Војска Црне Горе-довољна за параду!

Poruka
19.903
Благо оном кога ће ова импресивна војна сила бранити, а Црногорци могу посебно бити срећни јер ће им у помоћ увек прискочити њихови „НАТО пријатељи“

Милових 2.400 ђетића
Оружане снаге Црне Горе после распада државне заједнице Србије и Црне Горе - Величина армије одређена је у складу са стандардима НАТО а Влада Црне Горе је на последњој седници донела одлуку да се за потребе Министарства одбране и Војску Црне Горе определе средства од цирка 40 милиона евра!
1971ta1.jpg

Војска Црне Горе – за параду ће их бити
доста док им Шиптари не припуцају

У оквиру Министарства одбране Црне Горе, које има 374 запослена, у кабинету министра Бора Вучинића је шесторо људи, док је у Генералштабу запослено 105 особа. Сектор за политику одбране има 45 људи, за људске ресурсе и правне послове 32, за материјалне ресурсе 39. У подручним јединицама по црногорским општинама је 48, а у Служби за стручно-техничке и помоћне послове 45 запослених. Одељење за одбрамбено безбедносне послове, комуникацију и криптозаштиту има 18 запослених, Одељење за инспекцијске послове и унутрашњу контролу 11, а Служба за финансијско и материјално пословање 23. Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић изјавио је да би Војска Црне Горе требало да има око 2.400 припадника, односно 0,39 одсто од укупне популације.

Од тог броја, требало би да буде 410 официра, 898 подофицира, 310 цивилних лица и 782 војника по уговору. Величина војске је одређена у складу са свим општеприхваћеним стандардима држава које су у НАТО и окружењу, и креће се од 0,4 до један одсто од укупне популације. У Војсци тренутно има 363 официра, 1.015 подофицира, 248 војника по уговору и 495 цивилних лица, а од тога је 117 подофицира и 185 цивилних лица има статус вишка. Министар је рекао да Војска Црне Горе тренутно има 269 професионалних војника и да су њихове плате између 230 и 300 евра, као и да је конкурс за пријем професионалних војника и даље отворен, а да се у последња два месеца пријавило висе од 70 војника по уговору.

Војска има бригаде за специјалне операције, лаку пешадијску бригаду, базе за обуку и подршку, Ваздухопловну базу, Морнаричку базу, Батаљон за почасти, чету војне полиције, вод за електронско извиђање и вод за ваздушно осматрање.

Јединице Војске се, осим у Подгорици, Голубовцима и Даниловграду, налазе и у Пљевљима, Колашину, Кумбору, Никшићу и Бару. Од 273 бивше локације, за садашње потребе Војске остављено је 26 објеката, а планирано је даље смањивање њиховог броја.

Многи у Црној Гори ових дана с правом постављају питање за коју се то војску издваја позамашна сума новца, или, боље речено, ко су ти људи који седе у Генералштабу Војске, која би формацијски требало да има највишег официра у чину бригадног генерала. Али, Црногорска војска има на свом списку позамашан број генерала и виших официра, дакле неопходно је издвојити велика средства само за њихове плате.

- Према Предлогу закона, одлуку о учешћу представника Војске Црне Горе у мировним мисијама доносиће Скупштина. Осим специјалног, ванредног и редовног стања, које дефинише Стратегија одбране, закон уводи и ратно стање, што компарира с праксом земаља региона, и у складу је с добијеним сугестијама. Стратегија одбране је донета пре устава - казао је Вучинић.

Представници црногорске власти у сада већ бившој СРЈ, не тако давно, критиковали су буџетска средства предвиђена за издржавање Војске државне заједнице.
Иако је споразумом било предвиђено да Црна Гора за потребе војске издваја годишње око 40 милиона евра, она та средства није издвајала, чинећи свесну опструкцију у попуњавању буџета и стварајући проблеме у издржавању војске.

Начелник Генералштаба Јован Лакчевић саопштио је да Војска Црне Горе сада нема тенкове, авионе и ракетне системе, јер је, безусловним пријемом Црне Горе у Партнерство за мир и укључивањем у међународне интеграције, део безбедности пренет на партнере и савезнике.

Црна Гора је, иначе, имала 62 тенка, од којих је 61 уништен резањем(:D:D:D), а један је остављен као музејски експонат. Процес резања тенкова обављен је у касарнама Маслине и Никшић, и трајао је до 22. јула. Тенкови ће бити претопљени у Железари Никшић, а средства од продаје метала биће уплаћена на рачун који је отворио УНДП за реализацију овог програма.

У Црној Гори су, после иступања из државне заједнице, остала укупно 43 ваздухоплова - 21 авион и 22 хеликоптера. На писти у Голубовцима било је 17 школско-борбених авиона "Г-4 супергалеб", четири школске "утве-75", пет транспортних хеликоптера "ми-8" и 17 хеликоптера газела опште намене и у борбеној, односно извиђачкој варијанти. Званична Подгорица је раније у више наврата саопштила да Војска Црне Горе неће имати авијацију, већ искључиво хеликоптере.

Како су недавно јавили црногорски медији, Аеро клубу "Наша крила" у оснивању, чији је власник бивши телохранитељ доскорашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића, бесплатно су дата на трогодишње коришћење два млазна авиона "Г-4 супергалеб" из 239. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле у Подгорици.

Српска политика
**********************
Не знам хоће ли овај пут бити довољан брдовит рељеф за одбрану или се у потпуности ослањају на НАТО пријатеље који ће им о`ма притрчати у помоћ да направе тампон зону и створе надгледану "УН територију",ако доће до ослобађања миленијумских арбанашких територија.:D

Ако пожеле,има шиптари да умарширају у Подгорицу са две ватрогасне јединице.:lol:
 
a koliku vojsku po vama strucnjacima treba da ima zemlja od 600000 stanovnika?

Рецимо 6000?

Али,није ствар само у бројности живе силе,него и у опремљености.
А,виђу ово,кукала им мајка...ауууу...
Црна Гора је, иначе, имала 62 тенка, од којих је 61 уништен резањем, а један је остављен као музејски експонат.
 
Auuu avetinje sto ucinise sa tenkovima , da ebu oca ocinjeg..........tacnije ebace im sipci i oca i mater uskoro.
Al' neka, i treba ....

Него,видиш ти како су они мудри.Ипак су оставили један.Као,фола ради,музејски,да заварају траг.Лисице!:D
Па,кад Шипци наврну,а они на њих тенком из музеја...

К`о Хитлер са оним авионом што је савезничким обавештајцима утер`о,па га ставио на изложбу.:D
 

Back
Top