Shiptari su plitko nasadjeni...
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Shiptari su plitko nasadjeni...

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.02.2007.
  Poruke
  1.015
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Shiptari su plitko nasadjeni...

  Разговор са Мирком ЧупиЋем, публицистом
  Шиптари су плитко “насађени” на светој српској земљи
  • Свако промовисање независности Косова и Метохије тим пре је бесмислено када се зна да шиптари немају ни један споменик материјалне и духовне културе старије од 50 година новијег века

  Познати косметски новинар и публициста Мирко Чу­пић, из Приштине, недавно је објавио књигу “Отета зе­мља”, у издању “Нолита”, која представља прву ком­плетну књигу о злочинима над Србима, њиховом про­гону, арнаућењу, али и отпору Срба да остану и оп­стану на својим исконским огњиштима. Тим поводом разговарали смо са аутором књиге, која представља својеврсно сведочанство о драматичним збивањима током више векова на просторима старе Србије.

  • Господине Чупићу, годинама сте истраживали злочине косметских Албанаца над Србима, када су ти злочини отпочели и шта их је подстица­ло?

  – Злочини над Србима на Косову и Метохији трају, практично, од распада моћног немањићког царства, када је српска држава, пуна сјаја и изобиља, након косовске битке, допала у тешко ропство отоманске империје. Турске паше и субаше завеле су терор над Србима какав је био непојмљив људском уму, па су ојађени и понижени сужњи по­тражили спас у сеобама “испод сабље турске”.

  У испражњене просторе старе Србије и јужне Србије (простор данашње Македоније), под за­штитом Турске, силазили су низ планинске висове у питому Метохију сточари из Љуме и Мале­сије у Албанији и подизали своје катуне на туђој, отетој земљи.

  Придошли Арбанаси, подстицани и подржавани од турских власти, завели су још црњи терор, над преосталом српском рајом. Било је то почетком седамнаестог века, тачније после друге се­обе Срба 1737. године, што значи пре 270 година, колико је протекло од масовнијег похода Ар­банаса на напуштене српске баштине. Турци су Арбанасима препустили српску рају на милост и немилост, а када јој је догорело до ноката, када се из једне коже није могло у другу, чак су се жалили и турском султану. Помоћи није било. Срби су тлачени до те мере да су им Арбана­си отимали жене и девојке али и виђеније младиће, удавали их и женили, а често продавали као робље у Египту и ко зна где све? Једини спас од терора било је арнаућење српског жи­вља, које је током 18. па до почетка 19. века имало погубне размере. Људи су привремено прелазили у ислам, надајући се бољим временима и повратку у своју стару веру, али та време­на никада нису дошла. Тако су од Срба настали Арнаути и они су, крајем 19. века, чинили две трећине шиптарског живља. Иначе, због вас и ваших читалаца, морам вам рећи да је прави на­зив Арбанаса и Арнаута-Шиптари, како се сами и данас ословљавају, јер у шиптарском језику не постоји реч Албанац, нити придеви изведени од те речи.

  Србији су отели Скадар

  • Ко је и како подстицао и мотивисао Албанце да чине стравичне злочине над Срби­ма?

  – Први њихови заштитници и подстрекачи били су Турци. Под њиховим патронатом, али уз по­моћ суседне Албаније, и разних европских земаља, у првом реду Аустро-угарске монархије, формирана је Прва призренска лига 1878. године. Лигу су предводили браћа Фрашери, учите­љи из Албаније, а њен основни задатак је био да утре пут идеји о формирању велике Албаније на просторима Косова и Метохије, деловима Грчке и Црне Горе и деловима Србије до Ниша. Није то био интерес само Турака, већ и Аустро-угарске монархије и Хабзбурговаца, који су тако­ђе били заштитници шиптарских сепаратиста и терориста. Те велике европске силе показале су своје право лице када су, после 1912. године, отргле Скадар, како Србија не би изашла на Ја­дранско море, а потом успеле да формирају државу Албанију, такође на добром делу српске земље.

  Комунистичка партија Југославије, на Петој земаљској конференцији у Загребу, 1940. године, такође је у својим документима унела закључак да Косово и Метохију треба препустити Шипни­ји тј. Албанији. И Краљевина СХС, између два рата, била је наклоњена шиптарима. Затим се у њихову заштиту, као присталице фашизма, стављају Мусолинијева Италија и Хитлерова Немач­ка. Потом је Брозов режим од покрајине направио уставну творевину која је била надређена матичној републици Србији. Затим су стигли западно-европски Крсташи под заставом Амера и на својим крилима одњихали шиптарске терористе и помогли им да етнички очисте јужну срп­ску покрајину од Срба и неалбанаца. Упрегли су се у кола шиптарских терориста и по сваку це­ну настоје да на темељима српске државности и српске духовности “насаде” другу шиптарску државу. Не чуди ме што се за такав преседан залажу амерички плаћеници, али ме чуди што их у томе подржавају старе европске државе, попут Француске, Шпаније, Италије... Зар се заи­ста може здравог разума прихватити чињеница да се поклони део туђе државе некоме који је на том делу уљез од пре 270 година. Само помућени умови могу превидети чињенице да Шип­тари на просторима Косова и Метохије немају ни један споменик материјалне и духовне култу­ре до средине минулог века. А, и то су неке локалне школе и xамије, као и неколико спомени­ка сећања на НОБ.

  • Познато је да држава Албанија одавно има начело да ће се ширити на рачун сусед­них земаља. Колико је то начело утицало на злочиначко понашање Албанаца према Србима?

  – Добро је познато да Албанија још од времена Прве призренске лиге, која још није била др­жавна целина, негује начело отимања туђе земље. Такве њене аспирације подстицале су мно­ге државе, о којима смо већ говорили, али су јој Италија и Немачка омогућиле да током ратних година (1941.-1944.) прошири своју територију пре свега на подручју Косова и Метохије. Тада је прокламована “велика Албанија”, којој је био стамени ослонац формирање Друге призренске лиге, под заштитом фашизма, а на челу са познатим квислингом Xафер Девом.

  Велики заговорник стварања “велике Албаније” био је Енвер Хоxа, а на руку му је ишла и чиње­ница да је Обласни комитет КПЈ за Косово и Метохију, крајем 1943. године, на Шари одлучио да о судбини Косова и Метохије одлучи Шипнија. Тако се и догодило да непосредно после 29. новембра 1943. године, када је проглашена ФНРЈ, буде одржано заседање у селу Бујану (се­верна Албанија) на којој је донета декларација о присаједињењу Косова и Метохије Албанији. Тада, 31. децембра 1943. године и 1. и 2. јануара 1944. године, донета је судбоносна одлука која је била путоказ шиптарским сепаратистима и терористима.

  Енвер Хоxа је био и остао највећи идол косовскометохијских шиптара и они су верно следили његово незајажљиво посезање за туђим територијама. Али, није то било једноставно оствари­ти, па су шиптари прибегавали злочинима над Србима, а то се показало као најбољи рецепт за етничко чишћење Срба из Покрајине. Истини за вољу, власти ништа нису предузимале да се спречи геноцид над Србима у Покрајини. Напротив, Београд је често посезао за решењима ко­ја су ишла у прилог отцепљења Косова и Метохије од Србије. Пресудно је било доношење Устава 1974. године чиме је Србија развлашћена сваког утицаја на збивања у јужној српској по­крајини. Злочини над Србима добили су уставну подршку и нико их више није могао спречити. Или није хтео... 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.02.2007.
  Poruke
  1.015
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Трагедија се одавно спремала

  • Власти Србије, познато је, нису поклањале нарочиту пажњу заштити српског наро­да што су Албанци добро разумели?

  – У питању су, пре свега, власти Југославије. Србија је стално проглашавана хегемонијом која гуши све око себе. Српски руководиоци, осим часних појединаца, нису имали храбрости да дигну свој глас у заштити Србије и Срба на Косову и Метохији. Чињеница је да су то могли, али су због личних каријера и лажног “братства и јединства” радије жмурили пред трагичним чи­њеницама. Шиптари су то користили и несметано затирали трагове српског живљења у њихо­вој исконској постојбини.

  Шиптарски челници су у више наврата замољени да скрену пажњу на непријатељско понаша­ње својих сународника и да их спрече у својим вандалским походима. На жалост, они су увек негирали да такво непријатељско понашање уопште постоји, чиме су само распаљивали не­пријатељске страсти према српском народу, држави Србији, али и према Југославији. Најнови­ји сукоби и бројни злочини које су извршили шиптари, посебно после доласка снага КФОР-а и УМНИК-а у Покрајину, управо су потврда да се трагедија на Косову и Метохију одавно спрема­ла и чекао се само погодан тренутак када ће се шиптари латити оружја. Очигледно је да им је у свему помагала међународна заједница и да им још помаже, упркос сазнању да није посто­јао ни један разлог за агресију на Србију и српски народ. На то упућује и чињеница да се шип­тари још горе понашају, иако су у Србији наступиле демократске промене. Када би међународ­на заједница истински желела да се Срби врате на своја огњишта и престану злочини према њима, шиптари би то без поговора послушали. Али, њима се јавно замера на њиховом неприја­тељском понашању, а тајно се подстичу на недела.

  • Имате ли податке о броју несталих и убијених Срба?

  – Спискови настрадалих нису коначни. Према подацима УМНИК-а од 12. јуна 1999. године до 19. јуна 2004. године било је 6397 оружаних напада на Србе. Убијено је 1197 Срба, одведено је у непознатом правцу 1138, рањено је 1305 Срба. Истовремено је убијен и нестао 77 мусли­ман, 31 Ром, око 30 осталих и око 260 шиптара лојалних Србији. Од 1. јануара 1998. године до 1. априла 2001. године, живот је изгубило 326 припадника МУП-а. До 12. јуна 1999. године, по­гинуло је или је касније умрло од повреда 544 припадника Војске Југославије, већином од бом­би НАТО-а, док је непозната судбина 45 војника и официра.

  Непроцењива и ненадокнадива штета

  • Како објашњавате безобзирна рушења културно историјских споменика српског на­рода и да ли знате колике су размере тог рушилачког похода шиптара?

  – Шиптарски терористи подстакнути су, пре свега, мржњом према свему што је српско, а основни циљ им је да нестану Срби са тих простора и да заувек избришу трагове њиховог жи­вљења. У том циљу терористи су порушили преко 150 цркава и средњовековних манастира, спалили су или трајно оштетили на хиљаде вредних икона, порушили су неколико хиљада дру­гих споменика српске културе и традиције, спалили на стотине хиљада књига и друге историј­ске грађе. Порушено је на хиљаде надгробних споменика, па и оних из давних времена. Проте­рано је око 150 хиљада људи. Једном речју све што је припадало културно историјској башти­ни српског народа потпуно је уништено. Вредност је непроцењива и ненадокнадива.

  • Ако би се догодило да Косово и Метохија постане независна држава, чему шиптари теже, шта ће се догодити са Србима?

  – Истога часа, пред затвореним очима међународне заједнице и уз њену помоћ, сви Срби и не­албанци биће протерани са Косова и Метохије, а преостале светиње биће порушене. На светој српској земљи неће остати никаквог обележја да су на њој икада живели Срби.

  Важно је да се не поклекне пред захтевима светских моћника, да се одлучно одбије свака по­нуда и трговина о независном Космету или подели Покрајине, да ова света земља остане у на­шим главама, нашим срцима и нашем памћењу... Све што буде силом отето, биће кад-тад, си­лом враћено.

  • На крају, господине Чупићу, кажите нам могу ли се успоставити добри односи изме­ђу Срба и шиптара па да народи Косова и Метохије у целини живе у складним односи­ма?

  – Ко би такав рецепт пронашао заслужио би Нобелову награду за врхунско проналазаштво. Ср­би и шиптари нису никада заједно живели, већ једних поред других. Можда делује невероват­но, али је истинито. Много боље би функционисао живот једни поред других него живот у не­ком приснијем односу. На то упућују горка искуства. Када се поверовало да су то два народа, а једна душа, попуцали су шавови и дух је изашао из боце.

  Сва срећа је да су шиптари плитко “насађени” на светој српској земљи и да су тапије у срп­ским рукама. •
  Милутин Тијанић

 3. #3
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  • Господине Чупићу, годинама сте истраживали злочине косметских Албанаца над Србима, када су ти злочини отпочели и шта их је подстицало?
  ovo je prvo pitanje upuceno autoru knjige. ja bih ga pitao:
  gospodine cupici ako su vam bile potrebne godine za istrazivanje zlocina kometskih albanaca, koliko bi vam decenija bilo potrebno za istrazivanje zlocina nad kosovskim albancima?

 4. #4
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.02.2007.
  Poruke
  1.015
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  ovo je prvo pitanje upuceno autoru knjige. ja bih ga pitao:
  gospodine cupici ako su vam bile potrebne godine za istrazivanje zlocina kometskih albanaca, koliko bi vam decenija bilo potrebno za istrazivanje zlocina nad kosovskim albancima?
  ademe, ovaj tekst sam ostavio i zbog toga sto dosta dugo boravis na srpskom forumu, sto cenim da nije slucajno i verovatno je u vezi sa sledecim citatom iz gornjeg teksta...


  Једини спас од терора било је арнаућење српског живља, које је током 18. па до почетка 19. века имало погубне размере. Људи су привремено прелазили у ислам, надајући се бољим временима и повратку у своју стару веру, али та времена никада нису дошла. Тако су од Срба настали Арнаути и они су, крајем 19. века, чинили две трећине шиптарског живља.

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  @ademks (valjda)
  ...ma da trovali vas osiromasenim uranijumom....kad se nad nekim narodom cine zlocini onda je logicno da mu natalitet opada a ne raste....kako sad stojite sa natalitetom

 6. #6
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Citat Original postavio Titus Pogledaj poruku
  ademe, ovaj tekst sam ostavio i zbog toga sto dosta dugo boravis na srpskom forumu, sto cenim da nije slucajno i verovatno je u vezi sa sledecim citatom iz gornjeg teksta...


  Једини спас од терора било је арнаућење српског живља, које је током 18. па до почетка 19. века имало погубне размере. Људи су привремено прелазили у ислам, надајући се бољим временима и повратку у своју стару веру, али та времена никада нису дошла. Тако су од Срба настали Арнаути и они су, крајем 19. века, чинили две трећине шиптарског живља.
  ja sam citao da je SANU dosao do zakljucka da su bosnjaci mislimani srpskog porekla, zatim da su hrvati katolici srpskog porekla, makedonci "bugari" srpskog porekla zatim.... ali da su albanci srbi iz bilo kakvo razloga to niti taj SANU nije uspeo da "dokaze"

 7. #7
  Iskusan
  Učlanjen
  13.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.626
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  ja sam mlad ... nije mi jasno odkud tolika mrznja prema srbima ?

 8. #8
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Citat Original postavio /I/I@Ī@ Pogledaj poruku
  ja sam mlad ... nije mi jasno odkud tolika mrznja prema srbima ?
  Par njih nas stvarno mrzi a svi ostali i ne znaju gde smo...

 9. #9
  Poznat
  Učlanjen
  24.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Post mortem nihil est
  Poruke
  9.290
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Mene interesuje kakva je geneza od Titusovog srbomrstva do tekstova koji se bave srpskim interesima?Ili je to samo refleksija privremenih odnosa Makedonaca i šiptara?

 10. #10
  Iskusan kaai79 (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.988
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Cinjenica je da je kosovo srpska zemlja uvek bila ali je cinjenica da sada mi to nemozemo da promenimo ,jedini nacin je da im vratimo milo za drago i proteramo uljeze ,ali sada je to nemoguce tako da ostajanjem kosova rizikujemo da u sumadiji drugi jezik posatane albanski.

 11. #11
  Poznat
  Učlanjen
  24.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Post mortem nihil est
  Poruke
  9.290
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Citat Original postavio kaai79 Pogledaj poruku
  Cinjenica je da je kosovo srpska zemlja uvek bila ali je cinjenica da sada mi to nemozemo da promenimo ,jedini nacin je da im vratimo milo za drago i proteramo uljeze ,ali sada je to nemoguce tako da ostajanjem kosova rizikujemo da u sumadiji drugi jezik posatane albanski.
  Nije samo to u pitanju.Veći problem su diskriminacija žena i nebriga države oko socijalnih problema...puno toga ima vezanog za žene i porodicu.Političari svih boja samo gledaju da se nakradu,a posle njih potop!

 12. #12
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.02.2007.
  Poruke
  1.015
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  ja sam citao da je SANU dosao do zakljucka da su bosnjaci mislimani srpskog porekla, zatim da su hrvati katolici srpskog porekla, makedonci "bugari" srpskog porekla zatim.... ali da su albanci srbi iz bilo kakvo razloga to niti taj SANU nije uspeo da "dokaze"
  Pa to je zato sto previse pratis rad SANU pa nemas vremena da se bavis svojim poreklom

 13. #13
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.02.2007.
  Poruke
  1.015
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Shiptari su plitko nasadjeni...

  Citat Original postavio Karlito Brigante Pogledaj poruku
  Mene interesuje kakva je geneza od Titusovog srbomrstva do tekstova koji se bave srpskim interesima?Ili je to samo refleksija privremenih odnosa Makedonaca i šiptara?
  Ja bih stvar obrnuo, pa bih tvoju kvalifikaciju na racun mene i mog pisanja oznacio kao refleksiju na neosnovane uvrede i izlive mrznje spram napacenog i dobrog makedonskog naroda. A to jos uvek ne znaci da nisam istinoljubiv, tj, da nisam bio istinoljubiv, pa makar i na konto necije nicim izazvane agresivnosti...

Slične teme

 1. Hoce li Shiptari dostici nemachki standard?
  Autor Hugo Chavez u forumu Politika
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 08.12.2008., 14:59
 2. Glupi shiptari
  Autor nature u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 08.06.2007., 08:07
 3. shiptari prisvajaju srpsko
  Autor absonic u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 27.08.2005., 22:48

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •