Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2008 godinu! kaobajagi veći za 10%
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2008 godinu! kaobajagi veći za 10%

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  26.08.2007.
  Lokacija
  tu sam u bgd-u
  Poruke
  132
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2008 godinu! kaobajagi veći za 10%

  Beograd -- Vlada Srbije usvojila predlog novog budžeta, koji je za 10 odsto veći od ovogodišnjeg, ali uz manjak od oko 15 milijardi dinara.

  Vlada Srbije (Beta, arhiva)

  Vlada je na vanrednoj sednici prihvatila predlog zakona o budžetu za 2008. godinu. Usvojenim predlogom budžeta odustalo se od prvobitno planiranog zamrzavanja plata u javnom sektoru, tako da budžetske korisnike, neke već od januara, očekuje povećanje plata i penzija. Rok do koga Skupština Srbije mora da usvoji budžet je 15. decembar.

  Predviđeno je da prihodi državne kase budu 639,6 milijardi dinara, a rashodi 654,4 milijardi dinara. Kako je saopsteno na konferenciji za novinare, budžetski deficit, prema Vladinom predlogu budžeta, iznosiće 14,8 milijardi dinara.

  Država će i sledeće godine više da troši nego što zarađuje. Predlogom budžeta predviđeno da prihodi budu 639,6 milijardi dinara, a rashodi 654,4 milijardi dinara. To znači deficit od 14,8 milijardi dinara.

  Rashodi će sledeće godine biti veći nego ove zbog, kako kaže ministar finansija, izdvajanja za penzije, lokalne samouprave, servisiranje dugova za ratne vojne invalide, železnicu, dijasporu, kao i zbog dodatnih projekata poput evrovizije, univerzijade, zatim izdvajanja za vojsku, MUP i za realizaciju Nacionalnog investicionog plana.

  "Smatramo, slično kao i neki naši kritičari-ekonomisti, da ovaj budžet nije ekonomski optimalan, ali smatramo da je optimalan u smislu odgovarajućih trenutnih društvenih, političkih i socijalnih okolnosti i da ne može biti manji od ovoga", kaže on.

  Predlogom budžeta je planirano da inflacija iduće godine bude šest odsto. Opasnost da rast cena bude veći od onog koji je vlada predvidela nose, prema rečima Cvetkovića, nerealni zahtevi za povećanje plata u javnom sektoru, između ostalog i pravosuđa.

  Predlogom budžeta nije predviđen rast plata budžetskih korisnika, već samo njihovo usklađivanje s predviđenim rastom inflacije.

  Zbog solidarnosti, prema rečima Cvetkovića, oni koji su prošli bolje u ovoj godini s povećanjem plata proći će lošije u narednoj godini.

  "Gledajući, masa na masu, najbolje su prošli na pravosuđu. To su ovi što traže 100 posto", rekao je Cvetković, misleći na aktuelni štrajk sindikata pravosuđa.

  "Ja bih samo želeo da kažem radi istine da to ne važi za svakog pojedinačno i zaista kod tih najmanje plaćenih postoje problemi, budući da se taj visoki rast ostvario delimično vezano i za izabrana lica, znači sudije i td, koji se nalaze na toj poziciji", rekao je on, objašnjavajući kakva je situacija bila u ovogodišnjem budžetu.

  "Oni su najbolje prošli i njihov rast masa na masu 2007. godine iznosi 46 posto. Najlošije je prošla vojska, kod kojih je rast ispod jedan posto", rekao je on.

  Cvetković je rekao da sledeće godine nije planirano smanjenje PDV-a na bilo koju robu ili uslugu.

  Takođe, predlogom budžeta u prihode nisu uključeni očekivani prihodi od privatizacije. Kako će tačno budžet izgledati, znaće se do 15 decembra, kada ističe rok da ga usvoji skupština Srbije.

  Bez reakcija vladajućih, opozicija kritikuje

  Čedomir Jovanović (FoNet)

  Poslanici vladajuće Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije nisu hteli da komentarišu predlog budžeta za sledeću godinu jer on još nije stigao u Skupštinu Srbije.

  Za razliku, pd njih opozicija ga već oštoro kritikuje. Radikali i LDP već kažu da ga neće podržati jer nije razvojan i nema ni dobru socijalnu komponentu.

  Šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović kaže da predloženi budžet predstavlja kontinuitet u lošoj ekonomskoj politici vođenoj u prethodne četiri godine

  "Zapravo, vidimo tu nameru Vlade da u 2008. godini pare troši kako bi servisirala sopstvene političke projekte, a ne kako bi omogućila kasnije sprovođenje tranzicije", kaže on.

  "Nema restrukturiranja javnih preduzeća, nema smanjenja javne potrošnje, budžet ne tretira zdravstvo, obrazovanje, socijalnu politiku kao svoje prioritete, država i dalje namerava da troši više nego što stvara", kaže on.

  Za poslanicu radikala Natašu Jovanović najveće mane su to što se godinama smanjuju izdaci za vojsku, privredu i poljoprivredu.

  "Naša je zamerka bila i ove godine, a verujemo da će biti i za 2008, da će biti još gore kada je u pitanju izdvajanje za vojsku", kaže ona.

  "Mi smo protiv svakog vida povećanja javne potrošnje i upravo su najveće trošadžije paraziti koji su vezani direktno za republičku vladu Koštunica–Tadić", rekla je ona.

  A na ranije kritike koje je na predloženi budžet izneo guverner Radovan Jelašić, kasnije je reagovao i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

  On je od guvrenera tražio odgovore na pitanja u kojoj meri NBS podržava politiku Vlade, zašto budžetu Srbije ne vraća ovogodišnje dugove i šta će centralna banka da preduzme kako bi se povećao izvoz.

  "Vlada treba da nađe hrabrost"

  Za ekonomske analitičare predloženi budžet sa manjkom u državnoj kasi od skoro 15 milijardi dinara je potpuno očekivan pošto Srbiju u 2008. godini čekaju predsednički i lokalni izbori.

  Ekonomista sa Instituta za svetsku privredu u Beču Vladimir Gligorov ocenuje za B92 kako je očekivano da budžet bude veći jer u sledećoj godini Srbiju čekaju izbori.

  "Sugestija je da u fondu plata bude određenih povećanja, sa idejom da se tako postignu određeni izborni rezultati. Biće nekih ciljanih povećanja plata, pri tom je obećano povećanje penzija, takođe krajem ove i početkom sledeće godine, pa su predizborni, božićni pokloni i ovog puta na dnevnom redu", kaže on.

  Miroslav Prokopijević, sa Instituta za evropske studije, kaže za B92 da je reč o budžetu vlade koja je razdirana iznutra i koja se nalazi pod pritiskom radikala. "U takvim okolnostima nema mnogo prostora za hrabrost", kaže on.

  "Nesumnjivo je da se Vlada oglušila o preporuke Međunarodnog monetarnog fonda, ali je bitno i to da se predviđa rast od pet ili šest odsto nacionalnog dohotka", kaže on.

  "U toj situaciji javna potrošnja ne bi smela da raste, odnosno morala bi da stagnira i u toj situaciji biste, na osnovu rasta dohotka, mogli da prikupite više, što ovde nije slučaj. Svako povećanje državne, a smanjenje privatne potrošnje vodi padu efikasnosti", kaže on.

  "Voleo bih da Vlada nađe više hrabrosti makar u malim koracima. Ona je već predložila da porez na kapitalnu dobit od akcija bude smanjen sa 20 na 10 odsto za fizička lica i da bude ukinut posle tri godine držanja akcija", kaže on.

  "Ja bih preporučio Vladi da ukine porez na akcije i štednju jer zemlja koja treba da se razvija i s berzom koja ovako pada ima pravi trenutak da to uradi, a sve to bi moglo da se nadoknadi boljom naplatom akciza i PDV-a", kaže on.

  Đelić: Nedovoljno sredstava za vojsku

  Božidar Đelić (FoNet)

  Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je iz budžeta za narednu godinu za vojsku izdvojeno 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda i ocenio da to nije dovoljno.

  "U godinama koje dolaze prioritet koji je dat vojsci neće se smanjivati, naprotiv on će se povećavati", kazao je Đelić na početku predavanja, koje je održao studentima i pripadnicima Vojne akademije.

  "Mi ne vidimo vojsku kao izdatak, već kao investiciju za našu budućnost", kazao je Đelić i objasnio da je profesionalna i efikasna vojska garant mira i stabilnosti celog društva.

  Đelić je istakao da su reforma oružanih snaga i civilni nadzor bili jake tačke u izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

  On je kazao da je rešavanje stambenog pitanja Vojske Srbije značajno i dodao da je pre dve nedelje izdvojena milijarda dinara za subvencionisane kredite za stanove pripadnicima vojske, kojima je to najpotrebnije.

  "Vojska Srbije je i danas cenjena, a u godinama koje dolaze zauzeće mesto kao jedan od najcenjenijih institucija našeg društva", dodao je Đelić.

  Pored Đelića, predavanju je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  10.09.2007.
  Lokacija
  Member is not active! please try to contact admin!
  Poruke
  1.810
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2008 godinu! kaobajagi veći za 10%

  znaci Šule bio tu?

 3. #3
  Iskusan SiIent Bob (avatar)
  Učlanjen
  26.04.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.186
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2008 godinu! kaobajagi veći za 10%

  Kaobajagi?

 4. #4
  Moderator Platin (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  35.244
  Reputaciona moć
  2321

  Podrazumevano Re: Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2008 godinu! kaobajagi veći za 10%

  Nije slagao... samo je recenica nepotpuna. Nominalno veci za 10%, a realno 10-inflacija %, to ce biti 1-2-3 %.
  Uostalom, ovako sve na gomilu nije pokazatelj nicega.
  Bolje videti koliko je predvidjeno za plate, penzije i pomoc koja se predvidja iz budzeta. Mozda je taj deo veci ili manji 20%? Ostalo se manje tice obicnih ljudi.

Slične teme

 1. Odgovora: 64
  Poslednja poruka: 15.03.2009., 23:38
 2. Luksuz iz budžeta Republike Srbije
  Autor BorkoBg u forumu Politika
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 05.03.2009., 04:07
 3. Vlada usvojila dokumenta o Fijatu
  Autor systemofadown u forumu Politika
  Odgovora: 103
  Poslednja poruka: 30.09.2008., 02:43
 4. PADA VLADA SRBIJE, A USTAJE SRPSKA VLADA !
  Autor UbicaDecijegaLica u forumu Politika
  Odgovora: 57
  Poslednja poruka: 21.02.2008., 23:15
 5. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 30.11.2007., 23:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •