Starost ili Kilometraza

dlekic

Početnik
Poruka
47
Šta je bitnije za auto da bi se reklo da je ocuvan , odnosno da još može da se vozi :

Da li je bolja da je presao manje kilometara ili da je mladje godiste

U principu da li je predjenih 100 000 km mnogo za bilo koji auto i da li bi trebalo da se onda radi generalna motora ili još ranije recimo pri predjenih 70 000 km


A kako stoje stvari sa limarijom da li je ona bitnija od stanja motora ili nije ?

Da li je pametnije uzeti auto sa prvom farbom koji izgleda solidno ili neki koji je sredjivan limarski , farban tako to pa se sija na prvi pogled ?

Da li limarija brzo propada kada auto nije garaziran i da li je bolje uzeti
stariji a garaziran auto ili noviji a koji nije garaziran ?
 
Tesko je za proceniti, miljaza moze dosta da ti kaze medjutim dosta zavisi.

Da li je bolja da je presao manje kilometara ili da je mladje godiste

U principu da li je predjenih 100 000 km mnogo za bilo koji auto i da li bi trebalo da se onda radi generalna motora ili još ranije recimo pri predjenih 70 000 km
Sve je bitno. Zavisi koji je auto u pitanju (na primer. peugeot ili zastva), jedan ce preci 150 000km i dalje ce rediti kao sat, a drugi ce preci 50 000km i trazice generalnu zato sto je vozen bez ulja, nije servisiran, slepo je komsije, bio je taxi?

A kako stoje stvari sa limarijom da li je ona bitnija od stanja motora ili nije ?

Da li je pametnije uzeti auto sa prvom farbom koji izgleda solidno ili neki koji je sredjivan limarski , farban tako to pa se sija na prvi pogled ?

Da li limarija brzo propada kada auto nije garaziran i da li je bolje uzeti
stariji a garaziran auto ili noviji a koji nije garaziran ?

Takodje zavisi. Stari auti imaju losu limariju tako da ako kupujes auto koji je recimo '80 - '90 godiste onda hoces da nije bio na kisi jer pocinju da trunu i samo takve ces videti da su farbani.

Ako naidjes na auto 2000 godiste koji je farban, a tek u fabricku boju onda mozes da budes uveren da je udaran. Novi auti imaju jako dobru limariju, manje rdjaju i imaju duzu garanciju na limariji, pogotovo metalik boje. Znaci ako kupujes novi auto, ne brini gde je bio parkiran nego gledaj da nije izgrecan, da nije udubljen i slicno

Kada kupujes auto najbolje je da ga dobro pregledas, provozas i testiras. Nikad ti nemozes znati pravu istoriju auta, pa cak i na novim digitalnim satovima znaju da vracaju kilometrazu, a tek na starijim... Pogledaj koliko je volan izlizan, tako i sedista. Upali ga i provozaj ga, prati temperaturu na satu, proveri (starija vozila) da li pljuje dim na iber laufu, onda reci prijatelju da da gas a ti gledaj sta se desva na auspuhu. Sagni se ispod auta, pogledaj gumice, spojinice, jednostavno proveri da je sve na svom mestu.

Tvoje je da proveris auto koliko mozes i znas, ako budes imao srece auto ce biti dobar. Sa polovnim autima nikad nisi 100% siguran, ja znam i majstore koji su isli da pregledaju aute pre kupovine i koji su te aute ocenjivali odlicnim pa na putu do kuce jos uoci 20 gresaka kojie nije video na vreme.
 
Odmah da napomenem da je potonje moj lični stav.
Po meni motor je manje bitan od limarije automobila. Jer motor možeš da zameniš, bilo koji deo motora možeš da zameniš. Ako se nešto na motoru pokvari, auto će da stane i to je to. A ako nešto sa limarijom nije u redu, to može da bude opasno po život, pogotovo ako se krećeš visokim brzinama. Držači motora, koševi...to je to što drži motor. Često se u sudarima oštećuju noseći elementi točka - osovine, spone, stabilizatori. Ako je auto udaran, još ako su mu bili oštećeni neki od tih delova, pa je kasnije to ispravljano, više nije to taj auto. Takođe zavisi gde je auto vožen - u kojoj zemlji. Nije sve jedno da li je vožen u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Italiji. Najmarljiviji su Švajcarci i Austrijanci, a najnemarniji su Italijani. Nemci su negde između.
Kilometraža je relativna stvar. Jer danas je tako jednostavno podesiti (smanjiti) kilometražu, da je to čudo jedno. Većina novijih automobila ima merač kilometara koji ide preko board kompjutera, a najobičniji šloseri imaju softvere za budženje kilometraže. To se lepo poveže na lap top - i za minut gotovo. Takođe nije isto 50 h km kod Juga i kod zapadnih automobila. U svakom slučaju, uvoz iz inostranstva je pametniji izbor od kupovine kod nas. Naravno, ako to taj što kupuje može to da si priušti.
Čim se primeti bilo kakva razlika u farbi, to je alarm. Pogotovo ako je na prednjem delu vozila. Razlika u farbi se najbolje vidi pri sunčanom vremenu, ali ne pod bilo kojim uglom. Najbolje je da čovek dobro razgleda nekoliko automobila za koje zna da su udarani i maherski popravljeni, prefarbani, pa da na osnovu toga što zna koji deo na vozilu je bio oštećen, da pregleda tej deo i uporedi sa ostatkom vozila. Tu su i spojevi na haubi, vratima. Prorezi između recimo haube i krila, kao i vrata i krila. Taj kanal mora da bude podjednake širine, u suprotnom verovatno je tu nešto petljano.
Normalno je da svako gleda da kupi auto što novijeg datuma. Jer - logično - što je auto starije, veće su šanse da je prošlo sito i rešeto, da je udarano, ispravljano, popravljano...
Čovek je gore napisao ovo sa sedištima. Tačno još + prekidači za otvaranje prozora (ako je prozor električni), ručka za zatvaranje vrata, ručica menjača - svuda gde vozačeva ruka često dodiruje.
 
pa jbg, to zavisi od kola do kola. Na stojadniu ili yugu na 100.000 radis generalno, a i pre, a naprimer na WV neka bude golf je to mizerija. A kod nas u drzavi tesko da ces naci kola na koja je realna kilometraza. Jedino ako bas nadjes kola od prvog vlasnika i tako dalje
 
to s kilometražom je mislim iz razloga što su sva ta kola uvezena prilikom onih 2 ili 3 legalizacija. Da naša država ne štiti Zastavu, fabriku kojoj je bolje da pravi oružje nego takve automobile, tj. da je uvoz liberalan, ne bi imali takvih problema. Al jbg
 
Moj Fiat 127 je presao preko 200 000 km bez generalne.Propala mu limarija.26 godina je bio star.Svaki dan vozen,nikad nije bio u garazi.Samo potrosni materijal je menjan u toku svih godina voznje.Motor nikad nije otvaran bio.
Za te pare su tad mogle da se kupe dve Zastave
 
naš narod razmišlja po onom - bolje je naše, ima delova, jeftino za održavanje...blabla...
E sad što ćeš na servisiranje "našeg" auta da odeš 20x dok ne dostigneš 50.000km, a sa stranim autom možda nećeš ni jednom, to je za razmišljanje (naravno, ako ne nagaziš na neko strano kojie je prešlo milion km). Te pare koje ćeš da daš raznoraznim majstorima, bolje da u startu dodaš i kupiš neko strano auto, kojim nećeš da svraćaš tako često kod majstora, koje je udobnije, brže, bezbednije itd. Gubljenje živaca ne računam
 
Zato sam ja rekao da nikad necu voziti domaci auto.Pre bih kupio Punta nego Zastavu 10,bez obzira sto je isti k....Vise volim Fiatovu oznaku nego Zastavinu.Moj ortak je imao Koral In,jest da je isao ko nezdrav ali se isto toliko i kvario.Pod garancijom se kvario 3 puta,crkao mu servo,ispadao menjac iz brzine i na kraju ga je prodao.Na Unu jedini kvar koji je bio je pucanje sajle za gas :)
 

Back
Top