Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''

 1. #1
  Poznat
  Učlanjen
  24.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Post mortem nihil est
  Poruke
  9.290
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs up Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''

  POSREDNIČKA "trojka" Kontakt-grupe nije "kolektivni Ahtisari". Ona samo treba da pripremi i pošalje izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, a ne i da predlaže budući status Kosova - kaže u razgovoru za "Novosti" Aleksandar Aleksejev, ambasador Ruske Federacije u Beogradu.

  * Kako "trojka" odlučuje? Donose li se te odluke konsenzusom?

  - U principu, "trojka" radi na osnovu konsenzusa. Treba, ipak, da imate na umu jednu delikatnost: "trojka" nije neki generator inicijativa i predloga, već mehanizam koji ima cilj da olakša postizanje dogovora između strana. Zato, ono što predlaže "trojka" nije uvek u potpunosti u skladu sa onim što je stav u prestonicama iz kojih su njeni članovi. Tako da, ako nešto potiče iz "trojke", to ne znači da odslikava sto odsto stav Rusije. Ovakav slučaj imali smo sa tzv. dokumentom od 14 tačaka.

  * Kako se, uopšte, došlo do famoznih "14 tačaka", ako Rusija nije pristala?

  - To je bio pokušaj da se pronađu tačke dodira. Koliko je taj pokušaj uspeo, na vama je da procenite. Mi govorimo da svako rešenje, kao i svaki dokument koji sačini "trojka", treba da bude prihvatljiv za Beograd.

  * Smatrate li da su pronađene neke "tačke dodira"?

  - Nije na meni da o tome prosuđujem, već na našim srpskim prijateljima. Poznato mi je da su oni podneli više ozbiljnih primedaba na taj dokument. Znači, to je tako.

  * Moskvu nije napustila vera u kompromis Srba i Albanaca?

  - Da Rusija ne veruje da je moguć kompromis, zar bi ulagala sve ove napore koje čini? Rusija je spremna da ponovi sve što je do sada govorila o Kosovu: treba pronaći kompromisno rešenje, isključivo kroz pregovore, u skladu s međunarodnim pravom i prihvatljivo za obe strane. Za nas, 10. decembar nije neki magični datum. Mi se zalažemo da se rešenje pronađe što pre - ako ne može do desetog, onda posle toga.

  * Mogu li građani Srbije da se nadaju da Rusija neće napustiti svoju poziciju o Kosovu, u zamenu za, na primer, ustupke u vezi s protivraketnim štitom, iranskim nuklearnim programom...?

  - Obratite pažnju koliko je samo bilo priča o tome da li će Rusija promeniti svoj stav. Prvo se tvrdilo da će se to desiti tek tako, bez razloga. Sada se govori o nekakvoj razmeni, trgovini. Ni jedno ni drugo apsolutno nije tačno. Naša pozicija je principijelna i naš stav ne može da bude predmet razmene. Spreman sam da potvrdim da Srbi mogu da budu apsolutno sigurni da nećemo prihvatiti nijedno rešenje koje ne odgovara našim stavovima. Ovde ne može biti ni trunke sumnje.

  * Kada se shvatilo da će se Rusija opirati nametanju nezavisnosti KiM, pokrenuta su pitanja - koji je interes Rusije na Balkanu?...

  - Otkriću vam tajnu. Naš interes je stabilan i prosperitetan Balkan. Nisu nam potrebni nikakvi potresi, niti sukobi. Pogledajte evropsku istoriju - uvek kada je neko pokušavao da promeni granice, dolazilo bi do rata. Pokušaj menjanja granica na Balkanu smatramo veoma opasnom avanturom, i uopšte ne mislimo da to može da ide u prilog našim interesima. Sada su vam poznate sve naše diplomatske tajne na Balkanu...

  * A, da li, onda, možemo da zaključimo da je u interesu zemalja koje zastupaju dijametralno suprotan stav u odnosu na Rusiju - nestabilan i neprosperitetan Balkan?
  - To nije pitanje za mene, već za predstavnike tih zemalja.

  * Stabilnost u ovom delu Evrope garantuju, između ostalog, dva dokumenta - Dejtonski mirovni sporazum i Rezolucija 1244. Beograd je od Zapada dobio demarš, kada ih je povezao. Postoji li paralela između ta dva pitanja?

  - Pre svega, oba dokumenta od principijelne su važnosti za očuvanje sadašnje situacije na Balkanu. To je prva paralela. Kao drugo, mi govorimo da je za Kosovo neophodno kompromisno rešenje, uz pristanak svih strana. Isto važi za Dejton: ako neke tačke ovog dogovora treba menjati, to može samo uz saglasnost obaju entiteta i sva tri naroda. Kao što vidite, naša pozicija je potpuno principijelna. Ni Rezolucija 1244, ni Dejtonski sporazum nisu jelovnik u restoranu, sa koga možete da odaberete ono što vam se dopada i da odbacite ono što vam se ne sviđa. Oba dokumenta su rezultat veoma ozbiljnog kompromisa. Izdvajanje nekog njihovog dela, na račun drugih delova, predstavlja veliku grešku. Postoji još jedna paralela, to je opasnost od onoga što bismo mogli nazvati "konjičkim napadom". To je pokušaj da se sve reši odmah i naglo.

  * Da li deklaracija jedne od dve najveće vladajuće stranke u Srbiji o vojnoj neutralnosti može pozitivno da utiče na odnose dveju zemalja?

  - Nikada nismo uslovljavali naše odnose odlukama druge strane. Međutim, u vezi sa širenjem NATO imamo sve više primedaba. Nažalost, sve više se pokazuje da smo u pravu. U stvari, skoro nijedno od obećanja koje smo dobili ne ispunjava se. Ne smatramo da je širenje NATO prirodan proces, koji doprinosi stabilnosti u Evropi. U najmanju ruku, nije razumno tražiti od nas bilo kakvu podršku širenju NATO.


  PODRŠKA NIJE ZA TRGOVINU

  * U srpskom delu Hercegovine, nedavno je otvoren Putinov most, a Srbi u BiH na protestima su nosili slike vašeg predsednika. Istraživanja pokazuju da je velika većina Srba za "najtešnje veze" s Rusijom...

  - To ukazuje da se vraćamo na za nas apsolutno prirodan nivo međusobnih interesa i saradnje. Reč je o potpunom podudaranju strateških interesa: očuvanja sadašnje stabilnosti, granica i poštovanja strateških interesa svih država u jugoistočnoj Evropi. Veoma mi je drago ako se ovakav principijelan stav Rusije tako toplo prihvata na Balkanu, posebno u krajevima gde žive Srbi. Kada govorimo o Kosovu, o Dejtonu, ta pitanja ne mogu biti predmet trgovine s naše strane. Odnosno, nikada nećemo predložiti da razmenimo našu podršku za bilo kakve ustupke od strane naših srpskih prijatelja.


  SVE VIŠE ULAGANJA U SRBIJU

  * INTERESOVANJE za ulaganje ruskog kapitala u Srbiju je povećano...

  - Na sreću, da.

  * Ima li najava novih ulaganja?

  - Po meni, dovoljno je ovo što sada imamo. Planova ima, oni su stvarno veliki, a u svim slučajevima, ruski investitori dolaze u Srbiju da bi modernizovali proizvodnju, da bi je proširili, a ne da bi je zatvarali. Ako se zadržimo na našim današnjim pozicijama, uspećemo mnogo toga da uradimo. Mislim, pre svega, na istrajavanje u potpunoj depolitizaciji ekonomskih projekata i uzajamnom uzimanju u obzir naših interesa.
  Novosti 2. #2
  Primećen član DŽELAT (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2007.
  Lokacija
  Beograd,Srbija,Evropa
  Poruke
  604
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''

  Karlito,Eremita nas je sve gadno smorio sa istim tekstom u prethodnoj temi!
  Predlažem zatvaranje ovog smaranja!

 3. #3
  Poznat
  Učlanjen
  24.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Post mortem nihil est
  Poruke
  9.290
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''

  Koja je to tema?

 4. #4
  Domaćin JABUCHILO (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  4.914
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''

  lepljiva - kosovo i metohija.
  batina ima dva kraja,
  k___c ima jedan kraj -
  a praznom divanu nigde kraja.

 5. #5
  Primećen član stefan (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  803
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: Aleksejev:''Ne sumnjajte u Rusiju!''

  Ja rusima ne verujem ali ako smo im interes onda im verujem.A dali ćemo dobiti od njih "toplu" preporuku da priznamo Kosovo ,to ćemo da vidimo
  Čaaačak......Čaaaačak....šumadiski rock end roll,to je život moj i tvoj........oj,Moravoooooo ooooooooj.....ha......

Slične teme

 1. FIAT bi u Rusiju
  Autor Navar u forumu Politika
  Odgovora: 87
  Poslednja poruka: 28.09.2008., 13:31
 2. Sankcije opasne po Rusiju
  Autor sloboda u forumu Politika
  Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 29.08.2008., 16:59
 3. I dalje vize za Rusiju!
  Autor la dolcevita u forumu Politika
  Odgovora: 56
  Poslednja poruka: 27.04.2008., 17:15
 4. Ko Formira Vladu u Srbiji-Polt ili Aleksejev..
  Autor Istocni Vetar u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 22.01.2007., 15:27

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •