EM Online, Tanjug

Venecuelanski predsednik, Ugo Čaves upozorio je na samitu OPEK-a da će se cene nafte udvostručiti ako SAD napadnu Iran zbog neslaganja sa nuklearnim programom te zemlje.

"Ako SAD budu toliko lude da napadnu Iran ili izvrše agresiju na Venecuelu, nafta neće koštati 100, već 200 dolara po barelu," rekao je Čaves, obraćajući se sinoć, kao prvi govornik, učesnicima dvodnevnog samita OPEC u saudijskoj prestonici, Rijadu. Založivši se da OPEC bude "avangarda u borbi protiv siromaštva," Čaves je predložio da Organizacija osnuje posebnu banku koja bi pomagala siromašnim zemljama u razvoju. "OPEC treba da bude geopolitički aktivniji i traži veće poštovanje svojih članica i da zatraži od moćnih država da prestanu da prete OPEK-u," rekao je Čaves.

Saudijski kralj Abdulah, koji je predsedavao samitom, navodno je Čavesu kasnije rekao da je "malo preterao", prenele su agencije. Ocenivši da se "OPEK uvek ponašao umereno i mudro", Abdulah je rekao da je "nafta energija za razvoj" i da "ne treba da postane oruđe za sukob i emocije."

Saudijski kralj je ukazao da Organizacija "ne prenebregava svoju odgovornost prema zemljama u razvoju i smanjivanju siromaštva, " naglasivši da je OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj dosad dao donacije za više od 120 zemalja u razvoju.

Abdulah je na samitu, trećem otkako je organizacija osnovana 1960. godine, objavio da će Saudijska Arabija uplatiti 300 miliona dolara u program za ekološka istraživanja i pozvao ostale članice OPEK da isto učine.

Domaćin dvodnevne konferencije na vrhu je ponovio da grupacija oduvek ima "dva osnovna cilja" - da odbrani interes članica i da zaštiti međunarodnu ekonomiju od iznenadnih poremećaja cena i ponude nafte.

I Čaves i Abdulah su ocenili da su sadašnje cene nafte na tržištu pravedne, naglasivši da su, kada se usklade prema inflaciji, blizu nivoa iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. U krugovima OPEK-a se smatra da je nedavno povećanje cena, na više od 98 dolara za barel, podstaknuto opadajućim dolarom i finansijskim špekulacijama investicionih fondova, a ne nedovoljnom ponudom nafte na tržištu.

Na berzi u Njujorku nafta je za isporuku u decembru u petak zaključena na nešto iznad 95 dolara po barelu, a u Londonu je cena januarske isporuke istovremeno bila 91,6 dolara