24. avgust 2007. | 11:55 | Izvor: Beta

Berlin -- Nemačka vlada odlučila da olakša dolazak inostranih stručnjaka i njihovo zapošljavanje u pojedinim branšama.

Na sinoćnjem zatvorenom sastanku u Merzeburgu, blizu Berlina, vlada je odlučila da se što pre dopusti dolazak inženjera iz dvanaest novih zemalja-članica Evropske unije. Do sada je bilo predviđeno da se nemačko tržište rada za nove zemlje EU otvori tek posle 2009.

Pri tome je reč pre svega o mašinskim i elektro-inženjerima. U ovim slučajevima ubuduće će zapošljavanje biti moguće bez prethodne provere da li radno mesto može da se popuni nemačkom radnom snagom, koja onda, načelno, ima i prednost.

Pored toga, stranci koji završe studije u Nemačkoj, moći će bez ikakvih ograničenja u svojoj struci da rade najmanje tri godine u Nemačkoj.

Ovim merama vlada je odgovorila pre svega na apele privrede, koja smatra da nedostatak stručnjaka sve ozbiljnije ugrožava konkurentsku sposobnost nemačke privrede.

Rezultati najnovije studije Instituta nemačke privrede pokazuju da nedostatak stručne radne snage, pre svega inženjera, Nemačku godišnje košta najmanje 20 milijardi evra, a 100.000 radnih mesta duže vreme ne može da bude popunjeno.

Akutan nedostatak stručnjaka vlada u mašinogradnji, metalskoj i elektronskoj industriji, industriji vozila i u uslužnim delatnostima vezanim za privredu. Predviđa se da će 2014. godine u Nemačkoj nedostajati 95.000 inženjera i 135.000 naučnika u oblasti prirodnih nauka.

Vlada sinoć, međutim, nije pozitivno odgovorila na zahteve privrede da se načelno izmene uslovi za zapošljavanja stranih stručnjaka. Oni sada, da bi se zaposlili u Nemačkoj, moraju vlastima da dokažu da im je poslodavac obezbedio primanja od najmanje 85.000 evra godišnje.

Najavljeno je da će se vlada kasnije pozabaviti predlogom za snižavanje platne granice za strane stručnjake, kao i predlogom da se i u Nemačkoj za strane stručnjake uvede sistem poena, kakav postoji u Kanadi ili Australiji.