Мрља на пресуди
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Мрља на пресуди

 1. #1
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Мрља на пресуди

  Адвокати осуђених у процесима за убиство Ивана Стамболића и покушај убиства Вука Драшковића, Слободан Миливојевић и Горан Петронијевић кажу да ће о пресуди њиховим штићеницима можда расправљати и суд у Стразбуру. То је, како каже Петронијевић, последња инстанца којој ће се обратити осуђени уколико суд и тужилаштво не реагују на захтеве одбране, која тврди да је током суђења повређен закон на штету њихових штићеникаје у процесу за убиство Стамболића било више битних повреда закона, због којих би предмет морао да се врати суду на поновно одлучивање.

  Да је било повреда закона тврдила је и сад већ бивши судија ВСС-а и председавајућа судског већа у случајевима „Стамболић” и „Будва”, Милена Инић-Дрецун. Она се обратила редакцији „Политике” поводом текста објављеног још у августу у нашем листу, а у коме се говори о разлозима и околностима под којима је поднела оставку, као и свему што је ту одлуку пратило.

  – У пресудама које смо испитивали има неправилности, противречности и несагласности са стањем у списима предмета што је, по мојој оцени, условљавало враћање предмета на поновно суђење – одговорила је Милена Инић-Дрецун на питање које чињенице нису расветљене.

  Она је навела више примера због којих је суђење требало поновити.

  Тако је, на пример, осуђеном Радету Марковићу специјални тужилац понудио статус сведока сарадника када за то није било законских услова, јер је у УБПОК-у тек саслушаван ради припремања кривичне пријаве која је касније против њега поднета и дата изјава је приложена уз ту кривичну пријаву.

  – Према закону, специјални тужилац је могао предложити да добије статус сведока сарадника тек када се поднесе кривична пријава или покрене кривични поступак, а о статусу сведока сарадника одлучује суд – каже Милена Инић-Дрецун.

  Она наводи да је у записнику истражног судије о увиђају на Фрушкој гори, Ненад Шаре давао изјаву као сведок сарадника иако је тај статус стекао шест месеци касније.

  – Стога је изјаву могао дати само као осумњичени у присуству браниоца. Међутим, адвокат који је позван удаљен је са увиђаја, јер наводно сведоку сараднику не треба адвокат, а Шаре тада није био сведок сарадник. Лице које је означено као Ненад Шаре имало је фантомку на глави те истражни судија није утврдио његов идентитет већ га је означио као Н. Н. – непознато лице.

  Приликом ексхумације тела покојног Ивана Стамболића, нису пронађене обе шаке, подјезична кост, први вратни пршљен, зуб очњак и сви секутићи.

  - У пресудама се само констатује да ови делови нису пронађени, али се не наводе разлози како је дошло до њиховог нестанка. Да ли су делови тела нестали услед природног или хемијског процеса или су физички одвојени, морало се утврдити вештачењем како би се проверили дати искази да је покојни Иван Стамболић убијен на Фрушкој гори и да је његово тело ту у целости сахрањено. Ово посебно због тога што на том месту нису пронађене чауре од испаљених метака – каже Милена Инић-Дрецун.

  У близни стана Вука Драшковића у Будви пронађени су пиштољ с пригушивачем из кога је, како је утврђено вештачењем, пуцано, а поред њега мајица и две пластичне рукавице које је носило лице које је пуцало на Вука Драшковића.

  – Извршеном ДНК анализом утврђено је да на мајици на којој су пронађене барутне честице 100 одсто је искључено да нађени биолошки трагови потичу од осуђених Берчека и Миливојевића, који су осуђени као извршиоци – каже Инић-Дрецун и додаје:

  – Вештачењем је такође утврђено да особа која је користила нађене рукавице да не би оставила отиске на пиштољу из кога је пуцано има крвну групу О, а оптужени Берчек који је осуђен да је пуцао на Вука Драшковића тврди да тада није био у Будви и да има крву групу АБ што се у поступку морало проверити, а није проверено.

  Она, такође, каже да у извештају МУП-а Црне Горе о идентификацији отисака Берчека, Илића и Миливојевића, са предмета у стану у коме су наводно боравили у Будви, није достављена потребна документација.

  – Предмети са којих су отисци одузети нису сачувани, а нема ни фотографија тих отисака, па је било потребно прибавити дактилоскопске фолије и вештачењем, које би се спровело по строго прописаној процедури, проверити да ли су то отисци ових лица. То није учињено. Постоје и друге апсолутне битне повреде одредаба кривичног поступка, повређен је кривични закон, а чињенично стање није тачно, нити потпуно утврђено, на шта сам указала на седници већа у поднетом извештају о стању ствари и списима – каже Инић-Дрецун.

  Да ли је закон прекршен или не? Већина чланова судског већа Врховног суда Србије, које је у трећем степену одлучивало по жалбама, а са којима смо контактирали, није желела да коментарише наводе Милене Инић-Дрецун. Бар не јавно. Објашњавали су да не би да „воде поступак преко медија”, „да је случај за њих завршен”, али и да им је „доста те приче”. Неки одсечно, неки уз извињење.

  – Колегиница Инић–Дрецун је направила проблем својим непрофесионалним односом – рекла је судија Соња Манојловић, један од чланова већа, и додала – повредила је Закон о уређењу судова и Законик о кривичном поступку, односно његове одредбе које регулишу ток поступка и гласање. А што се пресуде тиче, ништа не бих да коментаришем. Све што сам имала, рекла сам у њеном писменом образложењу.

  Миливојевић и Петронијевић кажу да је Милена Инић-Дрецун јавно изговорила тек део приговора на рачун повреде поступка које је одбрана износила током суђења.

  – Она је прави пример судије који није пристао да крши закон и који је заштитио свој професионални интегритет – рекао је Петронијевић.

  О. М. – М. Д.

  Чланови Законика који су наводно повређени

  Члан 368 став 1. Законика о кривичном поступку по коме је суђен „случај Стамболић”

  Битна повреда одредаба кривичног поступка постоји:
  Тачка 11: Ако је изрека пресуде неразумљива, противречна сама себи или разлозима пресуде, или ако пресуда нема уопште разлога или у њој нису наведени разлози о одлучним чињеницама или су ти разлози потпуно нејасни или у знатној мери противречни, или ако о одлучним чињеницама постоји знатна противречност између оног што се наводи у разлозима пресуде о садржини исправа или записника о исказима датим у поступку и самих тих исправа или записника.


  Односи се на апсолутне битне повреде поступка где стање није у сагласности са образложењем у пресуди. На пример, у пресуди није образложено чије су честице ДНК пронађене на мајици приликом атентата на Драшковића, а не припадају осумњиченим, односно касније осуђеним као извршиоцима.

  Члан 89.
  Тачка 9: Окривљени може бити саслушан у одсуству браниоца ако се изричито одрекао тог права, а одбрана није обавезна, ако бранилац није присутан иако је обавештен о саслушању (члан 251), а не постоји могућност да окривљени узме другог браниоца или ако за прво саслушање окривљени није обезбедио присуство браниоца ни у року од 24 сата од часа кад је поучен о овом праву (члан 13 став 3), осим у случају обавезне одбране.

  (10) Ако је поступљено противно одредбама ст. 8 и 9 овог члана или окривљени није поучен о правима из става 2 овог члана, или ако изјаве окривљеног из става 9 овог члана о присуствовању браниоца нису убележене у записник, на исказу окривљеног не може се заснивати судска одлука.

  Значи да се пресуда заснива на доказима на којима се не може заснивати. Марковићева изјава је морала бити изузета из доказног материјала јер није узета на законит начин.

  Члан 13
  (3) Пре првог саслушања, окривљени ће се поучити о праву да узме браниоца и да бранилац може присуствовати његовом саслушању. Он ће се упозорити да све што изјави може бити употребљено против њега као доказ.

  Нема података да су оптужени, посебно они који су теретили себе и друге, упозорени да изјаве могу да буду употребљене против њих.

  Члан 40
  5) ако је у истом предмету учествовао у доношењу одлуке нижег суда или ако је у истом суду учествовао у доношењу одлуке која се побија жалбом;

  Исти судија Врховног суда Србије одлучивао је о томе да се изјава прихвати као доказ и одлучивао је о жалби на ту одлуку.

  Члан 370
  Пресуда се може побијати због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања кад је суд неку одлучну чињеницу погрешно утврдио или је није утврдио.

  На пример, није утврђена крвна група осуђеног Берчека, иако он тврди да је његова крвна група различита од оне за коју је утврђено да је имала особа која је пуцала на Драшковића.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf 2. #2
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Tako se završavaju suđenja kad Vuk Drašković nije zadovoljan, kad on lično traži presude i kad želi da se u nalogodavce ubroji Slobodan Milošević.

  Bradato čudovište i njegova još luđa ženka ... Srbija može da plače. A bio misnistar inostranih poslova Srbije.
  Ljepo"ce, ljepo"ce probud' se
  Nemerem, nemerem zaćarana sam!

 3. #3
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.669
  Reputaciona moć
  3374

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Da, verovatno je i on pucao sam na sebe...omg

 4. #4
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Ne kažem da je pucao sam na sebe, kažem kad vrši pritisak na sudove po svom viđenju onda može i da očekuje epilog koji je opisao Sekirica.

  Za "Ibarsku" ne znam, ali za ono u CG su ga i demokrate zajebavale "kako je montirao atentat". To je sam Vuk rekao povodom izlaska njegove nove knjige ...
  Ljepo"ce, ljepo"ce probud' se
  Nemerem, nemerem zaćarana sam!

 5. #5
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.669
  Reputaciona moć
  3374

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Znaš nisam neki strelac ali bi ga i ja pogodio sa sa ta ti metra......Šta znam, ali dokazano je da je bio korišćen vojni helikopter, interesantno je da je bila umešana više Vojska, nego Police.....To je intrigantno....

 6. #6
  Domaćin opanak (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mladenovac
  Poruke
  3.203
  Tekstova u blogu
  60
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  SPO,SD i ostali iznikli iz zadnje su najgrlatiji u odredjivanju presuda i optuzbi vezanih za navedena ubistva i pokusaj istog........u stilu............."drzte lopova"....mesavina "jadnog,bednog i smesnog" ali za dobar zeludac..........

  P.S.
  Ako se javi "dvoglavi"koji je alergican na prozu a poeziju pise (po njegovom iskazu) donjom i gornjom glavom..............dodajte mu "vode"....................
  Poslednji put ažurirao/la opanak : 24.10.2007. u 19:12

 7. #7
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Lasno je tudjim qrcem po trnju mlatiti - srpska poslovica

  Zahvaljujte kome god želite što niste u njihovoj koži...

 8. #8
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.669
  Reputaciona moć
  3374

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Citat Original postavio Iron Lord Pogledaj poruku
  Lasno je tudjim qrcem po trnju mlatiti - srpska poslovica

  Aaaaaa
  Što bi rekao Klajv Barker:''Nema tog ushićenja koje se može MERITI sa UŽASOM''......''Sve dok pripada nekom drugom''

 9. #9
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Мрља на пресуди

  Citat Original postavio goxy Pogledaj poruku
  Da, verovatno je i on pucao sam na sebe...omg
  Ђинђић је 2000. ширио гласине да је Вук исценирао атентат у Будви. То сад прича сам Вук, то су причали и на једном чедистичком форуму наследници Ђинђићевог лика & дела.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •