Srpski patrijarh Pavle u noći između subote i nedelje prebrodio je do sada najtežu zdravstvenu krizu.Danas je došlo do neznatnog poboljšanja, ali se situacija ponovo pogoršala tokom večeri. Poglavar SPC je teškog opšteg stanja i životno je ugrožen. Prognoze nisu pozitivne i delimično su vezane za životnu dob, a s druge strane patrijarhu popušta srčani mišić i ima emboliju pluća, tvrdi izvor „Blica“ sa Vojnomedicinske akademije.

Patrijarh srpski nije na aparatima, ali za sada nema izgleda da će uskoro da izađe sa VMA. U Patrijaršiji kažu da je zdravstveno stanje Njegove svetosti nepromenjeno.
„Hvala Bogu, patrijarhovo stanje je stabilno“, kažu i dodaju da ga je njegov pomoćnik mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pričesio u subotu, kao i obično, i da se nadaju ozdravljenju. Mitropolit Amfilohije se nada da će patrijarh tokom nedelje izaći sa VMA, što u ovoj ustanovi isključuju.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve nalazi se na lečenju u VMA već dvanaest dana. U Patrijaršiji kažu da patrijarh sarađuje sa lekarima, da je svestan, da uzima hranu, da nije na aparatima i da je slabost nastupila s obzirom na njegove 93 godine. Nadaju se da će patrijarh preboroditi trenutnu krizu i da će se pred svojim narodom pojaviti do Božića.