Како је Тито спасао Израел

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
Преко Југославије, са писте у Никшићу, 1948. године испоручени „спитфајери” јеврејској држави која се борила за опстанак
Spitfajer-5-FOTODOKUMENTACI.jpg


„Спитфајер” МК 9 чува се у музеју (у углу исти авион током рата 1948/49. године) Фотодокументација „Политике”

На аеродрому на Капином пољу, три километра од Никшића, данас тумарају стада оваца на испаши. Иако постоји локални аероклуб, ваздухопловне активности су реткост. Овај аеродром ушао је историју 15. априла 1941. године када је са њега одлетео и заувек земљу напустио краљ Петар Други Карађорђевић, а за њим чланови владе и сандуци пуни државног злата.

Овај аеродром има и „незваничну” историју. Пре 60 година, када се тек створена јеврејска држава борила за опстанак у рату са арапским суседима, преко Никшића су у операцији обавештајних служби пребацивани авиони типа „спитфајер” из Чехословачке у Израел. Акција „Велвета” из 1948. године, како су је назвали Израелци, на овим просторима и данас је прекривена велом тајне.

– Нигде нема писаних трагова, нисам нашао ниједног сведока који би говорио о томе, вероватно зато што је операцију у Југославији водила Удба, а досијеи о акцијама ове службе и данас су недоступни. С друге стране, о операцији „Велвета” постоје подаци из чешких и, пре свега, израелских извора. Постоје чак и фотографије израелских „спитфајера” у Никшићу – каже историчар Бојан Димитријевић из Института за савремену историју у Београду, чије су истраживање о операцији „Велвета” ових дана цитирали агенција „Асошијетед прес” и израелски лист „Џерузалем пост”.

Да би прелет „спитфајера” остао тајна за велике силе у време када је хладни рат већ почињао, предузет је низ мера. Са авиона је у месту Куновице у Чехословачкој скидано све што је указивало на ову земљу. Исцртаване су југословенске ознаке, под којима су пилоти летели до Никшића. Такви „спитфајери” нису привлачили пажњу, јер их је у наоружању имала и Југославија. Тек у Никшићу су исцртаване плаве Давидове звезде на белој кружној подлози, ознаке са којима су авиони прелетали у Израел.

Нико од израелских пилота није спомињао Никшић, већ „Алабаму”, како је шифровано названа тајна израелска база у Титовој Југославији. Летачи су имали израелске униформе, али са празним џеповима, без докумената и било каквих личних ствари. Пилоти су добили јасно упутство шта да раде у случају принудног слетања у Југославији. „Увек будите у додиру са Удбом. Не помињите Израел, нити говорите о било чему, само питајте за тајну полицију”, каже се у инструкцији која се чува у израелским архивама.

Nastavak:
http://www.politika.co.yu/rubrike/Drustvo/kako-je-tito-spasao-izrael.sr.html
 
Зато нам сада Јудеји лепо захваљују, погледај само изјаве Саркозија, или се мало позабави "радом" Јоакима Рикера - о осталим Јудејима на високим светским и белосветским функцијама нећу ни да причам, јер ће одмах да се повампири онај Маркеља са оптужбама против Срба.

Све у свему Јудеји су нам данас највећи непријатељи на планети.
 
Зато нам сада Јудеји лепо захваљују, погледај само изјаве Саркозија, или се мало позабави "радом" Јоакима Рикера - о осталим Јудејима на високим светским и белосветским функцијама нећу ни да причам, јер ће одмах да се повампири онај Маркеља са оптужбама против Срба.

Све у свему Јудеји су нам данас највећи непријатељи на планети.

е мој Мито!
Јеси ли знао да је премијер Русије 2004-2007 био Јевреј?
Е, мој мито, сад би на конто твоје приче о Саркозију ја требао да вичем да су нам јевреји највећи пријатељи!?
 

Back
Top