Haški tribunal naložio kućni pritvor za Delića
Haški tribunal danas je naložio vlastima Federacije BiH da bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću odrede kućni pritvor, jer je o svom slučaju razgovarao sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem.
Sudija Volfgang Šomburg danas je izdao nalog da se Delić pritvori u svom domu uz stalni nadzor nadležnih vlasti i da mu se omogući kretanje samo u slučaju zdravstvenih potreba, saopštio je danas Haški tribunal.

Tužilaštva Tribunala zatražilo je 14. decembra da se Delić uhapsi, jer je prilikom susreta sa Silajdižićem prekršio obavezu da ne sme da o svom slučaju da razgovara sa bilo kim osim sa svojim advokatom.

Sudija Šomburg je konstatovao da je do takvog razgovora došlo prilikom susreta Delića i Silajdžića.

Sudija je upozorio Delića da i najmanje kršenje uslova pod kojim je pušten na privremenu slobodu, pored ovog kršenja, biti uzeto u obzir kada se bude razmatralo njegovo puštanje na privremenu slobodu.

Deliću je u novembru odobreno da boravi u BiH od 11. decembra 2007. godine do 11. januara 2008. godine.

Federacija BiH je tada dala garancije da će Delić postupati u skladu sa nalozima sudskog veća, a optuženi je i licno garantovao da će se vratiti u Hag pre nastavka suđenja i da će se povinovati svim nalozima sudskog veća, navodi se u saopštenju.

Generalu Deliću se pred Tribunalom sudi za zločine nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima koje su počinili mudžahedini iz sastava ABiH 1993-94. Suđenje je počelo 9. jula 2007. godine, podseća se u saopštenju i dodaje da je bi tužilaštvo treblao da završi izvođenje dokaza početkom sledeće godine.