Časopis Juromani, koji je Mlađana Dinkića proglasio naj-ministrom finansija u svetu, pre 11 godina uzeo 80.000 dolara od savezne vlade za promo-tekst o Dragoslavu Avramoviću!


BEOGRAD - Britanski magazin Juromani, koji je lidera G17 plus Mlađana Dinkića upravo počastio titulom najboljeg ministra finansija na svetu, pre 11 godina objavio je afirmativni tekst o tadašnjem jugoslovenskom guverneru Dragoslavu Avramoviću, uz nadoknadu od 80.000 dolara, tvrdi za Kurir Dragan Živadinović, bivši savetnik u kabinetu Ministarstva informisanja.

- Savezni premijer Radoje Kontić ugovorio je promociju Avramovića preko Juromanija. Postoje stenogrami sa sednice savezne vlade na kojoj je on izneo tu ideju, s kojom su se složili svi ministri, da se izdvoji 80.000 dolara za tekst koji bi trebalo da popravi imidž zemlje, pohvali jak dinar i istakne u prvi plan ekonomske reforme koje se uspešno sprovode u SRJ - kaže Živadinović.

Kako on tvrdi, godinu dana kasnije, iz Juromanija su tražili 300.000 dolara da se jedan od jugoslovenskih ministara proglasi za najboljeg na svetu.

- To je bilo previše, pa su tadašnji savezni funkcioneri otkačili strance. Ne mogu da tvrdim da li je i koliko novca dao Dinkić da bi dobio to priznanje, ali postoje ozbiljne indicije da se te titule sređuju kupovinom, a ne stvarnim zaslugama - napominje Živadinović.

Radoje Kontić, međutim, nije mogao za Kurir da potvrdi, ali ni da demantuje ove tvrdnje.

- Stvarno ne mogu da se setim da li je Vlada odobrila sredstva za promociju zemlje preko londonskog časopisa. Nisam siguran, pogotovo što je funkcija guvernera potpuno odvojena od izvršne vlasti. Ipak, moguće da se takav tekst pojavio u Juromaniju - kaže Kontić.

Srpski ekonomisti smatraju da je priznanje koje je Dinkić dobio za rad u oblasti finansija dobro za imidž zemlje, mada priznaju da ne znaju kojim se kriterijumima rukovodio žiri uglednog časopisa. Branko Dragaš, predsednik Udruženja malih akcionara, kaže da je titula Juromanija Dinkiću "smešna, žalosna i da vređa inteligenciju građana Srbije".

- U komercijalnoj civilizaciji možete da kupite šta hoćete, pa me i priznanje Dinkiću ne čudi. To vam je isto kao da mene, koji igram košarku rekreativno, proglase za najboljeg igrača NBA lige - podsmešljivo će Dragaš.

Priznanje londonskog časopisa, dodaje ovaj ekonomista, utoliko je smešnije kad znate da Luksemburg ima dohodak od 46.000 dolara po glavi stanovnika, Singapur 42.000, a Srbija 2.500. Dragaš se pita kako je moguće da ministar Dinkić bude bolji i uspešniji od ministara pobrojanih zemalja.

- Srbija duguje 22 milijarde dolara, više nego svojevremeno SFRJ, čiji je spoljni dug bio 20 milijardi. To će vraćati građani Srbije. Kad je otišao s mesta ministra finansija, tvrdio je da je ostavio suficit, da bi Đelić utvrdio deficit. Da ne pričamo da je dinar jedina valuta u svetu koja jača u odnosu na evro - ironičan je Dragaš.

Na drugoj strani, ekonomista Goran Nikolić smatra da priznanje Dinkiću treba posmatrati kao pozitivnu stvar za Srbiju, bez mnogo mozganja da li je ministar zaslužio titulu najboljeg na svetu.

- Obrazloženje priznanja Dinkiću odnosi se na poboljšanje ekonomskih prilika u zemlji, a to bi moglo pozitivno da utiče na rejting Srbije i da privuče neke nove investitore - ocenjuje Nikolić.

Nemanja Nenadić, direktor "Transparentnosti Srbije", slaže se da je lepa vest to što je neko iz Srbije dobio priznanje.

- Ipak, bilo je dosta kontroverzi u njegovom radu. Kao i kod svake nagrade, bitno je poređenje s konkurentima, a ja ne znam kako su radili ministri finansija ostalih zemalja u svetu - kaže Nenadić.

Interesantno je da Juromani iz godine u godinu kandiduje lidera G17 za titulu najboljeg u svojoj oblasti. Prošle godine bio je među favoritima za naj-ministra finansija 2005. Na regionalnoj konferenciji o finansijama i investiranju pre dve godine u Cavtatu Dinkiću su odata priznanja za "najveći skok ekonomskog rejtinga koji je ikada postigla jedna zemlja".