http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/art-2007,10,22,,95169.jl Svijet
SAD prijeti Europljanima povlačenjem vojnika s Kosova Piše: Iz Bruxellesa Augustin Palokaj
Foto: Reuters
Najavu Pentagona da bi SAD mogao povući trupe iz NATO-ove misije na Kosovu ako europski saveznici ne povećaju svoj doprinos misiju u Afganistanu u NATO-u shvaćaju kao upozorenje.

Međutim, NATO vjeruje da u ovom presudnom trenutku procesa utvrđivanja statusa Kosova ni jedna država NATO-a neće ni razmišljati o smanjenju trupa na Kosovu.

NATO u ovom trenutku na Kosovu vodi misiju KFOR-a sa 17.000 vojnika od kojih je 10 posto američkih. Upozorenje koje je poslao američki ministar obrane Robert Gates o mogućem premještanju američkih trupa s Kosova u Afganistan dolazi nekoliko dana prije sastanka ministara obrane NATO-a u Noordwijku u Nizozemskoj na kojem će se govoriti o jačanju misije u Afganistanu i situaciji na Kosovu. Diplomati iz drugih članica NATO-a priznaju da je ovo pritisak SAD-a na njih jer Kosovo je prije svega europski problem i svaku cijenu nestabilnosti na Kosovu Europa bi platila više od SAD-a.

“Nadamo se dogovorenom rješenju, ali kao ozbiljan savez moramo se pripremiti i za drugu mogućnost”, rekao je NATO-ov dužnosnik. Dodao je da NATO ne vidi opasnost od izravne vojne konfrontacije između KFOR-a na Kosovu i srbijanske vojske.

“Svi relevantni srpski političari pažljivo su isključili svaku mogućnost vojne konfrontacije s NATO-om”, upozorio je taj dužnosnik te dodao da je NATO na Kosovu spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju stabilnosti.

S druge strane, SAD, kako su Jutarnjem priznali neki diplomati EU, vrše pritisak na države Unije da već u siječnju budu spremne na priznanje neovisnosti Kosova jer taj mjesec treba donijeti važne odluke o Kosovu.copy passte i komentar:Europa preuzima Kosovo kao što je preuzela BIH sada postoji nada da Kosovo ostane u granicama Srbije ako bude vaša diplomacija to znala iskoristiti i povjerenje Brisela pridobiti a Brisel vam je povezan sa Moskvom i njihova stajališta su sada slična ali postoje razlike u rješenju konačnog statusa.