Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a

16. listopada - Hrvatska je sa 184 glasa zemalja članica Opće skupštine UN-a, u trećem krugu glasovanja, izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a. Dvogodišnji mandat počinje 1. siječnja 2008. godine.

Nakon što je Češka povukla kandidaturu, u trećem krugu glasovanja na listiću za predstavnika istočne Europe bila je samo Hrvatska. Od 189 glasova, Hrvatska je dobila 184 glasa, četiri su bila suzdržana, a Češka je ipak dobila jedan glas.

Nakon prvog kruga glasovanja Hrvatska je imala 95 glasova, a Češka 91. U drugom krugu glasovanja bilo je 106 glasova za Hrvatsku prema 88 za Češku. Nakon toga je Češka povukla kandidaturu. Treći krug glasovanja bio je formalnost kako bi Hrvatska i službeno dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od najmanje 124 glasa članica Opće skupštine.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je članicama UN-a na podršci. Zahvalila je i Češkoj što je povlačenjem kandidature omogućila Hrvatskoj da po prvi puta uđe u Vijeće sigurnosti.

U trećem krugu glasovanja u VS UN-a izabrana je i Kostarika sa 179 glasova, kao predstavnica Latinske Amerike, što je također bila formalnost nakon što Dominikanska Republika povukla kandidaturu. U prvom krugu u Vijeće sigurnosti su, bez protukanduidata, izabrani Burkina Faso sa 185 glasova, Vijetnam sa 183 i Libija sa 178 glasova.

Prvi je reagirao predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je ocijenio da je to jedan od najvećih uspjeha hrvatske vanjske politike nakon međunarodnog priznanja. "Hrvatska vanjska politika, koja vodi računa ne samo o uskim interesima Hrvatske i njezinim odnosima s pojedinim zemljama, nego o globalnim problemima i interesima svijeta kao zajednice država i naroda, donijela je Hrvatskoj podršku velikoga broja zemalja i članstvo u Vijeću sigurnosti", istaknuo je. Mesić je napomenuo kako Hrvatska mora biti svjesna činjenice "da priznanja ne bi bilo, da u našoj politici nismo dosljedni, da ne ustrajemo na načelima i općeprihvaćenim pravilima ponašanja na međunarodnoj sceni". Hrvatska će se, prema Mesićevim riječima, u svojem djelovanju u Vijeću sigurnosti voditi prije svega načelima iz Povelje UN i potrebom da se ne zatvaraju oči pred globalnim problemima - od klimatskih promjena i nerazvijenosti do terorizma i lokalnih kriza.