Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da će predsedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku poslati pravno objasnjenje svojih nedavnih odluka, ali je napomenuo da ne namerava da te odluke menja.

'Moje odluke su pogrešno protumačene i nadam se da će dodatna objašnjenja svima jasno pokazati da ne postoji opasnost od preglasavanja predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH.

Ne radi se ni o kakvom preglasavanju i ni u kom slučaju ih neću menjati', rekao je Lajčak nakon razgovora sa Dodikom u Banjaluci. Oba sagovornika su te razgovore ocenila 'korisnim'.

Dodik je nakon razgovora sa Lajčakom zahvalio visokom predstavniku na dolasku na sastanak koji je, kako je rekao, 'lično inicirao', ali je takodje istakao i da će zvanične institucije RS 'sačekati pravno tumačenje odluka OHR-a', i nakon njihovog pomnog proučavanja doneti konačan stav o njihovoj pravoj suštini'.

'RS ne može dopustiti da njeni predstavnici u institucijama BiH budu preglasavani. Ovaj sastanak je bio koristan i nadam se da će se o ovoj temi razgovarati i u narednim danima. Sačekaćemo objašnjenja ovih odluka iz OHR-a, pa ćemo posle toga videti kako ćemo se definitivno postaviti', rekao je Dodik.

Lajčak je u petak nametnuo odluku o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara BiH, a Parlamentarnoj skupštini BiH naložio da izmeni poslovnik o radu oba doma, čime je praktično ukinuo veto Republike Srpske na odluke i inicijative sa kojima se ne slaže.

Dodik je u nedelju izjavio da, ako Lajčak u roku od osam dana ne odustane od promene Zakona o Savetu ministara i Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH, srpski predstavnici će se povući iz institucija BiH. Dodik smatra da je Lajčakova odluka neustavna i da zadire u samu suštinu Dejtonskog sporazuma.