Vehabije pripremale napad i na Beograd
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Vehabije pripremale napad i na Beograd

 1. #1
  Aktivan član djuramc (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Краљевина Србија
  Poruke
  1.176
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Vehabije pripremale napad i na Beograd

  Vehabije pripremale napad i na Beograd!

  U računaru okrivljenog Mehmeda Koljšija nađene su fotografije i mape Beograda, sa obeleženim lokacijama Narodnog pozorišta, Ambasade SAD, zgrade „Beograđanka“ i hotela „ Park“ u Beogradu  BEOGRAD - Vehabije koje su pohapšene i protiv kojih je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog zločinačkog udruživanja i terorizma, pored atentata na sandžačkog muftiju Moamera Zukorlića, pripremale su i terorističke napade na Beograd.
  Naime, ova grupa od 15 ljudi, koju je predvodio Senad Ramović, inače blizak SDA u Novom Pazaru, od druge polovine 2006. godine pa sve do marta 2007. godine „na teritoriji opština Novi Pazar i Sjenica, stvorila je organizovano zločinačko udruženje i, zajedno sa više zasada neidentifikovanih lica, pripadala istom, postupajući po pravilima interne kontrole i discipline članova...“, navodi se u optužnici protiv vehabija.
  Oni su, u nameri da ugroze bezbednost Srbije, planirali podmetanje eksploziva i preduzimanje opšteopasnih radnji i drugih akta nasilja radi izazivanja straha i nesigurnosti kod građana. Održavali su sastanke na kojima su se dogovarali o formiranju zločinačkog udruženja, a zatim su se dogovarali kako da omasove svoje udruženje pridobijanjem novih članova.
  Prema oceni tužilaštva, nije sporan ni međunarodni aspekt u delovanju udruženja.
  „Naime, okrivljeni su uspostavili blisku vezu sa istomišljenicima, nalogodavcima, ideolozima i mentorima u inostranstvu - Bosni i Hercegovini, Austriji, Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama, s kojima su komunicirali neposredno - telefonima, elektronskom poštom i na druge načine, kao što je putem snimljenih uputstava na CD i od kojih su tražili uputstva za delovanje udruženja, svoje ukupno ponašanje i stavove“.
  Jedan od okrivljenih Senad Vjeselović je izjavio da je neko iz grupe elektronskom poštom stupio u vezu sa izvesnim studentima iz Meke i Medine kako bi pitali neke šeihe da li da se izvrši atentat na muftiju Zukorlića. Okrivljeni Fuad Hodžić je prilikom hapšenja uputio radnicima Policijske uprave Novi Pazar sledeće reči:
  „Ti si mi neprijatelj i, ako Bog da, inšalah, neće dugo ovako. Ja ne priznajem ovu državu i ovaj zakon, već samo Alaha jednoga. Ja sam za tebe od sada Bin Laden, tvoj smrtni neprijatelj, ja sam rob Alahu, a ti robuješ parama i službi. Biće ovo druga Srebrenica, pištolj na glavu, metak u čelo, ako Bog da, inšalah. I kada dođe naše vreme, neće biti stoj, pucaću, nego odmah pucamo“.
  LISTA OPTUŽENIH
  Specijalno tužilaštvo u Beogradu je na osnovu člana 46 stav 2 tačka 3, u vezi člana 504-a ZKP, u vezi članova 2.3 i 6 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala podiglo optužnicu protiv:
  Senada Ramovića, zvanog Becan, Jasmina Smailovića, zvanog Bilal, Adnana Hota, Nedžada Memića, Fuada Hodžića, zvanog Faća, Mirsada Prentića, zvanog Beko, Erhana Smailovića, zvanog Ekica, Senada Vejselovića, zvanog Senko, Vahida Vejselovića, zvanog Abdul Vahid, Mehmeda Koljšija, zvanog Dino, Huseina Čuljka, Aldina Pulića zvanog Puljko, Bekta Memića, Safeta Bećirovića, zvanog Safko Maško, i Damira Berba, zvanog Abdurahman i Mesar.
  MAPE
  Okrivljeni Mehmed Koljši je na pitanje, zbog čega je u kompjuter uneo mape Beograda sa označenim lokacijama Narodnog pozorišta i Ambasade SAD, odgovorio da su mu se mape dopale, a moguće je da su mu se dopale zgrade kao objekti, pa je zbog toga uneo mape. Međutim, on nije mogao da se seti sa kog sajta i kada je preuzeo mape.


  Okrivljeni Mirsad Prentić i pokojni Ismail Prentić, 7. februara 2007. godine kamerom su snimili film po uzoru na filmove koje snimaju bombaši samoubice radi veličanja samožrtvovanja i poziva na takve akte, u kome se prikazuju njih dvojica, zatim odabrani ciljevi Hadži-Kadrijina džamija i Bukreška džamija, obe u Novom Pazaru, a, potom vatrena lopta koja pokriva slike džamija, praćena zvukom eksplozije i natpisom Beko, što je nadimak okrivljenog Mirsada Prentića, i na kraju natpis na engleskom jeziku „Čestitamo“.
  Inače, vehabije su pregledom terena izabrali nepristupačne i skrovite lokacije na kojima će formirati kampove za duži boravak i vojnu i terorističku obuku, prvu u opštini Sjenica, u ataru sela Žabren, na obroncima planine Ninaje, na mestu zvanom Klisura, a drugu na oko dva kilometra od prve u opštini Novi Pazar, takođe na obroncima planine Ninaje, u ataru sela Rogatac, na mestu zvanom Franjin krš.
  Policija je u kampovima, pećinama, te kućama okrivljenih našla naoružanje - „kalašnjikove“, poluautomatske puške, ručne bacače, bombe, puškomitraljeze, eksploziv, kao i elektronsku opremu.
  U računaru okrivljenog Mehmeda Koljšija nađene su fotografije mape Beograda, sa obeleženim lokacijama Narodnog pozorišta, Ambasade SAD, zgrade „Beograđanka“ i hotela „ Park“ u Beogradu.
  Glavni i prvi cilj ovog udruženja bio je da ubiju muftiju Moamera Zukorlića i oni su 2. marta 2007. skovali plan da sutradan likvidiraju muftiju. Na osnovu informacije koju je imao Senad Ramović, muftija Zukorlić je te večeri trebalo u hali sportova u Novom Pazaru od 20 do 21 časa da igra fudbal. Dogovor je bio da ga ispred sačekaju Senad Ramović, Adnan Hot i Fuad Hodžić i da, u trenutku kada muftija sedne u svoj džip, vozilo gađaju „zoljama“.
  Drugi deo grupe u dva vozila „ladi nivi“ i „nisanu“ trebalo je da istovremeno napadne zgradu Policijske uprave u Novom Pazaru. Međutim, atentat ipak nije uspeo jer je prva grupa osmatranjem utvrdila da se napad na muftiju Zukorlića ne može bezbedno izvršiti zbog iznenadnog nailaska policije i akcija je propala.
  Materijalnim dokazima, prikupljenim u toku istrage, nesumnjivo je utvrđeno da su okrivljeni organizovano i u dužem periodu pribavljali i pribavili veliku količinu vatrenog oružja, municiju, eksplozivna sredstva, vojnu i drugu opremu, lekove, sanitetski materijal i hranu.
  Pribavljanjem navedene količine oružja, municije i eksplozivnih sredstava stvorena je vatrena moć i mogućnost jedinice, koja je ekvivalentna jednom pešadijskom vatrenom vodu od 30 do 40 ljudi, koja bi mogla da izvodi razne vrste borbenih dejstava.

  Autor:

  http://www.glas-javnosti.co.yu/ 2. #2
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vehabije pripremale napad i na Beograd

  Bila tema.

Slične teme

 1. Spijun Montgomeri: Napad na NATO je napad na DS
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 06.01.2012., 08:48
 2. Vehabije pripremale napad na Beograd!
  Autor Karlito Brigante u forumu Politika
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 28.11.2007., 13:46
 3. Vehabije...su tu..
  Autor grande u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 11.05.2007., 21:22
 4. Pravoslavne Vehabije
  Autor alergicna u forumu Politika
  Odgovora: 252
  Poslednja poruka: 21.04.2007., 22:34
 5. Igrale se vehabije ...
  Autor svetolik trpkovic u forumu Politika
  Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 21.04.2007., 02:57

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •