KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Poruke
  9
  Reputaciona moć
  0

  Red face KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

  Student sam prve godine Medicinskog fakulteta u Beogradu. Prema novim (bolonjskim) pravilima, anatomija se slusa samo dva semestra, uz povecan broj casova u toku jedne nedelje. Ja pokusavam da drzim korak sa predavanjima i vezbama, tako sto se pre svake vezbe spremam (ucim gradivo koje ce se raditi na narednim vezbama), da bih mogao da pratim ono sto asistent pokazuje. Ipak, toliko toga ima, da ne stignem da se vratim unazad i ponovim ono od ranije, a tako ce biti sve do kolokvijuma. Imate li neki konstruktivni savet kako uciti za kolokvijum, pa i za ispit. Da li ije iz praktikuma dovoljno, ili je neiophodni i iz knjiga sv uciti? Znacilo bi mi iskustvo generacije koja je sad II godina, jer su i oni ucili po Bolonji. Pomagajte drugovi! 2. #2
  Ističe se guitarrr_babe (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  2.021
  Tekstova u blogu
  21
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

  I sadašnja treća i četvrta godina su učili po Bolonji, sa sličnim, ako ne i istim pravilima studiranja (mi smo imali kolokvijume posle svake pređene oblasti, koje vi nemate, i dva velika, semestarska kolokvijuma, umesto kojih vi imate dva).

  To koliko učiš je sasvim okej, trudi se maksimalno da održiš korak sa nastavom (meni je bilo okej samo da budem u toku sa nastavom, iako nisam bila najrednija). Ionako će ti se apsolutno sve pomešati do juna meseca, ali apsolutno sve. Predmet se, naravno, ne počinje učiti dve nedelje pred ispit, ali su te dve nedelje najznačajnije, one ti u potpunosti određuju kako ćeš da prođeš na ispitu.


  Digresija: profesor Milisavljević nas je, u prvoj godini, odmah po početku škole, pozvao da prisustvujemo ispitu u oktobru 2. Nama je bilo šokantno da koleginica koja je odgovarala nije znala strukture na donjem okrajku humerusa. Šok! Kako sme to da ne zna, pa to je osnovno! Da li mi veruješ da u martu mesecu nismo mogli da se setimo APSOLUTNO ničega vezano za humerus (sem da postoji olekranon, i to je to)? Što će reći - anatomija se, nažalost, uči danas za danas, i na znanje od danas apsolutno ne smeš da računaš i sutra. Ispit iz anatomije se sprema, naravno, uz prethodnu aktivnost tokom godine, u jednom dahu. I ide se taksijem na ispit, nikako pešice, nikako busom - može da ti se desi da zaboraviš sve usput.

  E, što se tiče knjiga: Za kolokvijume iz ruke i noge je apsolutno dovoljan praktikum. Čini mi se da je i toraks fino pokriven praktikumom. Znam da je abdomen bio delimično odrađen, da je karlica okej (sećam se jedino da je nama na kolokvijumu bila neka topografija koje u praktikumu nije bilo), ali da su knjige iz oba sasvim fino napisane, i da ih valja pročitati. Glava i vrat i CNS se pod obavezno uče iz knjiga (najteži su i najobimniji).

  Što se tiče onoga što bi trebalo da znaš:
  Mišići - to su vam rekli sigurno - pripoji, inervacija, funkcija
  Kosti - samo one strukture koje su značajne za pripoje mišića i važne zglobove, tipa lakta, ramena, kolena i kuka (savet - vole da pitaju skočne zglobove, koje mi listom nismo znali - obavezno nauči ligamente, tzv. "ključ zgloba" i zglobne površine, tu su nas lovili)
  Krvni sudovi: obavezno početak, glavne grane, najznačajniju topografiju (tipa sulcus musculi bicipitis brachii ili anatomska burmutica - nju što vole...) i obavezno glavne grane. Obrati pažnju na završne grane a. radialis i a. ulnaris, sa onim lukovima, dubokim i površnim, sećam se da je to nama bio problem. Dakle, vole da pitaju bočne grane (savet - učiti pre svega velike grane, i one koje profesor zbog nečega pomene - sitnuriju tipa "ova postoji, ali je varijabilna" ne pominjati). I još nešto - ako arterija ima deset velikih bočnih grana, od kojih osam ishranjuju mišiće, a dva zglobove, ne moraš da znaš sve koji ishranjuju mišiće, ali pokušaj da, pored par koji ishranjuju mišiće, zapamtiš ime bar jednog krvnog suda koji ishranjuje zglob. Neće ti niko uzeti za zlo, naravno, ako ne znaš jedan od deset, ali bilo bi lepo da znaš koja, recimo, arterija ishranjuje zglob kuka.
  Što se nerava tiče, priča je ista. Ovde, takođe, obrati pažnju na topografiju, tipa gde i sa koje strane nerv dodiruje ili obilazi kost. To je važno, kao što verovatno i sam znaš, zbog preloma. Nema potrebe učiti iz kog segmenta kičmene moždine koji nerv nosi vlakna. Segmenti kičmene moždine su potrebni jedino kada govoriš o nervnim pleksusima, pa ih tu treba pomenuti.

  Moje znanje anatomije je, naravno, izbledelo u sećanju, ali nadam se da sam ti koliko-toliko pomogla.

  Pozdrav, i ne daj se.
  Tebe i mene vezuje nevidljiva sila - ni imena, ni datuma, joj ne znamo, tek, mi smo u njenom okrilju jedno...

  Tebe i mene prate godinama isti vukovi i nasu krv gutaju iste pijavice, po rodjenju su nam svi snovi koje cemo ikada sanjati smesani u jedan, i mi se sanjamo, ti i ja, okovani...

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Poruke
  9
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

  Hvala ti puno!!! Ali puuuuuuunooo!!!
  Nemas pojma koliko znaci savet starijih studenata, a ja nijednog ne poznajem!
  I, ako mogu, hteo sam jos da te pitam: je li histologiju dovoljno uciti iz repetitorijuma (posto knjiga ima 700 strana) i moram li da znam sve one stvari tipa sve tipove kolagena isl...
  I, posto nema knjige iz genetike, a u skripti nema nista, odakle da je ucimo? Jos jednom ti hvala mnogo, pomogla si i meni i svim ljudima na faxu koje znam
  Poslednji put ažurirao/la Buduci lekar : 01.11.2007. u 18:52

 4. #4
  Ističe se guitarrr_babe (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  2.021
  Tekstova u blogu
  21
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

  Nema na čemu. Ja bih volela da se javi još kolega sa starijih godina sa iskustvima.

  Što se tiče skripti i repetitorijuma iz svih predmeta, ja sam apsolutni protivnik, i ne mogu da kažem da su mi ikada pomogle na ispitu, tj. da sam učeći iz njih nešto znala i naučila. Skripte su dobre ako nemaš vremena i potrebno ti je da spremiš recimo kolokvijum za tri dana, pa nemaš vremena za knjigu. Prednost velike knjige je ogromna, ukoliko umeš, naravno da je iskoristiš - a to sam pisala negde na Brucoši medicinskog fakulteta, pogledaj, mislim da ćeš neći dosta korisnih informacija (u najkraćem, knjige su bolje od skraćenih izdanja jer je sve podrobnije objašnjeno, pa treba manje toga da se nauči). Izizetak je anatomija, naravno, jer u njoj zaista nije moguće razumeti materiju.

  Dakle - knjiga iz histologije je meni bila jako lepa i korisna, zbog toga što je bila u boji (šareno je i budali lepo ), i zato što mi se dopadalo kako je napisana. Tipovi kolagena su, kao što si i sam primetio, krajnje nepotrebni. Na kraju, ne možeš ni u prvom čitanju knjige da očekuješ da ćeš sve zapamtiti. Recimo, nevažni su ti i proteini koji ulaze u sastav međućelijskih spojeva, ali je, naravno, vrlo važno da naučiš tipove međućelijskih spojeva. Od svega što je "nemoguće" naučiti iz tog početka histologije, važni su ti mikrotubuli, mikrofilamenti i intermedijalni filamenti. Savet - sve što ti se čini da je nemoguće naučiti, nepotrebno ili previše sitno, preskači. Posle ćeš videti da li ti je vitalno važno ili ne. Moraš znati (pod obavezno!!!) gde se koji tip epitela nalazi. To ako sada naučiš, nećeš imati nikakvih problema kasnije. Probaj da nekako naučiš napamet, uprkos tome što možda sada ne znaš šta je recimo bubrežni glomerul i koji su proksimalni, a koji distalni tubuli, nekako ubaci to sebi u glavu, olakšaće ti život neizmerno kada konačno budete radili bubreg. Konačno, gdegod se pominju različiti organi, kao recimo kada se uče tipovi kapilara, to nauči, opet, biće ti lakše kasnije.

  Zaboravih da ti kažem - histologija je prilično važna, ma koliko ti se sada činila apsolutno nevažnom u odnosu na anatomiju. Neko okej znanje histologije (pritom mislim na razumevanje principa histologije, na vezu između strukture i funkcije svakog organa) će mnogo da ti se isplati kasnije, u drugoj, i, evo sada u trećoj. Znam da meni jeste. I mislim da ne grešim mnogo ako kažem da je u tom smislu knjiga apsolutno neprocenjiva u odnosu na repetitorijum. Bar se tako pokazalo kod mojih kolega sa godine.

  Ovo je malo višak saveta u odosu na ono što si me pitao, nadam se da ne zameraš.

  Genetiku sam učila iz neke knjige koja se, mislim, zove "Biologija sa humanom genetikom", koja, pored poglavlja iz genetike ima, jelte, poglavlja iz biologije. Pri čemu sam ja imala kopiranu verziju te knjige i nije mi trebala do negde pred sam ispit. Što i nije neko veliko zlo, jer sam bila aktivna na vežbama, i to mi je veoma pomoglo. Nama su profesori na predavanjima davali skripte sa tih predavanja, i odatle smo učili neka ispitna pitanja. To je, koliko se sećam, bilo sve što smo učili iz genetike. A, da, i praktikum, koji je bilo vrlo korisno imati, za vežbe.
  Tebe i mene vezuje nevidljiva sila - ni imena, ni datuma, joj ne znamo, tek, mi smo u njenom okrilju jedno...

  Tebe i mene prate godinama isti vukovi i nasu krv gutaju iste pijavice, po rodjenju su nam svi snovi koje cemo ikada sanjati smesani u jedan, i mi se sanjamo, ti i ja, okovani...

 5. #5
  Početnik
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Poruke
  9
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

  Hvala ti jos jednom Tvoji saveti mi vec pomazu.. Evo bas sam sad zaobisao strukturu kolagena u sirokom luku 8)
  A sto se genetike tice, imam vec tu knjigu i valjda cu se nekako snaci. Ima stvarno mnogo da se streba, ali nije mi tesko jer sam se stvarno pronasao, uostalom kao i ti (citao sam ti komentare u topicu brucosi na medicini)...

 6. #6
  Nov član
  Učlanjen
  07.11.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KAKO POLOZITI ANATOMIJU NA MEDICINI?

  uuuuuhhhhhhhh,,,,,,,,,upooomooooooooooc

Slične teme

 1. Kako cete poloziti?????
  Autor milicaanchy u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 771
  Poslednja poruka: 30.06.2009., 16:14
 2. Pomoc oko ispita na medicini
  Autor Koleginica Maja u forumu Arhiva
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 16.06.2006., 13:32
 3. Kako poloziti prijemni na pravnom??
  Autor komsinica. u forumu Arhiva
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 25.05.2006., 01:25

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •