sortiranje niza u C-u
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: sortiranje niza u C-u

  1. #1
    THE_MASHIN
    Guest

    Podrazumevano sortiranje niza u C-u

    Imam vec program za sortiranje niza ali mi je potrebna funkcija, kao header file(.h) koja ucitani niz od n brojeva sortira od manjeg ka vecem ili obrnuto nije bitno. Brojevi se ucitavaju u glavnoj funkciji main().
    Thank you !!!



  2. #2
    Primećen član RiSK (avatar)
    Učlanjen
    19.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    678
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano

    eh, ne znam C. Evo ti smernice za literaturu:

    Klasicni skolski algoritmi za sortiranje u vremenu n^2 postoje u vise varijanti u svakoj knjizi o ovoj tematici. Potrazi Bubble Sort posto za druge algoritme imana ne postoje, ili ih bar ja neznam.

    Ozbilnjiji algoritmi u vremenu n*log(n) su ti
    Merge Sort (ali ti treba pomocni niz)
    Quick Sort
    Heap Sort

    potrazi na net ili u nekuj knjizici ove algoritme na C-u, ubedjen sam da ih ima na kilo, a prilicno su jednostavni pa ces ih razumeti...

  3. #3
    Primećen član
    Učlanjen
    15.02.2004.
    Lokacija
    Nis-New York
    Poruke
    572
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    ja sam naso izvesni fast sort koji radi u nlog(logn) sto je skoro linearno, ako hocete poslacu vam source u c-u

  4. #4
    Veoma poznat
    Učlanjen
    07.12.2003.
    Lokacija
    bg
    Poruke
    11.980
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sortiranje niza u C-u

    jedna knjiga de ima o sortiranju: strukture programiranja 3.god ETF rac.smer

  5. #5
    Primećen član
    Učlanjen
    15.02.2004.
    Lokacija
    Nis-New York
    Poruke
    572
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    uzgred, ja sam to radio za maturski pre par godina, samo u pascalu, ako hoces poslacu ti doc fajl pa pogledaj, ima 10ak algoritama objasnjena i iskucana

  6. #6
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    sta se davite, ne postoji brzi algoritam od quicka ako se upotrebi dobra f-ja za izbor, a uz to je i implementirana u hederima koji idu uz c

  7. #7
    THE_MASHIN
    Guest

    Podrazumevano

    Izvinite nije me bilo duze vremena, bio sam zauzet.
    Ako neko ima bilo kakav kod neka ga prenese na prostor za odgovor, pa cu vidjeti da li mi odgovara.
    Jednostavno ne znam koju variablu da uzmem kao povratnu (return), ili clanove niza ili broj clanova?
    Hvala !

  8. #8
    HEHEHE
    Guest

    Podrazumevano ..

    Znate sta me cudi,da se Incognito nije javio u ovakvoj temi sto se tice C/C++...

  9. #9
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    bez ljutnje ali svaki programer treba da ima knjigu sa algoritmima, pa onda izaberes odatle sta ti treba

  10. #10
    Primećen član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Lokacija
    UK
    Poruke
    558
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    Citat Original postavio milos12345
    sta se davite, ne postoji brzi algoritam od quicka ako se upotrebi dobra f-ja za izbor, a uz to je i implementirana u hederima koji idu uz c
    Greshish... ovaj, silno greshish sinak! Proguglaj malo pa pogledaj poredjenje brzine algoritama.

    Inache, originalna tema : da se ne bi davio sa svakojakim algoritmima, uradi to u Bubble-sortu za pochetak - najjednostavnija moguca stvar, dve petlje u krug i gotovo

  11. #11
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Lord British
    Citat Original postavio milos12345
    sta se davite, ne postoji brzi algoritam od quicka ako se upotrebi dobra f-ja za izbor, a uz to je i implementirana u hederima koji idu uz c
    Greshish... ovaj, silno greshish sinak! Proguglaj malo pa pogledaj poredjenje brzine algoritama.

    Inache, originalna tema : da se ne bi davio sa svakojakim algoritmima, uradi to u Bubble-sortu za pochetak - najjednostavnija moguca stvar, dve petlje u krug i gotovo
    naravno da postoji brzi, ali od onih koji se najcesce koriste to je qsort

  12. #12
    Primećen član RiSK (avatar)
    Učlanjen
    19.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    678
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Lord British
    Citat Original postavio milos12345
    sta se davite, ne postoji brzi algoritam od quicka ako se upotrebi dobra f-ja za izbor, a uz to je i implementirana u hederima koji idu uz c
    Greshish... ovaj, silno greshish sinak! Proguglaj malo pa pogledaj poredjenje brzine algoritama.

    Inache, originalna tema : da se ne bi davio sa svakojakim algoritmima, uradi to u Bubble-sortu za pochetak - najjednostavnija moguca stvar, dve petlje u krug i gotovo
    E, ajd' mi kazi bar jedan algoritam za sortiranje koji radi brze od n*log(n)!

  13. #13
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    u sustini ja mislim da je covek u pravu da postoje i brzi algoritmi(mada se vecina njih svodi na kombinovanje quicka sa drugim vrstama, a mislim i da je radix sort isto tu negde po brzini ako ne i brzi, ali je dovoljno komplikovan da ti treba dugo vremena da ukapirash sta radi), ali kao sto rekoh qsort se najcesce koristi, a u uz to ima ga i u nekom od hedera.........nego zaboravih da covek(koji je pokrenuo temu) moze da pogleda jednu vrstu implementacije qsort-a u kerninghan&ritchie

  14. #14
    Primećen član RiSK (avatar)
    Učlanjen
    19.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    678
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano

    E-hej: postoji prilicno mrsed dokaz koji se zasniva na stablu odlucivanja i kojim se dokazuje da algoritam za sortiranje niza ne moze biti brzi od O(n*log(n)) Nijedan algoritam!

    E, sad, za pojedine primene neki algorutmi su brzi/bolji od drugih. Radix mozda pretekne quick tek kod vrlo malih nizova. Inace quick je algoritam "u mestu", i prilicno je prost, pa se zato koristi u vecini slucajeva. Mana: zanimljivo, ali ako se pivot bira pseudo-sluajno quick je najbrzi! Znaci, probano - radi sporije ako se za pivota uzima srednji po velicini element ili bilo koji po drugi. Sta to znaci - s' obzirom da se zasniva na slucajnom izboru nemoguce je predvideti koliko dugo ce trajati procedura sortiranja pre nego sto se ona izvrsi. Zato se kod sistema koji zahtevaju strogu vremensku kontrolu pribegava sporijim ili algoritmima koji "nisu u mestu", ali su predvidivi. Najcesce se koristi heap sort, koji je prilicno slozen za realizovanje...

  15. #15
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.12.2003.
    Lokacija
    beograd
    Poruke
    120
    Reputaciona moć
    53

    Podrazumevano

    zaboravio si na josh jednu manu quick-a, a to je kad se primenjuje na sortirani niz ( tada mu je valjda kvadratno vreme, a najbolje vreme je kad se nizovi dele odma na 2 dela tada je vreme nlogn (u literaturi termin "podeli pa vladaj"

Slične teme

  1. NIZA KLASA?!
    Autor SURbel u forumu Politika
    Odgovora: 164
    Poslednja poruka: 27.12.2006., 10:30
  2. Velicina C niza
    Autor Peruzzi u forumu Programiranje
    Odgovora: 24
    Poslednja poruka: 12.09.2005., 12:29

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •