Srbi stjerani u ugao
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Srbi stjerani u ugao

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Poruke
  686
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Srbi stjerani u ugao

  HONG KONG KAO MODEL ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA


  BEČ , 5. novembra (Tanjug) - Predesednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica predložio je danas u Beču da se za buduće uređenje Kosova razmotri rešenje poput modela Hong Konga.

  "Predlažemo da, sledeći nešto ranije uspostavljenu analogiju, paralelno razmotrimo i uporedimo papir Srbije o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije i sporazumno rešenje o položaju Hong Konga kao specijalne administrativne oblasti unutar Kine", naveo je Koštunica na zajedničkom sastanku Beograda, Prištine i međunarodnih posrednika.

  "Naš argument, o kojem bismo želeli da razgovaramo, glasi da model Hong Konga, za koji niko ne može osporiti da se pokazao kao uspešan, održiv, stabilan i funkcionalan, dokazuje da je naš predlog o suštinskoj autonomiji u istoj meri životan i da obezbeđuje stabilno i održivo rešenje statusa Pokrajine", naglasio je Koštunica.

  On je preneo da je Državni tim čvrsto uveren da "ne postoji ozbiljan razlog zašto u daljem pregovaračkom procesu ne bismo paralelno uporedili predlog Srbije o suštinskoj autonomiji sa sporazumnim rešenjem ostvarenim u analognom slučaju Hong Konga".

  Premijer Srbije i koopredsednik Državnog tima je kazao da bi na taj način bilo moguće zajednički oceniti da li je ideja suštinske autonomije "zaista samo papirnat, sa stvarnim životom nepovezan predlog, ili je reč o jednom realnom rešenju budućeg uređenja Pokrajine".

  "Mi smatramo da je ovo nepobitan dokaz konstruktivnog i veoma odgovornog pristupa Srbije pregovaračkom procesu. Želimo da na ovaj način zajednički preispitamo ključne elemente mogućeg sporazuma, a to su van svake sumnje održivost, stabilnost, funkcionalnost, životnost i perspektiva prosperiteta", rekao je Koštunica.

  Što je posebno važno, ukazao je premijer, "ovakav pristup nas vodi sporazumu a ne jednostranim potezima, i iznad svega vodi nas sporazumu koji bi bio saglasan međunarodnom pravu, Povelji UN, Rezoluciji 1244, Završnom helsinškom aktu i Ustavu Srbije".

  "S obzirom da je albanska strana do sada odbijala da razgovara o predlogu Srbije, ukoliko bi se Priština oglušila o ponudu da se razgovara i o navedenim stavovima, koji upravo od nje same potiču, verujem da se ne bi mogao izbeći zaključak da kosovskim Albancima nije stalo do sporazumnog rešenja i da oni zato u načelu odbijaju zapravo svaki dijalog", podvukao je Koštunica.

  On je za činjenicu da je na ovoj rundi pregovora Srbija zastupljena na najvišem državnom nivou, rekao da to nedvosmisleno svedoči o spremnosti i rešenosti Beograda da kroz današnji razgovor "zajedničkim naporom učinimo ozbiljan korak napred prema postizanju demokratskog i kompromisnog rešenja za buduće uređenje pokrajine Kosovo i Metohija".

  "Kao potvrdu svog konstruktivnog pristupa, i danas smo spremni da kosovskim Albancima ponudimo da zajednički razmotrimo nekoliko veoma važnih pitanja, što bi nas moglo približiti kompromisu i dogovoru", rekao je Koštunica, dodajući da je Beograd, ako predstavnici albanske strane i dalje ne žele da razgovaraju o predlozima Srbije, spreman i da u razgovoru pođe od nekoliko stavova koje zastupaju oni sami.

  Koštunica je podsetio da su kosovski Albanci do sada zastupali tri stava - prvi je da Srbija već osam godina ne upravlja pokrajinom Kosovo i Metohija, drugi da je neophodno pronaći stabilno, održivo i funkcionalno rešenje, a treći da je predlog Srbije o suštinskoj autonomiji stvar prošlosti.

  Oko prvog stava kosovskih Albanaca Koštunica kaže da se nameće suštinsko pitanje koje glasi: "da li činjenica da misija UN osam godina upravlja Kosovom i Metohijom jeste argument u prilog definisanju suštinske autonomije za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini, ili se ta činjenica može i sme upotrebiti kao opredeljujući argument za rasparčavanje Srbije, koja je demokratska država i članica UN".

  Najzad, nastavio je premijer, nisu UN došle na Kosovo i Metohiju da bi se uspostavila nova država na teritoriji međunarodno priznate države i članice samih UN, već misija UN ima mandat da omogući putem komromisa utvrđivanje budućeg uređenja Pokrajine uz puno poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244.

  U tom kontekstu, Koštunica je pomenuo Hong Kong kao primer pokrajine u Kini koja je više od 100 godina bila pod kolonijalnom upravom, da bi na kraju došlo do sporazumnog rešenja statusa, koji je zadobio položaj specijalne administrativne oblasti, ali pod jasnim suverenitetom Kine i u okviru njenog teritorijalnog integriteta.

  "Smatramo da se svi možemo složiti kako ovaj argument zaslužuje da bude svestrano razmotren i uključen u dalji proces pronalaženja zajedničkog rešenja", istakao je premijer Srbije.

  On je kazao da tvrditi da rasparčavanje Srbije i menjanje njenih međunarodno priznatih granica protivno njenoj volji vodi miru, stabilnosti, održivosti i funkcionalnosti u postizanju rešenja za budući status Kosova i Metohije ne deluje ni uverljivo, ni opravdano, ni racionalno.

  Koštunica je ocenio da stabilnost, održivost i funkcionalnost modela primenjenog u slučaju Hong Konga počivaju na činjenici da se do njega došlo sporazumnim putem, uz uvažavanje temeljnog principa na kojem počiva savremeni međunarodni poredak, a to je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

  Premijer Srbije je naveo da bi posebnu pažnju trebalo da posvetimo trećoj vrsti stavova koji su, kao što je naznačeno, u određenoj meri zajednički albanskoj strani i jednom delu međunarodne zajednice.

  "Dakle, da li predlog Beograda o suštinskoj autonomiji postoji samo na papiru, da li je zaista reč o jednom potpuno apstraktnom modelu za koji se ne zna tačno šta znači, da li bi mogao uopšte da opstane u stvarnosti, pa samim tim i da li je funkcionalan? Na ovako formulisan stav mi reagujemo punom spremnošću da razgovaramo i da zajednički pogledamo kako stvari izgledaju upravo u realnosti, u životu, na terenu a ne na papiru", poručio je Koštunica.

  On je rekao da je sa svoje strane Srbija spremna na ozbiljan razgovor i želi da se podrobno razmotre suštinske teme koje su otvorene, u iskrenom uverenju da bi na taj način mogao biti napravljen značajan korak ka postizanju sporazumnog rešenja.

  "U svojoj konstruktivnosti, Beograd je danas spreman da kosovskim Albancima ustupi najširu autonomiju i najviši stepen samouprave koji uživa bilo koja nacionalna manjina bilo gde na svetu. Kao što se do sada videlo, za Srbiju (i tu, uostalom, počiva prava razlika između pregovaračkih stavova Beograda i kosovskih Albanaca) postoji čitav niz varijanti za rešenje, uz jedinu ogradu da bude poštovan univerzalni princip nemenjanja granica i nezadiranja u suverenitet međunarodno priznatih država", naveo je Koštunica.

  Ovakav pristup, dodao je, ne može ni po jednom merilu biti stavljen u istu ravan sa odbijanjem da se razgovara o bilo čemu osim nezavisnosti za Kosovo i Metohiju, što je sadržano u albanskom predlogu za sporazum o budućim dobrim odnosima dveju susednih država.

  "I zato, sa punim pokrićem državnih ustanova i celokupne javnosti Srbije, ponavljam da Srbija u ovom trenutku kosovskim Albancima nudi više nego što je ikada ponuđeno bilo kojoj nacionalnoj manjini na teritoriji bilo koje zemlje. Ali, to zaista jeste donja linija ispod koje ne samo Srbija nego ni bilo koja druga država na svetu ne bi mogla da ide", podvuako je Koštunica.

  Sve drugo je, zaključio je premijer Srbije, kršenje međunarodnog prava i zakona na kojima počiva poredak savremenog sveta.

  "Protivpravno i brutalno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate demokratske države predstavlja politiku sile i sigurno ne može ostati bez posledica, i to - budimo dobro svesni - ne samo u neposrednom regionalnom okruženju. Zato iskoristimo priliku da krenemo putem kompromisa i uzajamnih ustupaka, putem mira, zdravog razuma i pravde za sve", poručio je premijer Koštunica.

  (Kraj) 2. #2
  Iskusan kaai79 (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.986
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Ma sta god da predloze sipci nece prihvatiti, nemaju razloga da prihvate .

 3. #3
  Primećen član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Poruke
  686
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio kaai79 Pogledaj poruku
  Ma sta god da predloze sipci nece prihvatiti, nemaju razloga da prihvate .
  albanci nesmiju prisati ni na sto drugo osim nezavisnosti,pristanak na neku vrstu autonomije je isto sto leci i staviti glavu na panj.

 4. #4
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Svejedno su najebali!!! Sami na Balkanu,a oko njih sve sami neprijatelji!!! Kad tad...

 5. #5
  Primećen član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Poruke
  686
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio Rainbow Six Pogledaj poruku
  Svejedno su najebali!!! Sami na Balkanu,a oko njih sve sami neprijatelji!!! Kad tad...
  de ti to malo bolje objasni.

 6. #6
  Ističe se Secikesa (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na planeti Saev u galaksiji Andromeda
  Poruke
  2.794
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Da ogovorim umesto njega: Albanci su strano pleme muslimanske veroispovesti okruzeni sa dve strane slovenima i grcima pravoslavne veroispovesti,ono sto njih odrzava je pomoc zapada i jak lobi u americi finansiran novcem zaradjenim od droge.Tako da je pitanje vremena kada ce zemlje koje je okruzuju naci politicku volju da narede obavestajnim sluzbama razbijanje dilersko-tranzitne mreze i kada kes prestane da se salje, zgazicemo ih ko vaske...

 7. #7
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio ca-mu47 Pogledaj poruku
  albanci nesmiju prisati ni na sto drugo osim nezavisnosti,pristanak na neku vrstu autonomije je isto sto leci i staviti glavu na panj.
  neka misao [istina] stane u jednoj recenici, a sve "kaze".

 8. #8
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  sem siptara ko vaske treba zgaziti i balije u bosnjakistanu . jer su okruzeni srbima i hrvatima a i jednima i drugima je u intersu da se BIH raspadne teritorija podeli a bosnjakistanci ograde u neki maleni rezervat.

 9. #9
  Ističe se José Luis Torrente (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2007.
  Lokacija
  Belgrado
  Poruke
  2.470
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  ca-mu47 jel ima neka nova piramida?

 10. #10
  Ističe se timmy (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tamo negde blizu
  Poruke
  2.744
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio Jerry Ropero Pogledaj poruku
  sem siptara ko vaske treba zgaziti i balije u bosnjakistanu . jer su okruzeni srbima i hrvatima a i jednima i drugima je u intersu da se BIH raspadne teritorija podeli a bosnjakistanci ograde u neki maleni rezervat.
  upravo to su pokušali da naprave sloba i tuđman i ...........

 11. #11
  Iskusan kaai79 (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.986
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Cak i da proglas nezavisnost Albanci u juznoj srpskoj pokrajni nemaju nikavu buducnost .Uvek ce ostati pretnja od suseda ,a nece uvek Srbija biti ovako srozana.

 12. #12
  Aktivan član Yopa (avatar)
  Učlanjen
  29.04.2007.
  Lokacija
  BG
  Poruke
  1.301
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Da, u dosta se zahebanoj situaciji nalaze Srbi i Srbija. Otimaju nam deo teritorije koji je istorijski uvek bio nas, ekonomija nam je u qrcu, a oni koji su nas ubijali se uglavnom setaju slobodno. Dovoljno da prosecnog stanovnika ove zemlje baci u hronicnu depresiju.

  Ali znas sta, ca-mu, kad se setim BiH i Bosnjaka, odmah mi je lakse. Vi nesrecnici ste sterani na petinu teritorije zemlje koju nazivate svojom, ekonomija ne da vam je u qrcu, nego ne postoji, a dok smo mi vec prelezali kompleks "naroda najstarijeg", vi ste ga tek "zakacili" kad ste nasli one piramide i kad ste poceli da pricate da ste u stvari Iliri (a, btw, ne zna se ko je vise Ilir, vi ili Albanci). BiH Hrvati, a narocito Srbi, vas ne hebu 5%, uz to vas i preziru, dok vi mislite da ste dobri Bosnjani, oni misle da ste prodali veru za veceru. Karadzic i Mladic su jos na slobodi, a odavno je bilo ko, ukljucujuci i Zapad, prestao da ih trazi. I sto je najgore, znaci apsolutno najgore, opet prizivate ono sto je dovelo do takvog stanja, a to je rat.

  Za vas smo Svajcarska. 8)

 13. #13
  Ističe se José Luis Torrente (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2007.
  Lokacija
  Belgrado
  Poruke
  2.470
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Mora se stvarno priznati da su balije u najgorem polozaju.

 14. #14
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Treba da im izvezemo Chedu&Biserko da im pomognu da se suoche sa realnoshcu.

 15. #15
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio timmy Pogledaj poruku
  upravo to su pokušali da naprave sloba i tuđman i ...........
  pa nisu imali podrsku amerike za to i sta? interesi velikih sila se menjaju sto znaci da bosnjakistance treba zgaziti u drugom poluvremenu i posao zavrsiti do kraja.

 16. #16
  Aktivan član zvezdarac81 (avatar)
  Učlanjen
  16.10.2007.
  Lokacija
  Srbadija klice cela ne damo te Kosovo, to je nase uvek bilo, od davnina ostalo...
  Poruke
  1.552
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  ca-mu47 bolje je za vas da KiM ne dobije nezavisnost, jer ce vama glava onda biti na panju...ili bolje receno drzava...

 17. #17
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio ca-mu47 Pogledaj poruku
  HONG KONG KAO MODEL ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA

  (Kraj)
  Prosečan Srbin smatra da je "Hong-Kong" brend za tehničku opremu.
  Od ostalih brendova bih izdvojio veoma popularne "Tajvan" i "Malezija"

  Nego, reci ti nama šta državu čini državom?

 18. #18
  Buduća legenda sumnjivo lice (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.937
  Reputaciona moć
  842

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Srbi sterani u ugaoOstar,tupi,,.. pojasni malo

 19. #19
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio sumnjivo lice Pogledaj poruku
  Srbi sterani u ugaoOstar,tupi,,.. pojasni malo
  ops: malo bih se nasalio, ali je kasno

 20. #20
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  За шалу никад касно.
  ДО ИСТРАГЕ

 21. #21
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.656
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Opet ovaj Ca- muče.....Malo smara....I kakav je to naziv teme....Provokacija čista.....

 22. #22
  Ističe se Secikesa (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na planeti Saev u galaksiji Andromeda
  Poruke
  2.794
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio Derer Pogledaj poruku
  Treba da im izvezemo Chedu&Biserko da im pomognu da se suoche sa realnoshcu.
  Evo ja placam benzin ili dizel njie bitno sta,a ko ce da vozi? Krecemo ako treba za 5 minuta. :-D:-D

 23. #23
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  12.187
  Reputaciona moć
  160

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio Derer Pogledaj poruku
  Treba da im izvezemo Chedu&Biserko da im pomognu da se suoche sa realnoshcu.
  i ja vam posudujem par nasih istih
  sigurno je sigurno

 24. #24
  Ističe se NS GARI (avatar)
  Učlanjen
  19.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  OSTRVO :)
  Poruke
  2.072
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio ca-mu47 Pogledaj poruku
  albanci nesmiju prisati ni na sto drugo osim nezavisnosti,pristanak na neku vrstu autonomije je isto sto leci i staviti glavu na panj.

  pozdravio te RATKO MLADIC,tebe i ostale "slavne bosnjake"

  ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA

  jel ima jos koja piramida?

 25. #25
  Primećen član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Poruke
  686
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi stjerani u ugao

  Citat Original postavio NS GARI Pogledaj poruku
  pozdravio te RATKO MLADIC,tebe i ostale "slavne bosnjake"

  ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA

  jel ima jos koja piramida?
  Rojters: Beograd odbacio plan trojke od 14 tačaka, Đurić demantuje
  Britanska agencija Rojters prenela je pod oznakom "hitno" da je premijer Srbije Vojislav Koštunica, večeras u Beču, kao "potpuno neprihvatljiv" odbacio plan od 14 tačaka posredničke "trojke" o rešenju za budući status Kosova i Metohije.
  Odbacujući plan, Koštunica je po završetku četvrte runde direktnih pregovora naveo da taj plan "kakav je sada, određuje odnose između dve nezavisne države", dok je za Beograd nezavisnost Kosova neprihvatljiva, naveo je Rojters.
  Ta agencija ocenjuje da nema rešenja na vidiku, dodajući da se u planu od 14 tačaka navodi da Beograd "neće vladati Kosovom", niti će "ponovo uspostaviti svoje fizičko prisustvo" u pokrajini. Asošijeted pres i Rojters navode da je Beograd danas predložio da status Kosova bude rešen po ugledu na status Hongkonga u okviru Kine. Agencije prenose reči predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice da bi hongkoški model omogućio obema stranama da same vladaju, dok bi istovremeno sarađivale pod istim krovom, odnosno da se ovaj model pokazao efikasnim. Ovakav model, "sam je po sebi dokaz da je naš predlog o suštinskoj autonomiji pođednako realističan i da obezbeđuje stabilno i održivo rešenje", prenose agencije Koštuničine reči. Albanski pregovarači odbacili su, međutim, ovakvu mogućnost kao "potpuno neprikladnu, jer se Kosovo i Hongkong istorijski previše razlikuju", navela je agencija AP. "Na žalost ne mogu konstatovati nikakav napredak na današnjem sastanku i to je u glavnom zbog pozicije Beograda i njihovog stava prema ovom procesu", rekao je član kosovske delegacije Skender Hiseni, preneo je AP.

Slične teme

 1. Logika i psihološki ugao
  Autor Tuzni_patak u forumu Filozofija
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 12.11.2006., 08:06
 2. ugao posmatranja
  Autor Die Cinderella u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 29.05.2006., 17:31
 3. Tipologija (Ženski ugao)
  Autor етотако u forumu Žene
  Odgovora: 66
  Poslednja poruka: 20.02.2006., 23:00
 4. prostorni ugao
  Autor gost 55 u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 14.09.2005., 06:07

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •