"ANA" preti novim balkanskim ratom

Titus

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.014
Gerila "kroji" međe
Mladen STANČIĆ, 2. novembar 2007

SPECIJALNO ZA NOVOSTI
SKOPLJE

UČESTALA oglašavanja i oružani incidenti, kako duž kosmetskog dela granice između Makedonije i Srbije, tako i unutar teritorije pokrajine Kosovo i Metohija, "deo su uvoda u neizbežan rat“, nagovestili su skopskim medijima neki od političko-vojnih vođa terorističke Albanske nacionalne armije (ANA). Jedan od njenih vođa je izjavio da je "novi `balkanski rat` deo plana rekonstrukcije postojećih granica za stvaranje velike Albanije“.

- Uvod u „neizbežan rat“ koji spremaju gerilci ANA potpalio bi sukobe u Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, zatim u Crnoj Gori, Albaniji i delu Grčke, objavljeno je u petak u skopskom dnevniku „Špic“.

Pretpostavlja se da od kumanovsko–lipkovskog regiona pa sve do Debra, na zapadu i granice sa Albanijom, ponovo operišu dobro naoružane terorističke grupe. Prema nepotvrđenim informacijama iz okoline Tetova, šarplaninski granični pojas je prepun naoružanih ljudi, koji operišu u selima Vešala, Bozovce, Brodec, Selce. U Brodecu se navodno krije teroristička grupa odbeglog zatvorenika iz „Dubrave“ Lirima Jakupija Naciste, kao i otetog štićenika iz skopskog zatvora „Idrizovo“, Ramadana Šitija...
Između sela Proj i Odri na putu Tetovo - Jažince, bila su registrovana četiri kontrolna punkta paravojnih grupa. Iz izvora ANA se, međutim, tvrdi da su na tim „tačkama“, ali i u nekim drugim delovima okoline Tetova, naoružani sledbenici lidera albanskog nacionalnog pokreta „Ilirida“ Nevzata Halilija i bivšeg agenta obaveštajnih službi Makedonije Envera Ademija. Reč je, kako se navodi, o „protivnicima koji rade za makedonske bezbednosne službe“.

Portparol MUP Makedonije Ivo Kotevski je u petak potvrdio da su pripadnici dela specijalnih jedinica „Alfe“, bili na saobraćajnici Tetovo – Jažince, „obezbeđujući nesmetan prolaz redovnoj policijskoj smeni“ za granični prelaz prema srpskoj pokrajini.

- U ovom trenutku ne postoje indicije i dokazi da ove grupe imaju zajedničke platforme - ponovio je predsednik Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga Branko Crvenkovski.
 

Back
Top