Odložena odluka o pridruživanju EU
Autor: E.B. | 16.10.2007 - 09:12Umesto dugoočekivanog potpisa na sporazum o pridruživanju Srbije sa EU, Savet ministara Evropske unije juče je Luksemburgu papire vratio u fioku i time stavio Srbiju "na čekanje" do kraja oktobra.

Odlaganje je usledilo posle negativnog izveštaja koji je juče u ministrima EU predstavila glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, a koji je bio jedan od uslova za potpisivanje.
Oli Ren, evropski komesar za proširenje, izjavio je juče da će odluka biti saopštena tek posle dobijanja dodatnih saznanja o saradnji Beograda sa Haškim sudom nakon posete haške tužiteljke Karle del Ponte Srbiji 25. i 26. oktobra.
- Nužno je da srpske vlasti ojačaju tu saradnju preduzimanjem "vidljivijih mera". Čaša je sada pre polupuna nego poluprazna, kad je u pitanju ta saradnja - rekao je Ren.
Evropski komesar je predočio da EU politika uslovljavanja pune saradnje s Haškim sudom deluje, jer su, umesto donedavno trinaestorice, sada u bekstvu samo još četvorica haških optuženika.
Inače, šefovi diplomatija EU čekali su izveštaj Karle del Ponte da bi ocenili da li treba parafirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto je saradnja Beograda sa Tribunalom glavni preduslov za potpisivanje tog sporazuma.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala saopštila je juče šefovima diplomatija EU da je saradnja vlasti Srbije s tim sudom u poslednjih godinu dana poboljšana, ali da je još nedovoljna i isuviše spora.
Del Ponteova je naglasila da je Ratko Mladić i dalje na slobodi i "posle svih obećanja i izjava datih tokom godine, što je jasan dokaz da je saradnja nedovoljna". Ona je evropskim ministrima rekla da je "apsolutno uverena da srpska vlada raspolaže sredstvima i mogućnostima da pronađe i uhapsi odbegle haške optuženike". Po njenoj oceni, "glavna prepreka je u tome da se ta mogućnost pretvori u opipljive rezultate".
- Prema tome, ja ne mogu da dam pozitivnu ocenu o punoj saradnji sve dok Mladić ne bude uhapšen i prebačen u Hag - rekla je tužiteljka.
Karla de Ponte je evropskim ministrima prenela da će doći u Beograd da bi ponovo procenila napredak u saradnji, kao i da će u Beograd ponovo ići pre nego što u decembru o tome izvesti Savet bezbednosti UN. Ona je dodala da je spremna da o tome izvesti i Savet ministara EU i evropskog komesara za proširenje Olija Rena.
Ona je rekla da se zato nada da će moći i ubuduće da se oslanja na institucije EU i zemlje članice u postojanoj podršci Haškom sudu, što je, po njenim rečima, "važnije nego ikad".
Evropski komesar je istakao da od Beograda očekuje "jačanje operacija pretrage za optuženicima i bolji pristup Tribunala arhivima".

Crna Gora potpisala sporazum
Evropska unija i Crna Gora juče su Luksemburgu potpisale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što su čelnici EU, portugalski ministar Luiš Amado i komesar Oli Ren ocenili kao ključni korak za snaženje odnosa i integraciju Crne Gore u evropske strukture. Crnogorski premijer Željko Šturanović ocenio je da potpisivanje sporazuma predstavlja veliki dan za Crnu Goru i najavio da će ona aplicirati za članstvo u EU naredne godine.
- Ovo je potvrda da je Crna Gora ne samo geografski, istorijski i civilizacijski deo Evrope već da delimo i poštujemo zajedničke evropske tekovine i vrednosti, na kojima počiva EU - kazao je Šturanović u Luksemburgu.

(Blic)