njemu, uplašena od preterane ljubavi koju je nazirala u ocima mladog kralja.
  Draga se opirala Natalijinoj ideji da pošalje pismo mladom Aleksandru u kome ga poziva da dode na letovanje 1895. Dragoj je to bilo preterano i neprijatno. A Natalija je insistirala i zacikavala Dragu prebacivši na kraju sve to na laku šalu da bi, bajagi, ona sebi privukla sina. Tako je Draga zauzela Natalijino mesto za pisacim stolom i napisala to fatalno pismo. Na kasniju primedbu da je upravo ona servirala Dragu Saši, Natalija je odgovorila:
  "Ceo svet ima uticaj na moga Sašu jer je on slabovoljan, pa ga i ja, njegova mati moram imati ma na koji nacin. Pa ako ne može na neki drugi nacin, mora se onda ovako."

  Cuvar plaže u Bijaricu

  Tog leta 1895. Aleksandar je došao u "Sašino" sa svojom svitom. U Bijaricu je mladi kralj gajio još jednu strast, a to je strast prema plivanju. Obožavao je velike talase i znao je da se zadrži u vodi satima. Preziruci gradsku plažu, izbegavajuci svet, on se sa svojim "cuvarom plaže" svojim licnim spasiocem kupao na gotovo divljoj plaži ispred majcine vile. Tako se desilo da je more bilo glavni posrednik u fizickom zbližavanju dvoje najtragicnijih srpskih ljubavnika.
  Kralj je tog jutra odlucno zakoracio u naizgled mirno i hladno more i zaplivao ka pucini. Iznenada, kao u miraklima, pojavio se jedan ogroman talas, gotovo niotkuda, i kraljev spasilac, Sorasol, mu je dao znak da krenu ka obali. Medutim, talas je uhvatio oba mlada coveka i poceo da ih obrce, guši, davi, nosi i odvaja od vazduha. Ovu, jezovitu borbu svita je nemocno gledala sa obale. Kraljev spasilac je nestao u talasu, a kralj se još borio... Dalje slede dve verzije cudnovatog dogadaja... Po jednoj, Draga je bila jako uznemirena kada je cula da se mali kralj davi, navodno je sedela u svojoj sobi i molila se kada je on zakucao na njena vrata uzrujan i bled. Nemacki izvori se slažu u drugoj, verovatnijoj varijanti... Draga je na ovu vest odmah istrcala iz sobe, otrcala na plažu i pre nego što je cela stvar bila gotova u svojoj prelepoj haljini i korsetu uletela u vodu za njim... Ova požrtvovanost šokirala je i svitu koja je stajala nepomicno i mladog kralja koji se vracao sa ivice smrti... Njihova ljubav, tu izmedu velikog talasa i peska je postala ocigledna, i njima i ostalima. Zadihan, umoran, potresen, cudom izbavljen kralj je gledao u mokru i uplašenu udovicu i znao da se vreme za ljubav ne sme gubiti ni bacati. Sorasol je žrtvovan. Smrt je uvek, tu negde iza ugla. Talas, atentator, grom ili neka boleština. Svejedno. Nepuni sat posle ovog Draginog upadanja u vodu, kralj je zakucao na njena vrata i upitao je:
  – Jeste li se bojali za mene, gospoda Draga? Za moje srecno izbavljenje dajte mi dozvolu da Vas smem poljubiti?!
  Draga se ustezala još sasvim kratko, koji tren, a potom zatvori oci i tako se desi prvi poljubac Drage i Saše... Tu jesen, da bi Draga bila u blizini zamolio je Saša majku da se vrati u Beograd, što je ova i prihvatila. Natalija je potpuno promenila život dvora, uvela balove, zabave, ukinula onu strogost koju je Milan uveo. Veza izmedu Drage i Aleksandra je rasla, bujala polako ali je Sašina opsesija iz dana u dan bila veca. Draga je jedina žena sa kojom je Aleksandar uspeo da bude muškarac, pravi muškarac, do kraja. Jedina žena sa kojom su se krevetske veštine pretvorile u užitak, tepanje i radost. Draga mu je pružila onu opuštenost i nežnost koja mu je nedostajala i tako je Aleksandar ušao u svetske enciklopedije seksa kao paradigma za one muškarce koji mogu da vode ljubav samo sa jednom ženom. On je bio radostan i srecan, najzad je shvatio da nije bio problem u njemu vec u tim ženama koje nisu imale ljubavi i inteligencije u sebi. Bar ne, kao njegova Draga...
  – Kako da te ne zavolim kad si lepa, nežna, slatka, dobra, pikantna, zanosna, ljupka, primamljiva, fina, apetitlih, bela, bistra i što si jedan andeo.
  Na pocetku, niko nije imao ništa protiv ljubavi Drage i Aleksandra. Ova vest je cak sve obradovala, pa i Milana. Natalija je rekla da je srecna što je njihova ljubav dobila fizicki epilog, jer ce tako mladog kralja strast brzo proci.
  – Plašila bih se da je to ljubav platonska, onda se nikad ne bi zasitio!
  Imajuci u vidu Milanovo iskustvo sa udovicom, svi su mislili da ce Draga smiriti i obuciti kralja ljubavnim veštinama, da ce onda on, kako i dolikuje, naci neku prikladnu, nevinu i spremnu za radanje princezu, a da ce se udovica povuci. Kako je došlo do sukoba izmedu Natalije i Drage nije sasvim jasno. Da li je kraljici pocela da smeta Dragina prepotencija i lenjost (koju joj je stalno prebacivala) ili je mama naprosto postala ljubomorna. Iako je to negirala, Natalija je zapravo jako volela da obilazi raznorazne prorocice svetskog glasa. Indikativno je da je njena zlovolja prema Dragoj pocela onda kada je prestižna pariska prorocica prorekla Dragoj da ce se udati za kralja, da ce biti srecni, ali da ce ona prizvati nesrecu... Nataliju je ovo nanerviralo i isprovociralo i svojski se trudila da zagorca život Dragoj... Draga je plakala i ocajavala, nije joj se napuštao lak život dvorske dame srpske kraljice, ali stvari su bivale sve gore i gore.


  Oteo je Dragu iz kreveta svoje majke i oca

  Izgubila bi novac, mogucnost da pomaže bracu i sestre... Aleksandar je uveravao Dragu da slobodno napusti njegovu majku i da ce on preuzeti potpunu brigu o njoj. Medutim, Draga je ostala kod Natalije sve do 1897. Tako je i bilo, uz mnogo suza i teških reci Draga je napustila službu kod Natalije i vratila se u Beograd. Natalija je odbila da Dragu ostavi u zvanju "privremeno odsutne dvorske gospode". Dolaskom u Beograd te fatalne 1897. Draga je dobila titulu "bivše dvorske gospode kraljeve majke". Natalija je Dragu ispratila sa teškim recima i mracnim kletvama. Te 1897. obrazovana je i nova vlada Vladana đordevica ciji je i najvažniji zadatak bio da nadu dostojnu princezu za Sašu. I tako, dok je Saša sanjao na belim grudima Drage Mašin, Milan, Natalija i kompletna vlada je histericno radila na tome da ga oženi. Natalija, buduci sama ruskog porekla, bila je opsednuta tim da svom sinu nade dostojnu pravoslavnu princezu, medutim Rusi nisu na to pristali i onda je pocela da "pakuje vencanje" izmedu Saše i crnogorske princeze Ksenije. Vlada i Milan su više bili za neku nemacku princezu...

 7. #1257
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  5. Deo

  U Beogradu svima je vrlo brzo postalo jasno da je Draga kraljeva ljubimica i ljubavnica i tako je skocio njen rejting i uticaj u društvu. Prvi, tu vest razglasio je po caršiji trgovac Dimitrije Stamenkovic, a onda su dame senzacije uzele u sopstvenu obradu. Svi su želeli, diplomate, ministri, važne gradske dame da budu u salonu Drage Mašin, u njenoj novoj kuci na uglu Resavske i Krunske. Draga je takode bila pozivana na svaki važan prijem. Svi su tada hvalili njenu takticnost, otmenost, lepotu, delikatnost, suzdržanost. Tada, ama baš nikome nije smetalo to što se Draga u iznajmljenoj garsonjeri, današnje muzicke škole sastaje sa kraljem i bludnici. Tada im je odgovarala.
  Kasnije, puni prezira i gorcine dušebrižnici su izgovarali: "Da nijedna poštena žena svog vremena ne bi to sebi dozvolila." Draga je, eto, to dozvolila, volela je Aleksandra i bilo joj je svejedno. Sašina sreca joj je bila važnija od njenog cistog moralnog lika. Paradoks je, medutim, sa Srbima sledeci – kao kraljeva ljubavnica svima se dopadala, kao kraljeva žena samo narodu. Onda kada je kralj rešio da svoju ljubav ozvanici, da je ucini bogougodnom – tada za sve Draga postade "*****".
  U šokantnoj, detinjastoj, opscenoj i iznad svega potresno lepoj prepisci izmedu Drage i Aleksandra moguce je pohvatati odbleske te najneverovatnije srpske ljubavi... Draga i Saša su se dopisivali gotovo svaki dan. U toj neverovatnoj kolekciji tajnih ljubavnih pisama ima više Sašinih nego Draginih, zaverenici su naime pokrali i mnoga ljubavna pisma Drage Mašin...
  "...Dušo moja bela, evo nekoliko meseci od kako si mi se podala, to su tako slatki trenuci da bez njih, bez tebe, moja mila, života nema. Ti mi se nisi dala za mesec-dva dana. Ja te suviše dobro poznajem, ti si od onih žena koje se daju za ceo život, tvoj je život moj dušo, a i moj je život tvoj..."
  Draga mu odgovara suzdržano, ali predano:
  "Živote moj mili,
  Kako do sad ne dobih vesti od g. Andre, a znajuci koliko je moj mili mužic dobar i nežan da ne bi mogao do sutra ostaviti svoje žence u neizvesnosti – nadam se da ce K, doci sa tvojim pismom i zato hocu da ti na isto odgovorim pre nego što sam ga dobila, jer pošto smo jedna duša, pogadam šta je u njemu, tj. da si ucinio sve ono što sam te milila.
  Zaista Šeri, naša ljubav je tako nešto uzvišeno, narocito u dobu ovome, u kome živimo mracnom, tako divna, da se samo zbog nje treba presretnim da smatramo pored svih teškoca koje nam ljudske pakosti cine. Mi smo stvoreni jedno za drugo, i ja ne znam da li ima još koji par ljudi, da se tako razumeju, kao nas dvoje.
  Pa zar je ludo, što se toliko volemo? Kažeš mi, Šeri moj, da me svakim danom sve više voleš. I ja tebe, sve više cenim, sve više volem, zato i dolazim do ubedenja da onog dana kad bi me te neko otrgao on bi mi i srce moje išcupao. Ja bih prestala živeti, i što bi se vidalo da živi po svetu to bi bila samo senka moja. Ti znaš, Šeri moj, koliko patnji, koliko razocarenja, imala sam u mom životu. I sad, kad sam u tebi koncentrisala što mi je najsvetije ostalo u mojim osecanjima, kad u tvojoj ljubavi dišem zar bi mogla ostati bez nje?... "
  Uprkos tome što je Draga bila toliko starija, Saša se pored nje osecao kao pravi muškarac i stalno se brinuo da je zaštiti i sacuva od svega:
  "Ja verujem, andele, da može biti ponekih pakosnika koji ce bušiti protivu tebe, ali veruj da cu ja umeti tako da ih ucutkam, da nece mnogo se misliti da mi smedu ponovo taj pogani lavež da otpocnu. A dušo jedino treba da mi veruješ. Kad ne bih bio tako ubeden da bi mogao svojom krvlju da jemcim, da, ne samo što neceš biti nespokojna, nego da ceš biti potpuno srecna, ja te ne bi molio ni da budeš moja, ni da dodeš. Ti znaš dušo kako sam izgledao ono nekoliko dana, dok si se lomila oceš li mi biti ženica. Ti si mi onda spasila život, jer ja bi propao bez tebe ljubljena dušo. Sad dušo ja tebe treba da ocuvam. Moj mili cvetak, koji je oživeo svojim slatkim, svojim zanosnim mirisom, moj se cvetak napatio, sad cu ja da ga potkrepim, da ga ocuvam... Ti si moje belo zlato, moj slatki beli andelak i ti ceš biti srecna sa mnom, veruj mi, tico moja bela. Tebi dušo treba ljubavi. Ti ceš je imati, ti ceš imati jedino srce koje je tvoje, koje ce samo o tebi da misli, samo tebe da pazi. Ja ti se zlato onim što mi je najsvetije na svetu, a to je tobom i tvojom ljubavlju, zaklinjem, da je to moj jedini san, moja jedina želja. Ti si moj san, moja nada."


  Ljubavna porno pisma Drage i Aleksandra Obrenovica

  Pisma Drage i Saše pisana na francuskom cesto obiluju šiframa kojima oni prepricavaju delove svoje tajne ljubavi. Njihove strasti i obicaje. Izmedu tepanja, maženja, obecanja tu se nalaze opisi toga kako je kralj uramio Dragine fotografije, pa cak i njene sestre koju drži na stolu. Nežnosti su cesto isprekidane vestima o kojekakvim pravnim zavrzlamama, finansijskim izveštajima i strahovima ko ce pokvariti njihovu radost. Ona je njega zvala belim krinom, a sebe plavom životinjicom. U njima uvek, na jedan tako poseban i nežan nacin, izražavana je Aleksandrova zahvalnost što mu je telesnu ljubav ucinila mogucom, srecnom, punom i potpunom.
  "Ljubavi moja slatka,
  Baš ne znaš koliko se radujem što iz tvog slatkog mi pisma vidim da je moja bela tica dobro raspoložena i da je na nju trideseti ostavio srecno raspoloženje. Ah mila moja, ne znaš kako uživam kad imam dobre vesti od mog milog andelka, od moje bele tice. Zamišljam te zlato, u tvom kreveticu kako mi se slatko smešiš... Znaš li da svakog dana zlato, drkcem pre nego što dobijem tvojih vesti, tico moja slatka. Sve se pitam kako je mojoj tici, kako je mom andelu, kako je mojoj ženici... Samo rucice kad ti pipnem, kao u najsladu jagodu da zagrizem. Onomad na veceri što si bila primamljiva, kao mackica, ne možeš zamisliti, tico moja bela, a prava si mackica ljubavi moja u onoj haljini. Pa da te svlacim tico, polako, to je jedno uživanje narocito, andele moj mili... Ah to me najgore muci, toliko dana bez tebe, Draga moja. Tico, baš si dobra sa bademima, ja sam ih uzeo i svaki dan po jedan uzimam. Volem da nešto od tebe gricnem i sad kad si slaba. Baš vidiš i u sitnicama, i sudžuk cak, pa smo se susreli. Odista smo jedno srce, jedna duša."
  Teško je citajuci ta pisma shvatiti da je Aleksandar mogao biti opcinjen ženom aždajom koja mu se pretvarala u andela. Ona je njemu donosila srecu, ali je vlada ocekivala i da Aleksandar svojom ženidbom donese srecu svom narodu. U pocetku, Aleksandar je i bio spreman da žrtvuje svoju ljubav i da se oženi nekom princezom kojoj ce valjda na neki nacin uspeti da napravi dete plave krvi i tako usreci, tatu, mamu, vladu. Kada su princeze pocele da odbijaju srpskog kralja Saši se sve smucilo i poželeo je da oženi Dragu. Da svoju srecu ozvanici, produži, da dovede pravu srpsku kraljicu...
  Posle jednog boravka u Meranu kad je osetio svu radost zajednickog života, kada je otkrio da se njihova ljubav ne stišava vec buja, da su mu sve minute slatke sa njom, Aleksandar je poceo da kuje planove kako da Dragu proizvede u svoju ženu. Kako da nadmudri, tatu, mamu, vladu, radikale... On je bio kralj, ali je pre svega želeo da bude srecan. Ocevici tvrde, a prepiska dokazuje da je on Dragoj nudio da abdicira i da žive samo za svoju ljubav, ali Draga je to odbijala nudeci da se povuce iz njegovog života, da nestane... Svojom odlukom da ozvanici svoju ljubav, jedini Obrenovic koji nije bio rodoskrvnik i kurvar potpisao je sebi smrtnu presudu. Otac i majka, razvedeni, okrenuli su mu leda. Gencic, tada ministar policije, potpuno je povilenio. Kralja je naprosto zasuo kompromitujucim podacima o Dragoj. Uopšte, krece jedna takva negativna kampanja protiv Drage, koja teško da se može i sa cim uporediti. Gencic je doneo policijske zapisnike o njenih 12 ljubavnika, Natalija je slala najogavnija pisma u kojima je ogovarala Dragu kao lenju, bednu, nerotkinju pa cak da ima i loše zube. Krenule su price da je ona ruski špijun, da priprema atentat na Milana, a za kraj Milan je porucio Aleksandru i da je on spavao sa njom i da nije ništa posebno.
  Mladi kralj je pobesneo, bilo mu je dosta svega. Želeo je svoju Dragu i nudio je abdikaciju što niko nije prihvatao, onda je na kraju poceo da preti samoubistvom. Gencic je covek koji je celu stvar najdramaticnije preživljavao i ovako je opisivao te dane "Mi smo videli da nam ide teško sa našim narodnim dinastijama, da nekako lakše prolaze Rumuni sa Hoencolernima, Bugari sa Koburzima i Grci sa Gliksburzima, a narocito u Makedoniji. I zato smo odlucili da ženimo kralja Aleksandra, ali ne Srpkinjom odnosno Crnogorkom, niti Ruskinjom, nego negde iz Evrope. Zamoljeni, Franja Josif i Car Viljem nam nadoše princezu Šumburg-Lipe, koja nije bila bogata, ali je bila najlepša. I svi smo bili srecni! Ali, Draga Mašin pribeže najjednostavnijoj ženskoj samoodbrani, kao da se ticalo najobicnije licnosti iz caršije, a ne jednog kralja izjavivši mu da je trudna. Kralj opet, covek slabe volje odlucio da se oženi Dragom Mašin, iako ona – da je davo nosi – nije u stvari ni bila trudna! Vlada je gubila glavu, ali ne zbog Drage, vec zbog kralja, koji je pretio samoubistvom ako mu ne dozvolimo da je uzme. Problem cele intrige je od toga trenutka bio u tome strahu da se on, onako neuravnotežen, zaista i ne ubije, pa su se jedni ministri bojali tog skandala, drugi revolucije, a treci kralja Milana, koji bi ih mogao pozvati na odgovornost što su dopustili da dode do toga da se njegov sin ubije i da se tako kompromituju interesi dinastije i zemlje... "

 8. #1258
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  6. Deo

  Kad su se srpski kraljevi stideli Srpkinja

  Za to vreme Saša je u punom zanosu planirao svoj život, ali sa Dragom odlucan da ne prihvati tu Šaumburg-Lipe princezu i uveren da ce, za razliku od vlade, narod biti oduševljen da im dovede kraljicu-Srpkinju gradanku.
  "Mila moja bebe žence,
  ...Danas ti je hvala Bogu, pužic dobro i sasvim oporavljen i nemoj mi se srce brinuti jer ti se tvoj mrljavko oporavio. Danas sam ti bio vrlo dobro raspoložen, jer sam radio nešto zašto bi se, istina, moja mala tica malo ljutila i zašto ona uvek na njenog puža gunda, ali što ja zdravo volem, jer zdravo u tome uživam... Da li srce pogadaš? Išao sam po ducanima i kupovao stvari i birao za svoju ženicu... Evo ti srce jednu od tih stvari sad i šiljem. Ti znaš šta, jednu rodu. Baš sam ljubavi hteo da ti je pošaljem zato što mi se sad nalaziš na lecenju za ono što nam može doneti roda. A znaš beba žence, šta dolazi sa rodom? Dolazi bebica, lasto moja mila. Ah srce baš hocu da mi je daš i tako bi voleo odmah sad cim se vidimo da je napravimo...
  ...Toplo i toplo te peca i vole te više nego ikad tvoj beli zec, koji jedva ceka da ude u svoj kupus, da ga grizne pa makar morao koji put i da se dobro uvuce da ga niko ne spazi."
  Istina je najverovatnije drugacija od one koju je ljubomorni Gencic izneo. U svojim pismima kralj je žalio što je zbog njega Draga imala dva abortusa i uveravao je da bi bilo dobro da on slaže ministre da je Draga trudna, a kad budu u braku posle Draginih terapija brzo ce doci i dete. Dragu je plašila mogucnost da se uda za Sašu iako nije želela da se njihova veza ikada prekine. Dragina porodica, sestre narocito, prepricavale su koliko je Draga odgovarala Sašu od svadbe i objašnjavala mu šta sve može da se desi kao posledica tog cina. Ali, Aleksandar je bio odlucio da pokaže svima a propos prile o njegovoj "slabovolji", rešio je da Draga bude njegova kraljica po svaku cenu... Vojka, sestra Dragina, tvrdi da je Draga po odluci da se vencaju po celu noc klecala i Bogu se molila da joj pomogne i da "bude volja njegova". Noc, pre nego što je braci saopštila da ce se udati za kralja, Draga je usnila strašan san i u vrisku se probudila vicuci "koji? gdi?". Svojoj sestri Vojki je prepricala kako je sanjala kako su u jednoj crkvi na katafalku u sanducima bili izloženi njeni roditelji, njen deda i stara-majka i da je svet dolazio i s poštovanjem im se klanjao. Odjedanput se majka iz njenog sanduka diže i Dragu, koja je pred njom klecala, ovim recima oslovi: "Ne idi tamo, hoce da te truju!" Sa pitanjem "gdi, koji" Draga je znojava i uplašena iz sna na javu izašla. Nikodije i Nikola su bili šokirani vešcu da im se sestra udaje za kralja. Momci koji su kroz vojsku služili kralju bili su ponosni, ali i šokirani i sami svesni da Draga kao udovica, starija i gradanka nije "prilika" za Aleksandra.
  Draga je natenane braci i sestri prepricavala svoj razgovor sa Sašom:
  "...Tako sam ga prvo upozorila na to da se sad jednoj princezi nadaju, da bi se time dinastija ojacala i zemlji bilo od koristi. Pošto su izvesni koraci u vezi sa proševinom s tom princezom vec ucinjeni, sad ih prekinuti, to bi bilo opasno. Mogli bi se osvetiti, a kako oružje zaustaviti kojim bi se svetili. Dalje, šta ce na to kralj Milan da kaže? Pa ce doci do razdora izmedu oca i sina... Kraljica Natalija bi takode protivu ove ženidbe bila. Posle poucim kralja da u narodu nije rado videno kad jedan neženjen covek – štaviše njihov kralj – uzima udovicu i to stariju od sebe i još osam godina..."
  Kraljevo objašnjenje Dragoj i ministrima je bilo gotovo identicno. Rekao im je da Milanova ljutnja ne može dugo da traje. "Zbog razdora medu roditeljima uvek sam gorko patio, i prema tome, nisam imao srecno detinjstvo! Srecan mili i harmonican familijaran život nisam nikad poznavao ali sam njegovu srecu uvek nagadao. Kralj sam, ali ipak covek! Srecu, moju licnu srecu hteo bih takode da upoznam i da je imam a to bih jedino sa tobom mogao imati! Što se tice Draginog udovickog stanja i godina to se jedino mene i mog ukusa tice..."
  Gencic je pokušao sve što je bilo u njegovoj moci. Hitno je poslao Milanu depešu da se vraca u zemlju i spreci zlo, a ovaj mu je odgovorio da bez sinovljevog znanja ne može doci u Srbiju...
  Generali, ministri, Natalija... svi su bili poluludi od ove vesti. General Franasovic je pisao Dragoj:
  "Sve, što god covek može sinu ili bratu da rekne, da ga od tog ludog, nerazmišljenog koraka odvrati, to smo nas trojica rekli, ali sve uzalud..."
  Jedan po jedan dolazili su kod kralja i objašnjavali da se Draga prodavala za novac i poklone, ali Saša nije hteo da ih sluša, on je uostalom jedino verovao Dragoj...
  "Prijatelji! – urlao je Saša – sve vajni moji prijatelji. Sit sam prijatelja i vernosti. Imao sam prilike da vidim te prijatelje na delu. Moj otac je moja velika škola. Nikom više u ovoj zemlji ne verujem, pa ovde se svake godine puca na kralja. Kad se ne puca onda se testerišu grede nužnika kako bi kralj pao u govna i u govnima se udavio, eto to je Srbija!"
  Kad je cuo da su burme kupljene Gencic je sa Nešicem pohitao do Dragine kuce kada se odigrao pomenuti dijalog. Draga je na njegova vredanja ostala nema i pristala je da napusti zemlju. Gencic misli da je za sve kriv Nešic koji je u poslednjem trenutku rekao: "Gde ste, uostalom, vi za kraljicu?" Gencic je Dragoj izložio mogucnost ili da ga posluša i ode ili ce je kralj naci mrtvu kako pliva Savom.
  Draga je tiho rekla:
  – Recite gde da idem i ja cu otici!
  Draga je cutala i otišla kocijom u nepoznatom pravcu...


  Živela kraljica Draga

  Kompletna vlada je podnela ostavku. Kralj je pocepao ostavke i naredio da se pošalje proklamacija o njegovoj veridbi i dobio jezivu dijareju od nerviranja. Besan, razdražen Gencicevom akcijom, Aleksandar je odmah otišao do Drage i kada je video da je nema poceo da vice i zahteva od Nikodija da mu kaže gde je Draga. Draga nije otišla, kako je Gencic naredio, u njegov vinograd vec kod tetke ili sestre (razni izvori razni podaci) i Saša je naredio Nikodiju da ode po nju i smesta je dovede, što je ovaj i uradio. Kada se posle sat, uplakana i sva u drhtanju, Draga vratila on joj je brisao suze, tešio je, ljubio i na kraju stavio verenicki prsten na ruku. O vencanju Drage i Aleksandra Obrenovica pisala je sva svetska štampa. Kum je posredno bio sam ruski car što je oduševilo i umirilo srpsku javnost.
  Da stvar bude neverovatna za ministre pod otkazom, srpski narod je zaista sa oduševljenjem docekao ovu hrabru kraljevu odluku. Kraljica-Srpkinja pa još gradanka.
  Ljubav Drage i Aleksandra se kovala u zvezde. Spevale su se pesme i deputati su dolazili sa cestitkama iz svih krajeva. Sve je izgledalo savršeno. Jedna velika, neobicna ljubav je trijumfovala...
  Kralj je postavio nove ministre, pred samo vencanje napravljeno je ogromno slavlje za narod u Topcideru. Jutro na dan vencanja pocelo je oglašavanjem topova.
  Aleksandar je bio u uniformi, Draga u vencanici od bele svile i cipke sa brilijantskom dijademom na glavi.
  Paradoksalno i cudno, bilo je leto i Draga je opet bila pred Sabornom crkvom, samo se sada udavala za kralja. Bili su tu mitropolit, episkopi i dvadeset šest arhimandrita... Do kasno u noc, posle gala dinera mogli su se cuti uzvici "Živeo Kralj, Živela Draga! Narod, jednodušno, verovao je u Aleksandrovu izjavu koja je opravdavala ovakvu ženidbu.
  – Dinastija Obrenovica je ponikla iz naroda, zato je moja želja da se od naroda i ne odvaja...
  Poznati pesnici su kovali Dragu u zvezde, a Srbi podizali svoj nacionalni ponos. Tada je nastala i pesma posle isklesana:
  Praunuka Miloševa
  Prizren zove grad
  Sa unukom Lunjevice
  Srbinov je nad
  Odjeci tog obožavanja Drage još su živi po žutim novinama iz tog vremena. Posle, medutim, arhive ce preplaviti potpuno druge knjige iz karadordevicevsko-Titove serije vrednih proucavalaca istorije. U tom periodu Aleksandrove želje su bile slicne danas Koštunicinim, da se Srbija približi Evropi, ali da ostane i Srbija sa svojom tradicijom i verom...
  Svi potencijalni gresi Drage Mašin bi zauzeli više od deset stranica teksta. Optuživali su je za najgluplje i najkrupnije stvari. Sa politicke tacke gledišta Draga je proglašena ruskim agentom, nešto kao našom Matom Hari koja je sve vreme radila za carsku Rusiju. Ivandanjski atentat na kralja Milana, tvrdili su, takode, da je njeno delo. Dok je Draga skresala budžet i uvela štednju na srpski dvor po caršiji su se o njenom rasipništvu i obesti pricale bajke. Pricali su cak, da se kupa u mleku, a onda to mleko poklanja nahocicima. U stvari Draga je jedna od prvih Srpkinja koja je koristila bademovu kupku. Dragu su optuživali i za politicku okrutnost, iako je upravo ona potpisala pomilovanja optuženih radikala pa tako i dede našeg kratkorocnog gradonacelnika St. Protica. Najcrnje price kolale su oko toga kako je pocepala porodicne odnose izmedu Aleksandra, Milana i Natalije kao da su ikakvi odnosi i postojali.
  To nesrecno dete koje je moralo u svojoj sedamnćstoj da za oca državnim udarom zauzme presto 1893. sada je zabranio svome ocu da kroci na tlo Srbije i dao nalog da ga uhapse. Zacudeni ovom okrutnošcu samo su odabrani znali šta je sve Milan govorio za novu srpsku kraljicu tako da je u znak emancipacije, i u ime potrebe da stvarno postane vladar Aleksandar izdao takvo naredenje. Draga je tešila Aleksandra i negovala ostatke ljubavi za roditelje. Na kraju, oni najekstremniji, Dragu su optužili i za Milanovu smrt tvrdeci da "mu je skuvala otrovnu kafu".

 9. #1259
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  7. Deo

  Prica o ocu i sinu

  Natalija je poslala pismo u kome "moli Srbiju da joj oprosti što je rodila takvog kralja!"
  Za one koji to nisu znali od 1897. do 1900. Srbijom su de facto vladala dva kralja. Na kljucnim pozicijama su bili Milanovi ljudi. Smogavši snage da postane muškarac, Aleksandar je rešio da postane i pravi kralj!
  Na ovaj ili onaj nacin stvari bi se nekako i sredile, ili je bar tako izgledalo da nije iskrsao bauk Dragine "lažne trudnoce". Fenomen trudnoce Drage Mašin razmatran je na svim tadašnjim dvorovima i udžericama. Rašomonijada, intrige i verzije ovog dogadaja prevazilaze sve ljubavno-politicke zavrzlame iz naše nesrecne istorije...
  Naime, mesec dana pošto je brak sklopljen, posle pregleda uglednog doktora Kolea, koji je navodno i lecio Dragu od ginekoloških problema, doktor je konstatovao trudnocu i to cetvrti mesec... Upozorio je kraljicu da ne jaše više, da miruje, dosta jede... Saša i Draga su bili najsrecniji ljudi na svetu verujuci da ce Bog uslišiti njihov najveci san...
  To nam govori verzija koja se najmanje cula, verzija porodice Drage Mašin, koju je istina, jakim argumentima objašnjavala da pod a) Draga nije mogla ni htela lagati kralja oko svog stomaka i b) da je sama izmislila pricu onda je ne bi dovela do tako apsurdnog kraja da ceka porodaj deteta koje nema vec bi izmislila spontani pobacaj, jer je za to imala razloga kao što je bio jedan težak grip. Najverovatnije ce biti ako konsultujemo savremene ginekologe, da je Draga patila od retke bolesti koja najcešce proizlazi iz ogromne psihicke želje za trudnocom, koja daje identicne simptome stvarnoj trudnoci dok zapravo nema ploda. Draga je imala mucnine, nesvestice, stomak joj je rastao, grudi su je bolele... Na ocigled celog naroda ona je naprosto licila na trudnu ženu i sama je skrušena pred svojim mnogobrojnim ikonicama iznad kreveta zahvaljivala Bogu za takvu milost i cekala porodaj.
  Druga strana, koja je daleko mnogobrojnija, uverena je u tome da je Draga sve izmislila. Verzije idu od one najopskurnije iz Krcunove epohe da je nosala jastuk ispod haljine do toga da je htela da podmetne dete svoje sestre Hristine. Za tu drugu stranu koja ukljucuje i kraljicu Nataliju, Draga je bila lažov i manipulant, ***** i veštica.
  Stvari su postale sumnjive beogradskim gospodama još kada je umesto dvorskog lekara Mihela postavljen Dragin rodak Velickovic. U nekim drugim dokumentima upravo je taj Velickovic posumnjao u iskaz doktora Kolea. Austrougarski izvori, za razliku od srpskih i ruskih decidirani su u tome da je i Aleksandar ucestvovao u toj igri jer "da je zaista hteo da se tacno izvesti o stanju gospode Drage to bi on pozvao doktora Verthajma iz Beca". Neki, pak, francuski izveštaji daju nam objašnjenje doktora Kolea da je on bio nameran da izda to rešenje ne znajuci pravi uzrok tome. U drugom, pak, izvoru taj isti doktor tvrdi da je trudnocu staru 4 nedelje nemoguce precizno utvrditi!
  Po Milanovoj smrti, svi njegovi obožavatelji, ukljucujuci i odanog Gencica, oslobodiše se sna da ce se ovaj vratiti na presto, skloniti sina i napraviti novog Obrenovica.
  Šta se zaista dogadalo u dvoru teško je dešifrovati. Sašin sobar se kleo da je Draga verovala da je trudna i da je svako vece Bogu blagodarila za cudo. Jedna dvorska dama je tvrdila da je Dragina grižna savesti bila tolika da je ona na kraju poluluda verovala u mirakl sopstvene bremenitosti. Gencic je tvrdio da je podvala propala jer je Hristinin muž odbio da ucestvuje u toj blasfemiji. Dva ministra da je sve propalo jer je Hristinino dete umrlo...
  Bilo kako bilo, dvor se spremao za dolazak naslednika u ocekivano vreme. Kolevke, opreme, rucni radovi, igracke... Nikola i Nikodije su maštali o sestricu ili sestricini. Draga je zamišljala sebe kao majku. Njeno i Sašino dete u narucju, odlucna da bude bolja, drugacija, toplija od Natalije...
  Kad je vreme za porodaj preteklo zlonamerne beogradske gospode postavljaju pitanje u zlehudom kikotu.
  – Gde je dete? Koliko kraljica nosi – devet meseci kao i svaka žena ili jedanćst kao kobila?
  Kako imati bilo kakav komentar na ovo ili kako ne biti uz jadnu Dragu koja ce umesto deteta docekati samo poniženje... Oficiri su vec tad znali da uz pomoc politickih spletki, laži i obmana brzo sledi ulica i "dan kada ce se ulice napuniti svetinom željnom tude, kraljevske nesrece. Majka ulica ceka strpljivo. Prvo stub srama, a onda svetina, smejurija, pljuvanje, cerecenje, popišavanje..." Natalija je u iscrpnom izveštaju izvestila ruskog cara da nešto nije u redu sa Draginom trudnocom i da je carska porodica, to jest kum licno, obmanut. Car je odmah izaslao svoga ginekologa doktora Snjegireva iz Moskve i profesora Gubarova. Istovremeno je pozvan i famozni doktor Kole iz Pariza. Vojka, sestra Dragina, tvrdi da je sam Aleksandar pozvao ugledne doktore da se tu nadu, a ne da je car poslao ginekološku inšpekciju.
  Kraljica Draga je pregledana preko pedeset puta. Svaki put bleda i na ivici nesvesti dok su zabrinuti doktori odmahivali glavom. – Nema deteta! – glasio je zakljucak konzilijuma.
  Ali, šta je to onda u meni što osecam, a što ipak ne treba da bude dete? – pitala je Draga sa zadnjim, ocajnickim tragom nade... Draga je zapala prvo u histeriju, potom u depresiju. Saša je urlao i ocajavao.
  – Mama, mama, šta nam se ovo dešava – ridao je Saša grleci Dragu. Njihov san je propao. Draga je u nastupima gubitka razuma pokušavala da se povredi, Saša je grlio i ljubio, ali sve je bilo uzalud. Nikada, nikada više posle tog dana oci Drage Mašin nisu sijale kao pre. To više nije bila Draga nego njena senka. De facto pre Apisa dvorski ginekolozi su napisali smrtnu presudu Drage Obrenovic. Ovo ogromno razocarenje ili, ako hocete, iskušenje nije okrenulo Dragu protvu Boga. Ona je opet, usrdno kao i pre klecala pred cudotvornim ikonama koje su donete iz Rusije, Rusije koja joj je okretala leda.
  Izveštaj lekara je izgledao ovako:
  Posle dovoljnog pregleda, mi, potpisani lekari, konstatujemo da kod Njenog Velicanstva Kraljice ne postoji ni grossesse a terme ni grossensse avancee i da je prema tome, takva pretpostavka iskljucena. Medutim ta je pretpostavka bila izazvana faktom što svi simptomi, koji su se pokazali kod Njenog Velicanstva Kraljice imaju izvesnu slicnost sa pravom trudnocom i što je to bilo dovoljno da izazove verovanje u postojanje trudnoce. Detaljisan pregled sviju subjektivnih i objektivnih simptoma u zdravstvenom stanju Njenog Velicanstva ne iskljucuje mogucnost da je bio pocetak trudnoce, no da je ova prestala, bilo slucajnim prekidom razvitka produkta koncepcije, bilo njenim preranim odlaženjem u doba kad se to moglo neprimetno dogoditi Beograd maja 1901 Snjegirev i Gubarov. Ocajan Saša, još verujuci u cudo, pozvao je profesora Verthajma iz Beca i Kantakuzena iz Bukurešta.
  Deteta nije bilo.

 10. #1260
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  8. Deo - KRAJ:

  Draga je bila dobra vila svih srpskih pisaca

  Talas ismevanja i nezadovoljstva širio se Srbijom. O Draginim ginekološkim problemima razgovaralo se u svakoj kafani, mehani, kuci. Zaludu je doktor Velickovic u Pravdi celi slucaj objašnjavao i govorio da se ista stvar desila i ruskoj kraljici.
  Bio je to pocetak kraja za Aleksandra i Dragu.
  Uprkos njihovoj volji da ljubavlju pobede užas, nije se moglo nazad.
  Odjedanput su sva dobrocinstva kraljice Drage zaboravljena. To koliko je ulagla u sirocice, kulturu, koliko je srpskih intelektualaca i seljacica stipendirala. Od Nušica koga je postavila za upravnika Narodnog pozorišta do Jovana Skerlica kome je placala studiranje u Ženevi. Placala je ona i Mitu đordevica i Boru Stankovica. Finansirala Zmajev Neven i za spomenik Vojislavu Ilicu založila svoj verenicki prsten. Pa je porodilište digla i sirotinju hranila i oblacila. Sve je zaboravljeno i da je kraljica sama za slavu kuvala.
  Talas mržnje i srama prekrio je Srbiju i Srbija je kao uzrok svih svojih problema prepoznavala samo jednu ženu, nesrecnu Dragu – nerotkinju.
  Nezadovoljne, pritajene, ljubomorne žene, one iste koje su je tetošile po svojim salonima sada su ispirale glave svojim muževima potrebom da Draga nestane, da je jednostavno ubiju i "spasu Srbiju"!
  Ta godinica i po života Saše i Drage više je bila mucenje nego život. Zli glasi su pustili u narod pricu da Aleksandar planira da odredi bracu Lunjevice kao svoje naslednike i to je izazvalo histeriju u narodu. Pošto su o braci i njihovom ponašanju kolale price kao posle o Žarku Brozu ili Marku Miloševicu, onda je shvatljivo zašto je takva dezinformacija puštena u narod. Draga i Aleksandar su dobijali vesti da se zavera sprema i da su moguci atentati, ali Draga nije htela da idu iz Srbije.
  Koliko je sve besmisleno i zapravo simbolicno govori cinjenica da su zaverenici vrlo dobro znali da je kralj pod Draginim pritiskom bio rešio da se oni privremeno rastave i da možda cak potraži drugu ženu koja bi mu rodila naslednika. Aleksandar to nije želeo, ali ga je Draga preklinjala objašnjavajuci mu da drugog izlaza nema.
  1902. Draga je porucila nameštaj od Žensena, proslavljenog francuskog dekoratera, u stilu Luja XV... Nameštaj za njihove intimne odaje je stigao, ali Žensen nije stigao da naplati sve rate. Plan zavere je bio gotov vec u oktobru.
  U kasno prolece i Nikodije i Nikola i Draga su poceli da imaju jezive snove. Draga se budila izmucena snom o zmiji koja puže iza ikona i uvlaci se u svilene draperije. Kažu da su nekoliko nedelja pred nesrecu gavranovi poceli da se skupljaju na Draginom prozoru i zlokobno grakcu. Na paradoksalan nacin sve je bilo protiv Drage i Saše, mucen grižom savesti jedan od zaverenika je cak poslao pismeni iskaz, ali ga vojni ministar nije na vreme otvorio vec ga poneo kuci i zaboravio na njega.
  To samo vece ništa nije slutilo na smrt. Kažu da su se Saša i Draga za vecerom šalili, a Draga je grlila svoje sestrice. Vojka se seca da se tu noc pred spavanje Draga dugo cešljala i da je u jednom trenutku izgledala "neljudski lepa" sama zapanjena ovom slikom u ogledalu Draga je rekla:
  – Ne nalaziš li Sejo, da ja uzjedared sasvim drugacije no inace izgledam?
  U pola jedanćst Draga se pozdravila sa Sejom i decicom, a potom i kralj recima:
  – Laku noc, do videnja do sutra!
  Draga je obukla svoju providnu spavacicu i stavila na sebe tek nekoliko kapi omiljenog mirisa Californian Popy. Mirisala je na makov cvet, malo pomešan sa ambrom.Tu noc su Draga i Saša poslednji put vodili ljubav i mazili se i tu noc je Saša ponovio svoju omiljenu recenicu.
  "Za nas nije da se krhamo pod ovim intrigama, nego je nama mesto negde daleko od ovog pakosnog sveta."
  U dva ujutru se cula eksplozija od razvaljivanja kapije. Dalje je sve poznato. Ili bar delimicno. U svim tim izveštajima sasvim dugo se krilo kolika je bila brutalnost zaverenika i cinjenica da su sekirom sabljama i mecima iskasapili svog kralja i kraljicu. Poslednja dva sata sumanutog jurcanja po dvoru Draga i Saša su se krili u njenom ormaru, u garderobi. U jednom trenutku Draga je ranjena jer je izašla na balkon da doziva stražu uz recenicu "Vojsko, ubiše vam kralja!" U cetiri sata ujutru u tajnoj prostoriji 76 zaverenika je našlo Dragu i Aleksandra zagrljene i šcucurene. Prema austrougarskom izveštaju u poslednjim trenucima kralj je bio drzak i podsecao je oficire na njihovu zakletvu i cast .
  Mogu li racunati sa zakletvom svojih oficira? Ali, na to je dobio metke kao odgovor.
  Draga i Saša su masakrirani, sekirom, sabljama, mecima. Aleksandru su cak odrezali prst da bi mu skinuli prsten. Uzimali su nakit i zlato i arhivu. Apis je uzeo Dragin dnevnik. Krvavu i golu kraljicu su sekli na komade zainteresovani za njene grudi, butine i medunožje.
  Najstrašniji izveštaj Laze Kostica na francuskom za njihove novine govori da ne samo da su ih izbacili kroz prozor tako raskomadane vec i da su posle jurišali kroz grad sa Draginim medunožjem nabodenim na vrh sablje. Ovaj podatak užasnuo je Francuze i posle ga je bilo zabranjeno preštampavati. Bracu Lunjevica, koji su u pokušaju da zaštite sestru i zeta uhvaceni, ujutru su streljali.
  U maniru kontinuiteta srpskih laži narodu je prvo predoceno da su se kralj i kraljica sami poubijali u medusobnom obracunu. Posle, jedna po jedna vest je curila o brutalnom ubistvu koje se opravdavalo na sva zvona. Opelu Drage i Saše prisustvovao je samo kraljev sobar. Tada je vec naredena proslava i radovanje novom kralju, Karadordevicu. Gotovo celih 98 godina posle ubistva tražim divlje ruže, onakve kakve je Draga najviše volela da odnesem na njen grob u kripti Svetog Marka.
  Posle svega u Srbiji od mnogo krvi, izdaje, smrada i laži stoji ljubav Saše i Drage. Ogromna, bezobrazna i sasvim neadekvatna vremenu u kojem je bila.
  Kolicina zavisti koju je ova emancipovana, talentovana i ambiciozna žena ostavila iza sebe može se meriti izrekom "Uživa kao kraljica Draga" buduci da se retko ko napatio kao ova žena.
  Pored pameti, nacitanosti, talenta, lepote i šarma Dragoj nisu mogli oprostiti njenu ambiciju, njenu odlucnost da se drzne da uradi nemoguce!
  Prava tajna o strasti te želje da se ide dalje sakrivena je u knjizi, u njenoj autobiografiji koju je Apis tako ljubomorno cuvao i svakodnevo citao, sasvim sigurno se zaljubljujuci u ženu koju je ubio."

 11. #1261
  Obećava N_Dj (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  94
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Hvala Amalia!

  Izasao je neki novi casopis 'Istorija', prvi br. Kad ono , na jednoj strani naslov (gle cuda!) -- 'Fatalne zene; DRAGA MASIN --- Zrtva sopstvenog hira?'.
  --------------------------------------------------------------------------------
  'Kada je videla da metak ide ka kralju Aleksandru, kraljica Draga je svojim telom pokusala da mu spasi zivot. Nije uspela....Desilo se samo to da je i njen zivot vec u sledecem trenutku bio ugasen. Za pola treptaja oka, Draga Obrenovic je postala sinonim za zenu koja zna sta hoce, ali na putu ostvarenja svojih ciljeva, ne bira sredstva...Hrabro ili ludo...? '
  -------------------------------------------------------------------------------

 12. #1262
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Davaj link!

 13. #1263
  Zainteresovan član Јаков Обреновић (avatar)
  Učlanjen
  14.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Крагујевац
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Да, купио сам ревију "Историја" чим је изашла. Мада, још увек не видех новинара који ће барем донекле објективно писати о Драги. Ево, како аутор текста интерпретира тренутак убиства краљевског пара:

  "Прво је пала Александрова крв, а пошто је капетан Михаило Ристић ликвидирао њега, пресудио је и њој ..."

  Боже мој! Као ду су најокорелији злочинци.
  И јесам свагда са вама !!!

 14. #1264
  Zainteresovan član Molgran (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Uzas...A ima li kakvih ilustracija?
  Jakove kad ce kljiga? 15. #1265
  Zainteresovan član Јаков Обреновић (avatar)
  Učlanjen
  14.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Крагујевац
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Што се тиче илустрација, у чланку се налазе само две фотографије које већ имамо на форуму. А што се тиче књиге нажалост још ништа.

  Мада смо покуцали на многа врата, од спонзора ни трага ни гласа. Свака част изузецима, али то су биле мале донације, недовољне за штампу. Добра страна свега тога је да је аутор то искористио да књигу допуни са још занимљивог садржаја.
  И јесам свагда са вама !!!

 16. #1266
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Daj reci koliko Vam treba - ne usteži se!
  Ko traži, taj može i da dobije, ko ništa ne govori, kako da dobije?
  Možda ima ljudi koji se motaju ovuda po forumu, a ne znaju šta će s parama - pa eto ideje kako da ih svrsishodno upotrebe!

 17. #1267
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Inače ja sam otvorila novu temu "Poruke Kraljice Drage sa onoga sveta" naravno pod Natprirodnim pojavama, pa ko hoće da navrati...nek izvoli!
  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=350579

 18. #1268
  Zainteresovan član Molgran (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Svaka cast za temu!

 19. #1269
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Pa davno sam obećala da ću pisati o tome... Red je i da održim obećanje....

 20. #1270
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1017

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Свадбена поворка Александра и Драге
  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf

 21. #1271
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1017

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf

 22. #1272
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1017

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf

 23. #1273
  Zainteresovan član Јаков Обреновић (avatar)
  Učlanjen
  14.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Крагујевац
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Хвала Милунка!

  Ова серија фотографија свадбене поворке је одлична!
  И јесам свагда са вама !!!

 24. #1274
  Buduća legenda Komunistkinja (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Стаљинград на реци Волги
  Poruke
  41.021
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  597

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Ја и ако сам комунисткиња имам велико поштовање према последњој српској краљици
  Жени која је страдала јер је волела!
  Информационное бюро коммунистических и рабочих партий
  Живео Стаљин и светска револуција

 25. #1275
  Zainteresovan član Amalia (avatar)
  Učlanjen
  10.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  365
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Kraljica Draga

  Milunka, slike su toliko dobre - da nemam reči!!!
  Imaš li slučajno i Draginu, jednu tako veliku, sliku?
  To bi bilo prefektno!

Slične teme

 1. Краљ Александар, гробар Српства
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 179
  Poslednja poruka: 11.05.2011., 10:39
 2. Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 27.06.2008., 21:13
 3. Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 13.05.2008., 10:33
 4. Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 30.01.2008., 10:02
 5. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 01.11.2007., 13:13

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •