U Europi djeluje oko 20.000 boraca Al Kaide
Pariz - Vojni obavještajni izvori više zapadnoeuropskih zemalja tvrde da Al Kaida u Europi ima do 20.000 boraca, uglavnom veterana ratova u Afganistanu, Čečeniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Kosovu. Ipak na Balkanu, ali i u zemljama Europske unije regrutiranje novih boraca se nastavlja.
Prema dokumentima zapljenjenim u bivšim logorima za vežbu koje je Al Kaida imala u Afganistanu i Pakistanu, obavještajci su došli do podataka o regrutiranju. Osoba koju Al Kaida želi da regrutira mora biti musliman, odan ideologiji Al Kaide, spreman da marljivo radi, sluša zapovjedi bez okljevanja i na kraju - da bude spreman da postane mučenik.
Potencijalni regrut mora biti sposoban da čuva tajnu, da se kontrolira, bude zdrav, inteligentan i oprezan, da ima dar zapažanja. Dobrovoljci su dobrodošli, a posebno su cjenjeni ljudi iz sjeverne Afrike, jer imaju iskustva u radikalnim pokretima i obično su već indoktrinirani. No, Al Kaida traži i regrute posvećene islamu iz europskih zemalja. Oni su obično razočarani ljudi, otuđeni od svoje kršćanske kulture. Površno poznavanje islama je prihvatljivo, a smatra se i prednošću jer će tako regrut biti podložniji radikalnom učenju Al Kaide koji većina pravih muslimana prihvaća.
Dokumenti Al Kaide otkriveni u Afganistanu otkrivaju da je Osama bin Laden svojim članovima zaduženim za regrutiranje rekao da se teroristi plavih očiju i plave kose mnogo lakše kriju u europskim zemljama i da imaju veću šansu za uspeh u terorističkim operacijama, pa ih valja pronaći. Otkriveno je više desetina Europljana regrutiranih u redove terorista, posebno u Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji.
Organizacija koristi kontakte u islamskim dobrotvornim organizacijama, ispostavama socijalne pomoći i džamijama. Tamo može naći očajne i ranjive ljude koji će lako prihvatiti poziv u terorističku organizaciju. Osim novačenja regruta u uobičajenim djelovima svijeta, Al Kaida koristi i moderne metode regrutiranja.
Za privlačenje regruta posljednjih godina se koriste video-prezentacije. Najpoznatija je bila ona u kojoj su korišteni snimci terorističkog napada na američki ratni brod "Col" u Jemenskoj luci Aden. Uz to, kao opravdanje, pokazane su snimke izbjegličkih logora u kojima u krajnjoj bjedi žive muslimani, čime se sugerira da se borbom to stanje može izmjeniti.
Al Kaida za regrutiranje sve više koristi i internet. To je posebno uspješno u srednjoj Aziji i na Bliskom istoku. Elektronska knjiga u tri dijela, pod nazivom "39 koraka do džihada" distribuirana je internetom. U knjizi se tvrdi da je učeštvovanje u svetom ratu dužnost i obveza svakog muslimana. Razne grupe povezane sa Al Kaidom imaju svoje web stranice. Jedna web stranica, nazvana Al Khansaa, specijalizirana je za privlačenje žena. Nazvana je po jednoj arapskoj pjesnikinji iz srednjeg vijeka, a navodno je vode žene.
Dio taktike regrutiranja koju koristi Al Kaida već je otkriven, pa je poznato da organizacija održava prave stručne seminare za ljude koji će se baviti regrutiranjem.
Psiholozi smatraju da Al Kaida svojim regrutima tumači da napad bombom u stvari i nije samoubojstvo, već čin mučeništva. Prema tom tumačenju, vođe novim članovima, potencijalnim samoubojicama, objašnjavaju da oni i neće umrjeti, već će kao mučenici dospjeti u raj gdje će se oženiti 70 djevica. Naizgled neobična taktika, ali očito uspjeva jer bombaša samoubojica ima sve više.C/P Europa sprema nove akcije protiv amerike bit će zanimljiva zima i proleće.:wink: